Dobra, pisanie półsłówkami jest bez sensu. Postanowiłem podejść do tematu bardziej merytorycznie. Sprawdziłem kilka kombinacji oraz przedstawiam poniżej ich opis wraz z moimi domysłami. Proszę o uwagi do poszczególnych nr kombinacji. Dodam tylko, że obserwacji dokonałem przy -7 stopniach, lecz tak samo jest przy -1. Piszę o tym, gdyż pojawiły się głosy, że temp może mieć wpływ na działanie układu klimatyzacji. Dodatkowo informuję, że określenie, że coś jest "włączone" oznacza sytuację, gdy pali się dioda na opisywanym przycisku:
Kombinacja nr 1: Gdy przycisk AC został wcześniej włączony ręcznie to po zgaszeniu auta i ponownym jego uruchomieniu przycisk AC nie jest już włączony. Samochód "nie pamięta" tego ustawienia. Przycisk ten nie włącza się również samoczynnie tj. nie powraca do poprzedniej nastawy nawet gdy silnik się nagrzeje, a o takim efekcie co niektórzy pisali. Czyli znów samochód nie pamięta tego ustawienia. Jeżeli zaś znów ręcznie włączy się przycisk AC,gdy samochód jest juz odpalony to będzie on włączony i samoczynnie się nie wyłączy aż do ponownego zgaszenia silnika. Po ponownym odpaleniu silnika przycisk się nie włączy.
Kombinacja nr 2: Włączenie przycisku FRONT powoduje włączenie również przycisku AC.
Kombinacja nr 3: Przełączenie obiegu na zamknięty powoduje włączenie przycisku AC. Powrót do obiegu otwartego znów wyłącza przycisk AC.
Kombinacja nr 4: Jeżeli przycisk AUTO został wcześniej włączony to będzie palić się zawsze niezależnie od tego czy auto jest gaszone i ponownie uruchamiane. Czyli samochód pamięta tę nastawę.
Kombinacja nr 5: W trakcie gdy załączony jest przycisk AUTO i gdy dokona się wówczas ręcznie korekty siły nadmuchu ewentualnie zmieni kierunek nawieu to przycisk AUTO się wyłącza (i to jest chyba ok) ale nie włącza się przycisk AC (i to nie jest chyba ok), czyli najpewniej taka ręczna korekta siły nadmuchu czy też jego kierunku wyłącza klimatyzację.
Kombinacja nr 6: W momencie gdy włączony jest przycisk AUTO i nacisnie sie również przycisk AC to palą się jednoczesnie oba przyciski tj AUTO i AC (tego nie rozumiem). W drugą stronę to nie działa tzn. gdy włączony jest przycisk AC to włączenie przycisku AUTO wyłącza przycisk AC (i to jest chyba ok).
Kombinacja nr 7: Jeżeli przed zgaszeniem samochodu był włączony przycisk AUTO to po uruchomieniu auta po dłuższym jego postoju tryb AUTO nie przestawi obiegu na zamkniety (wydaje mi się, ze tak powinno być jeżeli na zew jest bardzo zimno lub bardzo gorąco). Ps. Oczywiście po jakimś czasie tryb AUTO powinien powrócić do obiegu otwartego...przynajmniej tak mi się wydaje.
Mam nadzieję, że przedstawione opisy/kombinacje mają dla Was sens i sprawią, że znajdziecie czas i siłę, by się ustosunkować ☺