Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1579443 razy)

emigrant i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline JacekO

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E210
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3750 dnia: 21 Lutego 2024, 12:06:04 »
Trudno jest mi znaleźć, które z blendowni/marek używają filtrowanych olei do produkcji. Nie wszystko, jak myślę da się odfiltrować. To co zostaje, działa destrukcyjnie od momentu wlania. Czy ktoś ma informacje na ten temat ?

Offline Piociula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3751 dnia: 21 Lutego 2024, 16:27:35 »
Nie pisz głupot kolego. Myślę, wydaje mi się, destrukcyjnie działa, itp.... Poczytaj tu:
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/recykling-olej%C3%B3w.3914/

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3752 dnia: 21 Lutego 2024, 16:57:39 »
Teść kiedyś do Mitsubishi wlał taki olej z recyklingu zakupiony w Lidlu i nie wyszło to samochodowi na zdrowie. Po przejęciu od niego tego auta wróciłem do Shella i wszystko wróciło do normy.

Można znaleźć całe mnóstwo zastosowań dla przepracowanego oleju - np. pomalowanie płotu :grin: ale do silnika swojego auta to bym go nie lał.

Offline JacekO

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E210
« Odpowiedź #3753 dnia: 23 Lutego 2024, 21:29:09 »
Nie pisz głupot kolego. Myślę, wydaje mi się, destrukcyjnie działa, itp.... Poczytaj tu:
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/recykling-olej%C3%B3w.3914/

Biorę pod uwagę biznesowe cięcie kosztów względem modelowej instalacji recyklingowej. Tu już nie ma myślę, wydaje mi się. Jest twardy biznesowy kontekst, tym bardziej wobec braku jasnych informacji kto takie rzeczy i w jakich proporcjach robi. Zielona polityka jest przecież powodem do dumy ? Tylko ta duma w tym przypadku jest skrzętnie ukrywana. Interesują mnie przyczyny takiej sytuacji.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3754 dnia: 23 Lutego 2024, 22:44:34 »
Zielona polityka jest przecież powodem do dumy ? Tylko ta duma w tym przypadku jest skrzętnie ukrywana. Interesują mnie przyczyny takiej sytuacji.

Przyczyny są oczywiste - ta cała zielona polityka jest chuja warta i oparta na kłamstwie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3755 dnia: 03 Marca 2024, 19:10:21 »
używają filtrowanych olei do produkcji.

To stały trend, coraz więcej firm używa zużytych po obróbce. Pewnie inna jest skala, od domieszki do prawie 100% zużyty. Niestety mamy ochronić klimat i recykling grozi wszędzie. Ale u nas miały wejść kaucje na olej i nie weszły. Czyli przy zakupie nowego, okazanie kwitu za zdanie starego, jak nie to opłata jak za brak aku na wymianę. Orlen chyba jeszcze tak nie robi, stać ich na normalność jeszcze.

np. pomalowanie płotu

O panie to nie jest eco. :-)

Jeśli nie ma jeszcze nakazu brania z recyklingu, to są trzy powody. Firma oszczędza, ma dojście do taniego zużytego, ma technologię do takich operacji. Ale wcześniej czy później, wszyscy muszą tak robić. Dlatego praktyka u jednych zaprocentuje akurat w punkt, tymczasem inni będą w tyle.

Zielona polityka to bzdura, ktoś pierwszy zarabia na wymyślaniu pod to technologii, która jak się okazuje jest ułudą i bez refleksji co z tym po latach. A wsparcie wymyślający ma w narzucaniu w przepisach tego wszystkim. Jak wiatraki i panele, toto musi być non-stop pod napięciem, nawet jak nic nie produkuje. Wiatraków łopaty są zimą podgrzewane, a panelom w upały mocno spada efektywność. A po czasie koszt wymiany paneli i utylizacja wiatraka. Ktoś o tym kiedyś informował. To samo będzie z hałdami aku z elektryków. Teraz zrównuje się człowieka ze zwierzęciem, a potem okaże się, że za dużo ludzi jest i wydycha za dużo CO2 i będzie eksterminacja zielona. Strach pierdnąć normalnie.

Pojęcie energii odnawialnej jest oszustwem, bo jak by takie coś było, to by się zwało perpetum mobile.

« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2024, 19:30:55 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3756 dnia: 03 Marca 2024, 19:50:21 »
a potem okaże się, że za dużo ludzi jest i wydycha za dużo CO2 i będzie eksterminacja zielona.

Ale to już się dzieje - co i rusz słychać posapywanie różnych mędrków, że na świecie jest za dużo ludzi i coś trzeba z tym zrobić.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3757 dnia: 03 Marca 2024, 19:59:22 »
A na koniec będzie tak. Pewne korpo przejmie władzę i bogaci będą żyć na ziemi, lub już w kosmosie, a reszta jak w filmie wyspa. Takich filmów jest kilka i ich autorzy, obijają się w sferach takich bubków pomysłodawców, co mają teraz kasy jak lodu i myślą jak w przyszłości być na świeczniku. Był jeszcze taki film, wyścig z czasem 2011, gdzie kupowało się czas życia jak punkty. To nam grozi niestety. Nasza seksmisja też ma coś z tego.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline jko33003

• Początkujący
  • Samochód:: Auris 1.8 2018
« Odpowiedź #3758 dnia: 17 Marca 2024, 23:31:36 »
Kupuję Aurisa 1.8 Hybrid 2018r. Auto ma bardzo mały przebieg 36tys. km serwisowane w ASO (zazwyczaj Toyota Radość w Warszawie) olej był wymieniany 3 razy przy przebiegach: 10, 18, 25tys km. Za każdym razem olej Toyota 10W40. Zastanawiam się dlaczego został zastosowany właśnie ten olej skoro zalecany jest 5w30. Czy to jakiś błąd? Czy powinno mnie to zaniepokoić?  Czy mogło to mieć negatywny wpływ na silnik? Jaki olej powinienem wlać przy najbliższej wymianie.

Toyota Auris Touring Sport 1.8 Hybrid 136k 2018r.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3759 dnia: 17 Marca 2024, 23:58:52 »
Dla oszczędności ktoś jeździł na 10W40. Wlej sobie 0W20 (bo ten jest zalecany) i będzie OK. 5W30 i 10W40 jest dopuszczalny a nie zalecany.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3760 dnia: 18 Marca 2024, 01:34:55 »
Co nie zmienia faktu, że na 5W30 mój hybrydowy Auris przejechał 380 tys.km i z silnikiem nic złego się nie dzieje.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3761 dnia: 18 Marca 2024, 07:38:24 »
Auta flotowe często jeżdżą n 10w40.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Luvrin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.8Hybrid
« Odpowiedź #3762 dnia: 19 Marca 2024, 09:00:02 »
Zbliża się wymiana oleju i tu moje pytanie.
Interesuje mnie olej Eneos 0W20. Na ich stronie dobiera mi sustine oraz ultra a gdzieś tutaj w temacie lali X prime.
Co proponujecie ?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3763 dnia: 19 Marca 2024, 18:03:28 »
Uważam że silnikowi zwłaszcza Hybrydowemu Toyoty wszystko jedno jaki olej 0W20 wlejesz. Ja jeżdżę na Toyotowskim z ASO ale do Yarisa wlewam Ravenol oparty na PAO w pełni syntetyczny chwalony za utrzymanie silnika w idealnej czystości.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3764 dnia: 19 Marca 2024, 18:23:13 »
Uważam że silnikowi zwłaszcza Hybrydowemu Toyoty wszystko jedno jaki olej 0W20 wlejesz.

Też tak uważam, byle to był markowy produkt. No, a skoro kolega przmor przejechał 380 tys. km na 5W 30, to jest gwarancja, że ten olej również jest doskonały mimo wzmianki, że jest tylko dopuszczalny. Praktyka na żywo jest najlepszą rekomendacją.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl