Autor Wątek: HYBRYDA NA CODZIEN I PRZEZ PARE LAT  (Przeczytany 14695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
HYBRYDA NA CODZIEN I PRZEZ PARE LAT
« dnia: 11 Lipca 2011, 22:50:01 »
czesc hybrydowcy,

dajcie znac jak jest z eksploatacja takich wozow na codzien: mam na mysli serwisy, okresowe wymiany, awaryjnosc; jakie materialy eksploatacyjne wchodza w gre?

czy warto podchodzic do uzywanych np. camry z usa czy prius?

pozdro
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

Rims

• Gość
Odp: HYBRYDA NA CODZIEN I PRZEZ PARE LAT
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2011, 12:12:01 »
hej, jestem pracownikiem dealera, uzytkujemy priusy jako samochody serwisowe dla klientów, wiec eksploatacja jest znaczna.
na przykładzie 3 samochodów moge powiedziec ze samochody pod wzgledem awaryjnosci nie maja problemów.
Jeden z samochodów przy 70 tys mial jedynie wymieniane łozysko. do 100 tys przebiegu nie robiono praktycznie nic poza przeglądami.

Co do kosztow przeglądów od 800 do 1500zł

jesli szukasz hybrydy to jedynie prius lub lexus.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Października 2011, 19:10:49 »
hej, jestem pracownikiem dealera, uzytkujemy priusy jako samochody serwisowe dla klientów, wiec eksploatacja jest znaczna.
na przykładzie 3 samochodów moge powiedziec ze samochody pod wzgledem awaryjnosci nie maja problemów.
Jeden z samochodów przy 70 tys mial jedynie wymieniane łozysko. do 100 tys przebiegu nie robiono praktycznie nic poza przeglądami.

Co do kosztow przeglądów od 800 do 1500zł

jesli szukasz hybrydy to jedynie prius lub lexus.
Napisz coś o powielanych legendach wytrzymałości akumulatorów (na ile lat starczą, jaka cena wymiany itp.). Już różne rzeczy słyszałem, a Ty jak mniemam masz trochę więcej pojęcia o hybrydach niż niejeden z nas.
Pozdrawiam
Obi

Rims

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Października 2011, 12:55:21 »
Akumulator do zasilania silnika elektrycznego jest spory - umieszczony pomiedzy kołami tylnymi. Gwarancja  5 letnia, i jak pamiętam raz tylko wymieniliśmy baterie klientowi który sprowadził samochód z USA (zapewne uszkodziła sie albo w wyniku wypadku, albo podczas transportu w wyniku działania soli morskiej. Koszt wymiany około 12tys z tego co pamietam, natomiast wątpie zeby ktos musiał akumulator wymieniać.
Są niezwykle trwałe, pozatym typ akumulatora nikolowo-metalowo-wodorowy nie zmniejsza swojej pojemności. Trudno tez go uszkodzić bo system nie pozwala jej rozładowac baterii do konca.

Ciekawostka w Priusie ktory wejdzie w kwietniu 2012 bedzie w wersji PLUG IN (czyli z wtyczką do gniazdka:) )akumulator litowo jonowy - taki jak w komórkach, jak sie to sprawdzi zobaczymy.

Samym priusem jeździ sie genialnie, osobiscie uzytkuje Turbo diesla i powiem szczerze ze jak siadam do hybrydy to nie czuje duzej roznicy na starcie, niesamowity moment silnika elektrycznego daje dobry start. Gorzej przy duzych prędkościach, juz nie ma tego odejścia co w dieslu.

PS. jesli mam komus doradzić - to bym zaczekał na Yarisa HSD:) cena prognozowana na 70 tys. spalanie rzędu 3l, no i pewnie w hybrydzie bedzie ładnie śmigać.

DRIVERTAXI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopada 2011, 10:53:07 »
Witam.Dołączyłem w dniu dzisiejszym do Waszego Klubu.Mieszkam w Krakowie.Od 10 sierpnia tego roku jeżdżę na co dzień Priusem,jestem taksówkarzem czyli na co dzień mam z nim doczynienia.Mogę z Wami podzielić się swoimi uwagami odnośnie eksploatacji na co dzień.Pozdrawiam.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2011, 12:12:26 »
Witamy
Zachęcamy do założenia wątku o aucie. Temat zapewne będzie ciekawy :-)
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2012, 22:45:05 »
A ja miałem zamiar kupić Priusa. I kupiłem... Verso. :grin:
Ale do rzeczy - bo parę rzeczy mnie zastanawia, Prius jest fajnym autem i chciałbym - jeśli się uda - do tego tematu, zakupu w przyszłości, powrócić.
Zaznaczam, że przejechałem sporo Priusem, ale sporo jak na... testowe auto: ot, po prostu przez jakiś czas miałem użyczoną testówkę z ASO.
No i spalanie w mieście, nie oszczędzając, bo owszem przyśpieszenie całkiem niezgorsze - blisko 9 l/100 km. Ja wiem, że "eko" nie jeździłem, trochę celowo, trochę, bo test itd. Ale blisko 9 litrów w hybrydzie... <kawusia>
Dziwnie głośny w sensie odgłosów powietrza jak i silnika. Avensis, Verso - nie wiedzieć czemu są cichsze. Zaznaczam, że porównuję też ze skrzynią CVT. Bo to fajna skrzynia :) Choć nie wiem jak na dłuższą metę (w Verso) z awaryjnością...
Co mi przeszkadzało - sprzedawca twierdził, że to nawiew, ale przysiągłbym, że to chłodzenie akumulatorów: w końcu nawiew z jednej tylko strony przy tylnej kanapie byłby dość dziwny. <diabel> Głośny po prostu. Albo słuch mam za dobry, nie wiem ;)
Czy ktoś ma informacje, żeby w nowym Priusie pewne rzeczy - i jakie? - poprawili?
I jeszcze na koniec - nie podważam Waszych wyników spalania. Wierzę, że tak się da. Oczekiwałem, że 7-8 l to będzie max, ale jednak spalił więcej.
No i jak dla mnie to auto jest wybitnie stworzone... do miasta: i mniej pali w korkach (no, ale to zasługa i CVT i elektryki) i cisza błoga na EV :) A na trasie wyje...
Nie chodzi o samą specyfikę CVT, bo ona zawsze daje czadu jak się pociśnie gaz - ale o albo kiepskie wyciszenie Priusa albo o sam w sobie głośny silnik.
Bo tak w sumie to kupiłbym taką nówkę :) A tak kasa (podobna w sumie) poszła (wpierw był Avensis) na Verso :) Ze świetnym jak to u Toyoty CVT. :)
...i niech sobie dziennikarze piszą bzdury o CVT, że to skrzynia "do d.py". Jak nie umieją jeździć, to niech nie szukają dziury w całym.  <zolta> <taniec>

wester

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marca 2012, 08:40:06 »
Chciałoby się napisać - co za bzdury?!?
Sa tylko 2 wyjścia - albo nigdy nie jeździłeś Priusem albo dali ci jakis zepsuty egzemplarz, choć ciężko mi sobie taki wyobrazić.
Jeżdżę Priusem ponad rok dzień w dzień. Byłem nim na kilku dalekich trasach podczas których pali najwięcej. Z całą odpowiedzialnością stwierdzam że jest NIEMOŻLIWE aby tym samochodem spalić 9 L można sobie deptak jak się chce. Przy baaardzo nieekonomicznej jeździe po mieście auto pali ok 6 L
W trasie przy prędkości granicznej 180 km/h ( jechałem w Niemczech) pali 7,5 L
To są największe wartości jakie udało mi się zauważyć.
Normalne spalanie waha się od 4 L po mieście do 5-6 na trasie. W aucie jest ekstremalnie cicho. Silnik słychać tylko przy wyprzedzaniu.
Autem trzeba nauczyć się jeździć czt. posiadać je i dażyc do poznania a nie przejechać się parę razy pożyczonym, deptać i słuchać czy wyje.
Na koniec konkluzja. To nie jest auto dla ludzi którzy lubią poszpanować popiskać i czuć pęd we włosach. Ono nie jest do tego stworzone. Jest to bardzo wygodne wozidlo ktore ma za zadanie dowieść cie z pkt A do B za półdarmo i komfortowych warunkach.
Jeżeli ktoś lubi "podeptać" to nich sobie faktycznie kupi Diesla 2,5 V6

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marca 2012, 08:47:41 »
Kolego - o bzdurach to sobie możesz... wymyślać. <taniec>
W to że był zepsuty Prius raczej trudno uwierzyć, ale to że tobie pali mało - po pierwsze nie neguję, tak dla kontrastu i twojego negowania wszystkiego: zapraszam na przejażdżkę niedowiarku! :grin: - oraz fakt, że "masz cicho", to dopełnia całości. Jeździsz po prostu delikatnie i odpowiednio mniej ci pali. Proste.
A o chłodzeniu aku, to rozumiem, że nie słyszałeś, nie interesowałeś się, nie obchodzi cię. I nie musi. I pewnie nie musi się włączać, skoro jeździsz delikatnie.
Co do głośności, to w Verso przy CVT jest dużo ciszej od silnika i powietrza, jak się da do dechy niż w Priusie. Dziwne, ale prawdziwe. Więc mi tutaj nie farmazonuj, że "mam nie słuchać jak wyje". Nie słucham - samoczynnie słyszę. :cheesy:
A nawiew z jednej strony z tyłu on ma? Jak ma, to ma chłodzenie. Nieważne jakie bzdury on wymyśli - nie zmienią one faktów. :-P
To że się każdego auta "trzeba nauczyć" to akurat prawda. Ale nie neguje to żadnej z wersji dot. spalania.
A za dieslami nigdy nie przepadałem: kiedyś ze względu na wzmożone klekotanie, teraz ze względu na stosunkowo dużą - w porównaniu do benzyn - awaryjność.
Czekam na Yarisa nowego hybrydę. Zobaczymy: inny silnik, inne auto.  :song:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipca 2012, 17:13:39 »
W ostatnim wydaniu Auto-Świata piszą o tym wentylatorze przy tylnej kanapie  <diabel> i narzekają, że jest głośny.
Ciekawe czy w Yarisie HSD też takowy występuje w tym lub innym miejscu...

wester

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lipca 2012, 10:46:01 »
Gdzieś na pewno jest. Chłodzenie baterii musi być ze względu na bezpieczeństwo ładowania.  U mnie nie słychać tego wentylatora wcale. Może dlatego ze rzadko jeżdżę z wyłączonym radiem.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lipca 2012, 10:57:02 »
Możliwe, albo też kwestia techniki jazdy: włączał się głównie i najbardziej był słyszalny w sytuacjach powtarzających się gwałtownych przyśpieszeń, hamowanie, przyśpieszenie itd.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Sierpnia 2012, 01:54:18 »
Cześć wszystkim! - od 3 tygodni zaliczam się do grona wybrańców, jeżdżących najwspanialszym samochodem świata  :-) Nie znalazłem stosownego wątku "powitalnego", więc się witam po raz pierwszy właśnie tutaj.
Już się wszystkiego (chyba) nauczyłem. Bez instrukcji obsługi - niestety kupowałem używany z Francji i ani instrukcji ani książki serwisowej  :cool: O mało co z tego powodu nie zrezygnowałem z zakupu. Wydawało mi się to podejrzane. Niemniej przed kupnem zainwestowałem w przegląd w ASO Toyota i mnie troszkę uspokojono, zwłaszcza że samochód jest w bardzo dobrym stanie. Malowane jedne drzwi, dziwne ślady na dachu, poza tym technicznie wzorowy :)
Chętnie się tu z Wami będę dzielił uwagami i doświadczeniami - w miarę możliwości - mam taką dziwną pracę, że znikam czasem na kilka miesięcy bez dostępu do internetu.
Ściągnąłem troszkę manuali i filmików instruktażowych od Toyoty i jestem coraz bardziej zafascynowany Priusem - to na pewno jest samochód dla mnie :)
Dopiero wczoraj odkryłem dyskretną lampkę rzucającą świetlny spocik na dźwignię trybu jazdy - fajnie to po ciemku widać - takie małe duperele, które cieszą.
Doszedłem też do konkluzji a propos wyświetlacza - ten animowany, na którym widać przepływy energii i obracające się kółka - fajny głównie do szpanowania, ale moim ulubionym trybem zaczyna być słupkowy wykres 5-minutowego spalania. I powoli zaczynam wczuwać się w tę priusową "gierkę" - aby zdobyć jak najwięcej 50W/h ikonek samochodzików na słupkach  :roll:
Po tym przydługim wstępie udaję się na krótki wypoczynek, aby dospać do rana i móc jak najszybciej znowu wcisnąć przycisk "START" i bezszelestnie wysunąć się z garażu i ... pojechać na przegląd 60kkm (będzie jakieś 1000PLN) :/
Z hybrydowym pozdrowieniem!!

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sierpnia 2012, 07:25:12 »
Fajnie że co raz przybywa hybrydowców.
Priusman załóż nowy wątek i wklej zdjęcia auta .....
Obi

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sierpnia 2012, 03:26:21 »
Fajnie że co raz przybywa hybrydowców

Tez uważam, że fajnie, chociaż troszkę tu nieruchawo - przynajmniej w priusowym dziale. Jeszcze-śmy trochę jak kosmici, znajomi i rodzina patrzą z powątpiewaniem i pytają "kto to od Ciebie później kupi?". Hyhy - nie po to kupowałem, aby zaraz sprzedawać  <taniec>
Jak na dzień dzisiejszy, to byłem w Toyota Chwaszczyno, duży przegląd wykonany, wszystko gra i bucy, przy okazji nakradłem folderów reklamowych - trzeba przyznać, że Toyota ładnie to wszystko prezentuje. Luudzie, nie wiedziałem, że tyle akcesoriów do mojego auta jest osiągalnych... Na początek chyba sobie walnę chromowaną listewkę pod klapę bagażnika - na tyle mi mniej więcej pozostało funduszy po zakupie najlepszego samochodu na świecie ;)

Priusman załóż nowy wątek i wklej zdjęcia auta .....
Nowy wątek powiadasz... pewnie założę, swędzą mnie paluszki - najpierw jednak zgromadzę więcej wiedzy, żeby głupot nie gadać. Zdjęcia... proszsz baadzo, są tutaj
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2012, 03:35:03 wysłana przez Priusman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl