Autor Wątek: Jaki olej ?  (Przeczytany 1578334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki olej ?
« Odpowiedź #3825 dnia: 08 Czerwca 2025, 22:26:54 »
Ja zmieniałem olej często, ale co wymiana inna marka i B3/B4, C3 i nic. Płukanka zawsze i nic.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3826 dnia: 16 Czerwca 2025, 18:23:10 »
Ja u siebie wymieniam co 10 000 km bez względu na czas. Średnio wychodzi co 5 - 6 miesięcy.

Też wymieniam co 10 000 km bez względu na czas. Tyle że u mnie wychodzi co 18 miesięcy.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3827 dnia: 18 Czerwca 2025, 01:20:00 »
Jako że z hybrydą mam doczynienia od 10 lat napiszę tak. Wcześniej lałem Amsoila SS, teraz Eneosa X Prima, jest to najbardziej ,,nakoksowany" olej wszelkimi dodatkami i szczerze polecam ten olej do hybrydy

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3828 dnia: 18 Czerwca 2025, 08:17:17 »
Jako że z hybrydą mam doczynienia od 10 lat napiszę tak. Wcześniej lałem Amsoila SS, teraz Eneosa X Prima, jest to najbardziej ,,nakoksowany" olej wszelkimi dodatkami i szczerze polecam ten olej do hybrydy
Ile zrobiłeś kilometrów w ciągu 10lat ? Co się zmieniło po zastosowaniu oleju "nakoksowanego" ?

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3829 dnia: 18 Czerwca 2025, 16:05:55 »
Ile km, mogę napisać w ch..j
95%to autostrada, lecę 550km w jedną stronę za 10 dni wracam i tydzień bujam się po mieście i znowu autostrada i tak od 9 lat więc sam widzisz że zrobiłem trochę. Ja jestem z tej starej daty ;) rocznik 73 od 91r jeżdżę tylko Japończykami, jestem im skarby to wiem jedno jeśli dbasz o auto, odwdzięczę ci się tym samym przede wszystkim wymieniać wszystkie płyny na czas dla silnika olej to jak dla nas krew. Jestem i zapraszam wszystkich  odwiedzić forum oilclub.pl tam dostaniecie wszystkie informacje na temat kolei nowych przepracowanych i wszelkich dodatków. Ja jako pierwszy dostałem zaszczyt używać środka firmy archoil Nano C5. Są dwa rodzaje modyfikator i regenerator wszystko zależy od przebiegu silnika. Używam od początku jak wyszły i powiem jedno że działa i to bardzo działa zmieszczę tarcie zmniejsza zużycie silnika zmniejsza spalanie.Mam w domu 3 Lexusy w tym 2 hybrydy każde auto przerobiło trasę w/w i po wlaniu tego nano C5 w każdym widziałem różnicę.
Wracając do oleju, nie lejcie byle czego, to się nie opłaci, ja wiem że tanio nie jest ale Amsoil jak i Enoes to najlepsze co może być. 2 Hybrydy mają już nalotu powyżej 300k i pięknie chodzą. Rozrząd nie był jeszcze robiony, nic nie dzwoni.Na YT na kanale R2D nie raz był robiony test Eneosa i wypada rewelacyjnie w stosunku do innych olejów sam mam zlane dwie butelki i mam wysłać do testu ale brak czasu....
Pozdrawiam
Ps w sumie ledziu Nie odpowiedziałem na Twoje pytanie czy coś się zmieniło.W stosunku do Amsoil to zauważyłem taką różnicę że dłużej trzyma bursztynowy kolor nie ściemnia się w miarę szybko

« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2025, 16:11:55 wysłana przez scotti »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3830 dnia: 18 Czerwca 2025, 16:32:04 »
Jak zatem skomentujesz przypadek mojego Aurisa, który na syfiastym Castrolu 5w30 przejechał do tej pory 418 tys.km i nadal ma się bardzo dobrze?

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3831 dnia: 18 Czerwca 2025, 18:25:02 »
Castrol magnatec to nie syf. Sam na początku go lałem, z tym że niemiecki a nie Polski. Niemiecki to full syntetyk a Polski to....

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3832 dnia: 18 Czerwca 2025, 19:04:31 »
Jak zatem skomentujesz przypadek mojego Aurisa, który na syfiastym Castrolu 5w30 przejechał do tej pory 418 tys.km i nadal ma się bardzo dobrze?

Castrol to najczęściej hejtowany olej w internecie. Aż do tego stopnia, że nawet wierni użytkownicy nazywają go "syfiastym" :shock:

Do opinii z internetu trzeba podchodzić z ostrożnością - zarówno do tych negatywnych, jak i wychwalających niektóre marki.

Poza tym jeśli użytkuje się samochód w umiarkowany sposób i wymienia olej na czas, to nawet średniej jakości masowo produkowany olej spełni swoje zadanie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3833 dnia: 18 Czerwca 2025, 19:09:34 »
W swoim czasie Castrol był na topie podrabianych olejów. Kupowane po taniości na różnych platformach. Potem opinia, że syf…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3834 dnia: 18 Czerwca 2025, 21:49:38 »
W takim razem co zyskam wlewając Eneos X Prime zamiast Castrola Magnatec do mojego Aurisa?

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3835 dnia: 18 Czerwca 2025, 23:07:12 »
Co zyskasz, myślę że większy spokój że coś się stanie nie tak w silniku.
Jeśli zamierzasz mieć krótką przygodę z autem to olej temat jeśli ma służyć na dłużej to warto dbać o niego...

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3836 dnia: 18 Czerwca 2025, 23:33:51 »
Na podstawie komentarzy z internetów można by wywnioskować, że ten Eneos to jakieś płynne złoto :shock:

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3837 dnia: 18 Czerwca 2025, 23:42:12 »
Po prostu zwykły olej z dużą ilością dodatków i tyle i aż tyle. Japońce dowalili pełno molibdenu i boru.

Offline scotti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3838 dnia: 18 Czerwca 2025, 23:55:06 »
Zwykły olej  ;))))

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3839 dnia: 19 Czerwca 2025, 08:29:46 »

Ile km, mogę napisać w ch..j
95%to autostrada, lecę 550km w jedną stronę za 10 dni wracam i tydzień bujam się po mieście i znowu autostrada i tak od 9 lat więc sam widzisz że zrobiłem trochę. Ja jestem z tej starej daty  rocznik 73 od 91r jeżdżę tylko Japończykami, jestem im skarby to wiem jedno jeśli dbasz o auto, odwdzięczę ci się tym samym przede wszystkim wymieniać wszystkie płyny na czas dla silnika olej to jak dla nas krew. Jestem i zapraszam wszystkich�  odwiedzić forum oilclub.pl tam dostaniecie wszystkie informacje na temat kolei nowych przepracowanych i wszelkich dodatków. Ja jako pierwszy dostałem zaszczyt używać środka firmy archoil Nano C5. Są dwa rodzaje modyfikator i regenerator wszystko zależy od przebiegu silnika. Używam od początku jak wyszły i powiem jedno że działa i to bardzo działa zmieszczę tarcie zmniejsza zużycie silnika zmniejsza spalanie.Mam w domu 3 Lexusy w tym 2 hybrydy każde auto przerobiło trasę w/w i po wlaniu tego nano C5 w każdym widziałem różnicę.
Wracając do oleju, nie lejcie byle czego, to się nie opłaci, ja wiem że tanio nie jest ale Amsoil jak i Enoes to najlepsze co może być. 2 Hybrydy mają już nalotu powyżej 300k i pięknie chodzą. Rozrząd nie był jeszcze robiony, nic nie dzwoni.Na YT na kanale R2D nie raz był robiony test Eneosa i wypada rewelacyjnie w stosunku do innych olejów sam mam zlane dwie butelki i mam wysłać do testu ale brak czasu....
Pozdrawiam
W sumie bardzo dużo napisałeś o wszystkim i o niczym :-)
Jedno jest pewne co już dawno zaobserwowałem czyli oleje i "tajna" wiedzą wokół nich mogą stać się obiektem zainteresowań niczym filatelistyka, wędkarstwo, wspinaczka wysokogórska ba nawet kiedyś poznałem pana który tak opowiadał o zaworach kulowych które były dla niego najważniejsze bez których świat by się nie rozwinął  :-) :-)

w sumie ledziu Nie odpowiedziałem na Twoje pytanie czy coś się zmieniło.W stosunku do Amsoil to zauważyłem taką różnicę że dłużej trzyma bursztynowy kolor
I tu duży plus dla Ciebie za szczerość czyli zestawienie Twoich zainteresowań wzmacnianych przez przekaz marketingowy firm olejowych + jutubowe  badania laboratoryjne z szarą rzeczywistością. Nic nie zaobserwowałeś i nigdy nic nie zaobserwujesz bo żaden z tych testów nie odpowie Ci na pytanie które wcześniej zadałem.

Ja łącząc pewne kropki i doświadczenia oraz wiedzę ludzi działających na otwartych organizmach czyli silnikach w ujęciu zwykłych warsztatów oraz miejsc gdzie składa się silniki wyczynowe do sportu podchodzę do oleju pedantycznie ale zdrowo.
Do tego obcując z motoryzacją od strony technicznej i obserwując jakie są używane oleje w jakich silnikach to spokojnie mogę stwierdzić że ta cało ideologia olejowa jest tylko dla jednych sposobem na spędzenie czasu a dla innych sposobem na zarabianie.

Do tego jeszcze jest jedna kwestia czyli motoryzacja takich krajów jak Francja, Włochy, Belgia, Szwajcaria itd.gdzie samochody się olewa i nie olejem a ciepłym moczem. Serwisy są robione jak się komu przypomni, oleje lane na pałę i niemalże wszystko co komu podejdzie pod rękę.

Dlatego powtórzę zapodajemy olej silnikowy taki jak dopuszcza producent, dobierany według tego jak użytkujemy auto a nie co nam się wydaje modne w pogoni za nowinkami, interwały około 15k.km. w zależności od warunków jazdy.

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2025, 09:29:21 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl