A ja miałem zamiar kupić Priusa. I kupiłem... Verso.

Ale do rzeczy - bo parę rzeczy mnie zastanawia, Prius jest fajnym autem i chciałbym - jeśli się uda - do tego tematu, zakupu w przyszłości, powrócić.
Zaznaczam, że przejechałem sporo Priusem, ale sporo jak na... testowe auto: ot, po prostu przez jakiś czas miałem użyczoną testówkę z ASO.
No i spalanie w mieście, nie oszczędzając, bo owszem przyśpieszenie całkiem niezgorsze - blisko 9 l/100 km. Ja wiem, że "eko" nie jeździłem, trochę celowo, trochę, bo test itd. Ale blisko 9 litrów w hybrydzie...

Dziwnie głośny w sensie odgłosów powietrza jak i silnika. Avensis, Verso - nie wiedzieć czemu są cichsze. Zaznaczam, że porównuję też ze skrzynią CVT. Bo to fajna skrzynia

Choć nie wiem jak na dłuższą metę (w Verso) z awaryjnością...
Co mi przeszkadzało - sprzedawca twierdził, że to nawiew, ale przysiągłbym, że to chłodzenie akumulatorów: w końcu nawiew z jednej tylko strony przy tylnej kanapie byłby dość dziwny.

Głośny po prostu. Albo słuch mam za dobry, nie wiem

Czy ktoś ma informacje, żeby w nowym Priusie pewne rzeczy - i jakie? - poprawili?
I jeszcze na koniec - nie podważam Waszych wyników spalania. Wierzę, że tak się da. Oczekiwałem, że 7-8 l to będzie max, ale jednak spalił więcej.
No i jak dla mnie to auto jest wybitnie stworzone... do miasta: i mniej pali w korkach (no, ale to zasługa i CVT i elektryki) i cisza błoga na EV

A na trasie wyje...
Nie chodzi o samą specyfikę CVT, bo ona zawsze daje czadu jak się pociśnie gaz - ale o albo kiepskie wyciszenie Priusa albo o sam w sobie głośny silnik.
Bo tak w sumie to kupiłbym taką nówkę

A tak kasa (podobna w sumie) poszła (wpierw był Avensis) na Verso

Ze świetnym jak to u Toyoty CVT.

...i niech sobie dziennikarze piszą bzdury o CVT, że to skrzynia "do d.py". Jak nie umieją jeździć, to niech nie szukają dziury w całym.