Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578358 razy)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3435 dnia: 02 Kwietnia 2023, 13:35:01 »
@Rademenes byłem przy wymianie bo sam wymieniałem i niby wcześniej poprzednia właścicielka w ASO serwisowała i powinni sprawdzać i ewentualnie dolać, a mi zleciało czarnej wody 3 litry, a wlałem nowego oleju około 3,4 litra.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3436 dnia: 02 Kwietnia 2023, 13:41:24 »
szczególnie widoczne jest w trybie sport gdzie charakterystyka skrzyni zmienia się wraz z ustawieniami zawieszenia i silnika

A powiedz mi jak działa ta zmiana charakterystyki skrzyni manualnej? Oraz w jaki sposób zmienia się to zwykle proste zawieszenie  i przechodzi w sportowe? :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3437 dnia: 02 Kwietnia 2023, 14:10:00 »
Też się ubawiłem
Może spóźniony prima aprilis
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 14:11:35 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #3438 dnia: 02 Kwietnia 2023, 14:19:32 »
wlałem nowego oleju około 3,4 litra.
Hmm, nie wiem skąd, ale w swoich zapiskach mam, że do skrzyni powinno wejść 2,2 - 2,7 litra.
Ja już drugi raz wstawiałem samochód do warsztatu na wymianę oleju w skrzyni (niestety sam nie mam warunków ku temu) i teraz z zakupionych 3 litrów zostało mi 350 ml. Poprzednio, jakieś 80 kkm temu też mi zostało ok. 300 ml.

Offline Magazynier69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota corolla
« Odpowiedź #3439 dnia: 02 Kwietnia 2023, 15:24:10 »
szczególnie widoczne jest w trybie sport gdzie charakterystyka skrzyni zmienia się wraz z ustawieniami zawieszenia i silnika

A powiedz mi jak działa ta zmiana charakterystyki skrzyni manualnej? Oraz w jaki sposób zmienia się to zwykle proste zawieszenie  i przechodzi w sportowe? :)

Możliwe ze źle to ująłęm ale jeżeli chodzi o pewne parametry to jak sobie rozbijesz Vin i zobaczysz czy fizycznie posiadasz dane czesci o zmiennej charakterystyce pracy  np  amortyzatora sterowanego  względem wyboru  trybu jazdy opis posiadanego amortyzatora  ROUGH ROAD AREA SPEC&AVS(TEMS)-WITHOUT&TIRE & DISC WHEEL-225/40R1 6 ALUMINUM ROUGH ROAD SPORT
 maglownice czy  przepustnice . Wszystko jest odczuwalne mogę się mylić ale względem ECO/Comfort/Sport  jest znaczna rożnica czy tez wersji toyoty  ACTIV -Comfort TECH którymi miałem przyjemność jeździć na próbnej . 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3440 dnia: 02 Kwietnia 2023, 16:31:04 »
...mylisz się, te tryby to tylko mapa i tyle zmian.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3441 dnia: 02 Kwietnia 2023, 21:28:23 »
Wychodzi na to że Ravenol robi lepszy olej niż OEM Toyoty zalany od nowości

Nie no jak, przecież wymiana jest nie przewidziana, zalecana, więc ten fabryczny olej jest wieczny i do śmierci. Ja to napiszę za innych, po co tam grzebać skoro nie potrzeba. ASO tak mówi, a konstruktor zapisał, co tu poprawiać. Toyota ma aprobaty na oleje do skrzyń, wydaje mi się że nie, tak jak na silnikowe, a odniesienie jest tylko do numeru produktu " toyoty 08885-81001". W jaki sposób porównujesz oleje Toyoty i Revenola, obydwa badane były ?  Trafne określenie " poświaty kryształkowania opiłkowego" potocznie brokat w oleju pewnie. Zazwyczaj zmian spektakularnych po wymianie nie ma. A wsteczny to i w Auris jak nie wejdzie, to puszczamy sprzęgło i ponownie dusimy, wtedy wejdzie. 

Uważam ze zmiana oleju przy przebiegu 60 tys km jest adekwatna

Już widzę jak Ciebie tu zjadają żywcem za to stwierdzenie. Zaraz poleci, nie trza wcale, a on co 60kkm chce.  :cool:
W porównaniu nowego i używanego było na zielono, adekwatność widzisz po samym działaniu po wymianie pewnie.

Morał z tego taki ze oleje OEM nie koniecznie służą tak jak byśmy tego oczekiwali .

Ja tam mam takie argumenty jednak za OEM w przypadku skrzyni:

1. Nie ma wymiany wpisanej, wiemy czemu tak jest głównie. Ale do końca nie wiadomo, a wymieniamy mimo wszystko.
2. To nie olej na 8kkm, wymieniam i mam zapomnieć na kolejne 90kkm.
3. Nie miejsce na eksperymenty, bo można sobie "polepszyć" tak jak bez wymiany za długo.
4. Czy koszty samego oleju są mega różne od innych, wydaje się do przełknięcia, jak na kolejne 90kkm. To nawet nie jest różnica, jak w silnikowych a TGMO. Wtedy bym inaczej patrzył.

Jedno widzę odstępstwo, jakie mi wyszło w drugim aucie. Gdzie wiedziałem jaki ludzie leją do mojej skrzyni i to nie tylko w jednej marce aut. A do tego był to olej z domniemaniem zalewania go w fabryce. Więc było prościej, co nie znaczy, że hołubię olej Toyoty do skrzyni. Ja akurat w tym miejscu tak to widzę.

a mi zleciało czarnej wody 3 litry, a wlałem nowego oleju około 3,4 litra.

No jeszcze lepiej i ile teraz kupić. Może kupując 3L, a dalej się okaże i dokupi/doleje te 400ml. No bo tak z mostu 1L więcej niż zalecenia to ryzyko bujania się z 1L po kosztach dalej.

zakupionych 3 litrów zostało mi 350 ml. Poprzednio, jakieś 80 kkm temu też mi zostało ok. 300 ml.

No i to by mi pasowało, zostaje mało z 3L to nie szkoda będzie. Wleje się do silnika przed wymianą.  :grin:

Zawsze możecie zalać do skrzynki jakiś silnikowy 10W i będzie duuuuużo lepiej, podobno.  :grin:

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47922.0.html

Post 20 najlepszy jest. No i tam skrzynie ponoć padały po " 75w90 fuchsa i castrola"

Poczytajcie sobie.

« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 21:30:45 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3442 dnia: 02 Kwietnia 2023, 23:24:06 »
Hej chłopaki jest  film z mojej corolli  https://www.youtube.com/watch?v=Pfc3VDa-FA4&t=4s
Czyli wniosek prosty - do 200 tys. km do skrzyni manualnej nie ma co zaglądać.

Wszystko jest odczuwalne mogę się mylić ale względem ECO/Comfort/Sport  jest znaczna rożnica czy tez wersji toyoty  ACTIV -Comfort TECH którymi miałem przyjemność jeździć na próbnej . 
To jest w hybrydzie i polega na zmianie czułości reakcji na wciśnięcie pedału gazu, zresztą tam nie ma skrzyni.  Jest jeszcze tryb SPORT w modelach z CVT ale to jest przejście w tryb manualny z symulacją biegów - efekt głównie akustyczny.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 23:36:35 wysłana przez Zbig »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3443 dnia: 03 Kwietnia 2023, 09:46:24 »
Sorry pomyliłem się kupiłem 3litry a wlałem 2,4 zostało mi 0,6 litra z trzeciej butelki, skrzynia 6 biegowa silnik 1,8 Valvematic Avensis t27, a zleciało 2 litry, czyli brakowało jakieś 0,3-0,4 oleju bo coś tam pociekło, zmieniałem wężykiem i dużą strzykawką do której wlewałem olej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3444 dnia: 03 Kwietnia 2023, 10:02:06 »
Ciekawe, że żaden z wymieniających płyn przekładniowy w skrzyni nawet się nie zająknie o wyczyszczeniu skrzyni z zalegających w niej opiłków. A przecież skrzynia biegów nie posiada filtra...

Offline Magazynier69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota corolla
« Odpowiedź #3445 dnia: 03 Kwietnia 2023, 12:19:22 »
Ciekawe, że żaden z wymieniających płyn przekładniowy w skrzyni nawet się nie zająknie o wyczyszczeniu skrzyni z zalegających w niej opiłków. A przecież skrzynia biegów nie posiada filtra...
Ale posiada na korku magnes gdy jest duże opiłkowanie przysłowiowy JEŻ się robi wiec co czyścić . Najlepiej byłoby dynamiczna wymianę oleju robić w manualach hehe :shock: no systematyczna statyczna  wymiana oleju będzie dobrym i jedynym  prognostykiem poprawnego działania   tych skrzyń . Wiadome każdy zrobi jak uważa .

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3446 dnia: 03 Kwietnia 2023, 12:58:42 »
Ale posiada na korku magnes gdy jest duże opiłkowanie przysłowiowy JEŻ się robi wiec co czyścić . Najlepiej byłoby dynamiczna wymianę oleju robić w manualach hehe :shock: no systematyczna statyczna  wymiana oleju będzie dobrym i jedynym  prognostykiem poprawnego działania   tych skrzyń . Wiadome każdy zrobi jak uważa .
OK, ale to nie o to chodzi aby robić co się uważa tylko aby wiedzieć co się robi.

Skoro więc wszyscy znawcy sugerują tylko wymianę oleju bez żadnego rozbierania / płukania / itp., to znaczy że magnetyczny system usuwania zanieczyszczeń stałych jest skuteczny i praktycznie bezobsługowy.

Główne przyczyny ponad standardowego zużycia skrzyni będą wynikały z niestarannej zmiany biegów i nadmiernych przeciążeń, czyli niezwiązanych z olejem.

No i wreszcie wynik testu, pokazujący że przez 65 tys. km lepkość kinematyczna nie uległa zmianie.

Wnioski nasuwają się same.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3447 dnia: 03 Kwietnia 2023, 14:40:26 »
Lepkkości nie uległa to nic nie znaczy bo tam nie ma mieszania z paliwem i może te 65 do 100 tyś wytrzyma, ja wiem jedno po 150 tyś brakowało w skrzyni 0,3-04 litra jego oraz olej był czarny i jak woda prawie nic się nie lepił, a jakby ciszej się zrobiło w aucie po wymianie, może nie tyle sam przebieg, a ile lat w skrzyni jest się liczy.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2023, 14:43:38 wysłana przez piotr_the »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3448 dnia: 03 Kwietnia 2023, 14:50:59 »
Mam auto 15 lat bez wymiany i super chodzi i miałem auto gdzie po wymianie na 60kkm wysiadło łożysko skrzyni. Wiem, nic to nie znaczy, ale przestałem poprawiać fabrykę w tym aspekcie.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3449 dnia: 03 Kwietnia 2023, 18:03:01 »
To jest właśnie dziwne wiele osób pisze, że po zmianie oleju w skrzyni biegów lepiej wchodzą, ale są tacy co niby im skrzynie poszły po wymianie, tylko czy coś już wyło i został zmieniony olej, czy było wszystko ok. i po zmianie to się stało. W Corolli e12 jest nakaz wymiany co 60tyś i tak było wymieniane i działa, ale jak wyje przy puszczeniu gazu tak wyje podobno mechanizm różnicowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl