Autor Wątek: Błędne odczyty zużycia paliwa  (Przeczytany 16501 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

john80

• Gość
Błędne odczyty zużycia paliwa
« dnia: 11 Maja 2011, 01:17:20 »
Witam,
Stałem się posiadaczem Corolli E12 z 2003 :)
Wszystko ładnie pięknie, tylko komputer pokładowy pokazuje średnie spalanie na poziomie 16-17 litrów na 100 km. Problem tkwi raczej w komputerze, bo gdyby to było prawdziwe, to nie dojechałbym do domu dzisiaj na jednym tankowaniu :) Próbowałem kasować wartości średniego spalania, ale po chwili pojawiały się podobne wyniki.

Jakieś podpowiedzi?

Pozdrawiam,
Maciej

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Błędne odczyty zużycia paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2011, 08:45:24 »
Prawdopodobnie, ktoś przed tobą odłączył akumulator i stąd masz błędne wskazania.
Po przejechaniu paru baków powinno to się unormować na pożądanym poziomie.
Pozdrawiam
Obi

john80

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2011, 02:29:38 »
Ok, od zakupu zrobiłem 2000 km. Komputer cały czas pokazuje mocno zawyżone wartości 15 litrów/100 km.
Jakieś inne pomysły jak naprawić komputer pokładowy?

Przy okazji zadam inne pytanie. Czy to normalne, że po dłużej trasie silnik na jałowym biegu chodzi głośniej (niezależnie czy załączona jest klima), tzn jest to takie pyraknie, cichsze niż w dieslu, ale też nie takie jakie powinno być w benzynie (ojciec ma identyczny silnik i też corolle z tego roku). W takich momentach auto przypomina mały, cichy traktorek. Nie bierze oleju, nie cieknie, nie ma spadków mocy. Co może być tego przyczyną? Dodam, że po wciśnięciu sprzęga silnik zaczyna pracować normalnie, kiedy je puszczam znowu mam efekt traktorka. To nie występuje zawsze.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2011, 06:56:51 »
czyżby łańcuszek dawał o sobie znać

john80

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2011, 03:49:19 »
Spalanie mam prawidłowe. Sam wyliczylem średnia i jest takie jakie powinno byc dla 1.6 ale komputer wciąż wariuje.

Na jakiej podstawie sądzisz, ze to łańcuch? Czytałem na forum, ze to moze byc kwestia regulacji zaworow?

« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2011, 03:52:40 wysłana przez john80 »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2011, 07:35:17 »

Na jakiej podstawie sądzisz, ze to łańcuch?

[/quote]
na podstawie tego co napisałeś :-P

Czytałem na forum, ze to moze byc kwestia regulacji zaworow?

to już wiesz. pzdr.

john80

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Maja 2011, 18:46:42 »
Na 90% to sprzęgło, a dokładniej łożysko sprzęgła. Byłem 2 dni temu u mechanika i niestety jak na złość nie było wtedy charakterystycznego klekotu. Zwrócił jednak uwagę na 3 rzeczy:

- Silnik zaczyna terkotać kiedy jest rozgrzany i nie jest to jakiś konstant, raz hałasuje po przejechaniu 10 km, innym razem po 100 km
- Po wciśnięciu sprzęgła (moja obserwacja), terkot zanika, po puszczeniu wraca
- Sprzęgło przy wciskaniu wydaje lekki chrobot, kiedy jest już prawie przy podłodze, teoretycznie może to być kwestia linki, ale równie dobrze może pokrywać się z objawami wyżej

Powiedział, że póki to nie jest regularne to nie ma jeszcze potrzeby by robić zbędne wydatki, ale za kilka tysięcy km, będę musiał pomyśleć o nowym sprzęgle, bo przy przebiegu 175 tys, nie warto inwestować w samo łożysko :(

Dalej jednak nie zostaje rozwiązania kwestia średniego spalania. Ktoś może mi z tym pomóc? Co zrobić z komputerem? Obecnie średnie spalanie na trasie 100 km wyszło mi 35 litrów  :embarassed:

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwca 2011, 20:24:07 »
Wskazówka: popatrz na jednostki w jakich komputer wskazuje zużycie...

john80

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwca 2011, 11:58:56 »
Jednostki są ok, pokazuje w l/km. Nie wiem co z tym komputerem zrobić, można samemu jakiś reset zrobić?

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwca 2011, 14:47:19 »
Często ludzie mylą km/l z l/km, a to przecież odwrotność. Co więcej, tej ostatniej możliwości nie ma w komputerku, wyświetlacz musi pokazywać l/ 100km

john80

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Czerwca 2011, 02:36:20 »
Dzięki, jutro sprawdzę co dokładnie wyświetla.

A tak btw, okazało się, że to nie sprzęgło :) poszedłem jeszcze do 2 mechaników i obydwaj powiedzieli, że to skrzynia biegów. Podobno częsta przypadłość w tym modelu. Mam jeździć i się nei martwić póki silnik non stop nie wyje i biegi dobrze wchodzą (a wchodzą bez oporów).

Nial

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Września 2011, 15:35:13 »
Witam na tymże forum :) (już chyba 15 forum motoryzacyjne, na którym się zarejestrowałem  <kawusia> ).

Standard u "mechaników", czyli 95% osób parających się naprawą samochodów bez posiadania wiedzy co się robi i zrozumienia dlaczego tak a nie inaczej, a tylko bazujących na wyuczeniu "w praktyce". "Bo Paaanniee, ja to już 20 lat robię i..." ;) Na szczęście zdarzają czasami się dobrzy fachowcy, ale albo są już na emeryturze, albo za granicą, albo są do nich kolejki na 3-4 tygodnie   :roll:

Wystarczy się zastanowić i dowiedzieć, jak to działa i to piszę o podstawach :)  <palacz> Jak wciskasz sprzęgło, to wtedy łożysko oporowe pracuje a bebechy w skrzyni hamują, wyciskasz - nie pracuje a bebechy w skrzyni się rozkręcają. Mogą jeszcze terkotać sprężynki docisku na tarczy sprzęgła. A żeby było ciekawiej, łożysko oporowe też może klekotać przy wyciśniętym sprzęgle, ale to jest jakiś mały % przypadków - "telepie" się na mocowaniu   :|

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Września 2011, 05:20:04 »
[...]Jak wciskasz sprzęgło, to wtedy łożysko oporowe pracuje a bebechy w skrzyni hamują, wyciskasz - nie pracuje[...]

I tutaj się nieco mylisz, bo łożysko wyciskowe pracuje cały czas. Jak nie naciskasz pedału, to i tak jest dociśnięte do docisku przez sprężynę, która jest w wysprzęgliku.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl