@ zieloczek100Tryb użytkowania jak mój, 80% miasto 20% trasa, też zabieram auto poza miasto czasem. Jest jedno ale, ja mam 1.6 a ty 1.33 z wiadomymi przypadłościami, wedle wszelkich info te silniki są podatne na tworzenie nagaru i raczej powinien być 0W20. W tych warunkach tym bardziej, chyba że masa tras i % odwrotnie to już może i nie. Co do norm, czy kategorycznie musi być A5/B5, myślę że nie, ale większość 0W20 i tak taka będzie.
Pytanie jeszcze czy bankowo jest 0W20, sama kartka to może być dla wizualnego efektu zawieszona, tak aby sugerować stałość wymian. Wielu kupuje i jakoś nie docieka co tam jest zalane, a potem ????????? Lepiej naciskać przed, niż zastanawiać się po. A może w historii coś jest. No i może można sprawdzić po płynności oleju, porównać z jakimś 0W i 5W. Pytanie też co widać w silniku, czysto, czarno, czerwono.
Panowie taki filmik otwierający oczka. Oczywiście jest extremum 30kkm, ale wystarczą pewne warunki i 15kkm może być za wiele. U siebie to widzę wyraźnie, w swoich warunkach, które są typowe dla auta miejskiego.
https://youtu.be/3QqQQ0g_VTgWnioski:
Podejście od początku z olejem, ma wpływ na dalszą awaryjność silnika.
Czasem producenci mogą biernie wypełniać przepisy UE, nie zwracając w tym uwagi na przyszłe szkody klienta. Bo zanim klient kupi, to oni muszą się dostosować by mogli sprzedawać. Dalsze historie już są po zarobkach masowych, które oszacują na mniejszą skalę niż cała sprzedaż i gitara.
Docieranie jest, nie ma i czy olej nie powinno się wymienić wcześniej sporo niż cały pierwszy interwał.
Koszt oleju, kontra bezawaryjność jednostki. Niech ktoś udowodni, że to pierwsze wyjdzie drożej nawet w latach.
A to najlepsze porównanie do tego co człeki jedzą. U tego i tamtego może wystąpić choroba, ale ten co żre syf podejmuje na skali większe ryzyko. Odszukajcie się w skali z warunkami, kontra skala ryzyka. Tu należy wykluczyć tych co leją na auta, auto które mają, bo za chwilę mają inne.
Może jeszcze komuś się przyda taka tabelka. Co do aktualności to nie wiem, ale widać X-Prime, a on jest tegoroczny.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/auris-1-6-valvematic-lpg.4721/