Autor Wątek: Opony w Verso  (Przeczytany 109194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Winston4014

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Opony w Verso
« Odpowiedź #195 dnia: 16 Marca 2017, 13:54:14 »
Zużycie bieżnika jest umiarkowane: sprzedając samochód w połowie stycznia bieżnik miał powyżej 6 mm po przejechaniu ok. 20 tys. km

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #196 dnia: 16 Marca 2017, 13:58:12 »
Zużycie bieżnika jest umiarkowane: sprzedając samochód w połowie stycznia bieżnik miał powyżej 6 mm po przejechaniu ok. 20 tys. km

Wydaje mi się to bardzo dobrym wynikiem, zważywszy na to fakt, że nowa ma 7 mm - czyli zużyłeś tylko dziesiąte części milimetra w ciągu tak dużego przebiegu. Michelin to Michelin jednak!  :good:
Potwierdzam Kolegi wyniki - zużywa się dość wolno. <kawusia>

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #197 dnia: 16 Marca 2017, 15:17:15 »
Moje spostrzeżenia odnośnie zużycia bieżnika w CC jest zgoła odmienne - ubywa dość szybko.
Szczegóły już pisałem wcześniej tutaj

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39046.15.html

W sumie fajne opony  :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #198 dnia: 16 Marca 2017, 15:25:04 »
A ile masz teraz bieżnika i po jakim przebiegu? I gdzie pomiar: środek czy bok opony? :-)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #199 dnia: 16 Marca 2017, 16:29:16 »
A ile masz teraz bieżnika i po jakim przebiegu? I gdzie pomiar: środek czy bok opony? :-)

Teraz mam około 5,9-6,0 mm przy przebiegu niecałe 11500 km (głównie okres jesienno zimowy) - nowe miały 7,2 mm.
Pomiar robię w kilku miejscach na czole opony.
Styl jazdy spokojny (80-90 % miasto)

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #200 dnia: 16 Marca 2017, 17:01:32 »
Czyli na przodzie taki bieżnik, czy na tyle?
IMHO nie jest źle - do starych kiedyś opon nie ma co porównywać  :good:

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #201 dnia: 16 Marca 2017, 23:52:54 »
Czyli na przodzie taki bieżnik, czy na tyle?

No i tu jest najfajniejsze - opony równo zużywają się niezależnie czy przód tył prawa czy lewa strona - wszystkie po równo.
Pierwszy raz tak mam z oponami (zawsze przód brały szybciej) a w CC równouteńko  :o

MÓJ BYD:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #202 dnia: 17 Marca 2017, 07:54:46 »
Ja mam klasycznie - czyli przód szybciej a tył wolniej. Może sprawdź zbieżność/geometrię?
Przed zmianą tył<--> przód miałem tył praktycznie jak nowy pod względem wysokości bieżnika w przeciwieństwie do przodu.  :cool:
....aha, nie spojrzałem - może jeżdżąc hybrydowym Aurisem masz tył dużo cięższy, inne auto i stąd inne zachowanie u Ciebie? :-)

Offline tomik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #203 dnia: 17 Marca 2017, 19:19:04 »
Podłączę się do wątku opon...

Mam dylemat w aucie żony - Opel Meriva benzyna 1,4 rozmiar 185/60 R15, samochód traktowany jako tzw. "drugi w rodzinie", 90% jazdy miasto (najgorsze warunki to zima - słabo odśnieżone drogi osiedlowe, parkingi itp.), czasami sporadycznie "dłuższa" trasa 200-300km, roczne przebiegi ok. 6 tys. km. Mamy go od nowości prawie 10lat i "kosmiczny" przebieg ok. 60tys.km.
Auto obecnie posiada dwa komplety kół: zima i lato, bieżnik w obu jest ok! około 5-5,5mm, tak naprawdę na dzień dzisiejszy oba komplety opon dyskwalifikuje ich wiek...  :thumbdown: Auto raczej planujemy jeszcze trochę potrzymać może 2-3 lata. (nic się z nim nie dzieje, normalne wymiany eksploatacyjne, oleje, filtry, płyny itp.). Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem powinienem teraz wymienić dwa komplety opon lato + zima ale też zastanawiam się nad oponami wielosezonowymi.

Jak myślicie, czy jeden komplet opon wielosezonowych klasy premium (np. omawiane tu Micheliny CC lub Goodyear, Nokian) będą przewyższały swoimi właściwościami jezdnymi dwa komplety opon budżetowych lato i zima ??? (np. Dębica, Barum, Nexen).
Nigdzie nie mogę znaleźć takiego porównania  :-(

Tak na szybo:
-kpl. Michelin CrossClimate, parametry: A (hamowanie na mokrym) = cena ok. 1350zł.
-Lato: kpl. Barum Brillantis 2, parametry: C (hamowanie na mokrym) = cena ok. 800zł.
-Zima: kpl. Dębica Frigo 2, parametry: C (hamowanie na mokrym) = cena ok. 800zł.

Wg. podanych parametrów przez producentów i ogólnych kosztów zakupu opon - wygrywają Micheliny CrossClimate...  :-P

A Wy jak to widzicie??? wszelkie rady, porady, uwagi, sugestie mile widziane  :good:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #204 dnia: 17 Marca 2017, 20:01:01 »
Wielosezonowe to np. GY 4Seasons G2 i pozostałe - a CC to CC: specyficzna opona. Niby wielosezonowa, ale inna niż pozostałe wielosezonowe.
Musisz sobie odpowiedzieć czego oczekujesz, bo sam wybór wielosezonówek nie jest zły, ale:
- jeśli chcesz mieć maksymalną mobilność zimą w dużym śniegu, to bierz tradycyjne wielosezonówki np. wspomniane wyżej GY (to jedne z najlepszych tego typu opon), ale...
- jeśli nie zależy Ci aż tak bardzo na powyższym, a wystarczy zwykła mobilność na śniegu, to mocno polecam CrossClimate. :good:
Zauważ jednak, proszę, że posiadam drugi komplet opon GY zimowych, których w razie czego mam (mieszkam w górach). Inna sprawa, że w przeciągu ostatnich 2 sezonów założyłem tylko 1 raz i jeździły tylko ostatnio w styczniu 2017 przez miesiąc. :-)

Offline tomik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #205 dnia: 17 Marca 2017, 22:16:20 »
Horus dzięki za Twoje spostrzeżenia  :good:

Auto użytkowane na płaskim, no powiedzmy na małych pagórkach...  :-P
Faktem też jest, że zima 2016/17 była dość specyficzna... tj. trochę dosypało i zmroziło nieźle :-( czyli taka prawdziwa zima jak kiedyś bywały...
Może faktycznie bardziej uniwersalną oponą będzie ta GY 4Seasons G2, bo jeżeli porządnie sypnie śniegiem a nasi kochani drogowcy zaśpią to na większy śnieg będzie chyba lepsza.
Cena podobna do CC tylko parametr hamowania na mokrym ma słabszy B - hmm... trochę ciężki wybór ale jednak na pewno zdecyduję się na jeden komplet opon.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #206 dnia: 17 Marca 2017, 23:28:32 »
Tak. Na większy śnieg będzie lepsza.
...ale na wszystkie inne warunki, czyli przez co najmniej 90% roku będzie lepszy CrossClimate.
Wybór należy do Ciebie, jednak musisz wiedzieć, że szczególnie latem na GY będzie się jeździć podobnie jak na zimówce (bo to jest zasadniczo opona zimowa ze wzmocnionymi barkami bocznymi), w przeciwieństwie do CC. :cool:

Offline tomik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #207 dnia: 19 Marca 2017, 20:29:30 »
Horus dla potwierdzenia tego o czym piszesz znalazłem artykuł porównawczy opon CC i GY - źródło: "motor" nr 49/2016 z dn. 05.12.2016r.

p.s. Horus z tego artykułu wynika, że dla Twoich warunków (mieszkasz w górach) lepszy dla Ciebie byłby GY.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #208 dnia: 19 Marca 2017, 20:46:37 »
No i lepszy jest GY od CC - ale tylko w zakładanych warunkach głębokiego śniegu. I tyle. Tylko tyle i aż tyle.
A pismaki różne rzeczy piszą - że np. "skrzynia CVT" im "ciągle wyje", bo jak pismak umie jeździć tylko zero-jedynkowo, to nie jest dziwne, że "wyje", bo "ma wyć", skoro jakiś cioł ciśnie do dechy i takie tam...
Akurat ten test, o ile dobrze pamiętam, mówił w większości zdaje się prawdę - ale kontekst "pismaków" zwykle jest taki, że "u nich w Warsiawce śniegu - niet", a owe "góry" to oni zwykle identyfikują przez pryzmat 1-2x na rok odwiedzanego Zakopanego w porze akurat zwykle śnieżnej oraz co ważniejsze stromych podjazdach, których z kolei "w Warsiawce - niet", więc mówią, że na takowe warunki lepsze np. GY UG8/9 itd. I to jest prawda.
Prawda, tyle że "owe górskie trudne warunki" śniegowe nawet w owych górach (pomijając Zakopane i warstwy zbliżone do szczytowych) występują ostatnimi czasy dość rzadko. :cool:
Dużo częściej mamy od października do marca warunki zbliżone bardziej do jesiennych aniżeli stricte zimy. A do takich warunków został stworzony CrossClimate - i ma się w nich wyśmienicie.  :good: 

Offline tomik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #209 dnia: 19 Marca 2017, 21:03:39 »
Raczej wybiorę CC  :good:
Nie wiem czy widziałeś ale już pojawiły się ulepszone CC z + (plus), czyli produkt rozwija się i udoskonala - tylko czekać na kolejne testy.
Obstawiam, że nie będzie to opona "idealna" bo wówczas w koncernie Michelina nie sprzedawałby się pozostałe produkty tj. opony lato i zima :-P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl