Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1577545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3570 dnia: 21 Czerwca 2023, 13:35:05 »
Dojeżdżam podstawową wersję I 1,4 z 2007.

To nie chodzi o jeden olej dożywotnio, tu nieliczni ufają, że taki olej przez lata jest identyczny i to jest naiwne. Bardziej wpływ na awaryjność ma "kuchnia" właściciela niż sam olej. Tu można wyodrębnić 3 grupy, zapobiegający/przezorni, stosujący prykazy, zapominalscy i przesadzający. Jeśli ktoś ryzykuje bardziej to olej nic nie da, jeśli ktoś zapobiega to normal olej wystarczy, a w filmie było jasno, stosowanie się do zaleceń nie jest w większości właściwe. A co do postępowania od początku z olejem, kontra awaryjność. Na to się składa wiele spraw, jak w przygotowaniu potrawy w kuchni. Nikt nie jest w stanie wam powiedzieć, tak ten dla ciebie najlepszy. Zasadniczo mimo nawet tego samego silnika, nie ma identycznego przypadku, bo warunki każdy ma inne. Dlatego nawet nie można do końca przełożyć tego, że u kogoś dany olej super to u innych też. Tylko choćby podstawowe badanie może to weryfikować. Odczucia na ucho, oko to tylko wrażenia, każdy ludek może mieć inną w tym intensywność.

Wnioski:

1. Żaden olej nie pomoże jak użytkownik przesadza.
2. Zalecenia producentów są obarczone przepisami, które powodują przekładanie na klienta zbytniego ryzyka. Czyli taka pseudo oszczędność dotycząca ASO w serwisach. A przecież poza można wymienić sam olej częściej i taniej. Jedni się nie znają, inni leją na auto, a reszta boi się wydać tyci, a kupiło nowe auto.
3. Jeśli się nie przesadza, stosuje profilaktykę i stosuje prewencję, to zwykły olej da radę i luks olej niepotrzebny.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline staryshogun

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #3571 dnia: 25 Czerwca 2023, 19:29:18 »
Bardzo przepraszam za banalne pytanie, jaki olej powinienem wlać, ale przeczytałem ostatnie parę stron tego wątku, oczy mi się robiły coraz większe i teraz to już za cholerę nie wiem, co powinienem zakupić :)
Pacjent Auris I 2008 1,6 benzynka.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3572 dnia: 26 Czerwca 2023, 00:52:44 »
Dziwne nikt nic jeszcze nie polecił ze znawców, ło matko.  :shock:

Kolego @staryshogun to zależy. Są trzy drogi.

ASO.

1. Jedziesz, płacisz paczkami i płaczesz, leją co im tam się podoba, co akurat mają, na czym najlepiej wychodzą i z bani. Kolejny serwis podbity i to laikowi wystarczy do oceny, utrzymane auto.

Ortodoksyjna.

1. Dokładnie zgodny z knigą i tylko zalecana lepkość, ale już poza ASO.

Z rozmysłem.

1. Zależy co z tym autem wyprawiasz. Nie zawsze okrojone zapisy muszą nas blokować. O ile ACEA jest wąskie, to API szerokie. Oczywiście  ACEA rozpisane było by najlepsze, ale jeśli Toyota nie ma swoich aprobat, to tym łatwiej iść w API.

Więc może opisz serwowane warunki dla auta na początek, to innym będzie łatwo markami sypnąć.

Offline nortonex44

• Prawie Toyot
  • Samochód:: AurisII TS 1.6D
« Odpowiedź #3573 dnia: 26 Czerwca 2023, 14:37:41 »
Wow! Ponad 4500 postów o wymianie oleju. Przejrzałem kilkanaście stron ale to nie do obrobienia jest. Przydałby się przypięty jakiś temat z polecanymi olejami do konkretnych silników.
Może ktoś na szybko mi pomoże - olej do Auris TS 1.6 D-4D z 2017 roku, przebieg 175 tyś - co polecacie i czy bańka 5 litrów wystarczy? W manualu jest że 5.2litra ale w poprzednim aucie tez miałem że niby 5.3 litra a wchodziło 5. Z wymianą filtra, bez płukania.
Z góry dzięki jak ktoś mi krótko i konkretnie odpisze :)
Pozdrawiam Michał

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3574 dnia: 26 Czerwca 2023, 15:01:38 »
0W-30 lub 5W-30 ACEA C2 np. ENEOS 5W-30 HYPER-X

5 litrów + coś na niekończące się dolewki :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3575 dnia: 27 Czerwca 2023, 01:07:59 »
Ponad 4500 postów

Możesz sobie przestawić w ustawieniach, ja mam 72 strony i 3577 postów.  :-) Co do stron to jasne, ile jest na niej postów wyświetlane, mam ustawione 50. Co do ilości postów, wpisz kilku w ignora i ilość spadnie. :cool:

Przydałby się przypięty jakiś temat z polecanymi olejami do konkretnych silników.

Nie ma sensu z kilku powodów. Jedne są, inne zakończone. Żaden olej nie jest taki sam na przestrzeni lat. Średnio długo co 4 lata coś producenci zmieniają, tym bardziej teraz w dobie aledrogo. Co przypadek to inny, jak człeki u lekarza.

Jeśli nie płukasz, jeśli sam nie wymieniasz to 5L starczy. Albo możesz coś resztek poprzednich dolać, szkoda marnować.

Olej ma znaczenie im warunki są gorsze kontra długość interwału. Opisz warunki jakie silnik znosić musi. Bo to trochę tak, jakby ktoś miał Ci zrobić kanapkę, a nie wiedział co lubisz.  :|

« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2023, 01:10:13 wysłana przez Rademenes »

Offline Auris_Newbie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3576 dnia: 27 Czerwca 2023, 06:45:41 »
U mnie to wygląda tak Auris 2016 1,6D, 134tys. Rocznie robię 10-12 tyś kilometrów, jazda zecydowanie spokojna 80-85% miasto, reszta trasa.
Co kupić? Filtr oleju ma jakieś większe znaczenie w tym wypadku?

Offline nortonex44

• Prawie Toyot
  • Samochód:: AurisII TS 1.6D
« Odpowiedź #3577 dnia: 27 Czerwca 2023, 09:16:11 »
Opisz warunki jakie silnik znosić musi.

Hej, Auto robi rocznie 10-15 tyś i co tyle będę wymieniał olej. 50/50 trasa/miasto. W manualu wyczytałem żeby tylko lać olej Toyoty do silników WW1 ale ciężko znaleźć ten olej więc szukam czegoś innego.

Offline staryshogun

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3578 dnia: 27 Czerwca 2023, 14:02:31 »
Odpowiadając Rademenesowi odnośnie warunków eksploatacji, w zasadzie, to za wiele tym autem nie wyprawiam, nie jest ono raczej do jazdy sportowej, wyczynowej :) , jeśli potrzebuję emocji, to mam od tego CBR 1000RR. Od razu po zakupie w połowie lutego założyłem w toto gaz i jeździmy jako autem rodzinnym, głównym użytkownikiem jest żona, ale jeździ normalnie, nie jak baba. Od zakupu zrobiła ponad 5 tys km. Zależy mi bardziej na ochronie silnika niż obniżeniu spalania, czy jakimś zrąbanym long life.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3579 dnia: 27 Czerwca 2023, 14:20:21 »
Zależy mi bardziej na ochronie silnika niż obniżeniu spalania,
No to stosuj olej zalecany przez producenta, w odpowiednich interwałach (1rok/15 tys.km) i to wszystko. Ameryki nie trzeba odkrywać, ani doktoryzować się w tym temacie.

Offline staryshogun

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3580 dnia: 27 Czerwca 2023, 15:03:26 »
No to stosuj olej zalecany przez producenta, w odpowiednich interwałach (1rok/15 tys.km) i to wszystko. Ameryki nie trzeba odkrywać, ani doktoryzować się w tym temacie.
Czyli jaki? Instrukcja obsługi podaje prawie wszystkie lepkości i nic z niej nie wynika. Jeśli tylko nabijasz sobie posty, nie mając nic mądrego do napisania, to daruj sobie, szanowny Kolego.
W międzyczasie sam wykombinowałem na podstawie internetów, że raczej powinien być 5w30, teraz się zastanawiam nad ACEA. Pytanie kieruję tutaj do użytkowników, którzy mają sprawdzoną wiedzę i nie sypią frazesami, uważam, że zawsze warto posłuchać kogoś kto ma doświadczenie w danym temacie i szanuję opinie takich ludzi.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3581 dnia: 27 Czerwca 2023, 15:12:23 »
Kolego - w instrukcji jest podany jeden zalecany olej.
Silnik jest zbudowany pod 0w20 i zniesie też 5w30.
Jak  zalejesz wyższą lepkość to po czasie usmażysz pierścienie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3582 dnia: 27 Czerwca 2023, 15:17:24 »
Czyli jaki? Instrukcja obsługi podaje prawie wszystkie lepkości i nic z niej nie wynika
To chyba masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego. Olej rekomendowany to 0w20.
Możesz też wejść na stronę Toyoty gdzie jest odpowiedni link Wybierz model, aby sprawdzić, jaki olej rekomendujemy:
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2023, 15:22:24 wysłana przez pireus »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3583 dnia: 27 Czerwca 2023, 22:54:33 »
W międzyczasie sam wykombinowałem na podstawie internetów, że raczej powinien być 5w30,
Z internetu to da się nawet wykombinować jak polecieć na Marsa.  Natomiast znależć kogoś kto się podpisze imieniem i nazwiskiem pod wyborem 5W30 tam gdzie producent zaleca 0W20, raczej trudno.

Offline staryshogun

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3584 dnia: 27 Czerwca 2023, 22:59:10 »
To chyba masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego.
Mam ponad 50 lat i słowo pisane jest dla mnie doskonale zrozumiałe, zapewne przeczytałem kilka, jeśli nie kilkadziesiąt razy, więcej książek od Ciebie.
Instrukcja podaje:
Silnik 1ZR-FE
10W-30, 5W-30, 5W-20 i 0W-20
Silnikowy olej wielosezonowy ACEA ze specyfikacją A1/B1 lub A1, bądź API SL ze specyfikacją "Energy Conserving" lub SM "Energy Conserving" lub z certyfikatem ILSAC
lub 20W-50 i 15W-40
Silnikowy olej wielosezonowy API SL lub API SM - koniec cytatu.
Więc tak, jak pisałem, wiele lepkości. Poniżej jest wzmianka o rekomendacji 0W-20 ze względu na łatwiejszy rozruch w zimnych temperaturach. Wszystko to niewiele znaczy, zadając tu proste pytanie miałem nadzieję na prostą odpowiedź od użytkowników co jest najlepsze lub dobre do tego silnika, ale przeliczyłem się. Zbyt wielu tu mądrali, którzy plotą bzdety, ale na pytanie zawarte w tytule wątku próżno szukać odpowiedzi. Jednak pisanie tutaj zapytania, co mam wlać do silnika było błędem. Bądźcie zdrowi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl