Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578637 razy)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3735 dnia: 22 Grudnia 2023, 07:19:42 »
Hej,

jak sobie radzi jednostka 1.8 (HSD) w Auris z olejem między przeglądami?
Musicie dolewać? 1.8 (tak, wiem, że inne) miałem w Avensis II i było z tym wyjątkowo marnie...

ASO sugeruje co 15k, ale zastanawiam się czy nie zmieniać co 10k. Moje pierwsza Avensis I 2.0, Previa, Lexus sobie takie częstsze interwały chwaliły i ani dolewać nie trzeba było ani z silnikami żadnych kłopotów nigdy...

Jak Wasza praktyka w tym zakresie?

Przekładania rozdziału mocy... w jakich interwałach zmiana oleju? I to się robi - spust/wlanie nowego czy jakieś magie jak przy skrzyniach auto? Część hydrokinetyków wymaga jakiegoś aktywnego płukania...
Pozdro!

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3736 dnia: 22 Grudnia 2023, 08:20:57 »
W Hybrydzie silnik spalinowy jest inny niż 1.8 w Avensis. Bardziej odprężony i pracuje w cyklu Atkinsona.
Po drugie Hybryda jeśli nie jedzie cały czas w trasie to nie pracuje non stop.
Średnio po przebiegu 15k silnik spalinowy pracował może z 12k lub mniej tak więc nie widzę sensu wymiany częstszej niż co 15k.
Zarówno w Aurisie HSD jak i w Corolli HSD nie musiałem nic dolewać między przeglądami.
W przekładni eCVT producent nie przewiduje wymiany oleju a gdyby ktoś koniecznie chciał to nie widzę sensu częściej niż co 100k.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #3737 dnia: 22 Grudnia 2023, 08:26:39 »
W Hybrydzie silnik spalinowy jest inny niż 1.8 w Avensis. Bardziej odprężony i pracuje w cyklu Atkinsona.

To wszystko wiem, jak i to że 1.8 VVTi (niestety po fakcie) okazało się w wersji przedliftowej totalną paścią.

Po drugie Hybryda jeśli nie jedzie cały czas w trasie to nie pracuje non stop.
Średnio po przebiegu 15k silnik spalinowy pracował może z 12k lub mniej tak więc nie widzę sensu wymiany częstszej niż co 15k.

To fakt warty wzięcia pod uwagę.

Zarówno w Aurisie HSD jak i w Corolli HSD nie musiałem nic dolewać między przeglądami.
W przekładni eCVT producent nie przewiduje wymiany oleju a gdyby ktoś koniecznie chciał to nie widzę sensu częściej niż co 100k.

Miło, bo znów tańsza eksploatacja.
U siebie olej w skrzyni zmieniałem juz 2 raz a do tego jeszcze dochodził mechanizmu róznicowy i tylny most... Zatem jazda HSD na pewno będzie tańsza ;-)
Pozdro!

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3738 dnia: 26 Grudnia 2023, 23:35:54 »
U siebie olej w skrzyni zmieniałem juz 2 raz a do tego jeszcze dochodził mechanizmu róznicowy i tylny most... Zatem jazda HSD na pewno będzie tańsza ;-)
W spalinowym RX300 masz klasyczny hydrauliczny automat, tutaj cała mechanika to dość prosta przekładnia planetarna o stałym przełożeniu.

Offline Adam_68

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Volvo S60
« Odpowiedź #3739 dnia: 25 Stycznia 2024, 11:17:22 »
Witam
Toyota Auris może korzystać z olejów o lepkości 5W-30 lub 0W-20, w zależności od silnika. Zaleca się sprawdzenie specyfikacji producenta w instrukcji obsługi pojazdu lub na klapie wlewu oleju.
Upewnij się, że olej spełnia odpowiednie normy jakościowe. Na przykład, API SN/CF dla benzynowych silników lub API C3 dla silników wysokoprężnych mogą być wymagane.
Pozdrawiam, Adam

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3740 dnia: 29 Stycznia 2024, 01:52:48 »
A nawet 10W30 jak pisze w dopuszczeniach. Co do zalecenia to raczej większość ma 0W20, a nawet 0W16, 5W30 chyba wszystkie tylko w dopuszczeniach. Tak jak w książce pisze coś o rozróżnieniu warunków, tylko tam są przypadki skrajne. Normalnie albo ciężkie i wszyscy myślą góry, przyczepka i pedał w podłogę. A nikt nie pomyśli, że miasto to już ciężkie. Ja latam na C3, latałem na A3/B4 i była nawet analiza i było piknie, ale nie po 15kkm. Wszystko trzeba brać pod uwagę, nie same napisane, bo kluczem jest postawienie swoich warunków na skali i odpowiedni interwał. Dodam jeszcze, że do mojego auta od zawsze w DE lai 5W30 i mam to udowodnione.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3741 dnia: 29 Stycznia 2024, 10:54:17 »
Dodam jeszcze, że do mojego auta od zawsze w DE lai 5W30 i mam to udowodnione.

I bardzo słusznie. Mam tak samo i dalej leję 5W30 - ostatni olej z czasów normalności, a nie woda zwana dla niepoznaki olejem, którą wciskają ludziom w imię tzw. "ekologii" i w celu szybszego zarżnięcia silników.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3742 dnia: 29 Stycznia 2024, 11:44:14 »
a nie woda zwana dla niepoznaki olejem, którą wciskają ludziom w imię tzw. "ekologii" i w celu szybszego zarżnięcia silników.
To ile już silników zarżnął, masz jakieś dane, skoro tak piszesz ?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3743 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:43:01 »
a nie woda zwana dla niepoznaki olejem, którą wciskają ludziom w imię tzw. "ekologii" i w celu szybszego zarżnięcia silników.
To ile już silników zarżnął, masz jakieś dane, skoro tak piszesz ?

Z zasady nie ufam "nowinkom" dopóki nie zostaną przetestowane przez co najmniej jedno pokolenie kierowców. Kieruję się intuicją, stawiam na sprawdzone rozwiązania i jak do tej pory dobrze na tym wychodzę.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3744 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:47:44 »
Z zasady nie ufam "nowinkom" dopóki nie zostaną przetestowane przez co najmniej jedno pokolenie kierowców.
To nie jest żadna nowinka. Co najmniej jedno pokolenie już przetestowało  Myślisz , że konstrukcja współczesnego samochodu jest taka sama jak kiedyś?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3745 dnia: 29 Stycznia 2024, 15:54:29 »
Nie jeżdżę współczesnym samochodem, lecz takim do którego producent przewidział 5W30, a nie brakuje magików, którzy mnie namawiali do przejścia na 0W-coś tam.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3746 dnia: 04 Lutego 2024, 20:01:53 »
Jak ktoś chce i się trzyma zalecenia 0W20 OK, ale niech trzyma się wszystkiego co tam napisali, bo inaczej to wybiórcza ideologia będzie. U nas w wielu ASO też leją 5W30, a jeśli ASO z DE lali zawsze 5W30 i odpisali, że nie widzieli potrzeby zmiany bo to też było TGMO. To nad czym się tu zastanawiać i zapierać. Skoro tylko tam mają ustalone co jest syntetykiem dokładnie. Ja nie wykluczam, że w pewnych przypadkach lepsze będzie 0W, a w innych 5W. A floty leją 10W i jadą dalej. Tak naprawdę problemy wychodzą już u kogoś kolejnego. A najlepiej zbadać swój olej, ja badałem i zobaczyłem 4 sprawy:

1. Bankowo nie na 15kkm, do max 10kkm.
2. 5W30 nie szkodzi, nawet jak miałem A3/B4 i C3.
3. Toyota MPI nie jest wolna od paliwa w oleju.
4. Im więcej tras, nawet krajowymi to tym mniej paliwa w oleju.

Co do jakichś "napraw" silników olejem. Nie słyszałem, aby ktoś po 5W leczył 0W. Dużo częściej ktoś po 0W leczy coś lejąc 5W, właściwie ucisza raczej. 0W to minimum, 5W to większy zapas i ja wolę większy zapas, bo nie mam warunków idealnych, wręcz tylko do 20% tras. Konstrukcje są inne, ale i eco ideologia też spuchła. UE serwuje zasady i producent chcąc sprzedawać musi często gęsto tak a nie inaczej napisać. Czy bez norm by tak napisał, raczej była by większa dowolność. Ktoś kiedyś napisał fajne motto i ja się z tym zgadzam.

"olej powinien być kompromisem między ochroną na zimnym, a ochroną na ciepłym, a nie kompromisem między ekologią, a ekonomią jak to często bywa"

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/ksi%C4%85%C5%BCka-serwisowa-vs-u%C5%BCytkownik-kiedy-wierzy%C4%87-producentowi.609/post-16568

A tytuł wątku jest w temacie.

Książka serwisowa vs użytkownik - kiedy wierzyć producentowi?
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 20:06:19 wysłana przez Rademenes »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3747 dnia: 04 Lutego 2024, 20:33:43 »
Co do jakichś "napraw" silników olejem. Nie słyszałem, aby ktoś po 5W leczył 0W. Dużo częściej ktoś po 0W leczy coś lejąc 5W, właściwie ucisza raczej. 0W to minimum, 5W to większy zapas i ja wolę większy zapas, bo nie mam warunków idealnych, wręcz tylko do 20% tras. Konstrukcje są inne, ale i eco ideologia też spuchła. UE serwuje zasady i producent chcąc sprzedawać musi często gęsto tak a nie inaczej napisać. Czy bez norm by tak napisał, raczej była by większa dowolność. Ktoś kiedyś napisał fajne motto i ja się z tym zgadzam.

"olej powinien być kompromisem między ochroną na zimnym, a ochroną na ciepłym, a nie kompromisem między ekologią, a ekonomią jak to często bywa"

Brawo! Pełna zgoda.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 20:36:46 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3748 dnia: 04 Lutego 2024, 21:05:00 »

Producenta interesuje czas gwarancji, a auta latają do 15 lat. Kto odpowie za nadmierną emisyjność w czasie gwarancji. Kto jest w stanie bardziej zaryzykować. Kogo bardziej wiążą zobowiązania producenta. Kto musi przestrzegać norm eco. Kto bardziej nagnie prawdę, aby tylko wejść na rynek UE. Kto się bardziej interesuje ochroną silnika na dłuższy etap. Temat się rozmywa w ilości kolejnych właścicieli. A klimat sam się ociepla już od końca ery dino, bo teraz ludzie są tam gdzie kiedyś nie dało się mieszkać i nic tego nie zatrzyma. Chyba że kolejna kometa przyleci i na lata słońce zniknie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3749 dnia: 04 Lutego 2024, 23:31:12 »
a auta latają do 15 lat
Na pewno nie samoloty?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl