Autor Wątek: dedykowana nawigacja do Auris  (Przeczytany 178771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: dedykowana nawigacja do Auris
« Odpowiedź #285 dnia: 03 Listopada 2019, 19:34:43 »
to myślę, że jak chcesz kupić takie radio, to poświęć kilka minut więcej i znajdz takie samo w jak najniższej cenie ;) a widziałem już takie po 230-240 dolarów, czasami trzeba polować na okazję

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #286 dnia: 03 Listopada 2019, 22:08:39 »
Chodziło mi raczej o ocenę sprzętu...

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #287 dnia: 04 Listopada 2019, 13:45:17 »
Patrząc po elementach to taki sam gniot jak GMS AMC 9015, szkoda czasu i pieniędzy.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #288 dnia: 04 Listopada 2019, 15:30:52 »
Patrząc po elementach to taki sam gniot jak GMS AMC 9015, szkoda czasu i pieniędzy.
A możesz rozwinąć swoją złotą myśl...? AMC 9015 ma Android 8, procesor RX5, 2 GB RAM i 32 GB ROM. To radio, które podlinkowałem jest na Android 9, MX6, 4 GB RAN i 64 GB ROM. To raczej nie jest to samo...

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #289 dnia: 26 Listopada 2019, 10:16:08 »
No i stało się. W moim Aurisie od dwóch dni jest coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/33017215598.html?spm=a2g17.search0302.3.54.75ce5bcfZATvkh&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_0,searchweb201603_0,ppcSwitch_0&algo_pvid=5495cfc2-6a51-4cc3-b603-25a8a3be8dd2&algo_expid=5495cfc2-6a51-4cc3-b603-25a8a3be8dd2-6

dodatkowo od wczoraj internet:

https://pl.aliexpress.com/item/32884461885.html?spm=a2g0o.detail.1000013.7.6e534553XmAjRK&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.146401.0&scm_id=1007.13339.146401.0&scm-url=1007.13339.146401.0&pvid=6db85560-1a53-43e1-974d-3f3cd63cf3b3

Powiem krótko: WARTO.

Moje dotychczasowe obserwacje:

Montaż - trzeba było przyciąć blaszane uchwyty mocujące radio, bo za bardzo wystawało. Tak twierdził magik, który to montował; nie mogę jednak być tego pewien, bo gdybym sam nie doszukał się w wiązce kabli przewodu od fabrycznego USB to nie zostałoby podłączone... Po montażu okazało się, że jest o 3-4 mm za płytko. Już we własnym zakresie dałem jakieś podkładki i jet OK.
Generalnie montaż jest prosty. Ja mam wersję z CANBUS i kamera działała od razu po podłączeniu. Były obawy, że potrzebna będzie jakaś przejściówka.

Jakość dźwięku jest lepsza. Gra to znacznie głośniej. Chcę jeszcze wymienić głośniki na dedykowane Fokale - oryginalny prawy przedni chyba się skończył, bo zaczął brzęczeć. Oryginalne głośniki Toyoty mają RMS 20W, Focale 60W. Po zmianie będzie o niebo lepiej. Dojdzie pewnie jeszcze jakaś podstawowa mata wygłuszająca przedni drzwi.

Radio gra bardzo dobrze i łapie wiele stacji. Nie widzę tu różnicy (poza dźwiękiem - teraz na plus) w stosunku do oryginału.

Nie będę się rozpisywał o korzyściach z Androida i możliwościach różnych aplikacji, bo to chyba oczywiste. Generalnie działa to jak telefon/tablet na Androidzie. Mniejsze niż w telefonie z tym samym Androidem (9) są możliwości personalizacji, ale nie jest to jakiś problem, bo menu jest w niebrzydkiej niebieskiej tonacji i w sam raz pasuje do podświetlenia w aucie.

Internet po podłączeniu wspomnianego rutera mam bezobsługowy - automatycznie się łączy. Działa bardzo szybko.

Rozmowy przez bt bardzo dobrze. Mikrofon zamontowany w górnym lewym rogu szyby nad kierowcą zbiera bardzo dobrze. Słyszalność rozmówcy też ok.

Szybkość załączania całego zestawu jest porównywalna z oryginałem. Dużo szybciej natomiast teraz GPS łapie pozycję.

Jakość ekranu jest bardzo dobra. Rozdzielczość może nie zwala z nóg (1024*600) ale mam wrażenie, że większa nie jest potrzebna. Jasność i kontrast też są ok. Nie jest to oczywiście jakość AMOLED - mam tablet Samsung Tab S2 i tam jest znacznie lepiej - głównie przez wzgląd na znacznie wyższą rozdzielczość i nasycenie kolorów, ale generalnie wyświetlaczowi w aucie nic nie brakuje. Jakość jest lepsza, a na pewno porównywalna z oryginałem. Dotyk działa dobrze.

Na minus:

- jakość obrazu z kamery cofania - niby ta sama kamera, a jakość gorsza. Może dlatego, że większy wyświetlacz przy tej samej rozdzielczości kamery...? Są za to aktywne linie skrętu.
- nie mogę ogarnąć wybierania głosowego rozmówcy. Nie wiem o co kaman:( Asystent Googla działa dobrze - nawigacja, pytania, pogoda itp., ale wybrać kontaktu nie potrafi, pomimo, że to co mówię odczytuje poprawnie:( Twierdzi, że nie ma takiego wpisu w książce telefonicznej. Ma ktoś jakiś pomysł???
- mogą być sporadyczne problemy z odczytaniem tego co jest na ekranie - np. jak włączyłem Asystenta Google i jest tam opcja nauki danego głosu to wyświetla się tekst, który mam powiedzieć. Niestety nie było go widać, bo był przykryty takim niby dymkiem od dołu ekranu (do około 1/4 wysokości) i nie dało się togo w żaden sposób przesunąć. Ale to są raczej sporadyczne sytuacje i nie powinny być jakoś kłopotliwe.
- nie mogę ogarnąć sposobu jak instalować aplikacje na karcie microSD - ma ktoś pomysł?

Nie wiem jak ma się ten sprzęt do AMC 9015. Pojawiały się narzekania. Wiem, że niektórzy zamontowali AMC i po jakimś czasie powrócili do oryginału. Ja póki co jestem bardzo zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2019, 10:19:55 wysłana przez Jasio »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #290 dnia: 26 Listopada 2019, 11:02:32 »
Android 9 nie ma możliwości instalowania aplikcji na karcie MicroSD ;)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #291 dnia: 26 Listopada 2019, 11:19:27 »
Android 9 nie ma możliwości instalowania aplikcji na karcie MicroSD

Jakoś da się to obejść bo do radia dołączona była karta z zainstalowanym IGO.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #292 dnia: 26 Listopada 2019, 17:53:13 »
Aplikacja przeważnie jest w pamięci stacji a mapy na karcie.

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #293 dnia: 27 Listopada 2019, 01:08:59 »
Ja mam wersję z CANBUS i kamera działała od razu po podłączeniu. Były obawy, że potrzebna będzie jakaś przejściówka.
Piszesz o oryginalnej kamerze Toyoty?
Spalanie - Motostat.pl

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #294 dnia: 27 Listopada 2019, 08:30:15 »
Tak.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2019, 08:30:44 wysłana przez fazibazi »

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 03 Grudnia 2019, 13:35:18 »
To czekamy na jakieś testy i filmik, jak przedstawia się stacja w akcji. Ja szukałem czegoś uniwersalnego do Corolli, ale nie produkują maskownic do modelu po lifcie. Także postawiłem póki co na wymianę przednich głośników na Audio System X165EM EVO2 oraz wygłuszenie drzwi. Głośniki mają 100 RMS więc nie gra to tak jak powinno, stąd decyzja o dołożeniu wzmacniacza Audio System z procesorem DSP.
Spalanie - Motostat.pl

Offline kamil.f

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #296 dnia: 16 Grudnia 2019, 16:32:23 »
@Jasio

1. Możesz zrobić i wrzucić kilka zdjęć jak wyglądają okna związane z ustawieniami samochodu (czujnik zmierzchu, czujniki parkowania, kamera, TPMS, klimatyzacja) oraz pracą układu HSD?

2. Podłączenie kamery cofania (fabrycznej) było P&P?

3. Możesz rozwinąć wątek podłączenia fabrycznego gniazda USB do stacji multimedialnej?

4. Sterowanie z kierownicy działa w pełnym zakresie?

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #297 dnia: 19 Grudnia 2019, 14:41:31 »
W zasadzie to czemu szukać alternatywy. Koszt w ASO dokupienia modułu nawigacji to 2400 zł plus montaż ok 300 zł. Dostajecie najnowsze dostępne mapy plus darmowe aktualizację na trzy lata. Po ukończeniu darmowych aktualizacji możecie dokupić aktualizacje map za ok. 1000 zł na następne trzy lata.

Macie pewność, że będzie działało zawsze i tyle.

Offline Zibi_z

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #298 dnia: 19 Grudnia 2019, 14:57:20 »
W zasadzie to czemu szukać alternatywy. ...
Bo wg wielu to żenada :)
Kupujesz stacje multimedialną na Android i masz dowolnie wybraną przez siebie nawigację.
Mapy oferowane w firmowych nawigacjach mają czasem spore opóźnienia jeśli chodzi o aktualizacje nowych dróg - a te w Polsce wciąż powstają.
I tak na przykład na narty z Warszawy ja pojadę obwodnicą Radomia, a Toyotowa nawigacja pokieruje przez miasto, jak ktoś nie jest ogarnięty, nie zna danej okolicy to 1h w plecy. Przykładów jest wiele, chociaż chyba Radom powinien już być w najnowszych (jesień) mapach, ale nawigacja Toyoty zawiera wiele błędów (źle oznaczone drogi jednokierunkowe itp).

Nie mówiąc o wielu kolejnych korzyściach - streaming muzy z dowolnego serwisu muzycznego, aplikacje do rejestrowania parametrów samochodu przez złącze ODB

Za kasę którą napisałeś można mieć naprawdę porządną stacje z montażem i jeszcze zostanie na wygłuszenie i nowe głośniki - bo te w Auris seryjnie też są żenujące.
Auris II HSD<-Auris I 1.6<-Nissan Almera<-Fiat TIPO

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #299 dnia: 19 Grudnia 2019, 18:02:08 »
@Jasio

1. Możesz zrobić i wrzucić kilka zdjęć jak wyglądają okna związane z ustawieniami samochodu (czujnik zmierzchu, czujniki parkowania, kamera, TPMS, klimatyzacja) oraz pracą układu HSD?

2. Podłączenie kamery cofania (fabrycznej) było P&P?

3. Możesz rozwinąć wątek podłączenia fabrycznego gniazda USB do stacji multimedialnej?

4. Sterowanie z kierownicy działa w pełnym zakresie?

Ad 1:
https://photos.app.goo.gl/QJ6wRvsSrH1eeFvK8
https://photos.app.goo.gl/TU96MJUABN2kf1MU7
https://photos.app.goo.gl/4uK7sFUxETkALV3V6

Ad 2: Tak, kamera jest podłączana na zasadzie P&P. Jakość wyświetlanego obrazu z kamery cofania była lepsza na oryginalnym radiu.

Ad 3: Ktoś, kto mi to podłączał bez mojej ingerencji przeoczyłby kabel, który idzie od gniazda USB przy "wajsze od biegów".

Ad 4: Tak, nie udało mi się tylko ustawić przewijania utworu.

Względem tego, co pisałem wcześniej: udało mi się ogarnąć wybieranie głosowe.

Po kilku tygodniach użytkowania jestem zadowolony ze zmiany:)

Jest masa nakładek i różnych modyfikacji oprogramowania dla tej stacji. Możliwości konfiguracji są spore.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl