Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej.  (Przeczytany 152579 razy)

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Odp: Światła do jazdy dziennej.
« Odpowiedź #180 dnia: 04 Marca 2015, 20:21:58 »
Jedyne co to kilka razy mi się nie załączyły

No właśnie, nie załącza się, bo zrobili słaby montaż, do tego kable przeciągnięte przez "skrzela" wywietrznika, centralka upchnięta luzem w miejscu narażonym na wilgoć. Ja bym u nich już nic nie zakładał, albo patrzył na ręce :)
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #181 dnia: 04 Marca 2015, 20:24:10 »
Rozumiem, no dobrze wiedzieć, a wydawali się solidni. Przez ponad rok jedyne miejsce dla mnie to ASO, ale później na pewno Ich nie odwiedzę.
Mam nadzieję, że dojdziesz z tym do ładu :)

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #182 dnia: 04 Marca 2015, 20:24:42 »
Popatrz tylko ile starych aut jeździ z chińskimi ledami, przecież nie montują ich w ASO - a świecą :)

No właśnie świecą ale wyglądają wprost dramatycznie w większości. Poprzekrzywiane i brzydkie.

patkrz, ten Twój warsztat od czujników to też niestety kichę odwalił, ale poprawki zrobię dopiero jak się ociepli ;)

No i tego chciałbym uniknąć. Tzw. kichy. Szczególnie przy mojej nadwrażliwości na auto:P

Przy takim montazu pewnie kąty swiecenia mozna sobie wsadzic - bedzie swiecic mocno na boki i slabo do przodu.

No ale to będzie powodowało, że:

Mi będą słabo oświetlać drogę? Czy będą kiepsko wyglądać do przodu - będzie wrażenie, że jeden świeci mocniej a drugi słabiej?

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 04 Marca 2015, 20:48:21 »
Podziwiam ludzi - a raczej ich brak jakiekolwiek poczucia estetyki - montujący byle jakie badziewie, bo chcą wyglądać trendy...

Offline darekbb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 04 Marca 2015, 21:01:05 »
Podziwiam ludzi - a raczej ich brak jakiekolwiek poczucia estetyki - montujący byle jakie badziewie, bo chcą wyglądać trendy...

Tu chodzi o oszczedność pradu, zwlaszcza jak sie jeździ do roboty 6km tak jak ja. Różnica w spalaniu jest w zasadzie pomijalna, gdzieś czytałęm że to ok 0,2 l / 100, dużo wiecej można zbić umiejętną techniką jazdy

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #185 dnia: 04 Marca 2015, 21:05:16 »
No i tego chciałbym uniknąć. Tzw. kichy. Szczególnie przy mojej nadwrażliwości na auto:P
Naprawdę ASO nie daje gwarancji pracy niczym artysta. Choć sama do Nich jeżdżę, to jestem mocno krytyczna dla Ich pracy. W niektórych sytuacjach szkoda tracić duuużo kasy. Ale dowiedz się jeszcze ile życzą sobie za sam montaż.

Offline kostek6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #186 dnia: 04 Marca 2015, 21:06:18 »
DRL używasz w momencie gdy światła faktycznie nie są potrzebne (świeci słońce, jest jasno), ale światło jest wymagane przepisami. Dobrze byłoby gdyby nie było ono uciążliwe dla innych, czyli świeciło prosto przed samochód (ale jak to sprawdzić, skoro "maszyny" na stacjach nie potrafią obniżyć się do poziomu ich montażu ?).

Moja propozycja to wykorzystanie miejsc na światła przeciwmgłowe przednie. Jeśli masz atrapy (były takie Toyoty ?) to nie ma problem. Jeśli masz oryginalne przeciwmgłowe to zastanów się kiedy ostatni raz ich używałeś, i czy są sprawne :grin: U mnie wygląda to mniej więcej tak:

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #187 dnia: 04 Marca 2015, 21:15:35 »
Ale dowiedz się jeszcze ile życzą sobie za sam montaż.

1007zł kosztuje wszystko -  ledy z pełnym montażem

@kostek6
Właśnie te ledy w halogenach mi się nie podobają. To już wolę bez. Za to te w zderzaku idące zgodnie z tym przetłoczeniem to strasznie!!!

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Marca 2015, 21:21:45 »
1007zł kosztuje wszystko -  ledy z pełnym montażem
Chodziło mi aby kupić ledy na allegro, a zamontować w ASO skoro bardzo chcesz.
Pewnie dorzucają sobie z 200 zł za części.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 04 Marca 2015, 21:21:56 »
Od paru lat jest wielki trend na posiadanie ledów. I jak widzę takiego sztrucla 15 letniego, z ledami w postaci 5 zaróweczek podłużnych przyklejone niemalże na zderzak, to płacze i krzyczę wewnętrznie - skąd się tacy ludzie biorą. A jeszcze na dodatek w wielu przypadkach co drugi led spalony.
Ledy w przedstawionym wyżej Aurisie bardzo mi się podobają - trochę drogo zabawa 1000zł. Ale wygląd bardzo ok.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: 04 Marca 2015, 21:24:23 »
ja mam coś takiego, świecą bardzo ładnie

Offline Toni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 04 Marca 2015, 21:32:46 »
Pewnie wszyscy ci "mrugają" Zapal q...a te światła! :cheesy:

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #192 dnia: 04 Marca 2015, 22:20:37 »
Mnie ta "moda" zupełnie nie przekonuje. Nie dość, że brzydkie jak noc, to z braku (IMHO) bardziej poprawiającego bezpieczeństwo oświetlenia z tyłu*, zupełnie nieprzydatne.
Wychodzę z założenia, że skoro stać mnie na samochód, to stać mnie na żarówki do niego. Te ułamki litra "zaoszczędzonego" paliwa to już zupełna paranoja...

* dlaczego z tyłu ważniejsze? ano dlatego, że przeważnie ci amatorzy "pseudo DRL" zapominają, że robi się czasami ciemno i ich tyłek jest bardzo słabo widoczny w zapadającym zmierzchu...
"I love the smell of flames early in the morning..."

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 05 Marca 2015, 09:10:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Wychodzę z założenia, że skoro stać mnie na samochód, to stać mnie na żarówki do niego. Te ułamki litra "zaoszczędzonego" paliwa to już zupełna paranoja...
zapominasz tylko że często nawet auta które mają możliwość aktywacji funkcji "DRL" robią to poprzez automatyczne włączanie oświetlenia - całego oświetlenia. A po co mi podświetlanie całego pulpitu, klamek, przycisków otwierania szyb czy tablicy rej. itp. Nieliczne oferują funkcję aktywacji tylko lamp przednich lub oświetlenia P+T a prawdziwe DRL to dopiero od momentu pojawienia się obowiązku montowania DRL fabrycznie które są i skuteczne i oszczędne.
W dzisiejszych autach nie można stwierdzać że
Cytuj (zaznaczone)
Te ułamki litra "zaoszczędzonego" paliwa to już zupełna paranoja...
ponieważ cała elektryka jest tak policzona że przy pełnym oświetleniu + dmuchawie i sprzęcie audio altek pracuje na max swoich możliwości. Nie dziwi Cię ogromny rozrost branży regeneracji/napraw alternatorów od momentu wprowadzenia obowiązku jazdy na światłach ? Wcześniej auto musiało mieć min pół miliona przebiegu żeby pojawiły się problemy z ładowaniem. Dzisiaj już 250-300 tyś km.
Poza tym
Cytuj (zaznaczone)
Te ułamki litra
Akurat jeździłem długo jednym autem przed obowiązkiem jazdy na światłach i kilka lat po, popularnym 1.9TDI 90KM.
Ba, cala flota 43 samochodów jeździła. Wiesz ile wzrosło spalanie ?? O 300ml na każde 100km, w każdym aucie. A każde robiło między 70 a 90tyś km rocznie. To teraz policz ile to te 3 setki... U mnie to było do 90 tyś km czyli 270 litrów więcej przepalonego paliwa.
270 litrów... przyjmijmy 250 średnio x 43 samochody...
Teraz widzisz różnicę ?

Offline darekbb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 05 Marca 2015, 09:19:20 »
Dokładnie to o czym pisalem. Żarówki świateł mijania maja dziesięciokrotnie wiekszy pobór mocy, niż światła dzienne ledowe. A jeżdżąc krótkie odcinki akumulator mniej sie wyladowuje

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl