Autor Wątek: sprzęgło  (Przeczytany 17135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eltech

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Marca 2005, 20:53:13 »
no to jeszcze trzeba mieć Adam 5 bieg  :D

tytoos

• Gość
Ile biegów ma automat???
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Marca 2005, 16:43:18 »
No własnie, może ktos mnie oswieci, moja Previa to automat, czyli chyba 4 biegi ale jak jadęna czwórce to przy ok 80km/h obroty lekkko spadają jakby sie przełączał na 5? Czuc to zwłaszcza przy wyprzedzaniu, jak sie chce przyspieszyć to lekko szaprie i wchodzi na wyższe obroty, czyli ewidentnie przełącza sie na niższy bieg. Moze to głupie pytanie ale ile w końcu ma biegów Previa automat???

adamis

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Marca 2005, 22:39:49 »
3 do przodu.Przy 78 włącza się3.W okolicy 100 możesz jeszcze włączyć nadbieg,na dźwigni biegw.U mnie biegi przechodzą niezauważalnie,jedynie wsteczny lekko szarpie.Może więc ich jest więcej ale ja wyczuwam tlko 3.Muszęto sprawdzić w książce w końcu.

eltech

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Marca 2005, 14:59:00 »
o ile sięnie mylęto w automacie jest skrzynia 4 biegowa. Ale jak depniesz ostro gazu to odbywa sie nagłe przyspieszenie czyli automat robi prawdopodobnie soś jakby redukcjęna niższy bieg żeby gwałtownie przyspieszyć

tytoos

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Marca 2005, 23:56:43 »
Tak teżmi sie wydaje, że biegi sa 4 do przodu. Jak wyłączam over drive to ewidentnie jade na 3 maksymalnie. Jak włączam over drive to przełącza mi sięna 4 ale przy 80 czujęlekki spadek obrotów jakby pół bieg. Bardziej to czuc prz przyspieszaniu: jak robięto delikatnie to obroty lekko skaczą, czujęlekkie szarpninięcie, tak jakby sie przełączył na niższy bieg, a jak depnęostro to sięewidentnie przełącza na trójkę. Wiem, że brzmi to może idiotycznie, ze człowiek (i to jeszcze inżynier :-) nie wie ile ma biegów w samochodie ale naprawde nei wiem. Może moja skrzynia jest jakaś dziwna i cos sie w sprzęgle kinetycznym dzieje, nie wiem. Ale na chłopski rozum samochód powinien mieć 4 biegi do przodu.

eltech

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Marca 2005, 01:49:20 »
no i mnie siętak wydaje
trzy biegi to już nawet z żuka wycofali  :lol:

adamis

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marca 2005, 23:21:40 »
Ale w automacie właśnie 3 biegi do przodu to raczej normalka.Teraz te nowsze skrzynie mają 4,ale kiedyś większość miała 3.
A over drive nie jest 4 biegiem,tylko zmianą przełożenia głównego na całą skrzynię.Spowalnia wszystkie biegi jednakowo.Spróbuj ruszć z włączonym nadbiegiem a zobaczysz jaki będzie wołowaty.

adamis

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Marca 2005, 12:52:20 »
A więc są w Previach automaty 3 i 4-ro biegowe.Tyle doczytałem sięw książce.4-ro biegowe były montowane w rocznikach chyba od '94.
Czy zawsze poziom oleju w automacie jest u was na poz.HOT?Bo u mnie tak.I nie ma żadnej rożnicy,czy silnik zimny czy gorący.

eltech

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Marca 2005, 20:57:51 »
no to jutro na trasie sprawdzęile w końcu biegów ma moja Prevka

alex22be

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Marca 2005, 20:50:23 »
4 biegi + piaty dajacy spadek lub wzrost obrotow o 500 !
To pewne ,ja tez to zauwazylem - np. jadc 90 km/h lekko dodajemy gazu,obroty podskakuja o 500(4 bieg),wiecej gazu ,obroty + 800-900 (3bieg).
Bardzo inteligentna skrzynia,nie wiem w jaki sposob jest realizowana "piatka",na pewno nie jest to wynikiem poslizgu hydrauliki.Przy wylaczonym owerdrive ta funkcja nie dziala.
Pozdrawiam

adamis

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Marca 2005, 21:39:01 »
Alex,a z którego roku jest twoja Previa?

eltech

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Marca 2005, 22:18:13 »
Taaaa napewno ma 4 biegi do przodu. Sprawdziłem w ostatni weekend jak jechałem do Białegostoku. A jak gwałtownie dodaje sięgazu to ona wchodzi ostro na obroty i dostaje kopa tak jakby w normalnej manualnej zredukoać bieg przy wyprzedzaniu

Andy111

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marca 2005, 18:51:09 »
A teraz mnie dopadło sprzęgło :asmiliecry  :cwalbrush !!!!
Koszt części to 630 a robocizna 400 niestety W-wa jest droga :aduh  :cwalbrush Ale co poradzić jeździć trzeba i inwestować trzeba.........

eltech

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Marca 2005, 19:02:15 »
no cóż - a jeździć trzeba.

andy84

• Gość
sprzêg³o
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Kwietnia 2005, 12:12:03 »
ja sam nie wiem już teraz, ale jakoś dziwnie szarpie jak puszczam sprzęgło przy ruszaniu, np na jedynce, zwłaszcza na zimnym silniku. nie wiem czy tego nie można czasem podregulować, a może gdzieś są luzy jakieś, nie znam się, jak podjade na wiosne na jakiś przegląd to napisze co z tego wyszło.

Bartek ja u siebie mam to samo. Wiesz już co to może być.
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl