Autor Wątek: silnik camry 2,2 na LPG nie trzyma wolnych obrotów  (Przeczytany 3264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CAMRAS

• Gość
silnik camry 2,2 na LPG nie trzyma wolnych obrotów
« dnia: 15 Maja 2011, 19:32:44 »
Witam,
Mam camry 2,2LE z 1994r. z LPG. Czy znacie jakiś sposób na to, żeby silnik "trzymał" wolne obroty? Przeważnie obroty spadają znacznie poniżej 800rpm i przez to zapala się kontrolka ciśnienia oleju. Mój mechanik od gazu powiedział, że to charakterystyczne dla tego silnika. Myślę, że musi być na to sposób. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

levyy1986

• Gość
Odp: silnik camry 2,2 na LPG nie trzyma wolnych obrotów
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2011, 19:44:15 »
A sprawdzałeś, prawidłowość działania pompy oleju? To objaw raczej zajechanej pompy, która nie podaje oleju pod odpowiednim ciśnieniem. Przy 800 obrotach, nie powinna się zapalać kontrolka ciśnienia.

CAMRAS

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2011, 21:37:16 »
Według mnie problemem są niestabilne obroty na biegu jałowym. Kontrolka smarowania zapala się znacznie poniżej 800rpm (nawet poniżej 600), a instalacja LPG nie powinna pozwalać na taki spadek obrotów. Przy pracy na benzynie takiego spadku obrotów nie ma.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2011, 22:00:33 »
Zmień tego "fachowaca" i poszukaj jakiegoś co się na tym zna <zalamka>

A kontrolka u mnie nie świeci się nawet poniżej 500rpm. Coś masz tam nie tak.

Niech miłościwie nam panujący moderator przeniesie temat w odpowiednie miejsce, bo to chyba nie tu  <diabel>

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2011, 22:09:53 »
1) Silnik trzyma wolne wtedy, kiedy ma sprawny układ utrzymywania wolnych obrotów.
2) Jakie jest ciśnienie oleju na wolnych ? Przy jakim zaświeca się kontrolka ?
3) W jakim stanie są panewki ? ( przy wyjechanych głównych lub/i korbowych nawet nowa pompa oleju nie pomoże )

Charakterystyczne dla tego silnika jest to, że ludzie o niego nie dbają, a mechanicy mówią, że "ten typ tak ma, proszę się nie martwić, tylko jeździć" ).

A kontrolka u mnie nie świeci się nawet poniżej 500rpm. Coś masz tam nie tak.

Albo Twój czujnik nie domaga. Upiekłem dwa silniki, bo ciśnienie oleju zniknęło, a kontrolka się nie zaświeciła. W następnym już będzie niezależny zegar, bo szkoda życia.
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwca 2011, 15:58:59 »
Na reduktorze możesz troszkę podciągnąć obroty,mi pomogło :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl