Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578199 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3690 dnia: 07 Października 2023, 00:26:53 »
Ocho - a nie mówiłem  :grin: :grin: :grin:

Po co mam badać olej jak bez badania wiem że nawet jak mam olej słaby rozrzedzony to i tak silnik przeżyje minimum 300 tyś km a ja i tak dużo wcześniej sprzedam auto ?
No ale jak ktoś ma taką silną potrzebę to niech bada.
Tak jak pisał Krisman niektórzy o silnik dbają bardziej niż o siebie i prędzej olej zbada niż siebie.  :grin: :grin: :grin:
Ja generalnie dbam o auto, serwis robię na czas i trzymam się zaleceń Toyoty. Ale taki nawiedzony nie jestem żeby wydawać kasę na badanie oleju - lepiej konserwację podwozia zrobić chociaż tanim kosztem bo większy pożytek z tego będzie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3691 dnia: 07 Października 2023, 00:37:19 »
No i OK, tylko popatrz wcześniej, czy ty aby nie szydzisz i nie atakujesz zbytnio tych co mają inne zdanie. No i te aluzje oczywiste. Wymieniasz co 15 TGMO i tak rób, ja nie pisałem że jesteś durny w tym. A ty zaraz ten co dużo pisze i a nie mówiłem. To twój zakres tolerancji, tak jak ty jest tylko OK, reszta do zbesztania jest ? Czy może niech każdy robi jak chce ? No i napisz, moje odczucia są bardziej wiarygodne od czyichś badań. Bo to chcesz koniecznie udowodnić, ale nie jesteś w stanie, rozumiesz.

Mamy różny zakres potrzeby wiedzy i jej samej, dla ciebie to jest powód do prymitywnych ataków ?

Ja mam się zbadać, bo bardziej dbam o samochód. A z innej twojej strony, ty wiesz więcej niż w badaniach. Znachor czy co.   :shock:

Pisaliśmy już o tym i ustalone zostało, że każdy ma swoje priori, odgrzewasz kotleta bo za dużo czasu.

Ja zawsze będę twierdził jedno, ten co badał wie więcej poza odczuciami. A to kto chce, czy kto nie chce badać, mnie nie obchodzi. Póki same odczucia nie są jakąś super merytoryczną wyrocznią. Jak ktoś lata do ASO, leje TGMO i zawsze 15kkm, to po kiego tu jest, jaki sens, nuda. Wyobraź sobie forum, gdzie wszyscy przepisują to co w instrukcji jest i jeszcze peany wygłaszają, tylko tak jest OK, bo na ucho i oko intuicja mi powiedziała.  :grin:     
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2023, 00:58:30 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3692 dnia: 07 Października 2023, 10:12:13 »
Ba, nawet w skrzyni NIGDY nie zmieniałem w niej oleju i patrz, nie rozsypała się do dziś :)

W manualnej skrzyni też nie przyszłoby mi do głowy zmieniać olej. No chyba że przy odbudowie jakiegoś leciwego klasyka.

Kolega wyżej raczej odwrotnie myśli, a pod eco w UE jest wszystko. To tak jak pęd w elektryki i zero refleksji, czy info jak toto się pali, gasi i jak wyklucza z garażu coraz częściej. Ideologia na siłę, pomimo widocznych bzdur, braku rozwiązań kompleksowych i ryzyku. Jak z DPF, w mieście zbiera, na trasie puszcza i to pow. poleci na marsa. I tacy ludzie co to wymyślają, gadają głupoty totalne, biorą tryliony i nawet powieka im nie drgnie z powodu takich idiotyzmów. Tupet trzeba mieć i butę jak K2.

Tak jest - eko ideologia ponad wszystko. Dobrze gdzieś ktoś napisał, że bogacze każą się samoograniczać zwykłym ludziom, żeby oni sami nie musieli.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3693 dnia: 08 Października 2023, 01:39:04 »
Bo ich "pomysły" zaoszczędzą tyle CO2, że oni będą mogli. Wprost też to widać w jakiej cenie auta, nie muszą być łelektryczne. Warto też zaobserwować, jak na szczyt klimatyczny wszyscy walą swoimi samolotami.

Ja tu widzę głębszy zarys. Pomysły są niedopracowane od a do z, przez to są na siłę idiotyczne, głupie i naiwne. A wszystko chodzi o dominację w technologii, podczas gdy klimat i tak straci, na dalszym niedopracowanym etapie. Pewne państwa to wymyślają wcześniej, pracują nad technologią, przyklepią wszystkim jako nakaz i otworzą jako jedyni sklepik z tymi cudami. Tak buduje się dominację, poczucie bardziej technicznego państwa. A w tle cwaniactwo i mydlenie oczu. Klimat to wymówka jedynie. Dominacja polityczna prowadzi do technicznej i gospodarczej, pomimo oczywistych problemów dalszych. Ale trzeba być cynicznym, by pomimo oczywistości brnąć jak osioł dalej w to.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2023, 01:41:15 wysłana przez Rademenes »

Offline Auris_Newbie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #3694 dnia: 10 Października 2023, 21:08:46 »
Auris 1.6 diesel 2015. 140k. Troche się pozmienialo i teraz to 95% jazdy to miasto, Motul 5w30? Coś innego?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3695 dnia: 10 Października 2023, 21:11:02 »
zalecany olej "5W-30 Premium Fuel Economy do silników 1WW/2WW" , 5 litrów

np 5W-30 ACEA C2 np. ENEOS 5W-30 HYPER-X
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Auris_Newbie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #3696 dnia: 10 Października 2023, 21:56:39 »
Dziękuje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3697 dnia: 11 Października 2023, 08:52:33 »
zalecany olej "5W-30 Premium Fuel Economy do silników 1WW/2WW" , 5 litrów

np 5W-30 ACEA C2 np. ENEOS 5W-30 HYPER-X

W instrukcji piszą o ACEA C3 ale chyba w praktyce nie ma różnicy?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3698 dnia: 11 Października 2023, 22:11:07 »
teraz to 95% jazdy to miasto

Zamiast szukać cudu, na który nie ma co liczyć bardzo, pomyśl czy nie lepiej częściej wymienić.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #3699 dnia: 14 Października 2023, 17:16:34 »
Ja już odebrałem swoją corollę i nie wiem jak wcześniejsze generacje hybrydy ale po pierwszych kilometrach zauważyłem, że ta najnowsza bardzo dużo chce od startu jechać na prądzie. Pytanie jak będzie w zimie. Jeżeli podobnie to faktycznie olej 0w16 ma sens.
Osobiście chyba po prostu skrócę interwały wymiany oleju z 15k na 10k.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3700 dnia: 14 Października 2023, 17:39:02 »
Włącz w przyszłym tygodniu ogrzewanie to chęć do jazdy na elektryku nieco spadnie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3701 dnia: 15 Października 2023, 22:41:33 »
ta najnowsza bardzo dużo chce od startu jechać na prądzie.
Ma akumulator trakcyjny LiIon czy NiMH?

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3702 dnia: 18 Października 2023, 09:48:33 »
Włącz w przyszłym tygodniu ogrzewanie to chęć do jazdy na elektryku nieco spadnie.
pewnie masz rację choć w weekend było już chłodno, ogrzewanie/klimę mam na razie w trybie eco i na razie jest ok...zobaczymy jak to dalej będzie  ;)
mimo wszystko na wskaźniku ledwo temp. wody ruszyła a ten tylko na prądzie chciał jechać...

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3703 dnia: 18 Października 2023, 09:49:08 »
Ma akumulator trakcyjny LiIon czy NiMH?

LiIon

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3704 dnia: 25 Listopada 2023, 02:29:52 »
Czy oleje typu FUCHS Titan Sintofluid FE 75W czy CASTROL Transmax Manual FE 75W 1L sprawdzą się w 6-biegowej skrzyni Aurisa I? Teoretycznie oba spełniają wymagane normy (API GL-4 i SAE 75W), oba są olejami "FE" (fuel efficiency) - o niskiej lepkości dla obniżenia spalania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl