Ja się nie mogę zdecydować między Michelinem Alpin A4 a Goodyearem UG8.
BF Goodrich g-force miałem kilka lat temu i profiler (na lato) i winter (na zimę) na samochodzie miejskim. Względnie ciche ale dość szybko się zużyły. Ale pewnie się sporo zmieniły..
Michelin Alpin A4 to pierwsza od wieeeelu wielu lat ZIMOWA opona tej firmy WYBITNIE DOBRA! Przebiła nawet "króla" zimówek czyli GoodYear'a z kolejnymi UG5...7 i UG7+.
Jeździłem na nich wszystkich i faktycznie w praktyce A4 była lepsza od nawet ostatnich UG7+ GY.
Ale...
Ale GY w tym roku właśnie wypuszcza nowość UG8, która widać jasno jest odpowiedzią na Michelina. Bieżnikiem też bardziej zbliżona do Alpina niż do UG7.
Ja też mam podobny problem i kupię chyba... UG8. Ryzyk-fizyk, bo to nowość - ale nie sądzę, żeby nie była w czołówce zimówek. Jeszcze mam czas do zastanowienia się

Ale jakbyś się zdecydował na Alpina, to gorrąco polecam: 2 auta na tym jeździłem (w tym Avensis bieżący model) i polecam! Jedyny minus niewielki (jak komuś przeszkadza) w stosunku do UG7, to były minimalnie głośniejsze. A poza tym same plusy

No i zużycie prawie zerowe, nawet w aucie ponad 1,5-tonowym i przy (nierzadkich) ciepłych dniach 15-20 stopni w plusie. Aha - i z ciężką nogą