Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577691 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3120 dnia: 10 Stycznia 2023, 15:35:13 »
@piotr_the Zapytaj znajomej czy latała do ASO na dolewki, czy miała coś w domu i czy ASO coś zgłaszało, że niski stan jest. Może było na MIN i nic nie powiedzieli w ASO. Może wtedy coś ustalisz i zestawisz to z tym co teraz na 0W20. Potrzebujesz pokory w temacie, jeśli ktoś zaniedbywał latami z ASO włącznie, to nie zmienisz tego po jednej postojowej, o ile wcale. Same warunki też mogły być extremalne i dlatego tak jest + interwały nawet te 15kkm nie pomagały wtedy. Najlepiej tańsze oleje i C3, darował bym sobie ACEA A5/B5, to niewielkie różnice w paliwie. C3 to mniejszy koszt dolewania i mniejsze kolejne popioły do odkładania. Zmniejsz interwały, zawsze co wymianę sprawdzona i stosowana postojowa. Takie można potrzymać dłużej niż w opisie, te tanie raczej już nie. Pomyśl też o płukance na interwał, takiej do jazdy. Czas pokaże. Co do lepkości jak uważasz, może z 0W20 będzie lepiej to wszystko robić, ale te oleje są droższe od 5W30 bankowo. Możesz zawsze popatrzeć na 0W20 i 0W30 od Specola. Lepkość będzie jaką chcesz, ale cena inna. Niektórzy kupują tą markę właśnie ta takie hece.

jakoś te silniki się nie zacierają

Nic od razu nie wybuchnie, tylko z czasem się pokaże. Jeśli im przybywa paliwa i ew. spadnie lepkość poniżej najniższego zalecenia. To sam sobie odpowiedz, czy super oleje mimo to nie zawiodą. Degradacja oleju następuje powolo, paliwo to przyspiesza, tym bardziej PB, dalej to już tylko wzrośnie zużycie. No i to x interwały za długie +warunki miasta i rok po roku postęp będzie. Pewnie obecni właściciele tego nie odczują, ale kolejni po np. 200kkm już raczej tak. Czyli żywot się skróci, dalej będzie ktoś robił jak Ty teraz, a nie wiadomo będzie czy to nagar czy zużycie. Nagar jeszcze jakoś można pokonywać, ale dodatkami ubytków się nie zastąpi.

oyota o dawna zaleca oleje o niskiej lepkości inni producenci też poszli w tym kierunku, może dodatki w tych olejach chronią bardziej niż sama lepkość.

To zapytaj dlaczego ASO lało zawsze 5W30, tak jak i u mnie. Ogólnie nie wiem, bo oni już dawno silniki pod to robią, od 2001 chyba. Co bardziej w tym przeważa, dostosowanie silnika, czy parcie na eco i spełnienie nowych norm narzucanych w EU. Lepkość jest raczej podstawowa bardziej niż dodatki. Co dodatki pomogą już w dosłownej wodzi, gdzie paliwo i je degraduje. Inni to czasem z tym 0W idą na chama, sprawdzają tylko czy silniki do gwarancji to zniosą i dalej. Ba są nawet przypadki, ja mam taki, auto 10 lat, w knidze najniżej 5W30, a w dobieraczkach wyskakuje nagle 0W30. Zalecenie jest najniższym dozwolonym poziomem, to tak jak byś trzymał palec na ostrzu noża, spada lepkość coś i to tak jak by ci się ręka zmęczyła. Wiele 0W od 5W nie różni, oszczędność paliwa nieznaczna i rozgrzewanie ciut szybsze. Wszystko zależy od warunków własnych i wyboru lepkości. Niby na samo miasto najlepiej 0W, ale w takich warunkach najwięcej może przybyć PB i nie mieć kiedy się redukować. Ja przyjmuję kompromis, latam na 5W i nie ograniczam się tylko do wypadów po bułki. Coś za coś, ale z weryfikacji nic złego mi nie wychodzi, jedynie fakt taki, że olej u mnie nie dociągnie do 15kkm i że zawsze mam paliwo w oleju.

Cytat: rambo7link=topic=25942.msg765198#msg765198 date=1673267372
Mija 5 lat ... i co jest? Toytoa bierze 2L na 3tys km. Co robić? ...nic w Książę obsługi pisze że może brać 1L na 1000km... radź se sam, no fajnie

Dokładnie, ci co mają auta nowe napiszą nie 0W20 zaje..fajny latam 15kkm, szkoda kasy bo na ucho jest ok. A ci co mają auta już letnie inne niestety mogą mieć zgoła doświadczenia. To wszystko zależy, jak bierność w zasadach z ASO zgra się z warunkami jednostki. Nie wiem jaka jest skala, pewnie więcej będzie ok, ale to nie wyklucza kich jednak. W SAE nie można przesadzać w żadną stronę, najniższe zalecenie powinno mieć odpowiednie warunki, jak nie no to może być nie tak.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2023, 15:50:22 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3121 dnia: 10 Stycznia 2023, 20:44:25 »
Avensis T27 1,8 kupiony od znajomej
Miałeś okazję zweryfikować styl jazdy tej pani?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3122 dnia: 10 Stycznia 2023, 20:53:28 »
W ASO lali 5w30 bo taki pewnie w beczkach mieli, jak lałem do Corolli e12 5w30 to wszyscy mówili wodę lejesz, teraz 0w20 to woda a 0w8? Z tego co wiem to pierścienie są do wody przystosowane jak jazda głównie po mieście, na trasy to i 10w40 pewnie można lać jak lali w ASO flotą bo taniej.
Znalazłem temat na forum które polecasz i wątek spory, choć 2 ostatnie strony utwierdzają mnie w przekonaniu, że olej 0w20 nie szkodzi nawet z niską lepkością od benzyny https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dlaczego-stosujemy-oleje-o-niskich-lepko%C5%9Bciach.1554/page-55 . Będę kupował ten tani 0w20 nasz lub Gulf też dobra cena.
PS. @Rademenes pisałem do ciebie na priv nie wiem czy doszło, chodzi mi czy masza do odsprzedania 4 gumki pod wtryski, bo kupowałeś 10szt. jak pamiętam.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3123 dnia: 10 Stycznia 2023, 20:55:17 »
No nie, ale to kobieta i pewnie patrzyła na te zielone strzałki kiedy zmieniać biegi.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3124 dnia: 10 Stycznia 2023, 22:09:42 »
Ja też zmieniam biegi ze wskazaniem, no trochę przekraczam, bo tak robiąc dosłownie na kolejnym biegu silnik ma za ciężko. Raczej patrzyła w lusterko czy się nie rozmazała, a jazda była jak tramwajem.

Tak jak piszesz, pewnie do mojego w ASO z DE lali taki na jakim lepiej wychodzili ekonomicznie. Jak zapytałem, to odpowiedź padła taka, olej był adekwatny i TGMO, nie było powodu do zmiany. Jak pytałem to zaznaczyłem co jest w instrukcji, raz i dalej 0W20. A tu się dowiesz, jak, zawsze zgodnie z ASO chyba jesteś ortodoksem 5W30. Czyli tu się o zalecenia zabijają, podczas gdy dopuszczeń gama szeroka, a tam gdzie tego powinni naprawdę przestrzegać jak przykazania, to swawola jest. Gdzie tu logika i dla kogo te zapisy w knidze.

0W8 to już jest destylowana. Piszesz do czego woda, a do czego 10W30, w czym jest różnica jak nie w warunkach. Tylko czy czasem ktoś nie leczy po 0W20 jakimś 5W30, czy czasem nie ma tu nowych. Panowie atuo po flocie i 10W, co dalej, czy płukać i od raz 0W20. Moim zdaniem jedno i drugie to już przesada w SAE, dlatego ja mam wyżej palca nad nożem, jak mi się ręka zmęczy to mam więcej czasu na zmianę, a dalej to już mam wgląd dobry.

Poczytaj sobie, co się dzieje jak paliwo wpływa na najniższe zalecane SAE. Sam zobaczysz, % paliwa tak samo działa na każde SEA i tak samo je uwala, ale inna jest granica z oczka nad najniższym zaleceniem jednak. Wszystkie oleje SAE są dla ludzi, ale to musi być świadomie zestawiane z warunkami. Dalej tylko choćby podstawowa weryfikacja może powiedzieć więcej, a nie bo gdzieś piszą, albo na oko ucho jest git.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/interpretacja-analiz-olej%C3%B3w-u%C5%BCywanych.4277/post-142695

Na PW odpiszę.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2023, 22:19:58 wysłana przez Rademenes »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3125 dnia: 11 Stycznia 2023, 00:05:43 »
Gdybyś kupił nowe auto z fabrycznym olejem 0W8 to byś osiwiał z nerwów czy dojeździsz do przeglądu gdy olej się rozrzedzi do 0W2 i jadąc na upale na autostradzie silnik się zatrze.
Ciekawe czy inżynierowie z Toyoty to przewidzieli i ile silników jeżdżących obecnie na oleju 0W8 się zatrze przed przebiegiem 100K.
Ciekawe czy przez to Toyota nie zbankrutuje wymieniając te zatarte silniki.  :-)
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3126 dnia: 11 Stycznia 2023, 00:52:11 »
Gdybym kupił nowe auto, pomijam że mentalnie to nierealne (od 1kkm strata kasy jak byk), to bym zmienił olej na oczko wyżej z mostu. Tak z warunków, ale i z niechęci trzymania palca na ostrzu noża bezpośrednio. Oraz z powodu tego, że w ASO nie zalewają cud oleju, tylko zwykłe HC opisane swoim logiem.
Tak ciekawe czy tam testują auta w trybie miejskim, a nie tylko silniki na stojakach w pomieszczeniach stacjonarnie. Od razu nic się nie zatrze, a jeśli to będzie po gwarancji. Nikt tam aż tak głupi nie jest. Nie będzie do kogo uderzać i trudno udowodnić, same koszty nie do uniesienia.

Może Ty dasz radę wyjaśnić. :-)  Cywil kupuje nowe auto i leją 0W20, flota kupuje i leją 10W30, nadal gwarancja jest. Cywil boi się wlać 5W30, a flota nie widzi sensu lać 0W20. A w ASO leją sobie 5W30 non-stop i mają wywalone. Gdzie tu logika i podstawa spinania się tylko na jedno. :|   

« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2023, 00:54:05 wysłana przez Rademenes »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3127 dnia: 11 Stycznia 2023, 07:47:13 »
Gdzie tu logika i podstawa spinania się tylko na jedno

Logika jest przecież oczywista - kasa, kasa, kasa.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3128 dnia: 11 Stycznia 2023, 08:58:24 »
Gdybym kupił nowe auto, pomijam że mentalnie to nierealne (od 1kkm strata kasy jak byk),
W dzisiejszych czasach to raczej zysk. Nowych majtek lub skarpet nie kupuj bo od pierwszego włożenia o strata.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3129 dnia: 11 Stycznia 2023, 09:01:40 »
@Colin no tak i wszyscy mają na myśli dbanie o silnik jednakowe.   :grin:

Czy wy nie widzicie tego, bo mi taki zakres się rysuje i ja jestem tak po środku. Rozpatrując przed i po W nie przesadzam ani zimą, ani latem.

0W20..........5W30..........10W30

To są oczywiste przykłady SAE z życia. Gdzie zapisy swoje, a ludzie, floty i ASO robią różnie. Wobec tego czemu ktoś bez jakiejkolwiek weryfikacji ortodoksyjnie upiera się na najniższy graniczny zakres w ASO-wym interwale ? I do tego jest jeszcze stwierdzić, kto by nie był, na każde waruny tak idealnie jest. Obiektywnie przecież wiele aut na takich SAE i tak długo lata, bo akurat w zestawieniu z warunkami wychodzi OK. Czasem wtopy są, tylko po co ryzykować tak w dół jak i w górę za bardzo. To nie jest tolerancja wykonania czegoś z metalu precyzyjnego. Gdzie bycie jak najbliżej w punkt procentuje. Chodzi o dolną czerwoną kreskę w SAE.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2023, 09:12:00 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3130 dnia: 11 Stycznia 2023, 09:42:26 »
No nie, ale to kobieta i pewnie patrzyła na te zielone strzałki kiedy zmieniać biegi.
Panie i nie tylko często mają awersję do redukcji a te silniki ZR-FAE mają charakterystykę zdecydowanie wymagającą jej stosowania. Z drugiej strony, jak masz prawie 150 KM w niespecjalnie ciężkim aucie to zwykle wystarczy wcisnąć gaz i poczekać, i tu bym upatrywał przyczyn...

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3131 dnia: 11 Stycznia 2023, 11:43:12 »
Możesz wyjaśnić bliżej, co oznacza "wcisnąć gaz i poczekać" i jak to ma zapobiegać przyczynom, o których mowa?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3132 dnia: 11 Stycznia 2023, 17:11:42 »
Możesz wyjaśnić bliżej, co oznacza "wcisnąć gaz i poczekać" i jak to ma zapobiegać przyczynom, o których mowa?
Nie tyle przyczynom co skutkom, i nie zapobiega tylko je powoduje.  Nie chciałem powtarzać stereotypów, więc może wyszło trochę niejasno.  Chodziło mi o to, że w aucie z mocnym silnikiem wciśnięcie gazu na zbyt niskich obrotach może dać zadowalający efekt w kwestii dynamiki, ale silnik cierpi a wysokie przeciążenia mogą powodować szybsze zużycie skutkujące podwyższoną konsumpcją oleju.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3133 dnia: 11 Stycznia 2023, 17:35:44 »
Panewki też cierpią.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3134 dnia: 11 Stycznia 2023, 18:55:54 »
Główny problem jaki miałem z tym autem to właśnie, mułowaty na niskich obrotach i jak na 2 biegu chciałem ostro przyspieszyć tz. Obroty między 1800-2200 to jakby mu odcięło paliwo i został złapany za zderzak na sekundę i potem jazda, takie zadławienie. Jak jedynka do 4 tyś obrotów i szybko 2 obroty nie spadały poniżej 2500 to nie dławiło. Wymieniłem, filtr powietrza, świece, olej z 5w30 na 0w20 i olej w skrzyni biegów i ciągle się to powtarzało dodawałem środek do czyszczenia wtrysków przez 17 tyś z 2 razy w roku zmieniłem stację teraz pierwszy raz Shell vipower 95 od jakiegoś czasu nie dławi, ale czy to Valvematic pada a raz działa, czy potrzebował większych obrotów i dodatków do czyszczenia wtrysków tego nie wiem. Pod wzniesienie występowało to też na 3 biegu, co dziwne jak był piłowany na 2 biegu i było lepiej to przenosiło się na 3 bieg. Co lepsze na forum Avensis którego już nie ma, wiele osób pisało, że na podobne objawy ASO radziło odłączyć akumulator na 10-30 minut i potem do tygodnia jeździć na max 3 biegu i niby ludziom to pomagało, niby jakieś mapy mają się ustawić? Myślę, że wysokie obroty oczyszczają z nagaru zawory, wtryski itd. i to pomaga, ja tak nie jeździłem po prostu zmiana biegu 3,5-4 tyś obrotów. Dodam, że kolega z forum miał podobny objaw lecz na 1 biegu co było niebezpieczne, wymienił sporo części pisaliśmy z sobą z kilka miesięcy i zaryzykował bez błędu Valvematic wymienił go i problem się rozwiązał, mam nadzieję, że mnie to nie czeka.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2023, 19:05:30 wysłana przez piotr_the »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl