Obadałem dość dokładnie Mazdę 5 i fakt, że przy wcale nie takiej małej szerokości nadwozia, w drugim rzędzie po prostu nie ma miejsca na trzy fotele o takiej szerokości jak choćby w Verso. Z tego co zauważyłem, wynika to głównie z tego, że jest tam bardzo duży odstęp między brzegami skrajnych foteli a drzwiami. Normalnie brzeg fotela w drugim rzędzie dotyka tapicerki drzwi, a w Maździe 5 jest tam 10 centymetrowa szpara, w którą na pewno wpada mnóstwo drobiazgów. Myślę, że jest to wymuszone konstrukcją drzwi przesuwnych.
Ale w Fordzie Grand C-Max, na którego oddał głos Sancho, jest bardzo podobnie jak w Maździe 5. Również są tam w drugim rzędzie dwa wygodne skrajne fotele i jeden wąski, składany w środku, na którym nie zmieści się fotelik. Przynajmniej tak to wygląda na zdjęciach w necie, bo akurat tego auta nie oglądałem z bliska. Ale to chyba bliźniacza konstrukcja wobec Mazdy 5.
PS Czy może nie dałoby się otworzyć możliwości głosowania w ankiecie dla niezalogowanych - byłoby dużo więcej głosów i ankieta byłaby dużo bardziej reprezentatywna.