Witam, potrzebuję porady odnośnie dwóch problemów, z którymi zmagam się od dawna, i nie mogę znaleźć nigdzie jednej dobrej odpowiedzi....
Moje auto to Camry 95 r., wersja kanadyjska, 2.2 benzyna+lpg, automat, przebieg 385 tyś km.
1. Drgania auta - chodzi o drgania odczuwalne na kierownicy, które przenoszą się w konsekwencji na resztę auta. Są wyczuwalne, kiedy auto ma skrzynię w pozycji któregoś z biegów do jazdy, czyli D, R, 2 itp. Największe drgania występują na przełożeniu "R". Występują niezależnie, czy auto trzymam hamulcem nożnym, czy ręcznym. Ustają, kiedy zwalniam hamulce (auto się toczy), nie ma ich też, gdy auto jest w ruchu. Zazwyczaj nawet zwiększenie obrotów (np. załączenie kompresora klimy) zmniejsza te drgania.
Po kolei, za radą różnych osób, sprawdzałem różne elementy. Była zrobiona wymiana najważniejszych elementów układu zapłonowego (cewka, kable, palec rozdzielacza) wraz z ustawieniem obrotów. Sprawdzane były hamulce - tarcze, tłoczki, itp. Potem diagnozę przeszła skrzynia - wszystko gra, olej wymieniany regularnie, pracuje płynnie i bez najmniejszych szarpnięć, stan oceniono na bdb.
Wymieniłem też komplet poduszek silnika - wszystkie duże pod silnikiem, poduszkę pod skrzynią.
Drgania jak były, tak są nadal... Może jakaś świeża koncepcja ? Bo borykam się z tym już dobre 2 lata i jakieś 50 tyś km...
2. Stukanie w prawym kole
Występują podczas skrętu w lewo, gdy pojazd jest w ruchu, zwłaszcza na zimno. Odgłos jest jednym lub dwoma głuchymi uderzeniami, które dochodzą z okolic prawego koła.
Tutaj również idąc za różnymi radami, zmieniłem przegub wewnętrzny, przegub zewnętrzny, tuleje wahacza, łączniki stabilizatora... Byłem też na teście zawieszenia i układu jezdnego + ustawieniu geometrii. Rezultat - wszystko idealnie i w normach fabrycznych. Ale jak stukało, tak stuka.
Dodam, że przy skręcie w prawo albo obracaniu kierownicą w miejscu, "na sucho", żadne dźwięki nie dochodzą. Nie ma ich też podczas jazdy na wprost i po łuku - pojawiają się tylko przy ostrym skręcie w lewo, najczęściej zawracaniu, gdy auto ma prędkość powyżej 10 km/h.
Będę wdzięczny za każdą koncepcję i pomoc w rozwiązaniu tych zagadek, nad którymi myślało już 5 mechaników....