Autor Wątek: Verso a konkurencja  (Przeczytany 84852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dmx81

• Gość
Odp: Verso a konkurencja
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Sierpnia 2011, 19:29:53 »
no dobra, zmykam zaraz do innego dzialu ;) nie oczekuje konkretnej odp, a jedynie waszych uwag... m.in. dlaczego verso a nie touran.
ja nie szukam, czy dobrze zrobilem, tylko mam mozliwosc wymiany jednego na drugie, toyotke mam tydz i calkiem przyjemnie sie jezdzi i ladniej wg mnie wyglada, ale tamten ma duzo bogatsze wyposazenie i jest w dieslu z automatem, co przeklada sie na oszczednosc... a nie mam innej mozliwosci, jak zapytac was (bo mieszkam na wyspie, gdzie srednie miasto w pl ma wiecej mieszkancow niz caly narod tutaj :) ) a szykuje sie do powrotu do pl. wiec klima, automat w korkach sie przydadza... a was pytam, czym was przekonala toyotka vs konkurencja

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Sierpnia 2011, 22:05:24 »
Dla mnie ten VW odpada już na starcie właśnie dlatego, że to błotniak, czyli nie jest oszczędny, silnik jest nieelastyczny i źle się jeździ.
pzdr.
Michał

dmx81

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Sierpnia 2011, 22:43:59 »
na jakiej podstawie mowisz, ze nieoszczedny? (4.5 w trasie, 6 mieszana) ?pytam z ciekawosci, bo do tej pory uwazalem, ze oszczedny (1.9 TDI)
poki co toyotka dosyc sprawnie sobie radzi :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Sierpnia 2011, 23:32:37 »
Bo klekotem fatalnie się jeździ, do tego jeszcze dochodzą wątpliwej jakości wrażenia akustyczne (donośny klekot) i wibracje silnika TDI. Prawdopodobne drogie awarie. No i zwyczajnie szkoda byłoby wymienić na Tourana po założeniu ok. 10 wątków o Corolli w dziale o Verso :P

Ps Od kiedy Śląsk jest wyspą? No i chyba nie powiesz mi, że masz zamiar ciągnąć tę Toyotę czy VW promem z Islandii :D

Ps 2 Co Ci z porównania Verso do Tourana skoro masz Corollę?

Ps 3 Ładnie to tak trollować?
My Toyota is Fantastic :)

dmx81

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Sierpnia 2011, 00:26:41 »
Cytuj (zaznaczone)
No i zwyczajnie szkoda byłoby wymienić na Tourana po założeniu ok. 10 wątków o Corolli w dziale o Verso
hehe na forum tourana mialem juz ponad 30 :D tak jak pisalem, mial byc touran (czekalem ok miesiac czasu) ale w dni zakupu cos sie zmienilo, a autko 7os bylo na juz potrzebne, a ze w dobrej cenie trafila sie toyotka...

Cytuj (zaznaczone)
No i chyba nie powiesz mi, że masz zamiar ciągnąć tę Toyotę czy VW promem z Islandii :D
dokladnie TAK :D

Cytuj (zaznaczone)
Co Ci z porównania Verso do Tourana skoro masz Corollę?
bo chcialem porownac autka 7os (przynajmniej dla mnie slowo verso kojarzylo sie z minivanem, a corolla z osobowka), do tego corolla verso jest bardziej podobna do verso niz do corolli :D
ale oczywiscie wiem, ze ja mam COROLLE, tyle ze VERSO ;)

swoja droga touran to tez nie golf przeciez, mimo ze na jego plycie, wnetrze prawie identyczne... w toyocie ta nazwa tylko wspolna chyba :P

ale oczywiscie dzieki za sugestie co do silnika tdi (chociaz znowu na forum tourana bardzo sobie chwala te silniki - a zeby nie bylo, ze chwala swoje, to na np 2.0 TDI bardzo narzekaja, a niby 1.9 bardzo dobry)

takze zbieram opinie z dwoch stron, w miedzy czasie jezdzac toyotka i coraz bardziej sie przyzwyczajam... tylko czy tej klimy nie bedzie brakowac (bo koszt chyba dosyc duzy zalozenia)
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2011, 00:30:09 wysłana przez dmx81 »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Sierpnia 2011, 00:31:22 »
na jakiej podstawie mowisz, ze nieoszczedny? (4.5 w trasie, 6 mieszana) ?pytam z ciekawosci, bo do tej pory uwazalem, ze oszczedny (1.9 TDI)
poki co toyotka dosyc sprawnie sobie radzi :)

Bo oszczędności szlag trafia przy pierwszej grubszej awarii - w takim stopniu, że na paliwo starczyłoby na kilka miesięcy. Poza tym, 6 litrów w cyklu mieszanym to chyba golfem 3 1.9 90 koni ale na pewno nie w Turanem. 4,5 w trasie jak będziesz jechał 80 km/h bez hamowania i bez wyprzedzania i też golfem 3 a nie turanem - ale w takiej jeździe to i Verso tyle spali.

+ wszystko co kolega Milos napisał.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Grudnia 2011, 08:21:28 »
Wreszcie nowa ciekawa propozycja w kategorii minivanów: Zafira C. Zapowiada się dobrze, ciekawe tylko jak będzie z cenami, bo słyszałem że stara Zafira zostanie na rynku po drobnym faceliftingu jako mniejszy i tańszy model. Zafira C ma się zaczynać ok.  15 tys. zł. drożej od obecnej.

opel.moto24.tv/zafira-c-2011-teraz/video/

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Grudnia 2011, 10:54:05 »
"niepodobamisie" kierunek w który zmierza opel.
Poprzednia, czyli ta co ma być teraz clasic`iem podobała mi się bardziej. Ostatnio jechałem z kolegą jego stareńką Sintrą (automat z duuużą benzyną - czyli to co lubimy najbardziej) - i to był minivan. I jakoś tak przy nim te wszystkie Zafiry i Verso mi do tej kategorii nie pasują. Ten chrysler nowy jest fajny.

pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Grudnia 2011, 11:27:02 »
A mi muszę przyznać, że jak najbardziej podoba się kierunek, który obrał Opel, poczynając od Insigni, nowe auta tej marki wreszcie przestały być nudne i niezauważalne, przy tym nie wyglądają na tandentne, barokowe czy przeładowane jak większość dzisiejszej twórczości motoryzacyjnej i mają znacznie lepsze wnętrza. Dla mnie Opel właśnie dopiero teraz zaczyna być marką, na którą zwracam uwagę.

A co do minivanów, to zapomniałem dodać słowa "kompaktowych". Oczywiście full size minivans mają swoje zalety, ale w naszych warunkach trudno się czymś takim poruszać na co dzień w zakorkowanym mieście (spalanie i nieporęczność), na wakacjach co innego, ale wtedy trzeba mieć kilka aut. Jak chce się mieć jedno, to pozostaje kompaktowy minivan, który jest bardziej uniwersalny.

W ogóle to śmieszy mnie jak u nas ludzie nazywają takie pełnowymiarowe minivany jak ten Chrysler "vanami" nie biorąc pod uwagę, że van znaczy tyle co ciężarówka, dostawczak i nie jest w żadnym wypadku po prostu dużym minivanem, czyli autem osobowym - Anglicy nazywają minivany "people mover" w przeciwieństwie do typowego "white van" czyli np. Forda Transita. Amerykanie również nazywają minivanami jednobryłowe auta osobowe służące do przewozu ludzi a nie towarów, bo do towarów służą vany. Chyba tylko Australijczycy używają słowa "van" na określenie full size minivan. Ale nie sądzę, że jest u nas tylu miłośników Australian English ;-)  A jak się używa słów pochodzących z języka obcego, to IMHO nie można sobie dowolnie zmieniać ich znaczenia, bo tak nam się w naszej ignorancji wydaje. Wtedy lepiej już mówić w języku polskim i zrezygnować ze słów obcych. Taka uwaga en general ;-)
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2011, 11:40:10 wysłana przez Milos »

riesling

• Gość

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Stycznia 2012, 17:44:39 »
Nowy konkurent:
http://www.autocentrum.pl/newsy/nowosci/obszerna-praktyczna-i-tania-nowa-dacia-lodgy/

Dla Toyoty taki konkurent to jak szmatą od podłogi w twarz ;)
Ale poważnie. Ciekawe. Na 100% będzie to tańsza wersja Grand Scenica.
pzdr.
Michał

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Stycznia 2012, 18:09:33 »
Nowy konkurent:
http://www.autocentrum.pl/newsy/nowosci/obszerna-praktyczna-i-tania-nowa-dacia-lodgy/
W jakim sensie konkurent ????  <zalamka>
Ostatnio miałem dylemat co kupić . Previa D4D czy VW Sharana. Odkąd posiadam swoje 4 kółka to zawsze była Tojka ale ... Samochód ten chciałem kupić pod lawetę i na dzień dobry Previa przegrywa z dmc jak dobrze pamietam 400 kg co nie jest dla mnie zrozumiałe ( waga , wymiary itp ) Do sharana zapinam lawete DMC 2000 kg i chyba nie ma innej osobówki która to może. Dalej spalanie bratu Previa z laweta pali nawet 14 litrów gnojówki Sharan max z lawetą na trasie pali 8.5 litra przy prędkości 100-100 km/h bez lawety potrafi zejść do ...... 4,5 litra i zawdziecza to chyba 6 biegowi dziwi mnie to że Previa posiada tylko 5. Dalej koszt części np. dwie używane chłodnice do Previ ...2000 zł do Sharana spokojnie 300 zł pomijam fakt że dostac używki do Previ to lepiej sobie w łeb strzelić  :-) I na koniec awaryjność  :grin: No właśnie awaryjność no właśnie tu już nie będę komentował VW ale właśnie za brak awaryjności kochamy Toyotę ;)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Stycznia 2012, 18:14:38 »
Na 100% będzie to tańsza wersja Grand Scenica.

Tak wygląda jakby wzięli Grand Scenica i go trochę przerobili na brzydsze auto. Mają już Logana MCV więc trochę to bez sensu. Tak czy inaczej - nie jest to konkurencja dla Toyoty, co najwyżej dla Chevroleta Orlando. Z nowości zapomnieliśmy jeszcze o Fiacie Freemont czyli Dodge'u Journey, który moim zdaniem kariery nie zrobi ze względu na wysoką cenę. W ogóle to widzę bardzo dużo i coraz więcej Verso na drogach, Toyota chyba może mówić o sukcesie w tej klasie, przynajmniej u nas. A takie Mazdy 5 (nowe) widziałem słownie DWIE - jedną w Wawie, drugą we Francji ale na szwajcarskich blachach. Chyba to jest klęska.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Stycznia 2012, 18:17:58 »
(ciach)

Po tym wszystkim co napisałeś to ja się dziwię, że Ty tu siedzisz, zamiast jeździć szaranem czy innym turanem. A na serio to można się zauroczyć tymi wynikami spalania a potem jak człowiek sam jedzie to wychodzi dwa razy tyle i myśli, że ma auto popsute..

Tak wygląda jakby wzięli Grand Scenica i go trochę przerobili na brzydsze auto. Mają już Logana MCV więc trochę to bez sensu. Tak czy inaczej - nie jest to konkurencja dla Toyoty, co najwyżej dla Chevroleta Orlando. Z nowości zapomnieliśmy jeszcze o Fiacie Freemont czyli Dodge'u Journey, który moim zdaniem kariery nie zrobi ze względu na wysoką cenę. W ogóle to widzę bardzo dużo i coraz więcej Verso na drogach, Toyota chyba może mówić o sukcesie w tej klasie, przynajmniej u nas. A takie Mazdy 5 (nowe) widziałem słownie DWIE - jedną w Wawie, drugą we Francji ale na szwajcarskich blachach. Chyba to jest klęska.

To fakt. Jeszcze rok temu to masa była Corolli Verso na ulicach. Wygląda, że Verso da radę.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Stycznia 2012, 18:21:09 »
Jeżeli chodzi o Previę to tylko benzyna 2.4, najlepiej z automatem. Ten diesel z Avensis to porażka do Previi, kompletnie tam nie pasuje i nie daje sobie rady więc trzeba go cisnąć a wtedy wysokie spalanie nie dziwi no ale żeby aż tyle to chyba coś nie tak z tym egzemplarzem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl