Autor Wątek: Problem z kamerą cofania w Camry Hybrid '07  (Przeczytany 4312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

periot

• Gość
Problem z kamerą cofania w Camry Hybrid '07
« dnia: 15 Kwietnia 2011, 08:52:48 »
Witam.
Czy ktoś zetknął się z takim problemem?:
Kupiłem kamerę cofania, niby dedykowaną do modelu, http://www.altad.com.pl/index.php?product_id=382 .Mega prosty montaż do fabrycznej navi Denso z JBL i faktyczni pasuje idealnie do otworu lampki tablicy rej. Po popełnieniu rzeczonego (sygnał kamerki i jej masa do 22 i 23 pin w kostce R10) z przykrością odkryłem, że....lipa. Obraz wariuje-ucieka na prawo w takiej czestotliwości, że czujesz się jak po konsumpcji "pół basa" 40sto stopniowego napoju.... Mostkowanie z masą zasilania nic nie daje, co więcej po podpięciu kamery pod monitor zewnętrzny obraz jest idealny. System navi to NTSC, tak samo i kamery. Próbowałem również podpinać PAL'owską, ale wtedy już nic nie było widać...
Dodatkowa w sub-menu nie aktywuje się opcja "check camera" jakby poprostu jej nie widział, choć odpala ją po wrzuceniu wstecznego... Sygnał monitora jest stabilny, bo jego nakładka "check surroundings for safety" na tle zamazanego obrazu jest czyściutki.
Zastanawiam się czy to wina siania urządzeń elektrycznych, a może Denso w jakiś sposób zabezpieczyła Toyotę przed zakupem kamer w aftermarket?
Proszę o sugestie, a najlepiej o poradę popartą doświadczeniem co zrobić
Pozdrawiam.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Problem z kamerą cofania w Camry Hybrid '07
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2011, 14:29:10 »
obstawiam że jest to sianie przez inne urządzenia elektryczne...
nie bardzo kumam pod jakie piny i w którym miejscu podłączasz tą kamere...
kable z bagażnika idzie od kamery, czy od samego bagażnika leci po jakimś fabrycznym drucie?

mam dokładnie tą sama kamerę w innym aucie (nie ma to znaczenia - kamera ta sama) i obraz jest naprawdę PROFI!!! żadnych zakłuceń itp... wszystko jednak puszczone na dobrych, izolowanych kalach...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

periot

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2011, 18:19:01 »
Podłączam we właściwym, tym bardziej, że po wrzuceniu wstecznego wskakuje obraz z kamery, a bez podłączenia wsteczny niczego na wyświetlaczu nie zmienia.
Co masz na myśli pisząc "dobre, izolowane" ? Ja użyłem kabli dostarczonych z kamerą.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2011, 13:15:35 »
to raczej nie powinno być problemu...
może ulozyłeś ten kabel gdzieś w pobliżu czegoś "mocno" elektrycznego z instalacji fabrycznej...

dla mnie ewidentnie jest to kwestia siania przez jakieś inne elementy instalacji ...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

periot

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2011, 12:06:38 »
Problem rozwiązany. Wina leżała po stronie niewłaściwej kamery w tym secie, a własciwie po stronie jej sterownika. Próbowałem ostatnio 3 kamerki NTSC w sklepie C4 przy ul. Chełmżyńskiej i jedna, tylko jedna z nich była właściwa. Nie wiem jaki dokładnie układ w niej pracuje, bo w polsko-języcznym i oryginalnym opisie były podane inne wartości. Ważne, że działa. Dziwne, że 2 układy opisywane jako NTSC (nie uniwersalne) podawały obraz bez synchronizacji... No cóż to już nie istotne, chyba, że któryś z kolegów(żanek) zagłębił(a) by się w temat.
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl