Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej.  (Przeczytany 152487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: światła do jazdy dziennej Auris montowane seryjnie
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Września 2011, 13:38:32 »
Czyli nie mamy świateł do jazdy dziennej.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Września 2011, 14:19:30 »
No nie. Jeśli do jazdy w dzień, zamiast świateł do jazdy w dzień, używasz świateł mijania to należy rozumieć zawsze mijania razem z pozycyjnymi. A pozycyjne to wiadomo - wszystko dookoła gabloty ;)
pzdr.
Michał

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Września 2011, 14:34:53 »

Wydaje mi się, że chodzi o to, że nie podświetla się deska rozdzielcza. Ja tak mam, światła zapaląją się automatycznie, ale podświetlenie deski działa dopiero po przekręceniu włącznika (przygasają też wtedy zegary, żeby nie razić nocą po oczach).

U mnie niestety żadnych automatów niema, muszę przekręcać ręcznie (przez co mam problem z podświetlaniem zegarów) Nie wiecie czy to jakiś moduł ? czy opcja komputera  ? próbowałem dowiedzieć się w 2 ASO (CCC i Włochy) , ale twierdzili ze 'nie da się' zrobić u mnie takiego automatu, który włączy światła automatycznie, a dopiero po przekręceniu wajchy przyciemni zegary

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Września 2011, 14:52:37 »
No nie. Jeśli do jazdy w dzień, zamiast świateł do jazdy w dzień, używasz świateł mijania to należy rozumieć zawsze mijania razem z pozycyjnymi. A pozycyjne to wiadomo - wszystko dookoła gabloty ;)

Dziś sprawdzę :)

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Września 2011, 14:51:14 »
...Sami wiecie jak czasem wygląda 10 letnie auto z LEDami z przodu - przysłowiowy kwiatek do kożucha...

W imię Ojca i Syna... widziałem jadąc z pracy Corollę IV (E70) Kombi (tak mi to wyglądało przynajmniej) z ledami... Można to tak montować bez zgody konserwatora zabytków? :roll: :grin:
"With Oden on our side..."

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Stycznia 2012, 18:34:35 »
Czy ktoś montował światła dzienne? Nie ma za bardzo gdzie ich zamontować, zostaje tylko wymianka na halogeny?
Where Wishes Fly......

douglas

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Stycznia 2012, 20:44:54 »
Witam serdecznie!
Ja również rozważam sprawę zamontowania takowych świateł. Bardzo zależy mi, żeby całość wyglądała solidnie i nietandetnie. Z drugie strony chyba wolałbym nie pozbywać się oryginalnych świateł przeciwmgłowych, ale jak na razie lepszego miejsca ciężko szukać. Od zeszłego roku jestem baaardzo zainspirowany rynkiem aut z USA. Tam wszystkie Toyoty i Lexusy zależności od modelu mają w standardowo lub za symboliczną dopłatę 50$ światła do jazdy dziennej wykorzystującą żarówkę świateł drogowych. Napięcie jest odpowiedni zmniejszone, tak że barwa jest światła złoto-pomarańczowa. Pomysł fajny bo w przeciwieństwie do świateł mijania - drogowe świecą na wprost przez co są bardzo dobrze widoczne a dzięki zmniejszeniu natężenia nie oślepiają. Oczywiście, tamte mają odpowiednią homologację. Tak dla ciekawostki powiem, że takie samo rozwiązanie świateł do jady dziennej w Europie jest min. w VW Golfie VI w standardowych światłach halogenowych i kilku modelach Renault, Audi. Kilka miesięcy temu rozmawiałem na ten temat ze znajomymi ze ASO Toyoty i powiedzieli mi, że doskonale wiedzą o co mi chodzi, ale nie mogą wziąć za to odpowiedzialności. Szkoda że aspekty prawne na to nie pozwalają,0 chociaż coraz częściej myślę, żeby i tak, coś takiego zainstalować ;))

Oto jeden z przykładów: (stojąc centralnie na przeciwko światła świecą jeszcze mocniej)
http://www.netcarshow.com/lexus/2008-is-f/800x600/wallpaper_0c.htm

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Stycznia 2012, 20:58:37 »
Tak jak pisałem, nie ma miejsca na dodatkowe swiatła obok halogenów. Podobno te z Yarisa dzienne pasują w miejsca halogenów. Dla mnie jest to o tyle komfortowe bo mam czujnik swiatła. Był temat jak nieergonomicznie Toyota zrobiła w aurisach sterowanie podświetlenia. Jadę rano do pracy, jest dzień - chcę mieć podświetlenie na full, wracam jest wieczór - muszę ściemniać. Przy światłach dziennych licznik mam przyciemniony ale bez załączonych świateł mijania licznik świeci "normalnie" - jak zapada zmrok czujnik przełącza światła na mijania i licznik przechodzi w moje ustawiania przyciemniane :) Tym sposobem nie muszę robić kolejnej rzeczy w aucie :)
Where Wishes Fly......

douglas

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Stycznia 2012, 21:06:05 »
No tak, miejsca nie ma. Więc pozostaje patent "amerykański"  :grin: u Ciebie to w ogóle komfortowa sytuacja skoro masz czujnik zmierzchu.

douglas

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Stycznia 2012, 18:07:55 »
Dla lepszego zobrazowania działania świateł do jazdy dziennej wykonanych w sposób popularny w USA pozwolę sobie zamieścić 2 krótkie filmiki:

Pierwszy dotyczy modelu RX - część z Was pomyśli że są to światłe mijania, bo rzeczywiście tak wyglądają, jednak zapewniam was, że to są światła do jazdy dziennej, pierwszy z RXów (srebrny) ma światłe mijania w technologii LED więc drogowe są po wewnętrznej stronie lampy, czerwony zaś standardowo jest wyposażony w ksenonowe, soczewkowe światłe mijania, które widać po wewnętrznej stronie lampy  :grin:

Aby nie tracić czasu przewińcie do 2:44 min.
http://www.youtube.com/watch?v=ahBvlist0BE&feature=plcp&context=C3b9cb8dUDOEgsToPDskLATQrOOZwRHj5XL1ygZ6VZ

Drugi przykład dotyczy modelu LS - aby szybko przejść do momentu gdzie światła są widoczne przewińcie do momentu 4:53 min.
http://www.youtube.com/watch?v=qXWc_eoSEAQ&feature=relmfu

Z góry przepraszam za opisanie sprawy na przykładzie Lexusów ale tylko takie znalazłem, a że Toyota i Lexus są rodzeństwem to myślę, że te przykłady są adekwatne do sytuacji.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Stycznia 2012, 10:39:39 »
Takie same światła mam w Camry III gen.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Stycznia 2012, 11:31:19 »
Światła w ASO - zamiana za halogeny, założenie świateł z Yarisa - ok 900zł, w girmie Sowier w Krakowie, która specjalizuje się w naprawą Toyot - ok 500zł
Where Wishes Fly......

Offline nusiu1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Stycznia 2012, 20:50:49 »
Sam zastanawiam sie nad czymś ledowym ale nic a nic mi sie nie podoba
wszystko wygląda jak wiocha i nie ma homologacji itd.

może coś takiego można wymyślać kształty itd.
jest gwarancja door to door i 2 lata
a w Auris 1 obok halogenu jest trójkat
i tam bym to umieścił nic tam wizualnie nie popsuje
tyle, że mogą być zagłęboko

czy one mają być widoczne też z boku? czy tylko z przodu?
Toyot brykający

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Stycznia 2012, 00:11:45 »
eee no z boku chyba nie musza byc widoczne,
tutaj chłopaki proponują :
http://forum.myaygo.pl/swiatla-dzienne-Auris-08-t15618.html
Where Wishes Fly......

Offline yetix

• Toyot Pełzający