Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 252049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #195 dnia: 24 Lipca 2018, 00:35:13 »
Od jakiegoś czasu myślę o założeniu gazu w mojej Aurisce 1.6 124 KM.
Panna już niemłoda, bo 2007 i doświadczona ? przejechane ok. 330 t. km, ale świeżo po generalnym remoncie silnika. Planuję nią jeździć do końca jej żywota. Mam nadzieję, że przynajmniej ze 4 lata, a liczę na więcej. Nie jeżdżę dużo, zakładam ok. 12-13 tys. km rocznie, ale kalkulatory pokazują, że instalacja powinna się zwrócić za ok. 14 miesięcy.

Czy ktoś ma doświadczenie z LPG w wiekowej aurisce?
Jaką instalację polecacie?
Czy warsztat ENERGY GAZ POLSKA nadal jest godny polecenia?

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #196 dnia: 24 Lipca 2018, 17:36:47 »
Napisałam do kilku warsztatów i uzyskałam takie propozycje

1.
ALEX OPTIMA NANO 4 cyl
 Przełącznik: ALEX
 Reduktor: SHARK 1200
 Wtryskiwacze: Barracuda 4 cyl
 Zbiornik: Toroidalny
Zawór tankowania: Pod klapką wlewu benzyny
Cena: 2600 zł
Dopłaty:
Pokrowiec na koło zapasowe:   + 30 zł
Wlew gazu:   + 150 zł

2.
AC STAG 4 Qbox Basic
Przełącznik: AC
Reduktor: R 02
Wtryskiwacze: W01 4 cyl
Zbiornik: Toroidalny
Zawór tankowania: Pod klapką wlewu benzyny
Cena: 2600,00

3.
BRC SQ 32 OBD - PEŁNA WŁOSKA KOMPLETACJA
Cena 2900,00
tu niestety żadnych innych informacji nie uzyskałam, poza mega bełkotem marketingowym, jaki to warsztat jest wspaniały. I albo marketing działa, albo warsztat naprawdę taki super, bo  termin montażu zaproponowali na 24.09.2018 r.

Liczę na Waszą pomoc w wyborze instalacji, bo zupełnie się na tym nie znam.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #197 dnia: 24 Lipca 2018, 17:41:13 »
Wybrałbym numer 1.
Najważniejszy jest dobry monter, bo będzie wiedział co założyć i będzie umiał wystroić.

3 to pewnie EGP.

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #198 dnia: 24 Lipca 2018, 18:03:52 »
3 to pewnie EGP.
:good:
Mail jest tak napisany, że nie da się go czytać. Do tego w dużej części na czerwono.
Marketingowca powinni zdecydowanie zmienić.
Mnie w każdym razie skutecznie zniechęcili.

Najważniejszy jest dobry monter, bo będzie wiedział co założyć i będzie umiał wystroić.

To będzie kolejna zagwozdka :)
Ta oferta pochodzi z warsztatu D.A.M. Autogaz

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #199 dnia: 24 Lipca 2018, 20:27:22 »
Po raz kolejny:

http://lpg-forum.pl/warsztaty-polecane.html

Również skłaniałbym się ku 1 ale również potwierdzam jak kolega powyżej, że poprawne wykonanie i wystrojenie instalacji to podstawa.
Koniecznie walcz o PEŁNY wlew pod klapką! Będziesz mi kiedyś dziękował i Twoje plecy Tobie :)
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #200 dnia: 25 Lipca 2018, 00:23:37 »
Po raz kolejny:

http://lpg-forum.pl/warsztaty-polecane.html

Wątek prześledzony :) i do warsztatów tam polecanych napisałam.

Kolejna oferta z teraz warsztatu migaz:
4) Instalacja Landirenzo Omegas OBD w cenie 3550 zł. Gwarancja na instalację wynosi 24 miesiące bez limitu przebiegu, a przeglądy instalacji wyznaczone są co 15000 km.
5) Instalacja Landirenzo EVO w cenie 3000 zł. Gwarancja na instalację wynosi 24 miesiące bez limitu przebiegu, a przeglądy instalacji wyznaczone są co 15000 km.
6) Instalacja Lovato Smart turbo EXR w cenie 2700 zł. Gwarancja na instalację wynosi 24 miesiące bez limitu przebiegu, a przeglądy instalacji wyznaczone są co 15000 km.
7) Instalacja Stag Qbox Plus z reduktorem KME Silver i wtryskiwaczami Hana w cenie 3200 zł. Gwarancja na instalację wynosi 24 miesiące bez limitu przebiegu, a przeglądy instalacji wyznaczone są co 10000 km.

Jak widać rozbieżność w cenie niemała (2700-3550). Nie chcę oszczędzać na instalacji. Pytanie, czy jest sens zapłacić te 3550 zł, czy spokojnie sprawdzi się ta za 2700 zł.

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #201 dnia: 25 Lipca 2018, 07:23:58 »
bierz Polskiego STAGA!!

wszędzie to ogarniają, w każdej budce z piwem .

Ja mam w mojej 2letniej hybrydzie taki zestaw:

stag qbox
wtryskiwacze w01
reduktor r02
butla w kole ~55litrów

Całość z montażem kosztowała mnie ~2200
Zrobione już 40 000km i wszystko jest ok .
Wymieniam tylko filtry co 5-10 000km

Acha, polecam dać filtr fazy lotnej  za reduktorem, a drugi przed wtryskiwaczami.

Offline MareKa

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #202 dnia: 25 Lipca 2018, 08:42:35 »
Bierz optima. nie będziesz żałował. W aucie żony (też toyotka) jeździ taka już ponad dwa lata i poza zwyczajnym serwisem nic nie robione przy niej.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #203 dnia: 25 Lipca 2018, 09:01:48 »
Oba powyżej to produkcja PL i tu bym pozostał bo na prawdę nie mamy się czego wstydzić. Dodatkowo ewentualny serwis/podzespoły jest dostepny praktycznie od ręki. Jak już wcześniej pisano bierz polecanego i ogarniętego montera, do którego nie będziesz musiał też za daleko jeździć na przeglądy na gwarancji. U mnie STAG QNEXT, Barracuda, przejechane ponad 100tys i wszystko hula (auto dobija do 210tys  - HSD). Już ponad poł roku po 2-letniej gwarancji. W połowie sierpnia będzie generalny przegląd instalacji fachowym, obiektywnym okiem, czy cos czasem nie niedomaga bo ja osobićie nic nie odczuwam i jeździ mi się tak jak nowym. Filtry FC I FL wymieniane tak jak olej czyli co ok 10-12tys. Tankowanie 80% Orlen, 20% BP. Ewentulanie podpytaj o kwestię włączania/wyłączania elektrozaworu na butli bo niektóre sterowniki mają to w oprogramowaniu (chyba alex).
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2018, 09:11:20 wysłana przez fazibazi »

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #204 dnia: 25 Lipca 2018, 11:08:05 »
Na 30 sierpnia jestem umówiony na montaż do warsztatu polecanego z forum LPG. Montują tam polskie instalacje.
Niestety cały czas nie wiem czy zbiornik 680/180 czy 650/180.
Drugi na pewno wejdzie a pierwszy być może- nie ma gdzie takiego zbiornika w Warszawie przymierzyć. Jak mierzyłem miarką to powinno wejść.
Na forum LPG jest instalacja zbiornika 680/220 do Corolli z 2017 roku więc powinno i do Aurisa z 2015 roku też pasować.

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #205 dnia: 25 Lipca 2018, 12:05:30 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Decyzję w zasadzie już podjęłam. Zamontuję instalację Stag.

Niestety z tymi solidnymi monterami, to nie jest już tak łatwo. :(
Pisałam do polecanych warsztatów z http://lpg-forum.pl/warsztaty-polecane.html. Teraz przejrzałam jeszcze te niepolecane i ten,  który wybrałam (Migaz) też się na niej znajduje.

Dlatego zastanawiam się jeszcze nad warsztatem z Mławy - nowotczynski.com.pl. Nie ma go w niepolecanych :), a do tego rodzice mieszkają blisko i będziemy u nich na urlopie, więc przy okazji można załatwić montaż. I są autoryzowanym serwisem STAGa. Migaz nie jest, nie wiem, czy ma to znaczenie w kwestii gwarancji.

Minusem jest odległość. Zastanawiam się więc, jak często potem trzeba odwiedzać warsztat. Pierwszy przegląd chyba po 1000 km, a wcześniej też trzeba jeździć? Często zdarza się wcześniej konieczność poprawek?

Na 30 sierpnia jestem umówiony na montaż do warsztatu polecanego z forum LPG. Montują tam polskie instalacje.
Jeśli to nie tajemnica, to gdzie będziesz montować?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #206 dnia: 25 Lipca 2018, 12:06:47 »
W Auto-Dakar w Warszawie a dokładniej na Zaciszu

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #207 dnia: 25 Lipca 2018, 12:33:26 »
Zastanawiam się więc, jak często potem trzeba odwiedzać warsztat. Pierwszy przegląd chyba po 1000 km, a wcześniej też trzeba jeździć? C
Jezeli montaz był w autoryzowanej stacji STAGa z tego co mi wiadono (ale lepiej dopytać u samego STAGa) mozesz robic przeglądy gwarancyjne (wymiana filtrow i ogólna kontrola) w kazdej innej autoryzowanej stacji STAGa. Więc konieczności jazdy do montera praktycznie nie ma. Chyba że poluzuje się jakiś cybant albo będzie jakis wyciek plynu chłodzącego itp sprawy typowo montażowe.

Zaznaczam Autoryzowana Stacja nie partnerska itp. Troche czasu minęło ale warto dopytać. Znowu lpg- forum:

http://lpg-forum.pl/gwarancja-stag-t46090.html

I stona STAGa, w Wawie masz 5 AS STAG:
https://www.ac.com.pl/pl-klienci-wyszukiwarka
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2018, 12:57:55 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #208 dnia: 25 Lipca 2018, 13:00:39 »
Wszystko pięknie, tylko zwracam uwagę, że tu mamy instalację LPG w aucie o przebiegu 330 tys km i po remoncie silnika.  Czy to nie zmienia jakkolwiek postaci rzeczy?  Temat instalacji LPG w jednostkach VVT-i nie jest zdaje się taki hop-siup?  Tu ciekawa dyskusja:
http://lpg-forum.pl/lpg-w-silnikach-vvt-i-t18131.html

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #209 dnia: 25 Lipca 2018, 13:17:20 »
Tak. Znam osobiście 2 instalatorów (jeden ze staga drugi brc) którzy przed podjęciem się montażu robią sami diagnostykę. Jezeli wszystko jest ok to dopiero kroją. Jeżeli coś nie gra (np świece, przewody, analiza spalin itp) montaz dopiero po usunięciu usterki.  Chcą po prostu uniknąć pozniej jakichkoliwek oskarżeń o to że to że samochod "nie jedzie" to wina isntalacji gazowej a nie ogolnego stanu (zastanego) silnika. W tym przypadku jeżeli remont był wykonany poprawnie i reszta podzespołów gra to czego sie tu obawiać? Myślę ze wtym przypadku prędzej zardzewieje.....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl