Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej.  (Przeczytany 152472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mullann

• Toyot Leżący
  • *
    • KLIMATYZACJA - WENTYLACJA - POMPY CIEPŁA
Światła do jazdy dziennej.
« dnia: 17 Lipca 2011, 21:43:19 »
Jak w temacie...
od dłuższego czasu zastanawiam się nad takowymi światłami.
Mój auris posiada czujnik światła więc wymysliłem to sobie tak.
Włacznik od świateł mijania ustawiam na auto, montuje modul światel do jazdy dziennej(allego).
Światla do JD zapalają się po odpaleniu silnika, w momencie zapadania zmieszchu idzie sygnał z xenona do modulu który wyłacza światła do JD.

Generalnie chodzi o umiejscowienie LEDów.
Pierwsza myśl to zakup zarówek H1 w technologi LED w miejsce oryginalnych przeciwmgłowych(i tak ich nie używam więc nie będzie mi szkoda jak ich nie będzie)

Co o tym myslicie?
Najgorsze jest to, że nie będzie homologacji.....a moze macie inne pomysly?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Światła do jazdy dziennej LED - gdzie i jakie montować...
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2011, 10:11:14 »
to zalezy ile chcesz polatać tym autem...
generalnie czujnik zmierzchu (autotam) przy xenonie nie do końca jest fajny, bo czasami czujnik wariuje i odpala i gasi światła...
jak wiadomo, dla xenonu najgorszy jest moment włączenia...

koncepcja bardzo dobra, ale zależna od czasu użytkowania auta...;)

co do halogenów, to na chwilę obecną dzienne 7 lub 9 cm to koszt od 150 PLN z homologacją więc chyba nie ma się co zastanawiac tylko montować ZAMIAST ori halogenów...
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline mullann

• Toyot Leżący
  • *
    • KLIMATYZACJA - WENTYLACJA - POMPY CIEPŁA
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2011, 20:48:27 »
No też się nad tym zastanawiałem jednak będą świeciły na boki auta - kąt jest dość spory.

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2011, 10:27:51 »
W poprzednim samochodzie miałem światła do jazdy dziennej (zwykłe żarówki, nie LED). Ogólnie plusem jest to, że nie włączało się oświetlenie wnętrza (też troszkę dostosowałem je do swoich potrzeb), zmniejszonego zużycie paliwa nie zauważyłem, ze to zdecydowanie rzadsze wymiany żarówek już tak :D
Montaż zamiast halogenów może być "kontrologenny" część funkcjonariuszy drogówki nie jest dokładnie wyedukowana i zatrzymują za tak zamontowane światła do kontroli. Mnie już prawie pisał mandat za jazdę na halogenach :/

[img width= height= alt=Widget yanosik.pl]http://yanosik.pl/widget/31662.png[/img]

Pawel_Krakow

• Gość
Światła do jazdy dziennej.
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2011, 13:42:24 »
Czy wie może ktoś z Was gdzie Toyota będzie montować seryjnie światła do jazdy dziennej zgodnie z dyrektywą UE od tego roku każe nowe auto musi posiadać światła do jazdy dziennej.
Czy będzie to miejsce tam gdzie są światła przeciw mgłowe, czy będą wbudowane w lampę przednią
tak to jest zrobione w Audi ?

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
Odp: światła do jazdy dziennej Auris montowane seryjnie
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2011, 17:37:50 »
Nie każde nowe, tylko każde nowo homologowane. Np. ja mam Verso z 2011 i dziennych nie ma bo nie musi być. Homologacja dla VERSO ZTCW jest z 2009.
Pewnie będą albo zintegrowane z kloszem lampa albo gdzieś przy przeciwmgielnych.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2011, 17:39:41 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2011, 10:50:38 »
W kloszu dużo miejsca jest więc pewnie w kloszu. Tylko to już będzie auris 2, albo coś innego, zależy jaką nazwę sobie wymyślą

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpnia 2011, 11:26:40 »
No nie wiem. Zerknij na te foty:

i

Też wolałbym w kloszach lamp. Pomysł a`la Skoda jest może i wygodny i tani dla producenta, ale w praktyce takie dzienne są często mylone z przeciwmgielnymi.
pzdr.
Michał

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Sierpnia 2011, 18:46:06 »
tak wyglądają światła dzienne w hybrydowej odmianie Aurisa, dziś widziałem w Hadze :-)

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Sierpnia 2011, 22:51:18 »
tak wyglądają światła dzienne w hybrydowej odmianie Aurisa, dziś widziałem w Hadze :-)

Dokładnie. Ale właśnie to może oznaczać pójście na łatwiznę, bo wystarczy do zwykłego Aurisa dać zderzak z hybrydy (który i tak już jest zaprojektowany i wykonany) + drl niż pakować się w tworzenie od nowa reflektora.
pzdr.
Michał

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sierpnia 2011, 01:23:04 »
akurat tutaj raczej z policją nie będzie problemu, bo widać ewidentnie że jest to oddzielna lampa, nie PM...
w skodzie wszystko jest w jednej lampie....

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sierpnia 2011, 10:29:58 »
akurat tutaj raczej z policją nie będzie problemu, bo widać ewidentnie że jest to oddzielna lampa, nie PM...
w skodzie wszystko jest w jednej lampie....

Z policją to problemu nie będzie ale z innymi kierowcami już może być. "panie, na przeciwmgielnych pan jedziesz". Jak w jednym aucie miałem światła dzienne tylko z przodu (jak ustawodawca przykazał) - czyli bez pozycyjnych to w trasie na CB co chwila mi ktoś zwracał uwagę, że nie mam świateł z tyłu. Ze dwa lata temu ale uciążliwe to było.
pzdr.
Michał

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2011, 11:06:46 »
miałem DOKŁADNIE tak samo...
kiedyś BARANA ściągałem z lewego pasa długimi, to na swiatłach mi powiedział że w dzień nie jeździ się na PM...

na takich "matołów" niestety nic nie pomoże...

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2011, 12:52:53 »
...Jak w jednym aucie miałem światła dzienne tylko z przodu (jak ustawodawca przykazał) - czyli bez pozycyjnych to w trasie na CB co chwila mi ktoś zwracał uwagę, że nie mam świateł z tyłu. Ze dwa lata temu ale uciążliwe to było.

A nie był to czasem ten okres, kiedy ustawodawca się "pogubił" i przez krótki czas wymagał świateł z tyłu? Otóż kiedyś w prasie fachowej naśmiewali się z tego, że w całej UE jeśli się już używa świateł do jazdy dziennej, to wystarczą tylko z przodu, a w naszym kraju to "przeoczyli" i trzeba je było podobno tak poprzepinać, żeby świeciły razem z tylnymi pozycyjnymi. Potem chyba poszli po rozum do głowy i to pozmieniali, ale okres "świetlnego bałaganu" miał jednak miejsce... :roll:
"With Oden on our side..."

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sierpnia 2011, 13:04:20 »
A nie był to czasem ten okres, kiedy ustawodawca się "pogubił" i przez krótki czas wymagał świateł z tyłu? Otóż kiedyś w prasie fachowej naśmiewali się z tego, że w całej UE jeśli się już używa świateł do jazdy dziennej, to wystarczą tylko z przodu, a w naszym kraju to "przeoczyli" i trzeba je było podobno tak poprzepinać, żeby świeciły razem z tylnymi pozycyjnymi. Potem chyba poszli po rozum do głowy i to pozmieniali, ale okres "świetlnego bałaganu" miał jednak miejsce... :roll:

Nie nie. To ja przesadziłem z tymi dwoma latami.
Tak jak piszesz było od dziada pradziada - czyli dzienne = dzienne + pozycje (wszystkie, przód + tył). Jedyna oszczędność była taka, że same dzienne razem z pozycjami zużywały nieco mniej (tylko trochę mniej) niż zasadnicze z pozycjami. Największy "zysk" był w maluchach, gdzie można było odciążyć alternator, a już na pewno odciążyć prądnicę w starszych modelach, która nie dawała normalnie rady.
Od OIDP 2010 roku dla aut zarejestrowanych po raz pierwszy po 2010 roku, dzienne muszą się świecić samodzielnie (bez pozycyjnych) a dla aut z przed tego okresu właściciel ma wybór - może podłączyć niezależnie od pozycyjnych lub z pozycyjnymi. Przepis został tak skonstruowany, żeby nie zmuszać właścicieli starszych samochodów do przeróbek instalacji. Mogą ale nie muszą. Właściciele młodszych aut nie mają wyboru.

Właściwie to dzienne przezywają renesans tylko dzięki przepisom i (głównie) technologii LEDowej. Nie sądzę, żeby ktokolwiek z nas się nad tym głębiej zastanawiam, gdyby miał zakładać światełka ze zwykłą żarówką w środku (np. P5W jak dawniej było) nawet mimo obowiązkowego świecenia.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2011, 13:06:12 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl