No i stało się. W moim Aurisie od dwóch dni jest coś takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/33017215598.html?spm=a2g17.search0302.3.54.75ce5bcfZATvkh&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_0,searchweb201603_0,ppcSwitch_0&algo_pvid=5495cfc2-6a51-4cc3-b603-25a8a3be8dd2&algo_expid=5495cfc2-6a51-4cc3-b603-25a8a3be8dd2-6dodatkowo od wczoraj internet:
https://pl.aliexpress.com/item/32884461885.html?spm=a2g0o.detail.1000013.7.6e534553XmAjRK&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.146401.0&scm_id=1007.13339.146401.0&scm-url=1007.13339.146401.0&pvid=6db85560-1a53-43e1-974d-3f3cd63cf3b3Powiem krótko: WARTO.
Moje dotychczasowe obserwacje:
Montaż - trzeba było przyciąć blaszane uchwyty mocujące radio, bo za bardzo wystawało. Tak twierdził magik, który to montował; nie mogę jednak być tego pewien, bo gdybym sam nie doszukał się w wiązce kabli przewodu od fabrycznego USB to nie zostałoby podłączone... Po montażu okazało się, że jest o 3-4 mm za płytko. Już we własnym zakresie dałem jakieś podkładki i jet OK.
Generalnie montaż jest prosty. Ja mam wersję z CANBUS i kamera działała od razu po podłączeniu. Były obawy, że potrzebna będzie jakaś przejściówka.
Jakość dźwięku jest lepsza. Gra to znacznie głośniej. Chcę jeszcze wymienić głośniki na dedykowane Fokale - oryginalny prawy przedni chyba się skończył, bo zaczął brzęczeć. Oryginalne głośniki Toyoty mają RMS 20W, Focale 60W. Po zmianie będzie o niebo lepiej. Dojdzie pewnie jeszcze jakaś podstawowa mata wygłuszająca przedni drzwi.
Radio gra bardzo dobrze i łapie wiele stacji. Nie widzę tu różnicy (poza dźwiękiem - teraz na plus) w stosunku do oryginału.
Nie będę się rozpisywał o korzyściach z Androida i możliwościach różnych aplikacji, bo to chyba oczywiste. Generalnie działa to jak telefon/tablet na Androidzie. Mniejsze niż w telefonie z tym samym Androidem (9) są możliwości personalizacji, ale nie jest to jakiś problem, bo menu jest w niebrzydkiej niebieskiej tonacji i w sam raz pasuje do podświetlenia w aucie.
Internet po podłączeniu wspomnianego rutera mam bezobsługowy - automatycznie się łączy. Działa bardzo szybko.
Rozmowy przez bt bardzo dobrze. Mikrofon zamontowany w górnym lewym rogu szyby nad kierowcą zbiera bardzo dobrze. Słyszalność rozmówcy też ok.
Szybkość załączania całego zestawu jest porównywalna z oryginałem. Dużo szybciej natomiast teraz GPS łapie pozycję.
Jakość ekranu jest bardzo dobra. Rozdzielczość może nie zwala z nóg (1024*600) ale mam wrażenie, że większa nie jest potrzebna. Jasność i kontrast też są ok. Nie jest to oczywiście jakość AMOLED - mam tablet Samsung Tab S2 i tam jest znacznie lepiej - głównie przez wzgląd na znacznie wyższą rozdzielczość i nasycenie kolorów, ale generalnie wyświetlaczowi w aucie nic nie brakuje. Jakość jest lepsza, a na pewno porównywalna z oryginałem. Dotyk działa dobrze.
Na minus:
- jakość obrazu z kamery cofania - niby ta sama kamera, a jakość gorsza. Może dlatego, że większy wyświetlacz przy tej samej rozdzielczości kamery...? Są za to aktywne linie skrętu.
- nie mogę ogarnąć wybierania głosowego rozmówcy. Nie wiem o co kaman:( Asystent Googla działa dobrze - nawigacja, pytania, pogoda itp., ale wybrać kontaktu nie potrafi, pomimo, że to co mówię odczytuje poprawnie:( Twierdzi, że nie ma takiego wpisu w książce telefonicznej. Ma ktoś jakiś pomysł???
- mogą być sporadyczne problemy z odczytaniem tego co jest na ekranie - np. jak włączyłem Asystenta Google i jest tam opcja nauki danego głosu to wyświetla się tekst, który mam powiedzieć. Niestety nie było go widać, bo był przykryty takim niby dymkiem od dołu ekranu (do około 1/4 wysokości) i nie dało się togo w żaden sposób przesunąć. Ale to są raczej sporadyczne sytuacje i nie powinny być jakoś kłopotliwe.
- nie mogę ogarnąć sposobu jak instalować aplikacje na karcie microSD - ma ktoś pomysł?
Nie wiem jak ma się ten sprzęt do AMC 9015. Pojawiały się narzekania. Wiem, że niektórzy zamontowali AMC i po jakimś czasie powrócili do oryginału. Ja póki co jestem bardzo zadowolony.