Autor Wątek: Kody błędów i dziwne zachowanie auta.  (Przeczytany 12866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
Kody błędów i dziwne zachowanie auta.
« dnia: 11 Marca 2011, 17:46:39 »
Witam posiadam Camry 2.2 96r ver US/CAN pb/lpg sekwencja brc sequent24  i od pewnego czasu raz na jakiś czas a ostatnio coraz częściej auto nijak nie chce trzymać wolnych obrotów na postoju i podczas spuszczenia nogi z gazu w trakcie jazdy obroty zaczynają głupieć aż auto w końcu gaśnie...co wiadomo czym skutkuje w trakcie jazdy. Check engine świecił po zakupie więc podpiąłem pod kompa i tak : błąd
pierwszy jaki się ukazał P1600
kolejny po nim P0340
po "Niby" wykasowaniu przez mechanika błędów ...10min jazdy...i check znów pali...
niby tamte teraz znikły ale komp pokazuje nowy...
P0125
co to może być tym razem ? bo z opisu ang błędu niewiele mi to mówi...
Aż się boję co dalej może wywalać... :/ a mechanik uprzedził że co się usunie jeden to kolejne mogą się pojawiać... :/ oprócz gubienia obrotów auto chodzi w miarę dobrze nic się specjalnego nie dzieję.
Z góry dziękuję za wskazówki. Starałem się na google znaleźć oznaczenie błędu ale tego P0125 nie znalazłem. :/

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kody błędów i dziwne zachowanie auta.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2011, 00:11:26 »
wygląda na brak odpowiedzi......tj. pomocy w rozwikłaniu błędu....chyba któryś z kolegów przeszedł przez te kody i potrafi rozwikłać.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca 2011, 00:19:20 »
Masz za ubogą mieszankę na wolnych obrotach lub zasyfioną przepustnicę lub/i zawór ISC.Jedź na regulację.Nikt Ci nie odpisuje bo często o tym było.Więcej znajdziesz w dziale Techniczny-m-> LPG
Pozdrawiam

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2011, 15:27:17 »
Dobrze szukałem , ale proszę o wytłumaczenie mi tego błędu : P0125 "Niewystarczająca temp. czynnika chłodzącego dla zamkniętej pętli regulacji paliwa" bo ja nie rozumiem czego to może dotyczyć....dziś mechanik stwierdził że  błąd ten dotyczy jednej sondy lambda która ponoć jest padnięta... a druga dobra po pomiarze napięcia tak stwierdził. Kurcze zamówiłem już sondę lambda denso ale obawiam się czy coś jeszcze może nie wyskoczyć.... załączam wydruk z kompa :  http://www.fototube.pl/zdjecie/1054462-img082jpg.html   i jakoś nie chce mi się wierzyć że ten błąd odnosi się do sondy... :/
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2011, 15:39:56 wysłana przez piotr1989pl »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2011, 16:49:23 »
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=14652.15
Kod P0340 to błąd czujnika wałka rozrządu
Co do błędu P0125 to Lambda.
http://www.tundrasolutions.com/forums/camry/57488-cel-dtc-code-p0125-98-camry/
Poczytaj dołączone tam Pdf-y

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2011, 17:09:48 »
Wielkie dzięki :)

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2011, 18:00:36 »
Panowie proszę o pomoc bo ja już wariuję...albo jakieś fatum na moją camry padło...więc wymieniłem lambdę na nową denso , przeczyściłem przepustnicę bo zasyfiona była, czujnik ISCV ten elektrozawór za przepustnicą też przez mechanika przeczyszczony i przejrzany, filtr powietrza dobry tak i również przepływomierz... i dalej auto gaśnie...tj nie trzyma wolnych obr. :( palił się check więc teraz po wymianie sondy, i przejrzeniu ISCV świecił dalej więc reset kompa zrobiłem...niby zgasł ale auto dalej gaśnie na wolnych :( ja już głupi jestem a mechanicy rozkładają pomału ręce... jak jadę powoli i hamuje jest ok niby redukuje w doł biegi i obr trzyma na kresce przed 1 na obrotomierzu ale jak przyspieszę i nagle np z 80km/h zacznę hamować auto głupieje obr góra dół i zaczyna trząść całą budą :( co to może być czasem jak stanę autem to się uspokoi ale z reguły gaśnie...po przejrzeniu przez mechanika ISCV dziś miała ciut za wysokie obroty ale po resecie kompa jest to samo :/ co może być dalej :( bo wydam majątek nim to sprawdzę.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2011, 18:24:57 »
Do Bochni nie masz daleko, tam Twój problem na pewno zostałby zdiagnozowany i naprawiony  :-P

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2011, 18:32:19 »
Właśnie miałem pytać kto jest w stanie mi pomóc i chyba tak zrobię :)  jak tylko coś kasy złapię bo teraz w camry już wpakowałem ponad 500zł i jednym słowem żadnych rezultatów...check po resecie kompa przejechałem teraz ok 15km i zaczyna się dalej palić :/ a auto jak gasło tak gaśnie :/
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2011, 18:46:01 wysłana przez piotr1989pl »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marca 2011, 19:30:23 »
Czy ktos nie pomyslal ze moga byc syfy w paliwie?  lub nawet woda pochodzaca z chrzczenia lub zwykly kondens czyli skroplona woda spodowana skokami temperatury zewnetrznej. Moze wystarczy wlac 2l etanolu z dystrybutora i po problemie.Drugim genmeralnym problemem moze byc spadek napiecia w instalacji
spowodowany zlym akumulatorem, ktory jeszcze startuje ale jest na granicy.Prosze pamietac jak jest duzo elektroniki musi byc akumulatopr na 100% sprawny.
Przypadek z wczoraj.telefon dzwoni kolezanka lekarz,ratuj.SAMOCHOD NIE STARTUJE.Natychmiast przyjechalem oczywiscie tylko z przyzadem uniwersalnym, i mierze napiecie w instalacji na batteri ,jest 8V.Zamykam maske i mowie choc jedziemy kupic nowy akumulator samochod jest na gwarancji ma 1.5 roku Avensis.
Ona niema czasu oddawac do Toyoty i sie prosic i czekac musi jechac i to okolo 80km. Po zamontowaniu, mierze napiecie jest okey.Startuj sama,silnik zaskakuje odrazu,pracuje cicho i rowno melodia dla ucha. Zaczyna opowiadac ze juz chciala oddawac do regulacji gdyz chodzil nie rowno gasl, traci wolne obroty. Odpowiedzialem jak niema pelnego w instalacji napiecia  to wlasnie dzieja sie takie rzeczy.No i niema zadnego zabezpieczenia elektroniki ponizej 11V.
Tym razem sie udalo samochod jak nowy.
Pzdr.A8 2.2

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marca 2011, 19:52:46 »
Akumulator ma 0,5 roku a napięcie wydaje się prawidłowe <nie mierzyłem> ale odpalał w największe mrozy od ręki a co do paliwa co powiesz skoro gaśnie na lpg również <sekwencja> ? i na pb i na lpg....jak auto kupowałem to gasło już ale zdarzało się to raz na 3-4tygodnie sporadycznie, wystarczyło przygazować 5-6tyś rpm i spokój trzymało obroty , a teraz  po 2 m-cach od zakupu gaśnie notorycznie więc to chyba nie paliwo ani aku :/ Auto co dziwne gaśnie dopiero po uzyskaniu prawidłowej temperatury tj. 87st C wynika z pomiaru kompem, i to nie od razu tylko np. po 10-12km jazdy zaczyna przygasać...jakieś cuda :/   Chyba jedynym słusznym rozwiązaniem będzie zgodnie z sugestią forumowiczów kontakt z kolegą Marcinm
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2011, 20:06:30 wysłana przez piotr1989pl »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Marca 2011, 20:10:09 »
Dzisiejsze akumulatory maja troszke inna chrakterystyke niz te z przed paru lat.Trzyma do konca pelne napiecia i w ostaniej fazie zaczyna wariowac startuje i kreci ale napiecie moze byc na klemach np.11V Oczywiscie liczone ze spadkiem napiecia spowodowanego obciazeniem.Zrob tak podlacz przyrzad uniwersalny do akumulatora i mierz napiecie i startuj przy dobrym akumulatoprze ma byc kopniecie rozrusznika a napiecie nie leci ponizej 12V.
Szybka przyczyna padniecia akumulatora byc moze nadmierny prad ladowania.Mierzymy zawsze napiecie ladowania ktore nie powinno przekraczac 13.2V i wtedy wiadomo ze prad tez jest wlasciwy.Bez przyrzadu nbic nie mozna stwierdzic na nawet 90%.
Pzdr.A8 2.2
P.S Wracajac do Twojego cudenka,sugeruje czujniki a Marcin powie ktore.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2011, 20:12:59 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marca 2011, 21:23:01 »
kontakt z kolegą Marcinm

Nie wiem, czy bym ryzykował. To świr, poza Camry świata nie widzi  <diabel>

3VZ.pl

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2011, 00:34:26 »
Sprawdź jeszcze ustawienie zaworów i stan katalizatora, (jeśli jeszcze jest).

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marca 2011, 15:12:37 »
Pilnuj cisnienia oleju w magistrali olejowej.Jesli jest za male wtedy tez takie cuda sie dzieja,zawory klekoca,nierowno pracuje i potrafi stanac.
W Silnikach 2.2 5F-SE nigdy sie nie reguluje zaworow tylko wymienia po okolo 300kkm pompe olejowa.Hydraulika steruje calym silnikiem.W  razie mniejszego cisnienia oleju w magistrali silnik glupieje a ludzie co robia wedlug starej dobrej fiatowskiej szkoly oddaja na regulacje zaworow i wten sposob rozwalaja silnik ustawiony fabrycznie a potem to juz duzy krag tylko klopotow.
Pzdr.A8 2.2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl