Autor Wątek: Własne graty na przeglądachw ASO?  (Przeczytany 25516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Własne graty na przeglądachw ASO?
« dnia: 12 Maja 2011, 13:41:02 »
Wozicie na przeglądy własne filtry, oleje czy też inne pierdoły?

Czeka mnie przegląd 60tys i nie wiem czy jak przytargam wszystko swoje to nie będą się czepiać. Wiecie np. jakie filtry toyota dopuszcza? Czy muszą być oryginalne? Czy może być byle kaszana?

Generalnie jak wezmę swoje rzeczy to pewnie oszczędze z 200-300 zł na przeglądzie ehh
Kabinówke mi kiedyś policzyli bodaj 120zł netto - teraz kupiłem oryginalną coś koło 70zł brutto.
To samo z olejem

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Własne graty na przeglądachw ASO?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maja 2011, 13:43:29 »
Ceny w ASO zawsze są wyższe ... przecież to normalne ...
Ale uważam że zamiennika lub innego chińczyka Ci nie założą ...
Ale czy jest dopuszczalne przywożenie własnych części to nie wiem ... chociaż na logikę to można wziąć - Salony na tym zarabiaja głównie  :roll:

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2011, 14:11:23 »
Zawsze przywożę ze sobą olej. Ostatnio przywiozłem regulator napięcia - nie było żadnych problemów. W książce przeglądów wpisują tylko adnotację "olej klienta".

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maja 2011, 16:16:26 »
Przyjąć to pewnie przyjmą różne rzeczy. Boje się, że później wpiszą sobie do komputera "zgred - nie starać się" i jak przyjade bo mi coś w aucie nie będzie grało to mnie będą zbywać na wszelkie sposoby

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maja 2011, 17:59:37 »
Nie koniecznie. Pracownicy serwisu np. sami sugerowali aby kupić tarcze i klocki na mieście a u nich tylko wymienić z uwagi na niebotyczne ceny.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maja 2011, 21:39:34 »
Hmmm... mam podobne rozterki co Jarod84. zastanawiam się, czy po zakończeniu  okresu gwarancyjnego nadal jeździć do toyoty, czy też poszukać nieautoryzowanego mechanika, który zrobi wszystko (lub prawie wszystko przy aurisku) za 30-40% mniejszą kwotę. jeśli chodzi o aso, to musimy pamiętać, że mamy tam do czynienia z "czynnikiem ludzkim", który w naszych realiach często daleki jest od uczciwości. można jedynie się łudzić, że ewentualne przypadki nieuczciwości będą występowały rzadziej, gdy kupujemy wszystkie elementy w aso, aniżeli gdy przyjeżdżamy z własnym olejem filtrami itd. a może tylko się łudzę?
na starym forum mieliśmy bardzo podobną dyskusję i wtedy ktoś napisał, że jak się ma 60-70 tys. na nowy samochód, to te kilka złotych na olej z aso nie powinno spędzać nam snu z powiek.
a może rzeczywiście nie ma się co bić o te 200-300 PLN i wozić własne graty?
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

makumba26

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2011, 12:12:19 »
zawsze jeżdze z własym wkładem typu olej, filtry

Podam przykład:

Kupiłem filtr oleju w Toyota na którym pisało made in China oraz filtr Boscha na którym pisało made in Germany.
Pytam Pana w ASO który jest lepszy odpowiedź produkt Toyota. Proszę Pana ale to jest produkowane w Chinach.
Chłop patrzy na filtr i myśli hmm no tak w Chinach, dalej myśli.
Mówię Bosch jest produkowany w Niemczech chłop dalej myśli.  Mówię co Chłopa nie chcę zakładać produktu Chińskiego do auta Japońskiego. Chłop z ASO mówi proszę Pana połowa auta jest produkowana w Chinach ;-).
Założ Pan który chcesz filtr to i tak nie ma znaczenia. Po za tym jest jeszcze dyrektywa UE która to reguluje te kwestie na plus dla klienta.

Kolejny przykład Toyota oferuje Navi z kamerą cofania za cenę 8 tyś to samo po za ASO kosztuje 2 - 3 tyś. Ten sam producent itp.

Warto kupić własny olej i pilnować aby go faktycznie wlali.  W ASO leją olej z dużych beczek i kto tam wiem co może być w środku ?

Dlatego sądzę że tylko frajerzy płacą ASO !     

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2011, 12:46:15 »
a możesz zdradzic tajemnicę konkretnie gdzie w Toyota kupiłeś filtr oleju w Toyota na którym pisało made in China ?.

jak by było napisane Made in Poland to rozumnie  lecz made in China tego już nie.

makumba26

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2011, 12:50:07 »
Toyota Anwa kupiony w roku 2010, produkowany filtr w Polsce to filtr powietrza i kabinowy   
Poniżej linki do zdjęć gdzie widac co prawda słabo ale jednak widać napis made in china:

http://i.ebayimg.com/13/!CDfpB7Q!2k~$(KGrHqYOKpEE0VpV8Mw1BNOysRBvPg~~_12.JPG

http://i.ebayimg.com/20/!CDLnP)!EGk~$(KGrHqN,!icE0HL962uUBNNs1bnS1Q~~_12.JPG

Przestrzegam przed przepłacaniem w ASO !

------------

Tarcze i klocki tył Auris cena za 4 sztuki ok 700 pln  + wymiana ok 250 pln  ceny ASO  razem ok 900-1000

Po za ASO klocki 120 tarcze ok 220  wymiana ok 120  po za ASO razem ok 500

Klocki po za ASO np. Ferodo Tarcze np. TRW jakoś taka sama jak z ASO

Pytanie po co przepłacać ok 100% ???

Posty scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2011, 13:20:26 wysłana przez SZYMON14 »

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maja 2011, 15:25:02 »
  W ASO leją olej z dużych beczek i kto tam wiem co może być w środku ?

Zgoda w ASO zaplacisz wiecej i generalni przeglady tam maja sens dla gwarancji. Potem to juz indywidualna sprawa tylko ze w innych garazach tez leja olej z beczek i zadko kiedy zaleja ci syntetyk lub semi- z reguly maja mineralny, jeden z najtanszych na rynku. To samo zreszta tyczy innych rzeczy- podezspoly sa czesto wymieniane na uzywane, a nowe beda zawsze jedne z najtanszych. Kiedys juz tak "zaoszczedzilem" na wymianie turbo u "specjalisty", ktory nie mial najnowszych specyfikacji producenta.

Pawel_Krakow

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maja 2011, 19:00:19 »
nie zgadzam się z Tobą:

1. Przeglądy w ASO nie są wymagane aby zachować gwarancję, tzw. dyrektywa UE
2. W tzw innych garażach jak to nazywasz możesz prędzej zaglądnąć pod maskę razem z serwisantem i go przypilnować niż w ASO.  ASO zasłania się przepisami itp tak żeby Cię tylko nie wpuścić na halę serwisową. Istnieją jeszcze inne sieciowe serwisy po za tzw. garażami i ASO, gdzie też posiadają właściwy sprzęt. Jadąc do takiego serwisu zabierasz swoje części zapasowe, olej itp i patrzysz na ręce.
Generalnie trzeba się z tym oswoić że ASO to "złodzieje" a części tzw oryginalne są produkowane w dalekiej Azji.
3. Jadąc do ASO nie widząc tego co dzieje się z Twoim samochodem, nigdy nie będziesz miał pewności
że podzespoły nie zostały wymienione na używane lub nie zostały wymienione wcale.

Dlatego zdecydowanie rozsądniej jest jechać do sieciowego serwisu nie ASO i patrząc na ręce dokonać
przeglądu i wymiany.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2011, 19:17:09 wysłana przez Pawel_Krakow »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2011, 20:36:48 »
U mnie w ASO Wałbrzych jest szyba przez, która widać cały serwis i generalnie można obadać co się dzieje z autem

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Maja 2011, 20:59:51 »
U mnie w ASO Wałbrzych jest szyba przez, która widać cały serwis i generalnie można obadać co się dzieje z autem
W Wawie też tak jest ale podejrzewam nie siedzisz z lornetką przy szybie aby dokładnie widzieć co się dzieje z autem :grin:

Pawel_Krakow

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maja 2011, 21:15:07 »
tak są te szyby ale przeważnie przez nie można zobaczyć 1/3 hali serwisowej, spróbujcie dostać się na hale ;-)

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maja 2011, 21:33:22 »
probowalem,bez problemów. ASO Marki
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl