Autor Wątek: Wyłacznik uderzeniowy TSport  (Przeczytany 26755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

macieywr

• Gość
Odp: Wyłacznik uderzeniowy TSport
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Kwietnia 2011, 08:12:59 »
W hondach tez tak jest, ale tutaj widocznie nie, bo nigdzie tego przycisku nie widac...

macieywr

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Kwietnia 2011, 19:19:17 »
silnik kreci ale nie pali... on chyba nie ma immo..

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2012, 14:45:51 »
Witam, podłącze się do tematu jako, że mam podobny problem, pisałem już na innym z forów ale nie dostałem jeszcze dobrej odpowiedzi.
Posiadam Yarisa II z 2008 roku benzyna z gazem. Dwa dni temu pojawił się problem, dokładnie na zakręcie na śniegu dodając gazu wpadłem w kontrolowany poślizg. Nic się nie stało poza nadrzuceniem tyłu i po wyjściu na prostą silnik zgasł. Prędkość była znikoma jakieś 15Km/H nic więcej się nie stało poza zwykłą jazdą. Jak silnik zgasł to nie można auta odpalić, paliwo jest, akumulator w pełni naładowany. Na desce kontrolki zapalają się prawidłowo, rozrusznik kręci, przekręcam kluczyk wciskam sprzęgło i kręci. Kręci szybko jak zwykle a zapłonu nie ma, zachowuje się tak jakby nie było zapłonu. Próbowałem zapalić i na gazie by wyeliminować paliwo, efekt ten sam. Proszę o pomoc w temacie, nie wiem co mogło by się stać i co może być tego przyczyną. Alarmu nie mam, czy może być to wina czujników uderzeniowych, jeśli tak to gdzie one się znajdują?.

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Stycznia 2012, 17:17:25 »
Witam, podłącze się do tematu jako, że mam podobny problem, pisałem już na innym z forów ale nie dostałem jeszcze dobrej odpowiedzi.
Posiadam Yarisa II z 2008 roku benzyna z gazem. Dwa dni temu pojawił się problem, dokładnie na zakręcie na śniegu dodając gazu wpadłem w kontrolowany poślizg. Nic się nie stało poza nadrzuceniem tyłu i po wyjściu na prostą silnik zgasł. Prędkość była znikoma jakieś 15Km/H nic więcej się nie stało poza zwykłą jazdą. Jak silnik zgasł to nie można auta odpalić, paliwo jest, akumulator w pełni naładowany. Na desce kontrolki zapalają się prawidłowo, rozrusznik kręci, przekręcam kluczyk wciskam sprzęgło i kręci. Kręci szybko jak zwykle a zapłonu nie ma, zachowuje się tak jakby nie było zapłonu. Próbowałem zapalić i na gazie by wyeliminować paliwo, efekt ten sam. Proszę o pomoc w temacie, nie wiem co mogło by się stać i co może być tego przyczyną. Alarmu nie mam, czy może być to wina czujników uderzeniowych, jeśli tak to gdzie one się znajdują?.
Toyota nie montuje przełączników bezpieczeństwa lub jak je sobie tam zwiecie.
Czujniki uderzeniowe znajduja sie na podłużnicach i służą do odpalania poduszek powietrznych przy dzwonie :)

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Stycznia 2012, 17:28:39 »
To co w takim razie może być, jutro z rana sprawdzę iskrę na świecach czy jest, nie mam dziś czym przeciągnąć go do garażu a na polu w deszczu niezbyt komfortowo. Nie wiem co poza tym jakby napięcie było na świecach, ktoś mi podpowiedział, że łańcuch przeskoczył?.

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Stycznia 2012, 17:45:21 »
To co w takim razie może być, jutro z rana sprawdzę iskrę na świecach czy jest, nie mam dziś czym przeciągnąć go do garażu a na polu w deszczu niezbyt komfortowo. Nie wiem co poza tym jakby napięcie było na świecach, ktoś mi podpowiedział, że łańcuch przeskoczył?.
Nic nie powinno mu się stać z tego co mówisz ! Sprawdź czy aby na pewno wciskasz pedał sprzęgła do końca ( może nawet dywanik wpadł gdzieś pod pedał ) jeśli to nie pomoże odepnij aku na 10 minut i zobacz czy to coś pomorze ;)

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Stycznia 2012, 17:57:39 »
Pedał wciskam, nie jeżdżę nim pierwszy dzień, zresztą jak nie wciśniesz do końca rozrusznik nie zakręci. Tu rozrusznik kręci dokładnie tak jakby nie było zapłonu na pełnych obrotach. Niestety nie zapala, dziś kręciłem próbując zapalić na gazie (trzymając przycisk, już kiedyś sprawdzałem w lecie i dało się awaryjnie odpalić) ale efekt ten sam obecnie zero zapłonu. Czy paliwo czy gaz sytuacja identyczna, choć dziś raz zdarzyło mu się załapać na dosłownie trzy sekundy po czym zgasł. Próba była normalnie na paliwie, ogólnie to próbowałem go przez ostatnie dwa dni zapalić co najmniej 40 razy, przy różnych odłączeniach kostek. Niestety nic, akumulator odpiąłem wczoraj, był odpięty dwie godziny i nic się nie zmieniło. Mnie prostych rozwiązań brakło, tych na które mogłem sam wpaść i tych które opisujecie.

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Stycznia 2012, 18:03:46 »
Ha ha to faktycznie dziwny przypadek ;) Osobiście ja bym jeszcze spróbował na linkę go pociągnąć ( albo pomoże albo dobije ) choć w tym przypadku przydałby sie test komputerowy :)

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Stycznia 2012, 18:11:13 »
Jak nie ma innych opcji to pewno na koniec tygodnia będę go musiał odholować do elektryka który ma czym się do niego podłączyć. Na hol to tak nie chcę go brać i ciągnąć na rozruch bo to raczej mu nie pomoże a tak aż zdesperowany nie jestem. Jak na razie szukam rozwiązania, może ktoś z czytających post miał kiedyś podobną usterkę i naprowadzi na to co może być przyczyną.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Stycznia 2012, 08:22:07 »
Witam, dziś zaholowałem do garażu, podładowałem akumulator bo już nie kręcił, auto na gazie po kilku minutach kręcenia odpaliło. Sprawdziłem tylko czy załapie i zaczęło palić na gazie i kilka prób odpalenia i za którymś razem na gazie zapalił. Silnik chodzi normalnie na gazie, przełączając na paliwo gaśnie od razu. Bezpiecznik 7,5A IGN sprawdziłem i jest ok, ale podobno może być jakiś problem z przekaźnikiem zasilającym pompę. Który to jeszcze nie wiem, jeszcze jedno czy idzie się dostać do pompy paliwa?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Stycznia 2012, 08:37:54 »
Dostęp do pompy paliwa jest  przeważnie pod dekielkiem ,który znajduje się pod tylną kanapą lub w bagażniku(przynajmniej tak  było w BMW).Wszystko wskazuje na padniętą pompę paliwa.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Stycznia 2012, 08:48:55 »
Spróbuję się jakoś dostać do pompy paliwa, muszę odkręcić całą kanapę bo jest na podłużnicach a w bagażniku nic nie widziałem.

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Stycznia 2012, 09:21:04 »
Spróbuję się jakoś dostać do pompy paliwa, muszę odkręcić całą kanapę bo jest na podłużnicach a w bagażniku nic nie widziałem.
Tak pompa jest pod tylna kanapą :) Ale czy jest sprawna to najprościej nie wyciągając jej sprawdź ją na krótko ;)

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Stycznia 2012, 10:50:13 »
Dziękuję za pomoc, odkręciłem siedzenie ściągnąłem wężyki i przekręciłem ale paliwo niestety nie leciało choć pompka była słyszalna. Miałem w garażu 5 litrów paliwa dolałem, wskaźnik był na dwóch kreskach podniósł się na 3 kreski. Niestety usterka dalej ta sama, nie pompuje paliwa. Więc wyciągnąłem pompkę, trochę z tym trzeba się pomęczyć ale wszystko da się zrobić. Na pierwszy rzut oka nic nie powinno być źle paliwo w baku było widać, pompka niby też ok. Włożyłem ją z powrotem i sukces zapalił na benzynie. Musiał się cały układ gdzieś przechylić, nie wiem co mu dolegało, w każdym razie wyciągnięcie i włożenie pompki pomogło. Ciężki i nietypowy przypadek, bo już połowę auta wszyscy chcieli rozbierać, każdy z mechaników twierdził, że łańcuch, lub coś z układem zapłonowym. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, dzięki Wam udało się naprawić, jakoś wspólnymi siłami dało się rozwiązać błahy ale nietypowy problem.

Offline Jimmy1976

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Stycznia 2012, 22:30:43 »
Pompe paliwa masz uwaloną na 100 % ta naprawa pomogła ci na chwilke . przytarła się pompa paliwa bo latasz na niskim poziomie paliwa i na winklach pompa jest odsonieta i się przyciera
Naprawa aut mechanika,elektryka ,diagnostyka,części nowe w atrakcyjnych cenach dorabianie przewodów hamulcowych na wymiar 728-820-205 ! http://www.autowarsztat.wroclaw.pl              Dzwoń pytaj ! GG 7120040 Wysyłka !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl