Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579330 razy)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3705 dnia: 25 Listopada 2023, 06:22:20 »
Lepiej wlej to co było.
Oryginalny Olej - jego cena nie zabija a po wymianie na inny ,zwłaszcza po dużym przebiegu, mogą pojawić się problemy.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3706 dnia: 25 Listopada 2023, 11:33:25 »
Oryginalny jest ponaddwukrotnie droższy, różnica w cenie wystarczyła by na wymianę i jeszcze by zostało.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3707 dnia: 25 Listopada 2023, 11:36:33 »
Zalej ori jak podpowiada Mechu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3708 dnia: 25 Listopada 2023, 15:25:25 »
Jak miałem Aurisa I to przy przebiegu 120k wlałem do skrzyni CASTROL Transmax Manual FE 75W i to dedykowany do BMW i było GIT. Ale teraz do Yarisa żony wlałem orginalny Toyoty kupiony w ASO bo to nie jest wielki koszt. I dla świętego spokoju lepie wlewać ORG.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3709 dnia: 26 Listopada 2023, 01:33:15 »
Jestem też tego zdania co do skrzyni, ale i co do płynu chłodzącego akurat w AURIS. Jeśli jakiś płyn się rzadko wymienia, do tego ma jakiś skomplikowany skład, to warto się zastanowić ile w latach się zaoszczędzi, zazwyczaj to śmieszne oszczędności vs święty spokój. To nie jest olej w silniku co rok inny. Ale tak jak w silniku, tak i w skrzyni warto nie przesadzać z interwałami.

sprawdzą się w 6-biegowej skrzyni Aurisa I

Zapytaj cynicznie siebie, co z tym autem będzie dalej. Jeśli na handel to wiesz, jeśli na lata u Ciebie to lepiej ORI.

jak podpowiada Mechu

Tak tak, chyba się podszkolił i taka mała zmiana. Za tamto nobla już otrzymał z RU.  :grin:

Warto przeczytać całość, polecam.  :laugh:

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=47922.0#quickreply

A tu kluczowe cytaty:

Dodam dla ulatwienia że zalanie skrzyni titanem cfe 10w40 w miejsce 75w90 rozwiązuje problem.

olej przekladniowy można zastępować silnikowym

Jeszcze doprecyzuje skrzynie zalane cfe wcześniej miały zalany ori olej.
Skrzynie które chałasowaly (Tak oczywiście że to odczucie - tylko że da się je nawet nagrać telefonem) byly zalewane 75w90 fuchsa i castrola.

Czyli cfc po ori 75W wyleczyły hałasy. Ktoś się pogubił z wersjami. Hałasy były po tych z rynku i niby 10W40 to leczył, ale pisze też, że 10W40 był zalewany po ori oleju. Ktoś rozkmini ten rebus ?:|

Według kolegi kilka firm do swoich skrzyń zaleca oleje silnikowe.  :shock: Może mają parametry/opisy podobne czy te same, ale mogą być inne składy w głębszej perspektywie i tego nikt nie bierze tam pod uwagę. A przy takiej schizie, to kujawski do silnika, a silnikowy do naleśnika.  :grin:  Pełne współczucie dla kolejnych właścicieli.  :cry:

« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2023, 01:53:40 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3710 dnia: 26 Listopada 2023, 08:55:03 »
Tym silnikowym 10w40  zalewało się kiedyś skrzynie w Hondach. Normalnie w Aso mieli dwie opcje, drogi MTF , albo zwykły 10w40. Tam była zalecana wymiana chyba co 80 tys. chyba więc przetestowałem oba i nie było różnicy w działaniu. Nawet powiem źe ten 10w40 znacznie wyciszył skrzynie .
Pozdro

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3711 dnia: 29 Listopada 2023, 23:24:16 »
W ASO jak leją, to oni odpowiadają, a i tak większość klientów nic nie widzi. Ja nie słyszałem o takich wprost zaleceniach. Na 99.9% dla wszystkich wlewanie silnikowego do skrzyni to eksperyment. Same nazwy się wykluczają, miejsce zastosowania, charakter pracy, przeznaczenie czasowe, a i niech ktoś potwierdzi, że składy takich olei są identyczne, w co bardzo wątpię. Raczej Toyota nie ma takich rewelacji, jak kolega niby wprowadził w życie. Więc tutaj był to ewidentny eksperyment, który chciano powielić jako lekarstwo znachora. Wyraźnie widać też, że wersje tych rewelacji nie trzymają się kupy i tak naprawdę są dwie. Które nijak nie pasują do leczenia skrzyni olejem silnikowym. Konkluzje wykluczające bzdury eksperymentalne są dwie.

1. Po oleju fabrycznym w skrzyni, na kuta lać jakiś silnikowy. Samo januszowanie to bzdurny powód.
2. Jeśli ktoś po fabrycznym zalewał jakieś z rynku i potem leczył coś silnikowym też z rynku, to taka droga jest irracjonalna w aspekcie finansowym i czasowym. Lepiej zalać oryginalny i nie januszować + płakać i szukać eksperymentów z czapy. 

Nie ma zaleceń OK, jedni wymieniają inni nie, ale jak wygląda przy tym wlewanie silnikowego. Czy aby to nie jest ryzyko x do entej. Jak tu pogodzić  przeznaczenie czasowe silnikowego z tym do skrzyni. Czyli co zamieniamy sobie jak chcemy. Silnikowy do skrzyni i na 100kkm, a ten od skrzyni do silnika i na 15kkm/1 rok ?

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3712 dnia: 30 Listopada 2023, 00:13:54 »
Być może był to jakiś wymysł Hondy, czasem producenci wpadają na genialne pomysły. Normalnie do wspomagania kierownicy leje się ATF ale Jeep zrobił własny, w dodatku niekompatybilny z ATF. Zalanie ATF groziło szybkim "umarciem" układu wspomagania i wentylatora chłodnicy...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3713 dnia: 30 Listopada 2023, 00:23:10 »
To było nawet w książce serwisowej napisane.Tylko po zalaniu 10w40 należało skracać interwały do 60tys.
Pozdro

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3714 dnia: 30 Listopada 2023, 00:26:59 »
OK, jak napisałem, Honda sobie coś takiego wymyśliła, tak skonstruowała skrzynię, że działała na oleju silnikowym, ale to jednostkowe rozwiązanie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3715 dnia: 30 Listopada 2023, 01:03:18 »
Zauważyć trzeba, że co innego jak oleje są zalecane i z ASO, oraz opisane. A co innego jak zaleceń nie ma, praktyki w ASO brak i takiego silnikowego oleju w ASO też. Widzicie eksperyment czy nie. Dodatkowo zagmatwane wersje kolegi i tak niby to ma być lekarstwo w Toyocie po takich z rynku, po których sieczkarnia się włączyła. Kolega chciał przeszczepić ten paradoks z Hondy do Toyoty, ale mało wiarygodne to jest i niestety ekstremalne w % ryzyka zonka na własne życzenie.

Mi się to strasznie kłuci, sama obecność takiego oleju w ASO. No chyba, że taki olej silnikowy jest częściej wlewany do jakichś innych silników koncernu. Ale dalej to by świadczyło o takim sposobie ASO, czy producenta na ewentualne braki właściwego. No bo jeśli są obydwa dostępne, to jak wygląda proponowanie tego czy tamtego. Handlowiec jak zachwala silnikowy. Domniemam, że nie ma tego, klient nawet nie wie, nie mają do skrzyni, leją ten do silnika i oby dobrze interwał wpisywali.   
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2023, 01:06:23 wysłana przez Rademenes »

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3716 dnia: 30 Listopada 2023, 01:29:13 »

Widzicie eksperyment czy nie. Dodatkowo zagmatwane wersje kolegi   

Poszukaj sobie tych zagmatwanych wersji na starszych forach Civica i Accorda. Jest tego pełno. 10 w 40 był takim samym zamiennikiem MTF do srzyni biegów jak w Toyocie 5w30 jest zamiennikiem 0w20 do silnika.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3717 dnia: 30 Listopada 2023, 01:44:58 »
Analogia może dobra, ale różnice jednak są, co nie u każdego może powodować negatywne efekty. Jak dotychczas w Toyotach do skrzyni leje się olej do skrzyni, kto pisze inaczej jest szarlatanem. A tak się składa, że ten kolega pisał o nie poprawianiu konstruktora, tymczasem .....

Ciekawy jestem jak wygląda argumentacja oleju skrzyni do silnika. Który bardziej polecają, czy po prostu, nie ma skrzyni lać tamten i tyle.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3718 dnia: 30 Listopada 2023, 16:09:40 »
O mało co ASO nie wprowadziło mi ojca na minę. Zamawiał olej do skrzyni bo na miejscu nie mieli (a w ASO kosztuje tyle co na allegro), wiedział jaki ma być nawet z numerem producenta. Tymczasem pracownik przekonał go (o czym nie wiedziałem) że do starszych Toyot z 2010 powinien być gęstszy olej 75W90. Jaki był mój szok gdy dziś odbierałem olej a sprzedawca wyjął z pudełka 75W90 do dyferencjałów. Na szczęście nie było problemów z odkręceniem sprawy i nawet dostałem rabat na MTF 75W LV.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3719 dnia: 30 Listopada 2023, 17:32:19 »
Niestety jest pełno ignorantów którzy nie rozróżniają oleju 75w90 od 75w.
Tak samo jak skrzyń toyoty C od EC.

Ale sama toyota też nie pomaga bo np akcesoryjny torsen do skrzyni EC jest ale wymaga oleju o większej lepkości- i bądź tu mądry.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl