Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3480 dnia: 12 Maja 2023, 10:47:14 »
Nigdy jeden olej nie będzie zawsze taki sam, mylne jest oglądanie butelki, kiedy środek podlega jednak zmianom. A zmiany nikt nie dyktuje, to widzimisie producenta i co roku może być coś inaczej. Oczywiście będzie w zasadzie podobnie, bo producent nie może widełek przekroczyć, ale zawsze może zamienić lepsze na gorsze, bo niby to i to spełnia te same testy. W przypadku Toyoty i tak jest lepiej, bo nie ma aprobat za którymi trzeba by się oglądać, same normy i tyle.

Szukam tańszego

Jak masz 3/4 tras to może coś pomiędzy Eneos/Specol. Jak w mieście 3/4 to Specol da radę, tylko może nie 15kkm. Ja sprawdziłem 5W30 Specol, miał trochę łatwiej, a wyszedł lepiej niż Shell i Mobil 1 z trochę gorszymi warunkami. Tylko przed 8kkm sprawdzałem i z wyników wychodziło, na 10kkm ok, 15kkm nie wiem.

Ale powiem Ci tak, ja podobnie robię w roku kkm, zobacz różnicę kosztów i pomyśl na co Ci to starczy. Gdybyśmy latali trasy i po 30kkm w roku, no to sam bym się oglądał jak Ty. Ale przy jednym w roku interwale i wymianie, to niewiele się zyska, a samopoczucie przez cały rok w zadowoleniu będzie. Przy wiedzy, psychika się potem za tą małą kwotę w rok umęczy.

Zobacz teraz sobie Eneosa z kodem i może niebawem z paczkomatem, jeszcze mniejsza różnica będzie.     

który olej lepszy i dlaczego

Zaraz się okaże, oczekujesz wiedzy, a nie wiadomo na ile w to się chcesz wtopić.

To jest temat rzeka i mało kto nawet z wiedzą potrafi to zdefiniować. Nie ma kryteriów lepszości. O oleju mogą producenci wiele napisać, inni opowiedzieć z dozą swojej preferencji. A tak naprawdę jedynie choć podstawowe badanie dopiero daje info o oleju w konkret przypadku. Oleje w danej normie nie mogą się różnić i nie będą jak dzień i noc. Dopiero różnice mogą być w przetrwaniu po czasie, wtedy wychodzi szydło z worka producenta reklam. Różnice cenowe nie są kategoryczne wobec lepszości. Oczywiście klasują oleje, ale w tym może i nie wiadomo ile jest nadkładu u danego producenta. Gdyby u nas były przepisy jak w DE, to łatwiej by było wybierać, a tak wszystko jest full syntetic.

Lejąc jak Ty tylko jeden olej przez 90kkm, bankowo bym go zbadał z 2 razy. Aby wiedzieć kiedy odpuszcza w moich warunkach i to była by wyrocznia, zamiast 15kkm najlepsze.

Można napisać tak, nie próbujesz innych, stoisz w miejscu a nawet w zacofaniu. Jeśli nie zagłębiasz się bardzo i w badania, to próbując innych ocenisz je po odczuciach. Albo to Ci wystarczy, albo zbadasz. Albo zasugerujesz się czyimiś preferencjami, wyborami.   

Co mi na tym etapie przemawia za Eneos:

1. Robią dla Toyoty do fabryk i ASO.
2. To coś innego niż reszta na rynku.
3. Ciekawy skład i korelacje, jakich nigdzie nie widać.
4. Zastanawiający indeks lepkości, przemawiający za brakiem różnic między olej zimny/gorący.
5. Ich baza nie występująca nigdzie. Lepsza od HC, w typie GTL.
6. Łopata Mo, wielu tego szuka.
7. Bliska myśl techniczna autom Toyoty, bo wiadomo Toyoty w znaczącym stopniu są z UE.

Czyli inność, nietypowość, pochodzenie myśli oleju i auta. Ale po badaniu można zweryfikować sobie czy warto.
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2023, 11:17:28 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #3481 dnia: 12 Maja 2023, 11:45:02 »
1. Robią dla Toyoty do fabryk i ASO.
skąd te informacje ??
https://www.youtube.com/watch?v=nZb-6bECfAk&t=541s
chyba że Eneos to ExxonMobil.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3482 dnia: 12 Maja 2023, 12:54:55 »
Poczytaj i zapytaj sam.

Post # 5.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,54716.0.html

Na jakim etapie jest zamiana z Exxona na Eneosa nie wiem, bo poprzednie jakieś analizy TGMO 5W30 nie tak wyglądały jak Eneosy. X-Prime to nowość tego roku.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3483 dnia: 12 Maja 2023, 13:44:19 »
Poczytaj i zapytaj sam.
czytałem, to ze ktoś napisał coś i wymienił losowe nazwy producentów nic nie znaczy.
Na powyższym filmie widać wyraźnie kartę dla TGMO 0W16 sygnowaną ExxonMobil i zgodność parametrów, póki co nie widziałem takiej karty od Chewron/Eneos.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3484 dnia: 12 Maja 2023, 14:14:04 »
Poczytaj i zapytaj sam.
czytałem, to ze ktoś napisał coś i wymienił losowe nazwy producentów nic nie znaczy.
Na powyższym filmie widać wyraźnie kartę dla TGMO 0W16 sygnowaną ExxonMobil i zgodność parametrów, póki co nie widziałem takiej karty od Chewron/Eneos.
Duże koncerny przeważnie dywersyfikują dostawców i kupują to samo równolegle u 2-3.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3485 dnia: 12 Maja 2023, 14:19:28 »
Jeśli to jest ta sama lepkość 0W20 to myślę że silnikowi to obojętne czy będzie smarowany olejem ENEOS czy AMSOL czy TGMO czy SHELL.
Namawiali Cię na AMSOIL teraz na ENEOS parę lat temu prawie wszyscy zalecali RAVENOL a za rok pewno będzie inny na tapecie.
Ja bym się trzymał jednego.
Bo najważniejsza jest klikalność :-)

To nie jest tak że marka oleju jest zupełnie bez znaczenia.  Tyle tylko, że w 95% decyduje sposób eksploatacji a nie marka oleju.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3486 dnia: 12 Maja 2023, 14:22:06 »
Duże koncerny przeważnie dywersyfikują dostawców i kupują to samo równolegle u 2-3.
Tego nie neguję, co nie zmienia faktu, który opisałem powyżej.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3487 dnia: 12 Maja 2023, 20:38:38 »
Czyli, wciąż wiem,  że nic nie wiem. Chyba jeszcze w tym razem zostanę przy Amsoil. Do następnej wymiany pewnie będzie nieco więcej informacji w zakresie ENEOS X Prime
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3488 dnia: 13 Maja 2023, 00:53:01 »

Jeśli przedstawiciel Eneosa (analyzer) i reklama tu na stronie u góry kłamie, to zgłoś to do administracji naszej, bo są w błędzie.  :shock: Widocznie lepszy w weryfikacji jesteś niż ja.  :-) Tylko do czego to prowadzi, wszyscy kłamią.  :| Zapytaj analyzer, nie wiadomo na jakim etapie jest wymiana producenta, tym bardziej zmiana w produktach.

Pewnie jeszcze padnie, że Eneos to mały pikuś w Japan i nie powstał lata temu. Tam analyzer pisał i nie ukrywał, że jest kilka miejsc z których producenci biorą bazę, ale Eneos ma swoją, której nikomu nie udostępnia. Same składy są nietypowe.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/x-prime.3072/

Marka oleju w EU, to oleje w budowie na jedno kopyto praktycznie, czy wy nie widzicie różnic w Eneosie ?
Już się zmienia, ta warunki są istotne. A nie 15kkm i TGMO dla wszystkich idealne. Panowie przejrzeli trochę na oczy. :shock:

Przenieście tą dyskusję w odpowiednie miejsce, a analyzer was odpowiednio zgasi. A jak nie to tylko TGMO najlepsze i bywajcie. Ja nie mam interesu w reklamie, choć wielu tak napisze. Na samym dole piszę, czemu sam uważam, że warto Eneosa sprawdzić i to wam powiadam.

@YogiBabo wielu na oil zawitało w poszukiwaniu wiedzy głębszej, a jak się zagłębili, to stwierdzali że im dłużej tam są, tym bardziej głupieją. Bo tylko chemik z badaniami jest w stanie wiedzieć więcej, inaczej to lawirowanie w normie i jednych widełkach. Pewne jest to, że Eneosy są inne niż reszta, może bardziej zgodne z Japan naszych aut, samą myślą techniczną, a nie miejscem produkcji. Nie widziałem jeszcze oleju z takimi ilościami Mo, ani takim indeksem przy niskich wartościach w KV. Te aspekty mnie ciekawią w praktyce i po badaniu, a nie tylko bo tak.

Sam stosujesz AMS, gdzie oni  nie kupują literek, aprobat, tylko ponoć sami się sprawdzają. To wiesz, zawsze można rzucić, sami na siebie złego nie napiszą. Ale to już skrajna negacja. Tak jak w polityce, wszystko można opisać z innej strony, temat zachowany, a co jest bardziej w faktach, kto to wie.

« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2023, 01:07:35 wysłana przez Rademenes »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3489 dnia: 14 Maja 2023, 09:15:40 »
wtrącę się ;)
wszyscy zapominają, że Amsoil nadal stosuje bazę w pełni syntetyczną tzw. PAO, co prawda w mniejszym stopniu niż jeszcze 3-4 lata temu, ale jednak.
a jak wyżej napisane Eneos to wciąż GTL, no ale lepszy niż HC ;) ale... PAO > GTL > HC ;)
poza tym... naprawdę aż tak pałujecie te silniki jak 2JZ'ty w Suprach? że przejmujecie się aż tak tym olejem? xD przecież przy normalnej jeździe to i nawet na Orlen Platinum 0w20 nic się nie będzie działo przy regularnych wymianach xD
tu tylko chodzi o wygodę umysłu i spokój ducha tak naprawdę.. no i że się "dba" o auto..xD

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3490 dnia: 14 Maja 2023, 09:28:19 »
No ale kolega Rademenes - przekonuje od lat żeby świadomie kupować olej - bo po co płacić wiecej za gorszy jak taniej można kupić lepszy. Czy jakoś tak.  :-)
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3491 dnia: 14 Maja 2023, 21:15:03 »
Ze ma PAO to nie znaczy lepszy olej jest nowy Orlen 0w20, który ma akurat sporo PAO i taniej od Amsoil, Eneos chwali się na facebooku że robi olej dla Toyoty i bazę ma swoją opatentowaną.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3492 dnia: 14 Maja 2023, 21:33:01 »

obojętne czy będzie smarowany olejem ENEOS czy AMSOL czy TGMO czy SHELL
Ja bym się trzymał jednego.

Ponieważ mam LPG, to istotnym dla mnie parametrem jest TBN.
Amsoil, któtego używam od lat ma stratowy TBN ponad 13, a Eneos tylko 7.
Wybór jest jasny.
Mimo, że Amsoil jest drogi (kiedyś 180 zł, rok temu 230, a teraz ponad 260) nie zamierzam go zmieniać.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3493 dnia: 15 Maja 2023, 13:04:48 »

naprawdę aż tak pałujecie te silniki

Warunki są bardziej kluczowe w interpretacji tego co pisze w knidze, ale wielu bezmyślnie bierze co tam napisali i jeszcze napisze tak najlepiej.

Amsoil nadal stosuje bazę w pełni syntetyczną

To nie jest takie pewne, tendencja jest i była zawsze na taniej, tym bardziej teraz nikt nie ma zamiaru dokładać, to nie sztuka, tylko masówka. Wielu durnie szuka PAO a lata po mieście, nie wszystkim to potrzebne. Warunki raczej wskazują na bazę, a nie widzimisię. Mi PAO niepotrzebne, ale testować można wszystko.

regularnych wymianach

To drugie kluczowe zagadnienie, o których mało kto pamięta wobec swych warunków. Mało kto wie, na ile u niego olej starcza realnie.

przekonuje od lat żeby świadomie

Przekonuje, że nie wystarczy biernie brać tego co w knidze i że oleje najczęściej nie starczają do serwowanego interwału. Oraz do tego by sprawdzić sobie, a nie zapierać się od tak, bo na ucho i nosa jest nadal OK. W olejach nie mam rozeznania lepszości, lepsi nie potrafią określić nawet parametrów lepszości. A każdy przypadek to inaczej weryfikuje.

Wielu wiedząc, ja nie wiem, który olej byłby najlepszy dla siebie i swoich warunków, nie oglądało by się na koszty aż tak bardzo. Kto nie próbuje ten nie wie, a opierając się o czyjeś racje bez jakiegoś potwierdzenia poza nosem, to nadal jest się w lesie, tylko niby ładniejszym.

istotnym dla mnie parametrem jest TBN

Nie we wszystkich olejach ten parametr identycznie spada i nie we wszystkich jest tak samo zbudowany. Pytanie czy sprawdziłeś choć raz jak to u Ciebie spada, by wiedzieć coś więcej o potrzebie i oleju. Wiara w niezmienność oleju danej marki na przestrzeni czasu jest naiwna.

Nieliczni już tu mają doświadczenie z kanałem R2D. Jak i gdzie znajdę info potrzebne przed wysłaniem próbek ?
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2023, 13:32:57 wysłana przez Rademenes »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3494 dnia: 15 Maja 2023, 20:10:29 »
Wysokie TBN przy czystym paliwie jakim jest gaz? Nagar tworzy się bardziej przy benzynie i ropie, jest tendencja do produkcji olejów czystych nie tworzących dużych zanieczyszczeń tz. low saps gdzie TBN jest bardzo niski bo częściej szkodzi niż pomaga, warto poczytać https://motofocus.pl/technika/63102/czym-jest-tbn-calkowita-liczba-zasadowa-oleju stara szkoła mówiła czym większy TBN to lepiej nowa szkoła już nie bo potem mamy LSPI i zablokowane pierścienie, brudne tłoki i zawory ważniejszy czysty olej i zamiast związków wapna bor i magnez.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl