Autor Wątek: Opony w Verso  (Przeczytany 109143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Opony w Verso
« dnia: 15 Lipca 2011, 11:57:41 »
Zaczynam wątek od zimówek ale nie wiadomo na czym się skończy.

Otóż, powoli zaczynam rozglądać się za zimówkami do mojego autobusu. Do tej jeździłem na różnistych markach - najgorsze zdanie mam chyba o Kleberze Krisalpie HP (strasznie głośnie) - gorsze nawet od opon tzw. "tanich" typu SAVA czy Barum, a najlepsze o Nokianie WR G2.
Nigdy nie miałem okazji i tym razem mam ochotę na coś Yokohamy.

Na jakich oponach jeździcie zimą?
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2015, 20:14:16 wysłana przez felicjator »
pzdr.
Michał

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
Odp: Opony w Verso
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2011, 22:49:23 »
GY UG 7+ dają radę do Camry (3,0,V6,188KM, MT) 195/65/15 do tej pory, teraz pewnie będzie GY UG 8, 205/60/16
Nokiany WR mile wspominam, ale lepsze na śnieg niż asfalt
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2011, 00:26:41 »
Mnie też Klebery Krisalp, które miałem w Hondzie mocno rozczarowały głośnością i słabym prowadzeniem i mimo przywiązania do marki teraz przerzuciłem się na Goodyeary Eagle Ultra Grip i póki co jestem zadowolony.
My Toyota is Fantastic :)

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2011, 09:49:26 »
Dębica Frigo2 :D juz 5 sezonów :)

Offline Pfizer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2011, 20:36:48 »
Hankook Optimo.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpnia 2011, 19:44:43 »
W rozmiarze 16" w Verso (205/60) letnie są w indeksie V i nośność 92. W zimówce nie da się kupić w tym indeksie, także pozostaje chyba H. Właściwie ze względu na realne prędkości zimowe to i T było by OK, ale coś mi kołacze po głowie, że kiedyś ubezpieczalnie robiły jakiś problem przy zastosowaniu ogumienia niezgodnego z homologacją. Słyszeliście coś o tym?

W drugim możliwym w Verso rozmiarze (215/55/17) letnie są w indeksie W. Zimówki też spadają o stopień niżej (do V), także to chyba norma.
pzdr.
Michał

Offline donvito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sierpnia 2011, 22:12:10 »
Mam szanse kupić od znajomego opony z felgami stalowymi tylko nie wiem czy będą się nadawały, może ktoś coś poradzi bo nie bardzo chce mi się je teraz montować. Felgi stalowe 16" z otworem 59mm opony 205/55 zestaw ten był używany w corolli verso. Zależy mi głównie na felgach chociaż opony pociągną  pewnie jeszcze ze dwa sezony.
Verso 1,8 Premium

dmx81

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2011, 22:18:07 »
ja mam pytanie odnosnie rozmiaru - oryginalnie mam 205, ale czytalem wiele razy, ze zimowki sa skuteczniejsze, jesli sa wezsze (na jakichs forach oponiarskich) i chcialem potwierdzic, co wy na to, trzymac sie tej szerokosci co letnie, czy probowac np 195 (bo 185 to juz moze za waskie?) ?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpnia 2011, 22:19:56 »
Mam szanse kupić od znajomego opony z felgami stalowymi tylko nie wiem czy będą się nadawały, może ktoś coś poradzi bo nie bardzo chce mi się je teraz montować. Felgi stalowe 16" z otworem 59mm opony 205/55 zestaw ten był używany w corolli verso. Zależy mi głównie na felgach chociaż opony pociągną  pewnie jeszcze ze dwa sezony.

Nie pasują.
Do verso muszą być opony 205/60 - niby nie duża różnica a w obwodzie sporo to i na prędkościomierzu będzie inaczej. W Corolli Verso felgi mają też inne odsadzenie niż w Verso (w CV - ET45 w Verso ET39).

ja mam pytanie odnosnie rozmiaru - oryginalnie mam 205, ale czytalem wiele razy, ze zimowki sa skuteczniejsze, jesli sa wezsze (na jakichs forach oponiarskich) i chcialem potwierdzic, co wy na to, trzymac sie tej szerokosci co letnie, czy probowac np 195 (bo 185 to juz moze za waskie?) ?

Nie kombinowałbym. Toyota nie przewiduje innych rozmiarów niż 205/60 dla 16. Nie bądźmy mądrzejsi od inzynierów producenta.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2011, 22:27:25 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

riesling

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2011, 07:21:57 »
Zima zbliża się wielkimi krokami i trzeba będzie się w końcu na coś zdecydować.
A co powiecie na BF Goodrich g-force winter? Użytkowanie to 80% miasto ale może się zdażyć jakiś wypad w okolice podgórskie :-)
W salonie toyoty widziałem wystawione Semperity Speed grip.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Września 2011, 09:38:45 »
Ja się nie mogę zdecydować między Michelinem Alpin A4 a Goodyearem UG8.

BF Goodrich g-force miałem kilka lat temu i profiler (na lato) i winter (na zimę) na samochodzie miejskim. Względnie ciche ale dość szybko się zużyły. Ale pewnie się sporo zmieniły..
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Września 2011, 10:53:31 »
Ja się nie mogę zdecydować między Michelinem Alpin A4 a Goodyearem UG8.

BF Goodrich g-force miałem kilka lat temu i profiler (na lato) i winter (na zimę) na samochodzie miejskim. Względnie ciche ale dość szybko się zużyły. Ale pewnie się sporo zmieniły..

Michelin Alpin A4 to pierwsza od wieeeelu wielu lat ZIMOWA opona tej firmy WYBITNIE DOBRA! Przebiła nawet "króla" zimówek czyli GoodYear'a z kolejnymi UG5...7 i UG7+.
Jeździłem na nich wszystkich i faktycznie w praktyce A4 była lepsza od nawet ostatnich UG7+ GY.
Ale...
Ale GY w tym roku właśnie wypuszcza nowość UG8, która widać jasno jest odpowiedzią na Michelina. Bieżnikiem też bardziej zbliżona do Alpina niż do UG7.
Ja też mam podobny problem i kupię chyba... UG8. Ryzyk-fizyk, bo to nowość - ale nie sądzę, żeby nie była w czołówce zimówek. Jeszcze mam czas do zastanowienia się :)
Ale jakbyś się zdecydował na Alpina, to gorrąco polecam: 2 auta na tym jeździłem (w tym Avensis bieżący model) i polecam! Jedyny minus niewielki (jak komuś przeszkadza) w stosunku do UG7, to były minimalnie głośniejsze. A poza tym same plusy :)
No i zużycie prawie zerowe, nawet w aucie ponad 1,5-tonowym i przy (nierzadkich) ciepłych dniach 15-20 stopni w plusie. Aha - i z ciężką nogą :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Września 2011, 18:16:33 »
Zamówiłem Micheliny Alpin A4. Twoja opinia przechyliła szalę także w razie gdyby coś było nie tak to będzie Twoja wina ;)
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Września 2011, 09:34:15 »
Zamówiłem Micheliny Alpin A4. Twoja opinia przechyliła szalę także w razie gdyby coś było nie tak to będzie Twoja wina ;)

...i jak widzisz, ADAC potwierdza, że jest to najlepszy z wyborów: to jedne z najlepszych opon w tej klasie :)

riesling

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Października 2011, 09:07:53 »
Ja też już kupiłem. Zdecydowałem się jednak na Goodyear UG8.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl