Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 251849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Września 2012, 22:31:45 »
mnie wyszło ze instalacja sie zwróci po 4 miesiącach a rocznie zaoszczedzę 4k :D
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

jaszczurek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Września 2012, 21:25:27 »
jak można pokarać japoński silnik gazem  :-o?!

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Września 2012, 21:54:49 »

Normalnie  :grin:

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Września 2012, 11:27:15 »
kolejne posty nie na temat beda usuwane a autor nodpowiednio nagradzany.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Września 2012, 12:08:34 »
Wydaje mi sie, ze lepszy niezly gaz niz tankowanie benzyny na no name'ach 'bo taniej'. Ciekawe co silnik gorzej zniesie.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

tom

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Września 2012, 12:28:23 »
gaz to zuoo i trzeba o tym głośno mówić, a już tym bardziej do japońskich silników. kwestia jest tylko tego rodzaju że osoba montująca gaz nawet w japońcu nie zauważy zniszczeń itd bo sprzeda auto wcześniej niż zacznie się dziać coś poważnego. prawda jest taka że jak ktoś nie planuje jezdzic autem więcej niż 3-4 lata/ 100 000km to nie ma się co gazu bać - negatywne skutki odczuje zapewne następny właściciel.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Września 2012, 12:34:21 »
[..] negatywne skutki odczuje zapewne następny właściciel.

Rozwiń swoją teorię proszę o negatywne skutki jazy na LPG dobrze zamontowanej na dobrych podzespołach i monitorowanej. Znam ludzi którym w autach PB szkodzi...

tom

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Września 2012, 13:55:18 »
miałem na myśli zniszczoną głowicę, rozregulowane zawory, przepalone zawory (zdarza się też) i inne dolegliwości które mogą powstać w czasie użytkowania których pośrednią lub bezpośrednią przyczyną mógł okazać się gaz. - mowa oczywiscie o nowych silnikach, jak wiadomo te starsze są żytowniejsze i dobrze tolerują gaz

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Września 2012, 14:32:02 »
miałem na myśli zniszczoną głowicę, rozregulowane zawory, przepalone zawory (zdarza się też) i inne dolegliwości które mogą powstać w czasie użytkowania których pośrednią lub bezpośrednią przyczyną mógł okazać się gaz. - mowa oczywiscie o nowych silnikach, jak wiadomo te starsze są żytowniejsze i dobrze tolerują gaz

Mogła też okazać się beznyna i milion innych przyczyn. Ze stereotypami ciężko walczyć, niestety.
pzdr.
Michał

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Września 2012, 20:11:11 »
mowa oczywiscie o nowych silnikach, jak wiadomo te starsze są żytowniejsze i dobrze tolerują gaz

tak, tak a czerwone są najszybsze

od razu widać że kolega za bardzo nie wie o czym pisze , zasłyszane przekazane w dalszy obieg  i tak się tworzą mity
 są i stare, które nie znoszą LPG są świeże auta które doskonale znoszą LPG, większość awarii silników nie jest spowodowana faktem zasilania LPG a niewłaściwym montaże, jakością zainstalowanych rzeczy (decydują o tym klienci podczas wyboru warsztatu i instalacji decydując się ceną) oraz faktem braku serwisu instalacji oraz pomijaniu dodatkowych czynności np sprawdzaniu zaworów itd itd

to że auto odpaliło na PB przełączyło się na LPG i jedzie, nie zapalił się check to nie znaczy że jest OK. Po to są przeglądy na których sprawdza się nie tylko czy jest dokręcone koło i wymienia olej ale powinno się bezwzględnie sprawdzić chociaż podstawowe parametry np. korekty PB w przypadku aut zasilanych LPG
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Alwaro

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Kwietnia 2013, 20:25:14 »
Witam osobiście uważam że silniki Toyoty dobrze tolerują gaz, Mam Auris-ke z silnikiem 1.4 vvti z instalacją stag 300 , parownikiem Alaska-07 , pseudo wtryskami niebieskimi Reg- fast , Auto śmiga już cztery lata i wszystko działa bez zarzutu ,pali na poziomie w trasie 7,5-8 przy sredniej prędkości do 120km/h w mieście 8 litrów , nie ma żadnej różnicy czy auto jeździ na gazie czy na benzynie , raz do roku wymieniam filtry , Auto zagazowałem jak miało przebieg 10 tyś km zrobiłem już na gazie może nie kosmiczny przebieg 50 tyś ale napewno się to opłacało , pozdrawiam niezdecydowanych

Offline Kramag

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Kwietnia 2013, 22:31:20 »
Moja Tojtojka miała instalację od nowości (założona 3 dni przed 1wszą rejestracją) przejechała już 127 tys kmów w tym u mnie 8 tys i poza zawieszonym czujnikiem poziomu gazu zero usterek.
Dodam że instalacja IV lub V generacji STAG wtrysk w fazie płynnej.
Oleju nie bierze, żadnej różnicy poza zmniejszonym momentem obrotowym nie zauważyłem, a w potfelu owszem.
Spalanie 8L gazu po mieście +1L benzyny 98 przełącza się dość późno więc nie stosuję przepalania benzyną.
Jak miałem audi wyjeżdżałem 3 zbiorniki gazu i 1 benzyny przejechałem 120 tys bez kłopotów.
Przy moich przebiegach (45-50tys) po 3 latach zwróci mi sie cały samochód, a nie tylko instalacja.
Generalnie polecam koszty dodatkowej obsługi minimalne, a przy 15 tys km rocznie zaczyna sie opłacać
Nobla temu co wymyślił łózko ale niech ja dorwę wynalazcę roboty

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Lipca 2014, 11:42:42 »
Auris 2010 fl 1.6 132 KM

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.703881666336375.1073742671.147029708688243&type=3

Jak na razie bez problemów i bez różnicy w odczuciach - benzyna / gaz

volti

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Września 2014, 19:29:30 »
Ktoś z was orientuje się jak silniki vvt-i 1,4 tolerują gaz? Da się wgl zagazować bez ryzyka wypalenia gniazd zaworowych?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Września 2014, 19:59:07 »
Prędzej czy później zawory wydechowe zrobią się ciasne. 50 tys. powinny wytrzymać, zdarza się że nawet 100.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl