Autor Wątek: ENEOS MOTOR OIL  (Przeczytany 24720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
  • Samochód:: Yaris Gr
ENEOS MOTOR OIL
« dnia: 11 Maja 2023, 16:27:25 »
Jako świeży partner forum chcialem przede wszystkim podziękować za możliwość współpracy i prezentacji produktów firmy ENEOS.
Jak doskonale wiadomo jesteśmy japońską firmą olejową założoną w 1888 roku .
Z uwagi na profil użytkowników forum zapewne istotną informacją jest fakt, że wszytkie japonskie samochody niezależnie od marki zalewane są przynajmniej jendym z naszych produktów.
NIeustannie jak dla wszystkich japońskich firm jakość produktu jest sprawą kluczową, dlatego też jesteśmy również dostawcą olejów Genuine dla większosci marek japońskich i nie tylko.

Jeśli macie jakiekolwiek pytania, sugestie prosze o kontakt.

Pozdrawiamy ENEOS

Offline gregorb

• Prawie Toyot
Odp: ENEOS MOTOR OIL
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2023, 20:07:08 »
hello
A gdzie chowacie olej do RAV4 w hybrydzie po 2019r? X prime?
GREGORB

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2023, 11:46:04 »
co znaczy chowamy?

Offline gregorb

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2023, 20:01:20 »
Skoro wyszukiwarka sugieruje X Prime 0w-16 jako olej pierwszego wyboru a w sklepie tylko Ultra? To co to znaczy?
GREGORB

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2023, 22:28:05 »
Nie wiesz, jeszcze nie jest dostępny, ale niebawem będzie. X-Prime to tegoroczna nowość i pierwsze wyszły 0W20, 5W30 reszta po czasie. Jak się nie mylę koniec roku.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2023, 22:30:34 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2023, 11:12:04 »
Z linii X XPrime na razei jest 0w20 i 5w30. 0w16 będzie ok września. Na tę chwilę dostępny jest ENEOS X 0w16.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2023, 13:37:32 »
Cześć.

Mam pytanie. Czy macie jakieś doświadczenia odnośnie właściwości mieszania się olejów Eneos z innymi olejami? Mam na myśli tutaj sytuację, gdzie wlany jest olej na bazie PAO i chciałbym go zmienić na Eneos. Nie do końca jestem przekonany co do stosowania płukanki, bo z grubsza silnik powinien być raczej czysty, a z płukanką rozniosę trochę brudu po całym silniku (natomiast dwukrotne lanie oleju do wypłukania to dla mnie trochę marnotrawstwo).
PAO z definicji słabo się rozpuszcza z innymi, a przy wymianie wiadomo zostanie go w silniku pewnie z 0,5l, stąd ciekawi mnie jak ze sobą zareagują.

Obecny olej to Ravenol 0W16, bardzo dobry, ale trochę 'głośny'. Do tego mam wrażenie, że potrzebuje dobrego dogrzania. Dlatego zaciekawił mnie Eneos X Prime i jego niskotemperaturowa lepkość, która może być rozwiązaniem na jazdę na niedogrzanym silniku, więc chciałbym dać mu szansę.
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2023, 13:39:13 wysłana przez D3F »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2023, 02:16:30 »
Wielu pisze czasem, że na tych 0W im tam bardziej klepie, ale ja nie sprawdzałem. Może kwestia gustu usznego.  :grin:

E tam, na wszystkich przewaga to napisy kompatybilne z innymi. Poczytaj jak mieszają inne lepkości, a co tam mówić ta sama a inny producent.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/mieszanie-srodków-smarnych-o-różnych-lepkościach-itp.1353/

Płukanka postojowa, poza wywaleniem niestałego syfu, mam za zadanie wywalić jak najwięcej starego oleju. Na pewno nie zaszkodzi i wystarczy Ci na 15-20 min, tylko nie te za 10pln. Możesz też przygotować strzykawkę z wężykiem i dodatkowo wyciągnąć coś z dna miski dodatkowo.

Nie ma co marnować. Tylko pomyśl ile Eneosa dolejesz i czy to coś da, takie 1/4 czy 1/3. Nie będziesz po takiej mieszance miał pewności w ocenie, bo może dopiero Eneos solo full da jakąś zmianę.  No i teraz lato, silnik w mig dogrzany. Może kup Eneosa, lataj do jesieńi na tym co masz i dopiero Eneos solo. Nie będzie tak w punkt, pewnie i bez strat ?

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2023, 09:19:06 »
Przede wszystkim niezależnie od wymiany z płukanką lub bez - zawsze w silniku coś zostanie. Szacujemy że w zależności konstrukcji silnika od 8 do 12% starego oleju. Jeżeli wymiany oleju są przeprowadzane regularnie na olej dobrej jakości to nie ma potrzeby stosowania płukanek. Przecież wtedy zawsze zostanie olej z płukanką . Czy to ma sens?
Co do mieszalności różnych olejów - nie prowadzimy takich badań bowiem co do zasady nie zalecamy mieszania oleju. Problem w tym, że nigdy nie podniesiemy parametru oleju tylko obniżymy do poziomu gorszego

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2023, 18:26:26 »
Dla jasności nie chcę robić mixu dwóch olejów i na tym jeździć (i trudno wymagać od producenta by takie działania wspierał), tylko chciałbym wymienić olej na nowy bo zbliżam się do końca interwału.
Wiadomo, w silniku zawsze zostanie trochę starego oleju i stąd moje pytanie czy są jakieś dane na temat jak Eneos, którego informacje o składzie bazy są 'tajnie', łączy się z olejem na bazie PAO.

Zdarzają się takie historie np. w olejach do skrzyń automatycznych, gdzie jeden olej nie miesza się z drugim i tworzy zawiesinę. Tak na zdrowy rozum producent powinien testować takie rzeczy w fazie wprowadzania produktu.

Płukanka teoretycznie powinna odparować przy odpowiedniej temperaturze, ale stosowałem ją przy poprzedniej wymianie i nie jestem przekonany czy jest sens ją znowu pakować (dobry olej + interwał 10k km).

Wcześniej jeździłem na TGMO 0W16 co 15k, a odkąd skończyła mi się gwarancja zmieniam co 10k i na początek poszedł Ravenol.

2) Ciekawi mnie również czemu wyszukiwarka na stronie Eneos jako pierwszy wybór poleca olej 0W20, dla auta które ma fabrycznie zalecany 0W16. Oczywiście parametry 0W20 są bardzo bliskie 0W16, ale zastanawia mnie takia, a nie inna kolejność.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2023, 18:36:50 wysłana przez D3F »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2023, 02:29:20 »
@D3F producenci tak piszą, bo wolą aby kupować, lać cały ich. A życie swoje. Myślałem że świadomie mix chcesz zrobić. Teraz zczaiłem, że martwisz się o te pozostałe resztki PAO przy wymianie, kontra cały nowy Eneos. Nie przesadzaj to nie uniknione, nikt do sucha silnika nie wyczyści. Nie przejmuj się tym, już procentowo, znacząca większość Eneosa wciągnie nosem resztę tego PAO. O ile to nadal PAO, bo wiesz poszybowały producentom ceny teraz, to i nie jeden oszczędniej tworzy teraz. Baza Eneosa aż taka inna nie jest, by się nie mieszać z innymi olejami w znikomej ilości. Wymieniaj i nie myśl tyle. Skrzynie to nie to samo, ja tam nie eksperymentuje. A jak producent ma to przetestować, kupić wszystkie inne oleje konkurencji i sobie pomieszać, to niewykonalne. 

Stosowałeś płukankę, jak widziałeś jak zlatuje olej z i bez, to powinieneś mieć odpowiedź. Może jeszcze zauważyłeś po, że nowy olej dłużej czysty. A może i po wlałeś więcej nowego oleju. Przecie postojowa to profilaktyka jest, do cywilnego stosowania. Wedle oil i na chłopski rozum, resztki płukanek muszą odparowywać. Ja co zmiana płukanka i innej marki olej.

Ja latam na 5W30 i z badań nie trafiłem na olej, który w warunkach 80% miasta starczyłby na 15kkm. Takich wyników z 0W20 na 15kkm też nie widziałem. Dlatego po zasadzie 15kkm w gwarancji, powinieneś trochę popłukać. Interwały 10kkm bezpieczne raczej.

Wiele wyszukiwarek nie działa dobrze i trzeba to mieć z tyłu głowy.

zawsze w silniku coś zostanie

Tak, ale im mniej tym lepiej dla nowego i jego środowiska. Jestem przy wymianie, widzę ten chlust, odciągam z miski jeszcze i wiem ile wlewam nowego dokładnie. W oparciu o swoje doświadczenia, wiem że z płukanką mniej zostaje, bo więcej nowego wlewam. Zauważam też coś takiego, że tu ma wpływ jakaś budowa całości silnika. W jednym jest lepiej w innym nieznacznie.

Przecież wtedy zawsze zostanie olej z płukanką . Czy to ma sens?

Nie wiem, ale wlyszkow z Archoil pisał jasno o tych swoich, odparowują po czasie i to nie kkm, tylko mniej.

nie zalecamy mieszania oleju

Tak jest idealnie, ale np. w trasie i coś podobnego ze stacji leci, lepiej z olejem niż bez, lub na MIN. Oleje zawsze się mieszają, bo zawsze coś starego zostaje jak sam piszesz.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2023, 02:34:18 wysłana przez Rademenes »

Offline analyser

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2023, 08:58:58 »
Panowie.
zasada jest prosta. Jeśli producent ma w ofercie płukanki to będzie je polecać i tyle. To jest tak wielce marżowy biznes, że olejarze mogą tylko pomarzyć o tym. Co do sugestii z naszej strony na rzecz 0w20 zamiast 0w16 to wynika to z analiz aprobat i dopuszczeń. Wiele razy bywa, że producent zaleca inną formulacje by zablokować konkurencje. Np Honda do motocykli od 20006 roku zaleca konsekwentnie 10w30. Wszyscy i tak leją 10w40 lub nawet 10w50. Dlatego,że 10w30 nie każdy ma w ofercie

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maja 2023, 00:26:51 »
Olej nie myje, może coś tam poprawić, zebrać w sobie zanieczyszczenia, a głównie może zapobiegać odkładaniu się kolejnego syfu, o ile jego szef nie przesadzi z interwałem wobec warunków. Płukanka postojowa jest do płukania, a te do jazdy na gorsze zadania. Są przypadki pozytywne po takich, gdzie oleje solo nic tak nie zmieniały. Oczywiście przypadek do przypadku nie jest taki sam, tym bardziej jak nie wiemy co tam w środku jest i jak wygląda. Lekko coś tam nie da się zestawić z zaniedbaniami, syfem i non-stop LL. Tylko nie pisz, że płukanki rozszczelnią silnik, bo to mit.  :-)

Dla mnie realne korzyści fizycznie zaobserwowane to:

1. Więcej wylatuje starego, to nie są litry, ale do zapisu w książce można dobić (z filtrem).
2. Nowy dłużej czysty.
3. Jak zaczynałem płukać, to były zakłócenia strumienia oleju z miski, teraz nic takiego.

Więcej to już po bebeszeniu silnika.

Proszę przykład, mechanik i BMW z przypadłością gotowania oleju po zawsze LL, syf w silniku, pobory 1L/1kkm i nie bebeszył, tylko płukał + krótkie interwały. Wynik, silnik zabłyszczał, a pobory spadły na 200ml. Umie rozebrać sam silnik bez kosztu robocizny, a jednak płukał.  :shock:

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/zdj%C4%98cia-otwartych-silnik%C3%93w-zdj%C4%99cia.131/post-5108

Kolejny przykład, chyba właściciela sklepu.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dekarbonizacja-silnika-eksperymenty-z-płukankami.4717/

Podobnie to ja myślę raczej o innej relacji. Czemu dodatki do oleju są osobno. Jeśli dodatki to takie cuda, to czemu producenci olejów nie produkują tak cudownych olejów, nie dogadają się z tymi od dodatków. Więcej by zarobili jeszcze, a klient super zadowolony. No ale jak wiemy, oleje są w kojcach norm i aprobat. Natomiast dodatki są bez kagańca. Ale to i to do cywilnego użytku jest, gdzie brano pod uwagę imbecylne użycie. Np. PAO było kiedyś bazą, teraz to perfumy dla poprawy wyników oleju. Po co dobre zamieniać na "lepsze" czytaj tańsze, bez pomniejszania cen. Wszyscy kombinują, ale co się widziało, czy zmieniło na plus to nasze.  :cool:

Akurat z tym 0W20 to jestem zgodny, sam stosuję oczko wyżej olej i kaplicy ni ma. Czy ja muszę latać po bandzie, bo producent tak napisał, nie ja lubię mieć zapas. Czy ja muszę trzymać palec na ostrzu noża, ja wolę trzymać wyżej.

« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2023, 00:33:21 wysłana przez Rademenes »

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Maja 2023, 07:20:16 »
witam

taka drobna uwaga/uszczypliwość z mojej strony:

ENEOS SUSTINA 0W-20 1L - 49,20/litr

ENEOS SUSTINA 0W-20 4L - 214, czyli 53,5/litr

dawno tego nie widziałem, żeby jedna większa butelka była droższa niż litrowe odpowiadające tej samej ilości/pojemności
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Maja 2023, 09:52:25 »
Może mają za wiele tych 1L i taka promka ku temu, bo choćby data prod, a cena 4L normalna. Jak ktoś ma Toyotę, nie płuka, nie wnika zbytnio dokładnie na bagnet, to 4L wystarcza i 1L zostawały.

Kupowałem felgi z 4 lata temu. Normalna cena 4K, ale inny mniej chodliwy kolor 2K. Redukcja zapasu magazynowego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl