Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579111 razy)

pireus

• Gość
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3585 dnia: 27 Czerwca 2023, 23:13:41 »
zapewne przeczytałem kilka, jeśli nie kilkadziesiąt razy, więcej książek od Ciebie.
Odważna teza. Wybacz, ale nie pochylę się nad Twoją siwizną, bo jestem trochę starszy. Nie chodzi o ilość tylko o jakość. Widocznie czytałeś nie to co potrzeba. A pofatygowałeś się i sprawdziłeś na stronie Toyoty? A może  mechanik w ASO  da satysfakcjonującą odpowiedź, nawet jak nie będzie tak oczytany ? Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, niezależnie od ilości przeczytanych książek. Miałem już wiele samochodów, które oddawałem na przegląd do ASO, tam wlewali olej jaki był  w/g nich właściwy i nigdy z żadnym silnikiem nie miałem problemów. Również życzę dużo zdrowia, bo wiem to z autopsji, że różnie z tym bywa.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2023, 23:32:54 wysłana przez pireus »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3586 dnia: 27 Czerwca 2023, 23:37:28 »
Instrukcja podaje:
Silnik 1ZR-FE
10W-30, 5W-30, 5W-20 i 0W-20
Silnikowy olej wielosezonowy ACEA ze specyfikacją A1/B1 lub A1, bądź API SL ze specyfikacją "Energy Conserving" lub SM "Energy Conserving" lub z certyfikatem ILSAC
lub 20W-50 i 15W-40
Silnikowy olej wielosezonowy API SL lub API SM - koniec cytatu.
Więc tak, jak pisałem, wiele lepkości. Poniżej jest wzmianka o rekomendacji 0W-20 ze względu na łatwiejszy rozruch w zimnych temperaturach.
Instrukcja oprócz ww. jasno podaje, że zalecaną lepkością jest 0W20.
Podobnie jak 99% wpadających tu z pytaniem o olej, naczytałeś się internetowych anonimowych opinii jakoby 0W20 był "za rzadki" (cokolwiek by to miało znaczyć) i poszukujesz uzasadnienia aby zalać "gęstszy".  Nudne to.

Offline staryshogun

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #3587 dnia: 27 Czerwca 2023, 23:42:45 »
Mam sprawdzać na stronie Toyoty, pytać mechanika w ASO? Więc po co ten wątek? Czy błędnie zakładałem, że tu znajdę najszybciej odpowiedź? Czyżby mój kolega miał rację mówiąc mi, że na tych forach piszą w większości niewiele wiedzący, żałośni ...
Jedynie Rademenes, choć nie pomógł, to przynajmniej napisał coś z sensem. Niektóre wypowiedzi były tak żałosne, że czytać się nie daje, po co piszą niewiele wiedzący o temacie cwaniacy? Czy Wam się k.. nudzi??
Nie zamierzam się tu więcej wypowiadać.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3588 dnia: 28 Czerwca 2023, 02:11:31 »
10-15 tyś

10 lepiej, choć przy 50/50 i 15 pewnie wyda. Myślę że Shell jest środkiem regału i nie patrz poniżej. W manualu pisze to co producent musiał napisać, aby mógł sprzedawać auta w EU. Jest tam coś na temat, ale nie wiemy ile jest w temacie, a ile aby spełnić przepisy UE. Producenci napiszą wszystko aby wejść na rynek, nie podzielą się swoimi dywagacjami, dlatego przyszłe problemy wychodzą dopiero w latach u klientów królików doświadczalnych. Czemu po czasie wielu puka się w głowę na serwisy po 20-30-40kkm, nie od tak, tylko są przykłady potwierdzające przesadę. A miało być tak pięknie. Same zakresy interwałów są pisane pod floty, a dla kowalskiego dla taniości. 

Instrukcja obsługi podaje prawie wszystkie lepkości i nic z niej nie wynika.

O widzę, że już na wstępie stykasz się z zaprzeczeniem całego wątku.  :| A nawet forum całe do zamknięcia, skoro wszystko w ASO zrobią. Ci ortodoksi ASO i manuala powinni mieć swój wąteczek i tam powinni się popierać, "tylko ASO i zalecenie". Zalecenie wynika z badań producenta, ale i ze spełnienia eco, które są wymagane EURO 5,6 czy inne. Ile w tym jest pierwszego, a ile drugiego, kto to wie. Spis dopuszczeń też jest dla ludzi, bo zalecenie to jest na idealne warunki i w takich to jest testowane. Kto ma idealne warunki w jakich producent robił testy, niech podniesie rękę. Jedni tylko zalecenie, a w nie jednym ASO leją co chcą np. 5W30, we flotach masakra z 10W i jak to wygląda, nie ma problemu. Ale jak ktoś pyta to zawsze zalecenie, bez jakiejkolwiek wiedzy, czy aby nie ciąga kempinga zawsze, lata po górach, a może tylko po 4km robi dziennie.

Każdy kto czegoś szuka, musi zrezygnować z ACEA w książce, bo jest celowo okrojone. Musi szukać po API.

Ja markami nie sypnę, na oilclub.pl trzeba wątek założyć, oni tam mają łatwość sypania markami, o ile wysłuchają czego szuka autor.

https://www.oilclub.pl/index.php?forums/silniki-benzynowe.147/

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/cześciej-tani-czy-rzadziej-drogi.4832/

Czy błędnie zakładałem, że tu znajdę najszybciej odpowiedź?

Temat jest tak głęboki i szeroki jak ocean. Mało kto jest chemikiem z koncernu i na forach pisze, a taki dopiero ma wiedzę. Jednak zwykły człek zderzając się z głębszą wiedzą czuje się rozczarowany, albo bardziej głupi. Tak naprawdę każdy inaczej traktuje silnik i nikt na odległość nie trafi w 100% co będzie najlepsze. Dlatego na forach to wygląda jak polecanie przez odczucia, lub jakiś interes. Ja jestem daleki od wszech wiedzy, dowiadując się więcej wielu stwierdza, nie jest łatwiej, jest trudniej. W tym temacie większa wiedza doprowadziła mnie do momentu, że tak czy siak wszystkiego wiedzieć się nie da. Najlepszy sprawdzian przypadku, to zalewać olej i badać, ale tu trzeba jeszcze wiedzieć jak interpretować wyniki badań. Niższa maksyma, nie przesadzać z interwałem, to zwykły olej sobie poradzi. Im więcej miasta tym interwał krótszy, a olej normalny. Im więcej trasy a olej lepszy, to można dalej. Ponoć interwał 10kkm jest najbezpieczniejszy i uniwersalny, dla tych co nie wnikają . Jeśli 
 ktoś badał i wyszło dalej, to niech robi jak chce. Badałem u siebie oleje i jak na razie w moich warunkach żaden na 15kkm nie był pewniakiem. Do tego oleje w danej normie nie będą skrajnie inne, tylko będą nadal w zakresie wyznaczonym przez normę. Bazy mogą to różnicować, tylko kto potwierdzi co tam dali. Dlatego warto patrzeć na oleje od środka listy czy regału, nie kupować wynalazków nieznanych. Co jeszcze warto, szukać przedstawiciela, czy autoryzowanego sklepu, a nie za 20-30pln po zakupie pytać po forach oryginał/podrabiany, bo to jest śmieszne. Traci się czas na potwierdzenie oryginalności kogoś przez internet, bzdura totalna typowego Janusza.

Tak jak pisałem, ja marek nie polecam, bo zdaję sobie sprawę ile dzieli to od celu w 100%. Ale na oilclub.pl pewnie wiedzą więcej i łatwiej marki Ci napiszą. Tylko pilnuj aby uważali na to czego szukasz i dobrze opisz warunki.

Nie zamierzam się tu więcej wypowiadać.

Wielu nie mieści się w globusie zbaczanie nawet na 1mm od zalecenia, a jednak w tym wątku widzą sens pisania. To jest kuriozum i hipokryzja tych osób. Jeśli ktoś nie szuka, stosuje zalecenie to po kiego tu pisze i odstrasza tych co szukają/potrzebują czegoś innego. No ale te osoby nie zadają sobie takich pytań i polecaniem ASO zalecenia kwitują temat. Kolejny odstraszony kolega, gratulacje.  :czerwona:

Warto to ponowić. Jeśli ktoś jest przeciwny częstszej wymianie oleju, to niech udowodni, że oleje przez lata są większym kosztem od poważnej naprawy silnika. Ja tu widzę Januszowanie kolejne, nie bo nie.  :grin: Można tańszy i częściej, no ale tych od TGMO nie stać na to i Januszują przez chore koszty tego oleju. Wielu przez duże koszty oleju i serwisu w ASO jest łatwiej negować cokolwiek, tak aby nie przyznać się przed samym sobą do bzdury. Są warsztaty poza ASO i nikt gwarancji nie traci, można wymienić gdzie indziej i się nie tłumaczyć w ASO. Rozwiązania są, ale łatwiej i tyci taniej jest to negować z wygody. 

Trzeba pamiętać, że tu na forum można sobie wpisać na listę ignorowanych kogo się chce. Po co się wk....  <kawusia>
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2023, 02:34:14 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3589 dnia: 28 Czerwca 2023, 15:33:22 »
Mam sprawdzać na stronie Toyoty, pytać mechanika w ASO? Więc po co ten wątek? Czy błędnie zakładałem

Niestety mnóstwo tu spamu.
Tu masz tabelkę od producenta która chyba jest jednoznaczna:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3590 dnia: 01 Lipca 2023, 00:02:21 »
Ja tam takiej wiedzy nie mam, ale proszę na poparcie tego co pisałem.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/najta%C5%84szy-olej-wg-ekonomicznego-uzasadnienia-pod-wzgl%C4%99dem-d%C5%82ugoterminowym.4982/post-165045

Pisze to administrator oilclub.pl i ja się z tym zgadzam. Jeśli coś jest ograniczone zakresem, to nic z niego raczej wybitne nie będzie. Nie ma się też czarować, aby producenci zwykłego oleju przepłacali i robili cud miód. Raz to nie opłacalne, ekonomia raczej nakazuje odwrotne działania. Wszelkie zmiany w masowych produkcjach dotyczą 2 spraw, albo oszczędności, albo poszerzania norm, dostosowywania pod nowe eco wymysły. Oczywiście mogą być jakieś wybitne przypadki, ale cena też będzie i większość takich nie potrzebuje. Dlatego, jeśli ktoś nie przesadza, to jakieś spore różnice może dostrzec tylko w relacjach masówki/wybitne. Ale raczej te wybitne będą poza normowe, raczej samo API.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3591 dnia: 01 Lipca 2023, 15:21:09 »
Dla tych co na siłę zmieniają lepkość oleju na inną niż zaleca producent to chciałem tylko zapytać dlaczego nie biorą pod uwagę że producenci dostosowali się do nowych wymogów emisji spalin i skonstruowali nowe silniki pod oleje wolnobieżne typu 0W8 0W16 i 0W20 ? A później na siłę uszczęśliwiają takie silniki olejem o większej lepkości typu 5W30 czy 5W40. Efekt - może i większa ochrona przy dużym obciążeniu ale i większe opory wewnętrzne węższych magistrali olejowych przez co mniej efektywne smarowanie. Ja uważam że jak producent zaleca jako najlepszy do danego silnika olej np. 0W16 to trzeba taki stosować bo będzie optymalny a przy okazji mniejsze opory wewnętrzne = mniejsze spalanie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3592 dnia: 01 Lipca 2023, 16:58:17 »
To nie jest tak by zawsze ślepo trzymać się tego co podaje producent ale trzeba miec swiadomosc jak zbudowane sa silniki toyoty (o innych tu chyba nie rozmawiamy).
Można wprowadzać pewne zmiany ale ograniczeń konstrukcyjnych nie  przeskoczysz.
Wcześniej czy później będą z tego jakieś konsekwencje.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3593 dnia: 01 Lipca 2023, 20:10:09 »
No tak ale akurat inżynierów Toyoty nie ma co poprawiać i lepiej się trzymać zaleceń i lepiej jeździć na zalecanej rekomendowanej lepkości. Komu jak komu ale Toyocie chyba zależy na legendarnej już trwałości i niezawodności a w przypadku Hybryd także na jak najniższym zużyciu paliwa. Jak już ktoś chce wlewać lepszy olej to już niech szuka oleju 100% syntetyk z grupy IV z PAO ale niech nie zmienia rekomendowanej jako pierwszy wybór lepkości.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2023, 20:14:01 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3594 dnia: 03 Lipca 2023, 10:57:16 »
Jak już ktoś chce wlewać lepszy olej to już niech szuka oleju 100% syntetyk z grupy IV z PAO
Nie ma syntetyków 100% PAO, w każdym razie nie wśród olejów do zastosowań w powszechnym użytku.  PAO są bardzo złymi rozpuszczalnikami i aby dodatki uszlachetniające, które są konieczne w ww. grupie olejów, funkcjonowały poprawnie, konieczny jest spory udział HC w bazie.  100% lub blisko tej wartości PAO w bazie można stosować jedynie w olejach wyczynowych, gdzie chodzi wyłącznie o zapewnienie smarowania w ekstremalnych warunkach a olej zlewa się nie rzadziej niż po jednych zawodach i przejechaniu 500-1000 km.

Dla tych co na siłę zmieniają lepkość oleju na inną niż zaleca producent to chciałem tylko zapytać dlaczego nie biorą pod uwagę że producenci dostosowali się do nowych wymogów emisji spalin i skonstruowali nowe silniki pod oleje wolnobieżne typu 0W8 0W16 i 0W20 ? A później na siłę uszczęśliwiają takie silniki olejem o większej lepkości typu 5W30 czy 5W40. Efekt - może i większa ochrona przy dużym obciążeniu ale i większe opory wewnętrzne węższych magistrali olejowych przez co mniej efektywne smarowanie.
Przede wszystkim - mniej efektywne chłodzenie.  Nie wiem czemu, wszyscy wydają się tą kwestię ignorować, podczas gdy chłodzenie jest jedną z podstawowych funkcji oleju silnikowego.   Wyższa lepkość > wolniejsza i gorsza cyrkulacja > wyższa temperatura > co pogarsza warunki pracy oleju i powoduje jego szybsze starzenie się.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2023, 11:05:43 wysłana przez Zbig »

Offline Auris_Newbie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #3595 dnia: 04 Lipca 2023, 15:09:41 »
Czy do silnika z BMW (1,6D) leje się jakis inny olej czy moze byc ten 5w30 Toyoty?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3596 dnia: 04 Lipca 2023, 15:51:34 »
zalecają ich olej "5W-30 Premium Fuel Economy do silników 1WW/2WW" ale jaki long life nie zalejesz to będzie, 5 litrów

np 5W-30 ACEA C2 np. ENEOS 5W-30 HYPER-X

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline arfon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3597 dnia: 04 Lipca 2023, 20:09:59 »
Ten Motul 5W30 jest całkiem spoko https://hotshops.pl/okazje/olej-silnikowy-motul-specific-504-507-5w30-5l-31051 i w dodatku dostępny w fajnej cenie

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3598 dnia: 19 Lipca 2023, 01:36:54 »
na siłę zmieniają lepkość oleju na inną niż zaleca producent

Napisz do ASO w DE, bo do mojego silnika lali od zawsze 5W30. A w odpowiedzi dlaczego nie wracali na 0W20, odpisali w skrócie tak. Nie Było potrzeby, olej 5W30 był zawsze TGMO i OK. Napisz do flot, czemu leją nawet 10W, napisz do ASO wielu u nas, czemu leją 5W. Czy zalecenie jest sztywne dla wszystkich, czy tylko dla łatwowiernych. Jeśli w ASO leją co chcą, to czemu zwykły Kowalski ma być sztywno prawilny. Do tego zapominasz o dalszej podstawie pod zaleceniem. Szeroka skala dopuszczeń, które trzeba brać pod uwagę już w indywidualnym rozumieniu. Można przyjąć większościowy pakiet, gdzie na 0W-5W tym silnikom nic nie grozi. Ale oczywiście nie można zapominać o istnieniu ekstremalnych przypadków, które tak naprawdę nie są dobrze zdiagnozowane, poza prostą przekładką, olej rozwalił silnik. Takie przypadki musiały by być dobrze zdiagnozowane, bo czasem ludź ma za uszami wiele, a o tym się już nie wspomina. Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej o swoim przypadku, no to nikt mu tego nie wywróży, ani dokładnie nie opisze, przez inne przykłady. To wszystko zależy, czy traktuje się sprawę płytko na odczucia, czy głębiej na jakieś indywidualne potwierdzenia. Kto ma większe prawo wyciągać merytoryczne wnioski, to chyba jasne.

dostosowali się do nowych wymogów emisji spalin i skonstruowali nowe silniki pod oleje wolnobieżne typu 0W8 0W16 i 0W20

Jeśli w UE coś wprowadzą, to producenci muszą się dostosować, bo nic nie sprzedadzą. Pytanie w tym czy czasem producenci, aby spełnić przepisy, świadomie wprowadzają większe ryzyko dla nieświadomego klienta. Tu mam na myśli eco normy. Np. DPF. Jaka to ekologia, kiedy toto zbiera czad w mieście, a wywala na trasie, skoro atmosfera jest jedna. Same te operacje wypalań nie są dobre dla silnika, a jak coś nie tak to krytyczne. Do tego powstały oleje niskopopiołowe, odchudzone z tego co kiedyś miało chronić środek. Producenci w to poszli biernie, bo takie przepisy weszły w UE. Eco jest na usługach tych, którzy chcą być pierwsi w tej technologii, aby na niej najwięcej zarabiać. Nie ma to sensu, kosztuje, stwarza pozory i nie jest korzystne dla silnika. Producenci musieli to wprowadzili, ale nie wspominają o większym ryzyku, bo zakładają że wszystko jest akurat sprawne. Nie informowali o tym, że warunki są istotne wobec skracania sprawności tego i przyspieszonych kosztach dodatkowych. 

Ja uważam że jak producent zaleca jako najlepszy do danego silnika olej

Zalecenie ma sprzyjać spełnieniu założeń, które producent zadeklarował przy dopuszczeniach aut na UE. To jest najistotniejsze dla producenta. Może tyci mniejsze spalanie będzie i to wszystko. Ale idealnych warunków jak w lab testach nie ma nikt, dlatego są dopuszczenia i informacje o gorszych warunkach. Zalecenie to jest dno skali, które może występować w silniku. Jeśli ja mam paliwo zawsze w oleju i to w lepszych warunkach. A w typowym samym mieście olej spadł przez paliwo na W20, to kiego mam ryzykować z 0W20. Paradoks jest taki, że niby 0W20 na samo miasto lepiej, ale w samym mieście paliwo dochodzi i nie ma kiedy odparować. Natomiast same trasy, to raz odpalasz i lecisz kilosy, czy musi być koniecznie 0W20. To jest jak z wagą tradycyjną, po co przechylać tą czy inną szalę na dno, skoro to są skrajne tereny.  W idealnych warunkach tak 0W20, a dalej wedle dopuszczeń i bez przesady jak floty z 10W, gdzie kolejni mają stracha co dalej.  Od strony producentów winę widzę oczywistą w tym, że usilnie starają się tak pisać, aby ekonomicznie były najtańsze w eksploatacji. Np. brak zaleceń wymiany oleju w skrzyni manualnej. Brak zapisu i zalecenia, kategoryczny z instrukcją nic nie robi. Tylko na czym producent więcej zarobi, na oleju czy nowej skrzyni. Żaden olej nie jest wieczny, nawet jak ma lepiej niż w silniku, to czas i zmiany temp. robią swoje.

akurat inżynierów Toyoty nie ma co poprawiać i lepiej się trzymać zaleceń i lepiej jeździć na zalecanej rekomendowanej lepkości. Komu jak komu ale Toyocie chyba zależy na legendarnej już trwałości i niezawodności a w przypadku Hybryd także na jak najniższym zużyciu paliwa. Jak już ktoś chce wlewać lepszy olej to już niech szuka oleju 100% syntetyk z grupy IV z PAO ale niech nie zmienia rekomendowanej jako pierwszy wybór lepkości.

Nie wiadomo czy już nie są identyczni jak reszta, a chcąc sprzedawać do UE, muszą spełnić nawet bzdurne tematy, pytanie czyim kosztem. Kto za to zapłaci, ci co ustalali przepisy w UE, producenci, czy klienci. Co do hybryd, chyba tu już pisali ile to tam do silnika dopływa paliwa. Oleje 100% PAO to już przeszłość. Dowiedz się w jakich warunkach producent testuje silniki, a potem pomyśl czy masz takie same, lub jak daleko ci do nich. Świat nie jest idealny, dlatego są dopuszczenia i dalsze opisy. Które po części Toyota okroiła skąpo w ACEA, ale to tylko skąpo myślowo i dla strachu ortodoksów.

« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2023, 01:40:41 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3599 dnia: 08 Sierpnia 2023, 03:02:37 »
Nic dodać nic ująć. Jeśli nawet wszyscy coś kłamią, to fizyczne naprawy więcej mówią mechanikom niż teoria. Z jednego powodu, po gwarancji nikt do ASO za tryliony nie wstawia auta z walniętym silnikiem, bo koszty by go zjadły na stojąco. I w ten sposób świat jest piękny, w ASO olejek filtry i pierdoły, a jak masakra to wiadomo.

https://autokult.pl/z-silnika-bedzie-zlom-blad-ktory-popelnia-wielu-kierowcow,6928057142291136a

A dalej, niby producenci aut testują, tylko czemu na wolnych testach oleje nie wytrzymują tyle co oni tam piszą. To pewnie przepisy UE im zamykają usta i ręce opadają. Ma mniej czadzić, ma mniej palić,  oleju zaraz będzie nie wymieniać, no i auta do 100kkm będą dobre, a dalej szrot nieopłacalny i klient wróci po nowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl