Autor Wątek: Temperatura silnika  (Przeczytany 15313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pospieszalskijanek

• Toyot Leżący
  • *
Temperatura silnika
« dnia: 06 Czerwca 2011, 16:36:23 »
Witam Panowie napiszcie jak u Was w te upały wskaźnik temperatury silnika szaleje??? U mnie po dziennym postoju na parkingu przed robotą po 10 min. jazdy mam już wskazaną "połówkę wartości temp. Czy tak ma być czy może olej za cienki 5W30 na te upały?

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
Odp: Temperatura silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2011, 16:54:49 »
a jaki silnik ?

połowa wskaźnika, to wartość optymalna, wiec jeśli znacząco jej nie przekracza, to chyba niema się czym przejmować

Ja z uczelni do domu wracam może z 10-15 minut a pod uczelnią stoi w słońcu i przez taka trasę spokojnie osiąga właśnie ową połowę skali, ale przekraczać jej o więcej jak jedna kreskę i na dłuższych odcinkach korków warszawskich nie przekracza, a jeżdżę na 0w20

« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2011, 17:00:18 wysłana przez kingcin »

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2011, 17:27:10 »
Byś napisał czy diesel czy benzyna...
U mnie teraz to po 5 min osiąga temperaturę pracy - i nigdy ta kropka podczas jazdy nie była ani wyżej ani niżej niż w połowie skali - zawsze stoi w jednym miejscu.

Dieselek pewnie się będzie grzał deczko dłużej

Kiedyś może sprawdze przy jakich temperaturach ta kropka przechodzi wyżej ( w nawigacji garmina mam taka fajną funkcje  <taniec> )

Offline pospieszalskijanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2011, 17:28:54 »
Sorry zapomniałem napisać 1.4 D4D.

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2011, 19:55:03 »
Tak jak napisał Jarod, u mnie w 1.4 D4D w dzisiejszy dzień temperaturę uzyskałem w ok 5 min z 3km
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

madziaj232

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopada 2012, 22:20:46 »
Właśnie zakupiłam Aurisa 1.4 d4d 2008 90 km i też mam problem jak odczytać temperaturę? Jak nim jechałam to miałam tylko pośrodku jeden kwadracik.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2012, 14:21:28 wysłana przez kingcin »

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopada 2012, 22:36:37 »
... Jak nim jechałam to miałam tylko pośrodku jeden kwadracik...

No bo tak ma być. Ten, ja go nazwałaś, "kwadracik" przesuwa się w miarę nagrzewania silnika od dołu do połowy "skali" i wtedy silnik ma optymalną temperaturę.
"With Oden on our side..."

Offline sebak82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2013, 13:40:09 »
A co jeśli wskaźnik cały czas jest na połowie skali? Nie ważne czy jest ciepło czy zimno na zewnątrz i czy silnik jest zupełnie zimny czy po 1000km praktycznie ciągłej jazdy. Cały czas świeci mi się wyłącznie środkowa kreska. Żadnych niepokojących symptomów z tym związanych nie zauważyłem (przejechałem nim 12 tys. przez 6 miesięcy od kupna) jednak ciągle mnie to zastanawia. AURIS 2.0 D4D 126KM z 2007 r. Spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem? :o

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2013, 13:42:29 »
Jak odpalisz silnik to już od razu masz wyświatlany "kwadracik" na połowie skali?

Offline sebak82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2013, 13:44:50 »
Dokładnie. Jeszcze nigdy nie zauważyłem, aby przesunął się choćby o jedną działkę.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopada 2013, 14:13:12 »
No to może sprawdź działanie czujnika temp. cieczy chłodzącej.
Na wstępie może jednak odłącz akumulator na 20-30 minut, żeby się wszystko zresetowało. Może to coś pomoże.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopada 2013, 14:13:45 »
Miejmy nadzieję, że to tylko błąd wyświetlacza... U mnie po odpaleniu po nocy jest na samym dole, po przejechaniu kilku kilometrów jest po środku, nigdy wyżej.

Offline sebak82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopada 2013, 14:16:09 »
Gdzie szukać tego czujnika w okolicach chłodnicy czy silnika? Co do akumulatora - faktycznie nie zaszkodzi.

Offline sebak82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopada 2013, 08:00:12 »
No to wygląda na to, że faktycznie odłączenie zasilania rozwiązało problem i teraz "wskazówka" startuje od zera <taniec> . Co prawda musiałem naprawić to nieświadomie dzień wcześniej bo szukając bezpiecznika od zapalniczki, wyciągałem po kolei wszystkie w komorze silnika (wtedy jeszcze nie wiedziałem o istnieniu mini skrzynki z bezpiecznikami pod nogami kierowcy a sprawdzenie multimetrem wskazywało, że wszystkie są OK. Gdyby ktoś szukał to zapalniczka jest właśnie w tej skrzynce pod nogami kierowcy pod nr 23. Bezpiecznik o wartości 15A. Pamiętajcie, że to LOW Profile - Japan MINI, nie mylić z Nożowy MINI bo nie zamkniecie klapki - sorry za offtopic).

LINK

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl