Autor Wątek: Verso a konkurencja  (Przeczytany 84811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

riesling

• Gość
Odp: Verso a konkurencja
« Odpowiedź #120 dnia: 22 Marca 2012, 18:21:24 »
Wielu ludzi ceni sobie praktyczne rozwiązania. Nie dalej jak parę dni temu zaczepił mnie człowiek na ulicy, z pytaniem o ocenę verso. WyjaśniL że też przymierza się do zakupu bo z uwagi na kręgosłu jest mu ciężko korzystać z obecnego auta. A wysiadł chyba z vectry.
A do avensisa przymierzałem się po tym jak wysiadłem z P307 i miałem wrażenie że siadając na przednim siedzeniu kolana mam na wysokości głowy :embarassed:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #121 dnia: 22 Marca 2012, 18:25:17 »
Co do wysokości siedzenia - generalnie nie tyle o Verso chodzi (o Verso, jeśli porównujemy Toyoty), ile o wszystkie wyższe auta vs. niższe :)
Bo fotele - same w sobie - wygodniejsze, niestety, ma Avensis. Ale kręgosłup to jak gdyby przekreśla - chyba że siądziemy i... siedzimy. Wtedy miodzio! :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #122 dnia: 22 Marca 2012, 20:38:51 »
W niższym aucie gdzie się niżej siedzi po prostu odsuwasz dużo dalej siedzenie kierowcy, jeździ się z bardziej wyprostowanymi nogami i ja generalnie czuję się jakbym siedział rozwalony na kanapie przed tv. W przykładowo Ave pozycja jest bardziej wypoczynkowa, a w przykładowo Verso sztywna. W aucie wyższym siedzisz wyprostowany jak na krześle, z nogami zgiętymi w kolanach prawie pod kątem prostym. Nie za bardzo mi taka pozycja pasuje, dużo wygodniej jest mi rozwalić się w Avenie czy Camry. Ale to musiałem stwierdzić dopiero po jakimś czasie jeżdżenia Verso, żeby wyrobić sobie opinię bo wcześniej nie miałem wysokiego auta. No i nie mam (jeszcze ;-) ) problemów z kręgosłupem, więc nie przeszkadza mi mniej wygodne wsiadanie - choć jak od przypadku do przypadku mam teraz wsiąść do niższego auta to wrażenie jest dziwne - ale to uczucie szybko by ustąpiło, tak jak szybko przyzwyczaiłem się do Verso, do którego właściwie się nie wsiada tylko wchodzi :-)
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2012, 20:44:42 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #123 dnia: 22 Marca 2012, 20:42:17 »
Bo w Verso brakuje regulacji fotela w płaszczyźnie "bujania". Ja to lubię w samochodach bo przechylam cały fotel lekko do tyłu i siedzi się wtedy niemal tak wygodnie jak zwykłych osobówkach, zachowując walory wygodnego wsiadania i wysiadania.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #124 dnia: 22 Marca 2012, 20:55:02 »
Milos - nie chodziło mi o specyfikę siedzenia "na krześle". Faktycznie, trzeba się niej przyzwyczaić. Jak ktoś wcześniej nie jeździł, to wydaje mu się, że "spada" np. przy hamowaniu.
Jeździłem już wysokimi autami: małymi i dużymi. Ale w Verso nie ma choćby regulacji lędźwi. Jak komuś akurat pasuje profil fotela - to ok. Ale ja muszę (pseudo)wysokością i oparciem "szukać lędźwi": bo nieodpowiednia pozycja tych dwóch regulacji skutkuje albo bólem lędźwi właśnie (bo z oparcia "lędźwie wystają"), albo bólem... jednej strony pleców. W oparciu bowiem Verso z jednej strony (obydwu foteli) jest gruby pręt. I ten pręt przy pewnych pozycjach też czuję.
Ale z dwojga złego Ave-Verso wolę jednak to wyższe :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #125 dnia: 23 Marca 2012, 08:54:32 »
Ale ja pisałem apropos wrażeń rieslinga, że kolana w Ave miał na wysokości głowy - wystarczy odsunąć fotel. A co do specyfiki jeżdżenia na krześle, to ja się do niej szybko przyzwyczaiłem i nie mam wrażenia, że spadam. Wcale nie od początku, tylko dopiero po czasie stwierdziłem po prostu, że ta specyfika nie do końca mi odpowiada. No ale żeby to stwierdzić, musiałem trochę pojeździć, tego się nie da określić po jeździe próbnej, jeśli ktoś wcześniej nie miał do czynienia z tego typu autami. Na pewno potrzebne doświadczenie na przyszłość, dzięki niemu coraz bardziej wiem, co mi pasuje a co nie :-)
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2012, 09:00:02 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline leptoptelis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 23 Marca 2012, 09:27:37 »
Ja do Verso przesiadłem się z Yariska. Tam też jak na małe autko się zadziwiająco wysoko siedziało i po przesiadce do Verso w zasadzie nie odczułem żadnej różnicy. Identyczna pozycja za kierownicą. Dla mnie to odpowiada.

riesling

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 23 Marca 2012, 20:57:00 »
Pozycja "na krześle" mnie bardzo odpowiada  :good:

riesling

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 26 Marca 2012, 17:26:08 »
Dzisiaj pierwszy raz zapłaciłem za bak E95 powyżej 300 zł :embarassed:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl