Autor Wątek: Drgania + stuki  (Przeczytany 3356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pervo

• Prawie Toyot
Drgania + stuki
« dnia: 16 Czerwca 2011, 01:48:30 »
Witam, potrzebuję porady odnośnie dwóch problemów, z którymi zmagam się od dawna, i nie mogę znaleźć nigdzie jednej dobrej odpowiedzi....

Moje auto to Camry 95 r., wersja kanadyjska, 2.2 benzyna+lpg, automat, przebieg 385 tyś km.

1. Drgania auta - chodzi o drgania odczuwalne na kierownicy, które przenoszą się w konsekwencji na resztę auta. Są wyczuwalne, kiedy auto ma skrzynię w pozycji któregoś z biegów do jazdy, czyli D, R, 2 itp. Największe drgania występują na przełożeniu "R". Występują niezależnie, czy auto trzymam hamulcem nożnym, czy ręcznym. Ustają, kiedy zwalniam hamulce (auto się toczy), nie ma ich też, gdy auto jest w ruchu. Zazwyczaj nawet zwiększenie obrotów (np. załączenie kompresora klimy) zmniejsza te drgania.

Po kolei, za radą różnych osób, sprawdzałem różne elementy. Była zrobiona wymiana najważniejszych elementów układu zapłonowego (cewka, kable, palec rozdzielacza) wraz z ustawieniem obrotów. Sprawdzane były hamulce - tarcze, tłoczki, itp. Potem diagnozę przeszła skrzynia - wszystko gra, olej wymieniany regularnie, pracuje płynnie i bez najmniejszych szarpnięć, stan oceniono na bdb.
Wymieniłem też komplet poduszek silnika - wszystkie duże pod silnikiem, poduszkę pod skrzynią.
Drgania jak były, tak są nadal... Może jakaś świeża koncepcja ? Bo borykam się z tym już dobre 2 lata i jakieś 50 tyś km...

2. Stukanie w prawym kole
Występują podczas skrętu w lewo, gdy pojazd jest w ruchu, zwłaszcza na zimno. Odgłos jest jednym lub dwoma głuchymi uderzeniami, które dochodzą z okolic prawego koła.
Tutaj również idąc za różnymi radami, zmieniłem przegub wewnętrzny, przegub zewnętrzny, tuleje wahacza, łączniki stabilizatora... Byłem też na teście zawieszenia i układu jezdnego + ustawieniu geometrii. Rezultat - wszystko idealnie i w normach fabrycznych. Ale jak stukało, tak stuka.
Dodam, że przy skręcie w prawo albo obracaniu kierownicą w miejscu, "na sucho", żadne dźwięki nie dochodzą. Nie ma ich też podczas jazdy na wprost i po łuku - pojawiają się tylko przy ostrym skręcie w lewo, najczęściej zawracaniu, gdy auto ma prędkość powyżej 10 km/h.

Będę wdzięczny za każdą koncepcję i pomoc w rozwiązaniu tych zagadek, nad którymi myślało już 5 mechaników....

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Drgania + stuki
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2011, 02:12:48 »
I znów będziemy wróżyć z fusów  <zalamka>

1. Skrzynia ( podejrzewam pompę oleju ).

2. Sworzeń wahacza ?
3VZ.pl

Franz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2011, 08:45:15 »
Trudno prowadzić dyskusję na temat drgań skrzyni via forum. Moja skrzynia automatyczna( rocznik 1999, silnik 1MZ-FE) z włączonymi biegami drży, o amplitudzie drgań nie porozmawiamy. Jakis czas temu wzbudziło to mój niepokój, wyleczył mnie z obaw znajomy mechanik .Wsadził mnie do 4-letniego BWM z automatyczną skrzynią biegów, odpaliłem silnik, zaczęło trząść budą. Wyłączyłem silnik, wysiadłem i przeprosiłem moją staruszkę za niecne podejrzenia.
Mam podejrzenia co do tych drgań. Może Twoja Camry tak rwie się do jazdy, że aż ją telepie. <diabel>

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2011, 20:00:42 »
2. Rok czasu jeździłem obecną solarą z dokładnie takim pukaniem jak opisujesz (tyle, że u mnie w lewym kole). Byłem w ASO, i u 3 innych mechaników w tym nawet u blacharza, żeby sprawdził czy coś się może obluzowało. W końcu sam przypadkowo odkryłem, że to poduszka skrzyni biegów (u mechaników w czasie kiedy "szarpali" silnikiem nie było żądnego dzwięku) - może więc to u Ciebie tez poducha silnika ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2011, 20:02:25 wysłana przez owca »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl