Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3495 dnia: 16 Maja 2023, 01:39:47 »
Taka jest rzeczywistość, jak ze wszystkim umiar wskazany. Szukający PAO i wysokiego TBN, mogą za jakiś czas mieć spory problem znajdywać takie oleje. Nowe czasy, normy, świat się zmienia i takie oleje stają się dinozaurami. Tym bardziej wobec potrzeb nowszych silników i ich bolączek. Jak kiedyś oleje pokroju C3 były z obawami, tak teraz oleje nisko popiołowe to staje się normą. Nowe oleje inaczej są robione i pierwotna wysokość TBN nie jest wyrocznią, bo olej ma inne składniki wspomagające. Podobnie wielu już nie stosuje PAO, a obecnie to stało się kosmetycznym i mało ilościowym dodatkiem, dla poprawy parametrów oleju jedynie. Przy LSPI, czy poborach oleju, lepiej nie dokładać koksu i stosować oleje nisko popiołowe. Aby wiedzieć jakie w TBN są potrzeby i spadki, warto sobie sprawdzić to jakoś. To nie jest oczywiste i przy LPG bo tak piszą, tak muszę mieć. Dawne silniki dawały sobie radę inaczej, niż te nowe konstrukcje ze zmianami niby lepszymi. Zmiany w silnikach i olejach często dyktuje eco, ale i nadmiar oszczędności. Dlatego nowsze wynalazki potrzebują innego oleju.

Znalazłem kto wątpił w zmianę charakterystyki skrzyni i zawieszenia w corolli.

@Colin ja nie powiem, ale jednak kolega mówił coś co ma miejsce w realu. Obejrzyj od 5 minuty.

https://www.youtube.com/watch?v=4EVjiTCD8LQ

« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2023, 01:45:11 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #3496 dnia: 16 Maja 2023, 08:19:34 »
Jeśli przedstawiciel Eneosa...
przedstawiciel handlowy powie wszystko czego oczekujesz bo ma w tym interes i za nic nie odpowiada.
przeczytaj uważnie co napisałem wcześniej, mnie interesuje logo na karcie a nie słowa.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3497 dnia: 16 Maja 2023, 10:20:27 »
Też dostaliście na email propozycję "cen hurtowych z bonusem" pewnej firmy, za reklamę na forum?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piotreki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.6 TS18r
« Odpowiedź #3498 dnia: 16 Maja 2023, 22:39:10 »
Jaki będzie najtańszy olej 0w20 do zalania do 1.6 benzyny po płukance ? Chcę takowy zalać, pojeździć parę km i zalać ostatecznie tak jak zawsze amsoila. Czy wyprodukowano coś lepszego jak amsolil póki co ?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3499 dnia: 16 Maja 2023, 23:57:40 »
Możesz zobaczyć, czy Qualitium ma 0W20, to będzie tanio. Jak chcesz lepiej to Specol, jeszcze lepiej to Orlen, Lotos. Nie ma parametrów lepszości, u nas wszystkie syntetyczne i super są.  :grin: A nie czekaj kup 0W20 Royal Purple, ładny fiolet kolor ma olej.  :cool:

Może tu coś znajdziesz.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/promocje-sklepowe-na-olej.3994/

przedstawiciel handlowy powie wszystko czego oczekujesz

A rób jak chcesz, mi to wisi.  :-P  Jednak masz problem, Eneos ma zgodę na takie informowanie, a centrala Toyoty nadal nic nie wie. Więc logo na karcie nierealne, bo zasada Toyoty padnie na pysk. Skończy się bajka o dopasowaniu, skończą się zastanawiające różnice cen i wszyscy polecą po Eneosa do sklepu sami.  :-) Co Ci szkodzi zadać analyzer pytanie, dlaczego oni informują a druga strona już nie ? Nie nalatuj na mnie informującego o tym, zaatakuj furią chandlowca.

Tak naprawdę napisałem co czytam i widzę, nawet tego nie weryfikuję, bo mnie oleje w ASO, tym bardziej TGMO kompletnie nie interesują. Jedyne co mnie interesuje, to powiedzieć inności Eneosa sprawdzam, a dalej może jakoś to znacząco wpłynie na silnik w odczuciach stałego użytkownika. Zwykłe podejście z większą dozą nadziei jedynie. Lejąc co interwał co innego, no nie dam rady nie sprawdzić czegoś innego niż większość. :cool:

« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2023, 00:14:02 wysłana przez Rademenes »

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3500 dnia: 17 Maja 2023, 11:06:23 »
Co sądzicie o oleju Ravenol EFE 0w16 oczywiście do hybrydy.Wymieniłem na taki po pierwszych 2 tyś.km, i na pierwszym przeglądzie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3501 dnia: 17 Maja 2023, 11:49:12 »
Jaki będzie najtańszy olej 0w20 do zalania do 1.6 benzyny po płukance ?
Zalej specoil-a tani a jednocześnie dość dobry.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3502 dnia: 17 Maja 2023, 11:50:08 »
Co sądzicie o oleju Ravenol EFE 0w16 oczywiście do hybrydy.Wymieniłem na taki po pierwszych 2 tyś.km, i na pierwszym przeglądzie.
Zgłoś
Do jakiej hybrydy - 2zr-fxe to na 0w20 raczej

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3503 dnia: 17 Maja 2023, 13:56:12 »
zaatakuj furią chandlowca.
:shock:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3504 dnia: 17 Maja 2023, 14:58:21 »
zaatakuj furią chandlowca.
Nazywa się Chandler.  Rajmund Chandler ;-)

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3505 dnia: 17 Maja 2023, 23:38:56 »
Zgłoś
Do jakiej hybrydy - 2zr-fxe to na 0w20 raczej
2.0 hybrid (MAXH10) silnik M20A-FXS

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3506 dnia: 18 Maja 2023, 08:09:29 »
To trochę działy pomyliłeś :)

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3507 dnia: 24 Maja 2023, 07:42:49 »
https://www.youtube.com/watch?v=HnyRqQhB_0I&t=7s
doskonały test olejów, syntetycznych, półsyntetycznych, mineralnych udających syntetyki, zdolności odprowadzania temperatury, pomiar mocy i momentu, warto oglądnąć

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3508 dnia: 24 Maja 2023, 08:15:21 »
https://www.youtube.com/watch?v=HnyRqQhB_0I&t=7s
doskonały test olejów, syntetycznych, półsyntetycznych, mineralnych udających syntetyki, zdolności odprowadzania temperatury, pomiar mocy i momentu, warto oglądnąć
Jak widzę tego pana to wspominam projekt jednego z aut które szykował/przerabiał . Jako że znam je bardzo dobrze to mogłem jedyne współczuć właścicielowi. Niestety nie mogę oglądać takich filmików bo nie znam się na olejach a jak jest tak samo profi jak przy filmiku z w/w autem to szkoda czasu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3509 dnia: 25 Maja 2023, 01:08:43 »
Coś tam prawdy gada, ale coraz więcej reklam jest, no i jak to wygląda, jedne marki poda inne nie. Ma te warsztaty i kasy jak lodu, mógłby kolo se darować i nie robić jak inne durniaki pazerne na kasę. Dobrze że olał testy piotrowe, to nie są warunki jak w silniku.

Gadać to se możemy, filmiki nic nie zmienią. My sami możemy to zmienić. Trzeba nasmarować ustawę, ściągawka z DE, tylko jeszcze lepiej u nas musi być. Zebrać 100000 podpisów i obywatelski projekt gotowy do sejmu. Skończy się nazywanie wszystkiego full, zacznie pisanie na butelkach ile to tam czego jest, zaczną kary dla cwaniaków. A na tą chwilę, najpewniejsza jest wiedza jaka akcyza była płacona na granicy i odpowiedni interwał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl