Autor Wątek: dedykowana nawigacja do Auris  (Przeczytany 178825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: dedykowana nawigacja do Auris
« Odpowiedź #435 dnia: 11 Marca 2021, 17:43:59 »
@mechu
- nie chodzi o czujnik jasności w stacji. Chodzi o fabryczny czujnik zmierzchu w aucie, który w zależności od natężenia światła daje sygnał o przyciemnieniu lub rozjaśnieniu podświetlenia w aucie (zegarów oraz radia), niezależnie od włączonych czy wyłączonych świateł. Jest to niezależne od radia. Sygnał idzie z komputera auta. Generalnie jest to pierdoła, ale funkcjonaność ta odpada. Albo jest jakaś opcja zdezaktywowana w stacji, której jeszcze nie zauważyłem.
- ustawiłem minimalną wartość napięcia na 30 a ekran nadal błyska, minimalnie ale jednak :) Rozwiązałem to Twoim sposobem przez screen filter i ustawiając jasność minimalną stacji na 1/4 skali
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2021, 18:37:51 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Zibi_z

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #436 dnia: 18 Marca 2021, 17:49:56 »
Moje walki z niedziałającym CAN-BUS zakończone sukcesem :)

Po wymianie modułu ruszyło to co nie działało: czujniki cofania, sterowanie z kierownicy, info o samochodzie (spalanie, ciśnienie opon, info napadu hybrydowego), info o nastawniach temp i klimy,  i inne...

Radio zostaje, generalnie wszystko działa.

Tak wygląda w pełnej okazałości

https://photos.app.goo.gl/xbm2SDxYX5dmBU9b9

Kupiłem wersje z modemem  :grin: - wrzuciłem pakiet areo2 za 2zł/mies - 500mb - wystarczy na navi i muzę ze spotify/radio internetowe

Ruszyło nawet coś czego Toyota nie dawała - linie skrętu przy cofaniu - i tu mam pytanie:
Czy można wyłączyć z obrazu kamery oryginalne linie manewru (tak to wyglądało przed wymianą)
https://photos.app.goo.gl/b71fphYTgsiVXFq29

Po wymianie kamera ma też to nałożone. Jak włączę linie dodatkowe (które zmieniają się przy skręcie ) to mam dwie  :|
Auris II HSD<-Auris I 1.6<-Nissan Almera<-Fiat TIPO

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #437 dnia: 19 Marca 2021, 08:07:31 »
dasz link do radyjka?

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #438 dnia: 19 Marca 2021, 13:35:38 »
Te linie nałożone z GMS nie pokrywają się z gabarytami auta i idą zbyt w dół, można je jakoś wyedytować?
Spalanie - Motostat.pl

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #439 dnia: 24 Marca 2021, 12:39:51 »
Temat radia GMS ciąg dalszy. Próbuję znaleźć jakieś informację na forach nt. słabego odbioru stacji radiowych FM przez GMS....Zastanawiam się, czy nie jest to problem zasilania wzmacniacza. Czasami jest tak, że fabryczna instalacja daje z radia napięcie na wzmacniacz, natomiast po wymianie napięcie na wzmacniaczu się nie pojawia i odbiór jest jaki jest....Sporo ludzi ma taki problem po wymianie fabrycznego radia, więc może tu tkwi problem....

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3336855.html

Przykład jak działa odbiór FM pod GMS tutaj. U mnie jest podobnie.
https://www.youtube.com/watch?v=E_cePmt909s
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 12:44:01 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #440 dnia: 10 Kwietnia 2021, 15:16:36 »
Dzisiaj założyłem Teyes CC2 plus 3/32 + kamerę tylną z zestawu + kamerę przednią Teyes X5. Całość wyszła mnie 1300zł + ~380 vat + koszty obsługi celnej ;)

Radio chodzi szybko i sprawnie. Nieporównywalne z radiem oryginalnym. Niestety mam wersję Active więc nie mam dostępnych kilku opcji ale i tak jest super.
Z fajnych bajerów - obraz z kamery przedniej można oglądać w radio.
Do zestawu dochodzi też antena GPS i antena 4G+. Mieszczą się spokojnie w słupkach.
Największą wadą zestawu jest jednak ramka, musiałem ją przycinać, przycinać blendę w samochodzie, a na koniec kleić to na gorąco :(
Do zestawu dodają kamerę cofania dobrej jakości ... ale mogliby do przewodów od radia dołączyć szybkozłączki, a tak niestety trzeba lutować.

https://ibb.co/jbM1xWr
https://ibb.co/jGrZS35
https://ibb.co/kcpshk3
https://ibb.co/8mxB9v2
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2021, 15:20:32 wysłana przez 100mph »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #441 dnia: 11 Kwietnia 2021, 09:22:57 »
bo to jest tak naprawdę uniwersalne radio z ramką pod Aurisa.. ja nie wiem co się dzieje, ale jeszcze z pół roku temu były na ali dedykowane radia, wymiarowo na wzór z oryginalnym, bez ramek, z gotowymi kostkami... a teraz nie ma.. może pojedyncze sztuki ale jak już są to w zaporowej cenie...
Żałuje, że nie zdążyłem kupić.. ale ale! na fejsie jest jeden koleś, handluje radiami z nowej Corolli/CH-R, które idealnie pasuje do Aurisa, w dodatku ma Android Auto i Apple Car Play, za 1600zł. i tu się zastanawiam.

Offline AndrzejKu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #442 dnia: 11 Kwietnia 2021, 09:32:07 »
Jakieś namiar na tego sprzedawcę?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #443 dnia: 11 Kwietnia 2021, 10:46:49 »
bo to jest tak naprawdę uniwersalne radio z ramką pod Aurisa.. ja nie wiem co się dzieje, ale jeszcze z pół roku temu były na ali dedykowane radia, wymiarowo na wzór z oryginalnym, bez ramek, z gotowymi kostkami... a teraz nie ma.. może pojedyncze sztuki ale jak już są to w zaporowej cenie...
Żałuje, że nie zdążyłem kupić.. ale ale! na fejsie jest jeden koleś, handluje radiami z nowej Corolli/CH-R, które idealnie pasuje do Aurisa, w dodatku ma Android Auto i Apple Car Play, za 1600zł. i tu się zastanawiam.

oszczędność, taniej produkować jednakowe radia i dołożyć uniwersalną ramkę niż do każdego modelu produkować oddzielnie

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #444 dnia: 11 Kwietnia 2021, 10:49:46 »
na fejsie jest jeden koleś, handluje radiami z nowej Corolli/CH-R, które idealnie pasuje do Aurisa, w dodatku ma Android Auto i Apple Car Play, za 1600zł. i tu się zastanawiam.

Masz inne przyłącza i inna budowę radia - da się ale będzie rzeźba.

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #445 dnia: 11 Kwietnia 2021, 12:08:25 »

teyes może i jest uniwersalnym radiem ale nie ma problemu z przewodami bo w zasadzie kostki dostaje się dedykowane do modelu i wersji jeżeli wiązki w oryginale się różnią ;) z ramką jest mordęga ale ten brak licowania się z ramką nie przeszkadza, całkiem nieźle to wygląda, poza tym cena/jakość, za 1700zł mam radio, kamerę tył, kamerę przód, gdyby urząd celny nie zgarnął mi paczki, kosztowałby mnie ten interes 1300zł ;) nie znalazłem nic tańszego o porównywalnych parametrach

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #446 dnia: 11 Kwietnia 2021, 12:19:37 »
zapomniałem dodać, koleś sprzedaje już przerobione, dostosowane do Aurisa ;)

https://www.facebook.com/marketplace/item/1914890322011388/

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #447 dnia: 11 Kwietnia 2021, 20:53:35 »
Mi się teyesa udało wyrwać za 840 zł więc na chwilę obecną to interes życia , Ori radio poszło od strzała za 300 zł więc za ponad 500 zł mam fajną stacje :)

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline koala410

• Prawie Toyot
  • Samochód:: LindaGat
« Odpowiedź #448 dnia: 12 Kwietnia 2021, 11:28:32 »
 Witam wszystkich , mam pytanie do osób , które już ten temat przerabiały . Kpiłem Toyotę Auris 1,3 rocznik 2016  w 2017.
Nie zdecydowałem się na panel nawigacji ze względu na koszty , a teraz chciałbym coś unowocześnić.  Radio montowane w  tym roczniku to jakaś nie przemyślana fuszerka .Panel radia ma przednią maskownicę o wymiarach 223 X 123 mm i chcąc założyć jakieś urządzenie  multimedialne trzeba byłoby stosować jakąś maskownicę.  Jak sobie z tym radziliście ?  Czy tak jak piszą sprzedawcy , dedykowane urządzenia do Aurisa mają te wymiary ?

Offline Zibi_z

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #449 dnia: 12 Kwietnia 2021, 13:23:52 »
Witam wszystkich , mam pytanie do osób , które już ten temat przerabiały . Kpiłem Toyotę Auris 1,3 rocznik 2016  w 2017.
Nie zdecydowałem się na panel nawigacji ze względu na koszty , a teraz chciałbym coś unowocześnić.  Radio montowane w  tym roczniku to jakaś nie przemyślana fuszerka .Panel radia ma przednią maskownicę o wymiarach 223 X 123 mm i chcąc założyć jakieś urządzenie  multimedialne trzeba byłoby stosować jakąś maskownicę.  Jak sobie z tym radziliście ?  Czy tak jak piszą sprzedawcy , dedykowane urządzenia do Aurisa mają te wymiary ?

Mogę ci sprzedać oryginalne radio wyjęte z Aurisa HSD 2017 z modułem nawigacji (mapy przeterminowane ale można licencje kupić - czasem nawet taniej niż ceny oficjalne).
Ja zamontowałem sobie stacje multimedialną z Androidem - info powyżej w tym wątku.

Oryginalne radio obsługiwało CD + MP3 z USB + muze z BT, była też jakaś opcja podłączenia po kablu do tel z Androidem, ale nie używałem.

Nie wiem jak z zamianą radia z ubogiej wersji na taką jaką ja miałem w mojej Toyocie (chyba "Premium" lub coś podobnego).
Czy da się podłączyć (kostki, CAN-BUS, kompatybilność i  inne sprawy) to nie powiem, szukaj w necie albo podjedź do salonu.

Jak jesteś zainteresowany do zapraszam na PW.
Auris II HSD<-Auris I 1.6<-Nissan Almera<-Fiat TIPO

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl