Autor Wątek: Regulacja sprzęgła??  (Przeczytany 3763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomasz79

• Gość
Regulacja sprzęgła??
« dnia: 10 Maja 2011, 15:32:23 »
Witam,
chcac nie chcac, bo to byla kwestia ceny:) nabylem camry 2.2.
Przejechalem nia po kupnie cale 47 km i coraz bardziej pedal sprzegla mi wpadal w podloge, az w kncu pod samym domem sie okazalo ze nie moge juz wlozyc zadnego biegu przy zapalonym silniku.
Jak sie domyslam albo sie zapowietrzyl uklad hydrauliczny albo?? Poszperalem na forum i nikt tego chyba nie przerabial. Troszke sie boje odpowietrzania po tym jak rok temu mechanik zaproponowal mi zrobienie tego w bmce, powiedzial ze zajmie mu to 5 minut, a zajelo 3 godziny bo uklad zupelnie przestal reagowac.

Pozdrawiam, moze ktos ma pomysl lub doswiadczenie.

Jeszcze jedna sprawa, nie zalacza mi sie klima, sprzedajacy twierdzi ze to przekaznik wlacznika i ponoc klima byla napelniana:) Narazie z atem mam na wesolo. Pozdrawiam

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Regulacja sprzęgła??
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2011, 15:58:08 »
A płyn w ogóle jest?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2011, 16:31:11 »
Witamy kolejnego przypadkowego użytkownika.

Jak się boisz odpowietrzania, to dolej w zbiorniczku do pełna, odkręć odpowietrznik i przyjdź za pół godziny - powinno być w porządku.

Odnośnie klimy : tiaaa, jasne, "przekaźnik włącznika", dobre, zapiszę sobie i jak będę sprzedawał auto, to użyję.

Podaj więcej danych, najlepiej VIN, to będzie można coś wskórać, bo pomysł jest, doświadczenie się jakieś przyplątało, więc może damy radę.
3VZ.pl

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2011, 17:42:37 »
Co do klimy... odkręć zaślepkę na zaworze od klimy (na rurkach), obojętnie czy od wys. czy nis. ciśnienia i włóż tam jakiś pręcik, jest tam zaworek jak w kole, naciśnij i sprawdź czy w ogóle jest gaz w ukł. powinno dość mocno syknąć i powinien pojawić sie olej i gaz... to na początek. Po tym stwierdzisz, czy jest gaz, czy tez nie.. jeśli ledwo co syczy, to sprężarka nie załączy się (ma zabezpieczenie). Jeśli gaz jest, trzeba sprawdzić, czy idzie napięcie na elektromagnes, jeśli idzie, a i tak się nie załącza, to albo elektromagnes klękł, albo sprężarka siedzi. Jeśli nie ma napięcia, szukaj w przekaźniku..

Tomasz79

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2011, 21:49:12 »
Dzieki za porade w sprawie odpowietrzenie, zaraz to zrobie.
Jesli chodzi o klime to zart sprzedajacego byl dobry ale olac to, kupilem to auto za grosze wiec nawet jak mnie gosc oszukal to jego sprawa:) Ilosc rzeczy do zrobienia i tak jest spora a ja ich wcale nie zamierzam robic, w zamierzeniu moim auto ma wytrwac miesiac. Jeszcze mnie czeka czyszczenie przepustnicy i wszystkich zwiazanych z dolotem bo czasem trzyma dobrze obroty a czasem utrzymuje na granicy zgasniecia. Do tej pory mialem auta niemieckie w ktorych nic sie nie chcialo psuc, nie wiem dlaczego kupilem japonca, wszyscy znajomi ktorzy maja japonce narzekaja bo cos im sie psuje.

Tak BTW nie uwazacie ze toyota pod wzgledem materialow uzytych do wykonczenia wnetrza chyba zbyt sie zapatrzyla na tandetne amerykance? Ogolnie obejrzalem sobie auto i skonstruowane dosc solidnie ale jesli chodzi o plastiki we wnetrzu to chyba konstruktorzy zapomnieli ze w aucie tej klasy nalezalo by zadbac o komfort estetyczny uzytkownika. Pozdrawiam.

Jeszcze jedno, plyn hamulcowy uzupelniony na maks a chyba sprzeglo wlasnie na tym plynie operuje?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2011, 22:05:31 »
Jak kupiłeś auto od rzeźnika, jak najniższym kosztem to dlaczego narzekasz? Było zostać przy super Niemcu tdi i byś nie narzekał na środek itd <zalamka>

Sprzęgło ma oddzielny płyn, zbiornik jest między kielichem amora i grodzią.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2011, 22:07:43 wysłana przez dziadek_tadeusz »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2011, 22:13:50 »
Cóż, z takim podejściem nie znajdziesz tu wielu chętnych do pomocy. Przykro mi, ale ja odpadam.
3VZ.pl

Tomasz79

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2011, 22:22:39 »
Hmm, nie zrozumcie mnie zle ale obiektywnie materialy w japoncach sa jakie sa.
Nie narzekam, dziele sie spostrzezeniami. Ten egzemparz kupilem zeby przewozic dlugie przedmioty ( kombi ) a nie zeby kochac, niewykluczone ze nastepne auto to tez bedzie camry tylko w stanie do pokochania.

W kwestii sprzegla: juz zrobione:) odkrecilem odpowietrznik  wcisnalem pedal zakrecilem odpowietrznik, cofnalem pedal i juz jest git.

Sprawdzilem cisnienie w klimie no i racja, dobry zart, klima byla ostatnio uzupelniona w '68 roku zapewne albo gdzies wszystko ucieklo.

Teraz tylko nasmarowac krzyzaki, wymienic gume trzymajaca maglownice i myslec o nastepnych wyzwaniach:)

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc, juz nie bede obrazal niczyich uczuc, jak cos wymysle to sie podziele swoimi sposobami na naprawy.

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2011, 23:46:50 »
Witam
Nie jest to przypadkiem białe kombi ?
W kwestii psucia się auta to raczej przesadzasz, znam dosyć dobrze Łódź, mam tam kilku znajomych i wiem, jakimi drogami to miasto dysponuje. W Łodzi i czołg się rozsypie, więc nie ma, co narzekać na autko kilkunastoletnie, że coś trzeba naprawić.

Cóż, z takim podejściem nie znajdziesz tu wielu chętnych do pomocy. Przykro mi, ale ja odpadam.

Kolega napisał szczerze, co go boli w jego autku a, że kupił egzemplarz pod dewastowany to nie ma się, co dziwić, że ma takie nastawienie do toyoty, Tym, co piszesz w dodatku jako MOD nie zachęcisz go raczej mocno do aktywnego udzielania się na forum.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maja 2011, 00:27:08 »
Cóż... takie mam podejście, że najchętniej to bym wszystko przywrócił do stanu fabrycznego.  Prawie wszystko można zrobić, i nawet trupa zreanimować, tylko trzeba chcieć.

A jak czytam, że "się rozlatuje, ale nic z tym nie będę robił", to mi się nóż w kieszeni otwiera. Faktem jest jednak, że większość Camry to ruiny jeżdżące tylko dzięki toyotowej niezawodności.

A mod też człowiek, ma swoje przekonania, wzloty, upadki i nie ma obowiązku być obiektywny ;)
3VZ.pl

Tomasz79

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maja 2011, 01:45:35 »
Przypadkiem jest to wlasnie biale kombi, tzn bylo kiedy biale bo chyba ktos go nie myl chyba z 3 lata.
Bylo uzywane jako narzedzie przez ostatniego wlasciciela i bedzie uzywane tez tak przeze mnie.
Za 2 miesiace go sprzedam raczej, bo juz nie bede potrzebowal.

Do MODa: zdaje sobie sprawe ze jak kocha sie dana marke to noz w kieszeni sie otwiera na takie teksty jak moje i podejscie do sprawy. Zamierzam ponaprawiac to co jest niezbedne zebym sie dobrze czul jezdzac tym autem ale jest to auto kupione dosc przypadkiem i na szybko. Do tej pory kochalem swe auta i podchodzilem do napraw kompleksowo, bo chcialem miec w stanie fabrycznym i czuc satysfakcje z uzytkowania. Wydaje mi sie bezsensowne doprowadzac moj egzemparz do dobrego stanu bo byla by to praca ktora sie nie kalkuluje ani nie ma sensu. Jak za pare miesiecy bedzie mnie juz stac na samochod w ktorym sie dobrze czuje i ktory zaspokaja moje motoryzacyjne potrzeby to pogadamy inaczej niezaleznie jakiej marki to bedzie produkt.

Pozdrawiam wszystkich, Tomasz

PS: Gdybym zupelnie nie chcial nic z tym robic, to bym sie nie rejestrowal na forum i nie szukal mozliwosci drobnych bo drobnych ale poprawek:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl