Autor Wątek: Verso a konkurencja  (Przeczytany 84861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: Verso a konkurencja
« Odpowiedź #90 dnia: 15 Stycznia 2012, 23:11:23 »
Verso Prestige od jakiegoś czasu jest już dostępna z 1.8 benzin - kosztuje coś koło 100 kzł.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2012, 23:14:07 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #91 dnia: 15 Stycznia 2012, 23:16:52 »
Verso Prestige od jakiegoś czasu jest już dostępna z 1.8 benzin - kosztuje coś koło 100 kzł.

To "od jakiegoś czasu" to ledwie kilka tygodni lub kilka tygodni. Nie wiem ile dokładnie, ale być może dopiero od grudnia. Latem i jesienią takiej wersji nie było - Prestige był tylko i wyłącznie 2,2 klekotek.
Swoją drogą - widział ktoś, choćby na zdjęciu! - Verso z ksenonami? Jaki ma pysk z przodu? Ładny? W necie nie znalazłem takowej...
I jeszcze na marginesie. Przeglądając wyniki ankiety widzę, że sporo osób głosuje na Mazdę 5: to piękne auto, dobrze się prowadzi itd. Ale to NIE jest auto w pełni 5/7-osobowe: środkowe siedzenie w drugim rzędzie to takie coś, nie fotel, a podłokietnik - fotelik dla dziecka nie wejdzie! Sprawdzone!
A co najdziwniejsze w sensie szerokości jest OK, ale dwa foteliki, po zapięciu środkowego wiszą w powietrzu - przy 3 fotelikach z tyłu trzeba rozłożyć... trzeci rząd! Porażka! Bo bagażnik przestaje istnieć....
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2012, 23:19:57 wysłana przez sanchopan »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 15 Stycznia 2012, 23:21:27 »
Widziałem na żywca, we Francji jeździ sporo Verso i zdarzają się 2.2 Prestige. Jeżeli chodzi o światła to nie wygląda jakoś szczególnie. Ot, inne lampy  :grin:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 15 Stycznia 2012, 23:23:24 »
We Francji nie sprawdzałem - w Polsce dostępny dosłownie od niedawna. Bardzo krótkiego "niedawna".
Inna sprawa, że blisko 110 tys. za taką wersję z CVT i "touch" to... jednak przesada. Żeby to chociaż była benzyna 2,0,  a tak... za co się płaci, prócz ksenonów, bo trudno powiedzieć?
... oprócz nazwy "prestige"?  :police:

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 15 Stycznia 2012, 23:26:00 »
Pisałem 2.2 Prestige - dostępne od samego początku. U nas nigdy nie widziałem, i nic dziwnego  :grin:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Stycznia 2012, 23:29:29 »
Pisałem 2.2 Prestige - dostępne od samego początku. U nas nigdy nie widziałem, i nic dziwnego  :grin:

Ja się odnosiłem do tego co pisałeś o 23:11 - o Prestige z 1,8 "benzin". <palacz>
A tak swoją drogą 2,2 klekot, to musi mieć odejście jak na Verso. Kosztami nie tylko zakupu też pewnie powala, podczas dłuższej eksploatacji (diesel, dpf itd.)... <kawusia>

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Stycznia 2012, 07:26:40 »
I jeszcze na marginesie. Przeglądając wyniki ankiety widzę, że sporo osób głosuje na Mazdę 5: to piękne auto, dobrze się prowadzi itd. Ale to NIE jest auto w pełni 5/7-osobowe: środkowe siedzenie w drugim rzędzie to takie coś, nie fotel, a podłokietnik - fotelik dla dziecka nie wejdzie! Sprawdzone!
A co najdziwniejsze w sensie szerokości jest OK, ale dwa foteliki, po zapięciu środkowego wiszą w powietrzu - przy 3 fotelikach z tyłu trzeba rozłożyć... trzeci rząd! Porażka! Bo bagażnik przestaje istnieć....
Jak sam napisałeś to piękne auto. Po prostu tam nie ma innego wyboru, a te mankamenty no cóż albo ktoś je akceptuje albo kupuje inne auto.
pozdrawiam
Obi

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 17 Stycznia 2012, 10:02:03 »
Obadałem dość dokładnie Mazdę 5 i fakt, że przy wcale nie takiej małej szerokości nadwozia, w drugim rzędzie po prostu nie ma miejsca na trzy fotele o takiej szerokości jak choćby w Verso. Z tego co zauważyłem, wynika to głównie z tego, że jest tam bardzo duży odstęp między brzegami skrajnych foteli a drzwiami. Normalnie brzeg fotela w drugim rzędzie dotyka tapicerki drzwi, a w Maździe 5 jest tam 10 centymetrowa szpara, w którą na pewno wpada mnóstwo drobiazgów. Myślę, że jest to wymuszone konstrukcją drzwi przesuwnych.

Ale w Fordzie Grand C-Max, na którego oddał głos Sancho, jest bardzo podobnie jak w Maździe 5. Również są tam w drugim rzędzie dwa wygodne skrajne fotele i jeden wąski, składany w środku, na którym nie zmieści się fotelik. Przynajmniej tak to wygląda na zdjęciach w necie, bo akurat tego auta nie oglądałem z bliska. Ale to chyba bliźniacza konstrukcja wobec Mazdy 5.

PS Czy może nie dałoby się otworzyć możliwości głosowania w ankiecie dla niezalogowanych - byłoby dużo więcej głosów i ankieta byłaby dużo bardziej reprezentatywna.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2012, 10:07:49 wysłana przez Milos »

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 17 Stycznia 2012, 10:05:32 »
Osobiście nie znam dokładnie tego samochodu ale dość często jadąc do Austrii po samochody zawsze trafiały się 2-3 sztuki z padniętymi silnikami w dieslu więc coś jest z nimi nie tak  :grin:

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 17 Stycznia 2012, 10:06:39 »
Nie z samochodami jest nie tak, tylko z dieslami, a to duża różnica  <diabel>

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 17 Stycznia 2012, 10:09:33 »
Szczerze mówią z tym środkowym fotelem w Fordzie... nie wiem, nie wiedziałem. <diabel> Inna sprawa, że foteliki mierzyłem do Mazdy, Forda miałem, nie chcę.
Wracając do przesuwnych drzwi - to jest super extra sprawa, nawet zimowe pomijając problemy z otwarciem drzwi. Ale jak mają "obciąć" ten środkowy fotel, to... dziekuję, postoję. Wolę klasyczne drzwi.
Bo to naprawdę problem jak się ma rodzinę 2+3: gdzie wsadzić to trzecie dziecko? Tylko do 3-go rzędu! Ale to dyskwalifikuje praktycznie większość bagażnika i rodzi poważne problemy z wyjazdami wakacyjnymi.

A co do diesli: nowoczesne diesle takie po prostu są - awaryjne i drogie w utrzymaniu. Inna sprawa, że większość patentów z nich jest wsadzanych do benzyn z turbo i jak Toyota w to pójdzie, to awaryjność wzrośnie. Niestety.

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 17 Stycznia 2012, 10:12:53 »
Ok ale silnik w danym samochodzie to jednak silnik . Pomijam to że mazda to praktycznie Ford albo na odwrót  :grin: pomijam także to że mazda ma skłonności do korozji i to także mi sie nie podoba . Ogolnie jest to ładny samochód ale nie ma nic wspólnego z mazdą z lat 90 , zresztą chyba jak wiekszosc samochodów  :grin:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 17 Stycznia 2012, 10:13:17 »
Bo to naprawdę problem jak się ma rodzinę 2+3: gdzie wsadzić to trzecie dziecko? Tylko do 3-go rzędu! Ale to dyskwalifikuje praktycznie większość bagażnika i rodzi poważne problemy z wyjazdami wakacyjnymi.

Dokładnie. Nawet w Verso jak się wsadzi troje dzieci w fotelikach to robi się niewesoło z zapinaniem pasów.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 17 Stycznia 2012, 10:21:20 »
Sielanki nie ma mgenek, ale i tak z tym środkowym fotelem w Verso jest o niebo lepiej niż we wspomnianych wyżej. No i bagażnik "jest!" dalej obecny cały :) Inna sprawa, że mógłby być większy choćby o jakieś 20%, auto dłuższe o 10 cm: w mieście by to specjalnie nie zawadzało, a na wakacje znakomicie pomagało :)
C4 Grand Picasso jest 15 cm dłuższy, ma 459 cm i z doświadczenia powiem, że takie auto poniżej 4,6 metra w mieście jest całkiem niezłe. W przeciwieństwie do np. Avensisa Wagon, który co prawda skręt ma lepszy niż Verso, ale jak już nawet znajdziemy jakieś miejsce do parkowania w mieście, to często się chwilę potem okazuje, że nam "d.pa wystaje". Auto za długie i trzeba szukać od nowa.  <zolta> <diabel>

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 17 Stycznia 2012, 10:57:58 »

Dokładnie. Nawet w Verso jak się wsadzi troje dzieci w fotelikach to robi się niewesoło z zapinaniem pasów.

Ale trójka dzieci ma wygodnie podczas jazdy i to jest najważniejsze. A pasy zapina się raz i spokój. Zresztą u mnie już się teraz sami zapinają (więksi mniejszych) i nie narzekają więc mnie o to tym bardziej głowa nie boli  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl