Autor Wątek: Zakup PREVI  (Przeczytany 27541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andy84

• Gość
Zakup PREVI
« dnia: 18 Stycznia 2005, 12:05:30 »
Witam wszystkich użytkowników tego pięknego, rodzinnego samochodu. Znalazłem to forum i bardzo sięcieszęże są osoby które skore są do wymiany doświadczeń. Ale przejdędo konkretów. Przymierzam siędo zakupu Previ i mam kilka pytań do doświadczonych użytkowników.
1. Automat czy manual
2. Czy są jakieś istotne rzeczy na które trzeba zwracać uwagęprzy zakupie
3. Gaz czy benzyna
4. Jak drogi jest to samochód w eksploatacji
5. Jak z dostepnością części na naszym rynku
Myślęże więcej pytań będzie sięrodziło im więcej samochodów obejżę. Najchętniej to spotkał bym sięz Wami na jakimś zlocie czy zjeździe. Czy w czwartek w Sadyba Best Mall ktoś z Was będzie?
Serdecznie pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Mario Zijo

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2005, 12:40:26 »
Ja miałem previęi będęw czwartek na spocie. Jak chcesz sięczegoś dowiedzieć to zapraszam.  :aslyer

Sylwester

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2005, 13:32:06 »
Witam. :aclap
 Gratuluje slusznego wyboru, bo Previa to naprawde wyjatkowe auto.
 Ja szukalem swojej pol roku zanim znalazlem taka wersje i stan jaki chcialem.
 Tj.Wersja GL,klima,2xszyber,fotele kapitanskie i manual.
 1.Takze na pierwsze pytanie to ja wybralem manual bo wole sam mieszac biegami
 no i spalanie troche mniejsze.
 2.Dobrze by bylo wjechac na kanal wtedy masz wszystko na widoku.
 Sprawdz ewentualne wycieki oleju, luzy na wale i w zawieszeniu.
 No i koniecznie posluchaj silniczka czy ladnie chodzi
 i wszystko inne co sie da. :roll:
 3.Ja jezdze na bezynie bo nie lubie gazu, i narazie zero problemow.
 4.To zalezy na jaki egzeplasrz trafisz, wiadomo ze Toyoty nie sa awaryjne.
 Podstawowe wydatki to zawieszenie, kazdy zna nasze kochane drogi
 5.Z czesciami nietypowymi to tylko uzywane bo orginalne sa drogie.
  Pozdrawiam i zycze udanego zakupu. Tutaj masz ceny czesci zawieszeniaSklep

andy84

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Stycznia 2005, 14:33:41 »
Dzięki Sylwester.
Najgorsze to to oczekiwanie, znajomy szukał 1,5 roku. Ja bardzo bym chciał do końca maja sięwyrobić aby na wakacje była. Jak tylko coś znaje to dam znać.
Pozdrawiam

andy84

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2005, 14:39:12 »
Powiedz mi jeszcze Sylwester ile benzynki pochłania Ci Twoja maszynka? w trasie i w mieście.

Sylwester

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2005, 15:21:43 »
Bardzo roznie wychodzi spalanie, bo teraz zima  i na ssaniu,
okolo 15-17l miasto
W trasie okolo 12-13l. Tutaj znajdziesz wiecej opini Oceny Previ

Andy111

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2005, 15:35:13 »
Witam,
Ja mam wersjęGL niestety bez klimy w manualu i napęd tylko a tył oraz drugi rząd fotele. Ze względu na koszty szukałem odrazu wersji z gazem i to TYLKO IV generacji czyli bezpośredni wtrysk. Jeśli chodzi o gaz to pali mi ok 12- 14 trasa 16 miasto. I też nie mam żadnych problemów bo to wtrysk gazu. O tyle fajnie że na Allegro kupiłem interfej do komputera gazowego i mam pełną kontrole nad tym co sie dziej z silnikiem. Ustawiłem kilka wariantów (sport, ekonomy i normal) i w zależności od tego co chcętaką podgrywam mapę. Jedyne co to kiepski gaz i co jakiś czas czyszczenie wtryskiwaczy z oleju.
Co do eksploatacji to niestety zawiszenie to droga inwestycaj a niestety polskie drogi tylko nabijaja kasy hurtowniom samochodowym. Poza tym to naprawdęSUPER auto ( ja mam 3 synów) więc bagażu zawsze jest pod dostatkiem. Przy zakupie (ja szukałem pół roku) trzeba uważać na balchęi drobne (ale przy chęci naprawy i kupieniu tego np. w Toyocie) elementy typu osłonki, rączki plastiki. Co do blachy to głównie tylna klapa i tylne nadkola lecą doś szybko. co do drobiazgów to rączki od foteli, osłonki maskownice, ograniczniki to koszmarne pieniądze jeśli będziesz chciał dokupić bo na używakch tego nie ma a w Toyocie zaporowe ceny.
Jeśli mieszkasz w okolicy Warszawy, a chcesz wpaść obejrzeć na spokojnie samochód przejechać sie to daj znać, możemy sie spotkać.
Pozd
Andy

SEAT

• Gość
No ja jak kupowalem Previe to
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Stycznia 2005, 20:45:53 »
wyszlo coałkiem przypadkiem.
Szukałem jakiejs fajnej  T4 Multiwagon albo Caravelle - to pojechałem do Niemiec - ale tam starsznie cenia sobie rodzima produkcjie i kupiłem w końcu Previe.

Mam wersje GL bez klimy , napęd na tył , 2 szyber dachy , kapitanskie fotele, ABS, pełna elektryka - zrobiłem jak do tej pory 10 TKM i poleciala mi tylko chłodnica.

Fakt brakowąło mi wiele pierdołków - plastczków - które w Toyocie kosztuja wiele - ale kupilem je bo straszni nie lubie jak mi cos brakuje w aucie .
Szukam jeszcze rolety bagaznika - ale do Toyki nie pojade bo tam kosztuje ----------UWAGA - 1810 PLN  :shock: -------- ale kupie ja uzywana - wczesniej czy pózniej.

Zaraz po zakupie wymienilem wszytskie płyny w aucie i jak narazie jest super.
Miałem problemy z obrotami ale jakos z tego powoli wychodze - czy wyjde całkowicie to sie zobaczy.
Narazie jest wszytko OK i teraz wcale nie żałuje ze ją kupilem - chociaz na poczatku bałem sie tego auta -- no bo całe zycie tylko Niemcami smigałem ----a tu nagle Japończyk.

Co do spalania to sam nie wiem :
W miescie ok 15-18 L - cały czas zimny silnik - do pracy mam raptem 6 km wiec to nie wiele.
W tarsie 12-15 L - górzysty teren mam wiec mozliwe ze pali troszke wiecej.

Jak wracałem z Berlina to spaliła mi 10-11 L w trasie - no to był dobry wynik --- ale drugi raz go juz nie osiągnołem ---- mam zbyt ciezka noge .
Predkosc max jaka udało mi sie osiagnac tym autem to UWAGA 195 KM/H ale huk byl niemiłośierny i auto juz źle prowadzilo .
To tyle co moge narazie powiedziec.

Aha - mam córke i 2 psy - wilczuka i yorka wiec zawsze potrzebuje duzo miejsca.

Pozdro RW

adamis

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Stycznia 2005, 23:28:16 »
Szczerze odradzam automat.Auto jest mułowate i pali z 1,5 l więcej.Fakt ,wygoda niesamowita,więc zależy co kto lubi.Polecam jak najbardziej wersję4WD.Kapitalna jazda w zimie i po mokrym!W tamtym roku wyciągałem z rowu Jeepa Grand Cherokee!Ale sięklient zdziwił!
Hej! Co wy z tym zawieszeniem!?Nie mam z tym najmniejszych problemów a zamienniki nie są tak znowu koszmarnie drogie.Może dlatego,że mam opony o wys.70.,są sporo lepsze na nasze drogi.

eltech

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2005, 01:02:32 »
Japończyk więc sięnie psuje. Czasami trzeba coś zrobić jak w każdym. Jeździ sięwygodnie i bardzo dobrze. Niestety trochępali. A co do części to myślałem że będzie naprawdędużo gorzej. Tak jak Adam napisał jest dużo używanych.

andy84

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2005, 09:00:36 »
Wielkie dzięki wszystkim za posty. Coraz bardziej przekonuje siędo tego samochodu. Wybieram sięjutro na Sadybęto mam nadzieje zobaczyć na żywo przynajmniej z jedną sztukę. Eltech sięzapowiedział  :D . A potem dalsze poszukiwania.
Andy111 chętnie sięz Tobą też spotkam ale może w przyszłym tygodniu. Jestem z Warszawy, mieszkam na bielanach.
Osobiście też chyba wolęmanual chociaż coraz więcej osób namawia mnie na automat. Komfort jazdy, bezawaryjność (podobno). Ale fakt większe spalanie a i ja wolężeby samochód jeździł tak jak ja chce a nie tak jak on  :lol: . Zastanawim sie też nad tym napędem na 4 koła. Ale przyznam szczerze oglądam ogłoszenia od kilku dni i takiej nie widziałem.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za porady i będętutaj na bieżąco zdawał relacjęz moich uwag i poszukiwań.

Andy111

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2005, 09:21:30 »
Jeśli jutro będziesz to do zobaczenia na SAdybie...

arturczek

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Marca 2005, 17:56:19 »
Pozdrawiam, moja kobieta meczy mnie o previe. Jest w niej zakochana. Co mam zrobi

arturczek

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Marca 2005, 18:00:29 »
Jaka wersje oczywiscie previ mozna kupic dla niej za okolo 30tys

gabrish

• Gość
Zakup PREVI
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Marca 2005, 20:47:57 »
Rany....dzisiaj szukałem zdjęć Previi i znalazłem stronkęna której facet chciał sprzedać amerykańską wersje z 92 roku z poduchą, klimą, i w idealnym stanie za nieco ponad 20tyś<chyba 24tyś, ale nie pamiętam dokładnie>Było dużo zdjęć, automat i faktycznie ładnie sięprezentowała. Wpisz w google "previa" i poszukaj zdjęć tam sięznajdzie napewno. Jednak polecam gorąco wersje 4WD! Bajera jeżeli chodzi o prowadzenie, w zakrętach wymięka np Omega opel którego autem o wysokości 1,80m robi sięjak prawdziwym sportowcem.Pozdrawiam...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl