10-15 tyś
10 lepiej, choć przy 50/50 i 15 pewnie wyda. Myślę że Shell jest środkiem regału i nie patrz poniżej. W manualu pisze to co producent musiał napisać, aby mógł sprzedawać auta w EU. Jest tam coś na temat, ale nie wiemy ile jest w temacie, a ile aby spełnić przepisy UE. Producenci napiszą wszystko aby wejść na rynek, nie podzielą się swoimi dywagacjami, dlatego przyszłe problemy wychodzą dopiero w latach u klientów królików doświadczalnych. Czemu po czasie wielu puka się w głowę na serwisy po 20-30-40kkm, nie od tak, tylko są przykłady potwierdzające przesadę. A miało być tak pięknie. Same zakresy interwałów są pisane pod floty, a dla kowalskiego dla taniości.
Instrukcja obsługi podaje prawie wszystkie lepkości i nic z niej nie wynika.
O widzę, że już na wstępie stykasz się z zaprzeczeniem całego wątku.

A nawet forum całe do zamknięcia, skoro wszystko w ASO zrobią. Ci ortodoksi ASO i manuala powinni mieć swój wąteczek i tam powinni się popierać, "tylko ASO i zalecenie". Zalecenie wynika z badań producenta, ale i ze spełnienia eco, które są wymagane EURO 5,6 czy inne. Ile w tym jest pierwszego, a ile drugiego, kto to wie. Spis dopuszczeń też jest dla ludzi, bo zalecenie to jest na idealne warunki i w takich to jest testowane. Kto ma idealne warunki w jakich producent robił testy, niech podniesie rękę. Jedni tylko zalecenie, a w nie jednym ASO leją co chcą np. 5W30, we flotach masakra z 10W i jak to wygląda, nie ma problemu. Ale jak ktoś pyta to zawsze zalecenie, bez jakiejkolwiek wiedzy, czy aby nie ciąga kempinga zawsze, lata po górach, a może tylko po 4km robi dziennie.
Każdy kto czegoś szuka, musi zrezygnować z ACEA w książce, bo jest celowo okrojone. Musi szukać po API.
Ja markami nie sypnę, na oilclub.pl trzeba wątek założyć, oni tam mają łatwość sypania markami, o ile wysłuchają czego szuka autor.
https://www.oilclub.pl/index.php?forums/silniki-benzynowe.147/https://www.oilclub.pl/index.php?threads/cześciej-tani-czy-rzadziej-drogi.4832/
Czy błędnie zakładałem, że tu znajdę najszybciej odpowiedź?
Temat jest tak głęboki i szeroki jak ocean. Mało kto jest chemikiem z koncernu i na forach pisze, a taki dopiero ma wiedzę. Jednak zwykły człek zderzając się z głębszą wiedzą czuje się rozczarowany, albo bardziej głupi. Tak naprawdę każdy inaczej traktuje silnik i nikt na odległość nie trafi w 100% co będzie najlepsze. Dlatego na forach to wygląda jak polecanie przez odczucia, lub jakiś interes. Ja jestem daleki od wszech wiedzy, dowiadując się więcej wielu stwierdza, nie jest łatwiej, jest trudniej. W tym temacie większa wiedza doprowadziła mnie do momentu, że tak czy siak wszystkiego wiedzieć się nie da. Najlepszy sprawdzian przypadku, to zalewać olej i badać, ale tu trzeba jeszcze wiedzieć jak interpretować wyniki badań. Niższa maksyma, nie przesadzać z interwałem, to zwykły olej sobie poradzi. Im więcej miasta tym interwał krótszy, a olej normalny. Im więcej trasy a olej lepszy, to można dalej. Ponoć interwał 10kkm jest najbezpieczniejszy i uniwersalny, dla tych co nie wnikają . Jeśli
ktoś badał i wyszło dalej, to niech robi jak chce. Badałem u siebie oleje i jak na razie w moich warunkach żaden na 15kkm nie był pewniakiem. Do tego oleje w danej normie nie będą skrajnie inne, tylko będą nadal w zakresie wyznaczonym przez normę. Bazy mogą to różnicować, tylko kto potwierdzi co tam dali. Dlatego warto patrzeć na oleje od środka listy czy regału, nie kupować wynalazków nieznanych. Co jeszcze warto, szukać przedstawiciela, czy autoryzowanego sklepu, a nie za 20-30pln po zakupie pytać po forach oryginał/podrabiany, bo to jest śmieszne. Traci się czas na potwierdzenie oryginalności kogoś przez internet, bzdura totalna typowego Janusza.
Tak jak pisałem, ja marek nie polecam, bo zdaję sobie sprawę ile dzieli to od celu w 100%. Ale na oilclub.pl pewnie wiedzą więcej i łatwiej marki Ci napiszą. Tylko pilnuj aby uważali na to czego szukasz i dobrze opisz warunki.
Nie zamierzam się tu więcej wypowiadać.
Wielu nie mieści się w globusie zbaczanie nawet na 1mm od zalecenia, a jednak w tym wątku widzą sens pisania. To jest kuriozum i hipokryzja tych osób. Jeśli ktoś nie szuka, stosuje zalecenie to po kiego tu pisze i odstrasza tych co szukają/potrzebują czegoś innego. No ale te osoby nie zadają sobie takich pytań i polecaniem ASO zalecenia kwitują temat. Kolejny odstraszony kolega, gratulacje.

Warto to ponowić.
Jeśli ktoś jest przeciwny częstszej wymianie oleju, to niech udowodni, że oleje przez lata są większym kosztem od poważnej naprawy silnika. Ja tu widzę Januszowanie kolejne, nie bo nie.

Można tańszy i częściej, no ale tych od TGMO nie stać na to i Januszują przez chore koszty tego oleju. Wielu przez duże koszty oleju i serwisu w ASO jest łatwiej negować cokolwiek, tak aby nie przyznać się przed samym sobą do bzdury. Są warsztaty poza ASO i nikt gwarancji nie traci, można wymienić gdzie indziej i się nie tłumaczyć w ASO. Rozwiązania są, ale łatwiej i tyci taniej jest to negować z wygody.
Trzeba pamiętać, że tu na forum można sobie wpisać na listę ignorowanych kogo się chce. Po co się wk....