Autor Wątek: dedykowana nawigacja do Auris  (Przeczytany 178806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
Odp: dedykowana nawigacja do Auris
« Odpowiedź #210 dnia: 03 Marca 2019, 15:54:09 »
Cześć wszytkim,

To u mnie mechu instalował nawigację. Z natłoku zadań nie miałem czasu nawet nic napisać. Mam nadzieję, że uda mi się to jakoś nadrobić.

Zaraz po instalacji też nie chciałem jakoś specjalnie brać się za recenzowanie bo jednak to jest tak, że trochę trzeba sobie ustawić pod siebie ten sprzęt i go poznać żeby obiektywnie to recenzować.

Przede wszystkim zmieniałem stację z fabrycznej TT Go2 Plus z tego względu, że skończył się dla mnie 3 letni okres darmowych aktualizacji map a i tak do kiedy mogłem je aktualizować to i tak aktualizacje pozostawiały wiele do życzenia. Nie byłem też zadowolony z działania GPS z tego względu, że wg mnie strasznie długo jak na dzisiejsze standardy łapał fixa z satelitami. No i po trzecie miewałem problemy z połączeniem bluetooth, o ile rozmowy i tel działały świetnie to przełączając się na muzykę przez bluetooth czasami nie odtwarzał nic, trzeba było kombinować z restartowaniem połączenia dla multimediów itd.

Jeśli chodzi o nawigację AMC i samego Androida, działa bardzo dobrze. Poniżej moje spostrzeżenia na plus i minus po pierwszym miesiącu użytkowania. Zwracam akurat uwagę na rzeczy które mnie najbardziej interesowały przed wymianą:
  • Płynnością działania bije o głowę fabryczną stację
  • Czas uruchamiania z głębokiego uśpienia wg mnie jest nie gorszy niż w fabrycznej
  • Czas uruchamiania jak nie dojdzie do głębokiego uśpienia rewelacyjny, ma się wrażenie, że tylko ekran się włącza i wszystko jest gotowe do działania
  • Do głębokiego uśpienia dochodzi jak nie jeżdżę samochodem około 5 dni, jak w miarę regularnie/codziennie to wzbudza się natychmiastowo
  • Co do uruchamiania się nie ma problemu jak włączymy wsteczny bo obraz z tylnej kamery nawet jak jest w czasie uruchamiania (logo androida) też się włącza
  • Google maps działają rewelacyjnie, można ustawić dowolną apkę aby się uruchamiała automatycznie w ramach nawigacji czyli jak ktoś woli może to być Janosik albo coś jeszcze innego
  • Z ustawień samochodu najbardziej mnie interesowała czułość czujnika zmierzchu, można ustawiać bez problemu
  • Tuner radiowy jest hmmm... mniej czuły? Na fabrycznej w moim garażu spokojnie odbierałem stacje które teraz nie działają
  • Za to jakość dźwieku jest dużo lepsza z każdego źródła, czy to radio czy np spotify
  • W fabrycznej bardzo sobie ceniłem automatyczne łączenie się z internetem po bluetooth, tutaj internet jest po wifi i trzeba włączać tethering wifi w telefonie. Ogarnąłem sobie programem automate na tel. który po połączeniu się z radiem po bluetooth odpala tethering wifi no i radio sobei znajduje sieć si się łączy, działa lepiej niż internet po bluetooth w fabrycznej stacji z tego względu, że nie mogłem zmusić telefonu do tego żeby tethering bluetooth działał po zrestarowaniu telefonu albo czasmai poprostu się wyłączał i strasznie to wkurzało jak chciałem w samochodzie skorzystać z internetu np. wyszukać coś w googlach do nawigacji i muszę wyciągać telefon z kieszeni i właczać tethering
  • Fabryczna apka do połączeń telefonicznych pozostawia wiele do życzenia, niestety nie potrafi posortować dobrze kontaktów i te z polskimi literami w imieniu łukasz mam na pierwszych pozycjach
  • No i dla mnie największy minus jaki do tej pory znalazłem to brak możliwości wybierania głosowo numeru, w fabrycznej działało jak złoto, tu jest działający asystent ale przy próbie dzwonienia mówi, że jeszcze tego nie potrafi, wygląda tak jakby nie wiedział jakiego programu użyć do połączenia, pewnie kwestia tego że ta apka w androidzie nie rejestruje się jako aplikacja telefoniczna czy coś takiego, w zasadzie to ciekawa apka bo jednocześnie służy do dzwonienia jak i do odtwarzania muzyki po bluetooth z telefonu
  • W pierwszym momencie trochę mnie google maps wkurzało bo w fabrycznej nie musiałem ustawiać trasy żeby pokazywało mi gdzie jestem tylko to okno z wyszukiwaniem, dopiero po kilku dniach odkryłem żeby włączać tryb samochodowy, no i tu mam takie spostrzeżenie, że nie mogę w żaden sposób zmusić żeby tryb samochodowy był włączany domyślnie
  • Wielkość ekranu super, dużo lepiej teraz jest to miejsce zagospodarowane

W ciągu miesiąca zdarzyły się dwie dziwne sytuacje:
  • Raz nie odpalił się obraz z tylnej kamery przy wrzuceniu wstecznego, ponowne wrzucenie wstecznego i obraz się pojawił
  • Samoczynnie przełączało radio na inną rozgłośnię mimo ze sygnał stacji był ok, zero szumów, podejrzenie padło na RDS i go wyłączyłem, od tamtej pory narazie się to nie zdaża
Fabryczna potrafiła się za to zawiesić na amen i tylko wyłącznie/włączenie silnika pomagało.

Tak na szybko to tyle, za jakiś czas coś tam nagram, ale tak jak pisałem, chcę więcej pokorzystać bo w zasadzie za każdym razem jak teraz chwilę się pobawię to odkrywam coś nowego. Także zapraszam do zadawania pytań, w miarę możliwości będę odpisywał.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #211 dnia: 03 Marca 2019, 17:41:03 »
Wywołuj asystenta google  z radia "ok google" (lub przyciskiem)  to powinien Ci się zawsze zgłosić i zadzwonić gdzie chcesz. Tylko pewnie wcześniej skonfiguruj go domyślnie na stronie w jego ustawieniach łącznie z konfiguracją głosu.

Ja mam jeszcze radio TT GO2 fabryczne, ale odkąd skonfigurowałem w telefonie asystenta google to ten mi się zawsze zgłasza po naciśnięciu przycisku na kierownicy i dzwoni i pisze sms-y itp. itd.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #212 dnia: 03 Marca 2019, 19:04:09 »
Cześć wszytkim,

To u mnie mechu instalował nawigację. Z natłoku zadań nie miałem czasu nawet nic napisać. Mam nadzieję, że uda mi się to jakoś nadrobić.

Zaraz po instalacji też nie chciałem jakoś specjalnie brać się za recenzowanie bo jednak to jest tak, że trochę trzeba sobie ustawić pod siebie ten sprzęt i go poznać żeby obiektywnie to recenzować.

Czy to opis wersji przed czy po aktualizacji?

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #213 dnia: 03 Marca 2019, 21:41:10 »
Wywołuj asystenta google  z radia "ok google" (lub przyciskiem)  to powinien Ci się zawsze zgłosić i zadzwonić gdzie chcesz. Tylko pewnie wcześniej skonfiguruj go domyślnie na stronie w jego ustawieniach łącznie z konfiguracją głosu.

Ja mam jeszcze radio TT GO2 fabryczne, ale odkąd skonfigurowałem w telefonie asystenta google to ten mi się zawsze zgłasza po naciśnięciu przycisku na kierownicy i dzwoni i pisze sms-y itp. itd.

Ze zgłaszaniem się asystenta nie ma żadnych problemów. Działa to nawet lepiej jak w oryginalnej stacji Toyoty bo nie potrzebuję nic naciskać, asystent google zgłasza się za każdym razem kiedy wypowiadam "Ok google". Problem jest tylko z tym, że asystent nie potrafi wykonać połączenia telefonicznego no bo stacja nie jest telefonem, a aplikacją które takie połączenie się wykonuje to pewnie w rozumieniu systemu nie jest to telefon. Ta aplikacja nazywa się Bluetooth i służy do wykonywania połączeń poprzez sparowany telefon i do odtwarzania muzyki poprzez bluetooth z telefonu.

Czy to opis wersji przed czy po aktualizacji?

Przed aktualizacją, jak tylko mechu prześle instrukcję to bedę testował z aktualizacją.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #214 dnia: 04 Marca 2019, 14:14:00 »
Co do wybierania kontaktów głosowo to niestety wszystkie stacje na Andku 8 które dotychczas widziałem nie potrafią tego. Cos jest nie tak z googlem który nie potrafi tego przekazać do apki telefonicznej - w andku 6.0 apka też nazywa się BT i google pytają się za pierwszym razem czy jej użyć - w 8 głupi komunikat jest "na razie tego nie potrafię" i tyle. Problem zgłoszony jest do googla ale nic z tym nie robią - zasłaniają sie jakimiś patentami.

Domyślenie mapy zawsze włączą sie w trybie mapy - tryb samochodowy można widgetem który też w 8 nie zawsze jest (nie wiadomo dlaczego google tak działa)

Robimy aktualizację :)

Offline spoxzielo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #215 dnia: 04 Marca 2019, 16:19:29 »
god107 a mógłbyś wrzucić fotkę jak to wygląda zamontowane w aucie? Najlepiej z ekranem jak wygląda tryb przepływu energii napędu hybrydowego.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #216 dnia: 04 Marca 2019, 18:48:22 »
Zdjęcie animacji układu hybrydowego:
https://ibb.co/S0fsXCs

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #217 dnia: 05 Marca 2019, 11:03:06 »
No właśnie jak to jest z wymianą w hybrydach - może ktoś już walczył
Mam 1 po FL z 2010 z "normalnym" radiem a chciałbym duży wyświetlacz z:
- kamerą - mam w lusterku (czy da się to podpiąć)
- aktywnym wyświetlaczem układu hybrydowego
- sterowaniem radiem i telefonem z kierownicy (mam teraz ze sterowanie w kierownicy ale nie wyświetla historii i kontaktów)
- połączenie bluetooth (koniecznie)
Nawigacja jak będzie to dobrze a jak nie to i tak korzystam z janosika i AM.

Może podpowiecie jakiego modelu szukać i czy są jakieś problemy z podłączeniem (dodatkowo coś dokupić)

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:07:33 »
mam do kupienia radyjko z dużym wyświetlaczem do Rav4 hsd. Nie zależy mi na nawigacji. Czy model 51008 (taka sprzedawca opisał) będzie pasował do mojej hybrydki z 2010r.  Czy będę miał "funkcje" z hybrydy i czy będę mógł podpiąć kamerę (w lusterku jest maleństwo)

Dziękuje za szybką odpowiedz "znawców" tematu.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 26 Kwietnia 2019, 09:22:55 »
Robimy aktualizację

Mechu, co z aktualizacją? Jakie zmiany ona wprowadza? Czy AMC 9015 to obecnie najnowsza i najlepsza opcja, jaką można wsadzić do Aurisa HSD 2015?

Na stronie http://wyciszauto.pl znalazłem coś takiego AMC 9015 PRO
http://wyciszauto.pl/wp-content/uploads/2018/11/Gms-Radia-samochodowe-Warszawa-Cennik-1.pdf
Czy jest to to samo co u Ciebie?

Dużo wcześniej trzeba się umawiać? Ile trwa montaż?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #220 dnia: 26 Kwietnia 2019, 12:28:22 »
Obecnie jeśli chodzi o HSD to zostaje po staremu - czyli na uniwersalnych ustawieniach pod wszystkie hybrydy (czyli w aurisie kilka opcji bedzie nieaktywnych)

Jest tylko jedno AMC 9015 pro - tylko na tej stronie trochę z ceną pojechali.

Montaż trwa ok 2-3h
Umówić się trzeba 3-5dni do przodu.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #221 dnia: 27 Kwietnia 2019, 07:38:02 »
Mechu,

co ma wnieść wspomnianą aktualizacją i kiedy można się jej spodziewać?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #222 dnia: 27 Kwietnia 2019, 08:56:34 »
Brakuje opcji regulacji czułości czujników cofania.
Nie wiem kiedy będzie.

Offline Ravenblight

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #223 dnia: 14 Czerwca 2019, 12:05:09 »
Cześć wszystkim użytkownikom forum i działu Auris.
Mam pytanie do @mechu odnośnie tego AMC9015,czy on pasuje tylko do poliftów, czy też do wersji przed?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #224 dnia: 14 Czerwca 2019, 14:23:51 »
Nie pasuje.
Przedlift ma o wiele mniejsze radio.

Do przedlifta tylko 2din + ramka - i tu już bedzie można ciekawe stacje zamontowac bo za chwilę wchodzi cała gama stacji z DSP.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl