Autor Wątek: Klimatyzacja - problem  (Przeczytany 54776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

oldGreg

• Gość
Klimatyzacja - problem
« dnia: 05 Września 2011, 13:53:13 »
witam,
moja klima ostatnio przestala dmuchac zimne powietrze. tzn powietrze jest chlodne ale nie zimne i w garace dni samochod jest ciezko schodzic (klima chodzi na max zeby bylo 18C). Jakies pomysly?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Klimatyzacja - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Września 2011, 14:31:28 »
Napełnić.

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Września 2011, 14:33:58 »
Podstawa to sprawdzenie ilości czynnika. Jeśli kompresor działa, to trochę tego czynnika musi być - inaczej by nie wystartował. Ale jeśli działa i powietrze jest chłodne ale nie zimne (ale chłodniejsze niż "atmosferyczne") to IMO uciekło Ci sporo czynnika.
Stare auto? Jakieś przygody miałeś ostatnio może?

Przy automatycznej klimie może być uszkodzony czujnik temperatury wewnętrznej.
pzdr.
Michał

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Września 2011, 14:53:47 »
Auto ma 3.5 roku wiec nie takie stare. Poprzednie co mialem z klima jezdzily latami bez zagladania do niej i wlasnie dziwi mnie taki szybki ubytek. Niedlugo serwis sie zbliza wiec powiem zeby zerkneli. Dzieki za podpowiedzi.

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Września 2011, 15:41:52 »
Podjedź na jakiś serwis klimatyzacji. U mnie w mieście taka usługa kosztuje ~160 złotych. Napuszczą Ci czynnika, oleju i kontrastu. Po kilku dniach używania klimy podjedziesz jeszcze raz i w świetle UV miejsce przecieku będzie widać.
Chyba, że okaże się że przyczyna leży gdzie indziej. Po ilości dodanego czynnika się dowiesz czy w tym był problem.
pzdr.
Michał

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2011, 20:45:46 »
...Jeśli kompresor działa, to trochę tego czynnika musi być - inaczej by nie wystartował...

Czy na pewno? Pytam, bo kiedyś byłem innym autem napełniać klimę i pan serwisant powiedział, że niestety będzie chodził "na sucho", bez smarowania, aż się zatrze... Powiedział, że jeśli klima już słabiutko chłodzi, to nie powinno jej się już załączać, żeby do tego nie doprowadzić. No chyba, że w jednych modelach klimatyzacji są zabezpieczenia uniemożliwiające włączenie, a w innych nie :|
"With Oden on our side..."

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Września 2011, 20:50:03 »
...Jeśli kompresor działa, to trochę tego czynnika musi być - inaczej by nie wystartował...

Czy na pewno? Pytam, bo kiedyś byłem innym autem napełniać klimę i pan serwisant powiedział, że niestety będzie chodził "na sucho", bez smarowania, aż się zatrze... Powiedział, że jeśli klima już słabiutko chłodzi, to nie powinno jej się już załączać, żeby do tego nie doprowadzić. No chyba, że w jednych modelach klimatyzacji są zabezpieczenia uniemożliwiające włączenie, a w innych nie :|

ZTCW we wszystkich samochodach są czujniki niskiego i wysokiego ciśnienia. Poniżej ani powyżej optimum kompresor nie działa. Zatrzeć się może z braku oleju albo może jak jest zbyt wyeksploatowany - w każdym razie kompresora nie zmusisz do pracy przy braku czynnika :)
pzdr.
Michał

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Września 2011, 20:59:42 »
No ok, może on się wtedy nieprecyzyjnie wyraził, albo może ja po prostu go nie zrozumiałem :-) W dziedzinie urządzeń klimatyzacyjnych należę raczej do laików, którzy potrafią obsługiwać, ale z serwisowaniem to już sobie niekoniecznie radzą <diabel>
"With Oden on our side..."

Offline robo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudnia 2014, 09:23:19 »
Witam,
Aby nie zakładać nowego tematu, chciałbym się spytać czy ktoś miał taki problem z klimą:

Jakieś dwa tygodnie temu jadąc z rodziną autem, przy włączonej klimatyzacji w ciągu chwili zaczęły mi parować okna. Jako że jest zimno to nie wiem do końca czy to wina np. małej ilości czynnika czy to coś innego, bo wyłączając A/C od razu czuć taki specyficzny zapach. Tak samo gdy po dwóch dniach włączę klime to ja trochę czuć, ale szyby dalej mam zaparowane.
Klimatyzacja była na przeglądzie (nie w ASO) dwa lata temu, był dopełniany czynnik plus odgrzybianie.
Jak myślicie co to może być? Bo nie chce aby w serwisie próbowali mi wcisnąć kit że potrzebna jest wymiana bóg wie czego.

Pozdrawiam

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudnia 2014, 09:31:58 »
A kiedy wymieniałes filtr kabinowy? Raz na dwa lata to za mało...
Żyj i daj żyć innym.

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Grudnia 2014, 10:41:58 »
U mnie po 4 latach serwisowania w ASO okazało się że ani razu nie wymienili mi filtra kabinowego, tak więc od razu wymień sobie filtr.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Grudnia 2014, 11:04:28 »
Po raz kolejny - jak jest zimno <4 stopnie, sprężarka klimatyzacji się nie uruchamia -> wnętrze auta się nie osusza.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Grudnia 2014, 11:08:38 »
Witam, Aby nie zakładać nowego tematu, chciałbym się spytać czy ktoś miał taki problem z klimą: Jakieś dwa tygodnie temu jadąc z rodziną autem, przy włączonej klimatyzacji w ciągu chwili zaczęły mi parować okna. Jako że jest zimno to nie wiem do końca czy to wina np. małej ilości czynnika czy to coś innego, bo wyłączając A/C od razu czuć taki specyficzny zapach. Tak samo gdy po dwóch dniach włączę klime to ja trochę czuć, ale szyby dalej mam zaparowane. Klimatyzacja była na przeglądzie (nie w ASO) dwa lata temu, był dopełniany czynnik plus odgrzybianie. Jak myślicie co to może być? Bo nie chce aby w serwisie próbowali mi wcisnąć kit że potrzebna jest wymiana bóg wie czego. Pozdrawiam

ja mam tak samo - w plusowych temp - klima chodzi i wszystko jest spoko, w minusowych - parują szyby.
byłem u magika jednego od klimy i komputerów - zna problem. Powiedział, że na parowniku jest czujnik temperatury, który odłącza sprężarkę przy temperaturze około zera stopni (nie pamiętam ile dokładnie) - lampka klimy się świeci, ale klima nie pracuje. Przestawił mi na komputerze tak, że czujnik wskazuje zawsze 10 stopni i klima chodzi przez cały czas. działało to jakiś czas rewelacyjnie, ale teraz znowu klima nie pracuje w minusowych temperaturach - więc muszę się z magikiem umówić jeszcze raz, niech coś pokombinuje.
Opcje są dwie - komputer samochodu zresetował czujnik i wróciło wszystko do stanu poprzedniego, albo zamarzł mi parownik... dam znać po nowym roku, jak już podstawię auto do serwisu.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Grudnia 2014, 11:22:47 »
A włączasz klime w trybie auto, czy w manual sam srodkowy A/C? Ja włączam w sam A/C i nigdy nie miałem problemu z parowaniem, zawsze szybko szyby odparowuje. Ale w trybie auto chyba też nie ma z tym problemu.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Grudnia 2014, 11:27:14 »
ja próbowałem każdej kombinacji - wszystko daje ten sam efekt.
aha - filtry powymieniane, klima sprawna, nabita itd..
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl