Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 251972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #225 dnia: 27 Lipca 2018, 09:07:50 »
Oj zdarzyło mi się.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #226 dnia: 27 Lipca 2018, 09:57:53 »
różnica pomiędzy tymi zbiornikami to 10 litrów gazu (po uwzględnieniu 80% normy).
Trzeba niestety pamiętać, że z większym zbiornikiem auto będzie z tyłu cięższe chociaż i tak zamierzać założyć dodatkowe sprężyn.

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #227 dnia: 27 Lipca 2018, 10:09:22 »
Strasznie dużo ludzi rzuca się na ten gaz. Żeby ten montaż był jakiś tani, to rozumiałbym, ale to sporo kosztuje i oszczędność na gazie nie jest aż taka kosmiczna. Trzeba więc dużo i długo jeździć, żeby to się opłaciło. Zwrot kosztów montażu LPG za 10 lat np., to żadna oszczędność na tle tego, że gaz jest dla silnika znacznie bardziej niekorzystny, niż benzyna. Do tego dochodzi zmniejszony o zbiornik LPG bagażnik, dodatkowe, coroczne, płatne przeglądy instalacji LPG i coś tam jeszcze. Dla mnie opłacalny byłby montaż gazu jedynie w przypadku globalnego kryzysu paliwowego. W przeciwnym wypadku nie będę "psuł" silnika gazem, jak wyraził się jeden z forumowiczów wyżej ;)

Pozwolę się odnieść. Może komuś moje przemyślenia pomogą :)
Długo się zastanawiałam nad montażem. To będzie mój pierwszy samochód z gazem. Nie jeżdżę dużo.
?   Kalkulatory pokazują, że zwrot inwestycji nastąpi w ciągu ok.14 miesięcy. Zakładam, że są optymistyczne,  więc powiedzmy, że będzie to jednak za ok. 2 lata.
?   Auto ma 11 lat i jest świeżo po  generalnym remoncie silnika, więc silnik jest w dużo lepszym stanie niż reszta auta. Nawet, jeśli uwzględnię jego szybsze zużycie na gazie, to myślę, że wcześniej auto zeżre rdza lub inne naprawy będą nieopłacalne, niż zajeżdżę silnik.
?   Planuję autem jeździć do jego zezłomowania, liczę, że będzie to znacznie dłużej 2 lata.
?   Na moja psychikę dobrze działa tankowanie za 100 zł, zamiast za 200 zł :)
?   Środki na instalacje pozyskałam ze sprzedaży drugiego auta (nie muszę brać kredytu ? dodatkowe koszty) i przy okazji spadają koszty utrzymania taboru samochodowego o ok. ? ;)
?   Głównym minusem dla mnie jest zmniejszenie powierzchni bagażowej (przesiadłam się z kombi). W razie potrzeby będę się ratować boxem.

Czy podjęłam dobrą decyzję? Nie wiem, przekonam się za jakiś czas i nie omieszkam się nią podzielić :)

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #228 dnia: 27 Lipca 2018, 14:21:30 »
Ludek mnie też długo namawiali na zamontowanie gazu (UNO 1L). Toyota jest szóstym zagazowanym samochodem w rodzinie,
Widzę 2 minusy: Pomniejszony bagażnik - wymieniłem tradycyjne koło na dojazdówkę i prawie się wyrównało i coraz mniej na rynku nowych samochodów z wtryskiem pośrednim.
Nie widzę powodu dla którego silnik miałby być mniej trwały. Np. gaz jest czystszym paliwem a więc brak nagaru.
Oczywiście wypalają się zawory a nawet denka tłoków w instalacjach źle zamontowanych, źle dobranych elementów do danego silnika i  wyregulowanych tak oszczędnie, że jeżdżą na samym powietrzu - a tak się nie da.
Życzę bezproblemowej i wiele tańszej eksploatacji samochodu. 

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #229 dnia: 27 Lipca 2018, 14:29:42 »
Minus też pewnie będzie fakt, że auto troszkę siada z tyłu.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #230 dnia: 27 Lipca 2018, 14:39:29 »
14mcy to troche długo, prędzej ci się gwarancja skończy niż wymienisz po raz drugi filtry  :laugh: przemyśl to. Jakie przebiegi średnio na rok ?

różnica pomiędzy tymi zbiornikami to 10 litrów gazu (po uwzględnieniu 80% normy).
Trzeba niestety pamiętać, że z większym zbiornikiem auto będzie z tyłu cięższe chociaż i tak zamierzać założyć dodatkowe sprężyn.

Tak ale spreżyny kosztują ok 400zł, czy warto?
Na zbiorniku 680/180 wejdzie ci (bez podginania pływaka) około 40l LPG i przy średnim spalaniu do 7 l (z reguły mniej ) masz zasięg do 600km (z reguły więcej) . +10l to +150km zasięgu.....
Ja wożę dojazdówkę i zestaw naprawczy cały czas, głównie dla tego że wiekszość jeżdże sam i nie robi mi to różnicy a jest większe poczucie spokoju w razie "w". Mam assistance jeszcze do tego. Wiekszość jazdy to trasa, autostrada. Na ponad 100tyś km i ponad 2 lata nie użyłem ani dojazdówki ani zestawu, natomiast skorzystałem z Assistance bo auto nie mogło kontynuować jazdy zgodnie z przepisami (zbity reflektor). Teoretycznie mógłbym założyć dojazdówkę i kontynuować jazdę bo reszta była sprawna. Natomist opona była w takim stanie że użycie zestawu nie wchodziło w grę (przecięcie z boku). Na assistance czekałem 30min na A1 koło Nowych Marzów. Dojazdówka jest 90% za fotelem kierowcy (masa bliżej środka) a jak jadę z dziećmi to w bagażniku. Zestaw pod siedzeniem. Czasem jak jest cos więcej do przewiezienia ale tylko po mieście to dojazdówkę zostawiam w domu. Nie mam problemów z pakowaniem. Jakbym miał TS (a miałem jako zastepcze) to na prawdę tam jest w ch.....j miejsca i poczułem wtedy ten dobrobyt. Dojadzówka nie byłaby dla mnie żadnym problemem. Taka przestrzeń w bagażniku jak TS chyba doprowadza do zbytniej rozpusty  :grin: nie powiem ze bym niechciał.  :good:
Obecnie mam w Ausice I HSD zbiornik do którego wejdzie 50l lpg i duży plus tego rozwiązania to taki, że nie muszę tankować na Orlenie w jednym mieście gdzie gaz był po 2.40 tylko zatankowałem torszkę (100km) dalej an BP po 2.30 i już było na kawę. Wiadomo cos za coś. Ale ja na razie sprawę dodatkowych sprężyn odstawiam - większośc jeżdżę sam, ze znikomym obciążeniem (rower w bagażniku).
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2018, 14:44:52 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #231 dnia: 27 Lipca 2018, 14:48:54 »
fazibazi
dzięki za konkrety.
Ja chyba jednak zostanę przy mniejszym zbiorniku i na tym dojazdówka. Lubię mieć porządek w bagażniku a nie walające się przedmioty.
Poza tym mieszkam niedaleko stacji z gazem więc nie ma problemu z częstszym tankowaniem

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #232 dnia: 27 Lipca 2018, 14:52:30 »
No i bardzo dobra decyzja.   :good: Ostatnio podoba mi się takie powiedzenie "każdy ma swój kalkulator"  :cool:

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #233 dnia: 27 Lipca 2018, 14:55:21 »
Haha

Ja chyba sprężyny kupię ponieważ często jeżdżę w 4 lub nawet 5 osób.

Offline Ludek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: 29 Lipca 2018, 14:32:12 »
14mcy to troche długo, prędzej ci się gwarancja skończy niż wymienisz po raz drugi filtry  :laugh: przemyśl to. Jakie przebiegi średnio na rok ?

Ok. 15 tys.

Pomniejszony bagażnik - wymieniłem tradycyjne koło na dojazdówkę i prawie się wyrównało

Mi się wydaje, że ja mam fabrycznie dojazdówkę (sprawdzę przy okazji), więc jeśli w jej miejscu będzie zbiornik, to koło już nie wejdzie.

Nie widzę powodu dla którego silnik miałby być mniej trwały.
Mechanik z warsztatu, gdzie remontowałam silnik powiedział, że na gazie silnik wytrzymuje ok. 70-100 tys. km. Remont robiłam jak auto miało 330 tys. km. On nie jest zwolennikiem LPG, więc może chciał mnie zniechęcić :grin:

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #235 dnia: 29 Lipca 2018, 15:18:29 »
Mechanik z warsztatu, gdzie remontowałam silnik powiedział, że na gazie silnik wytrzymuje ok. 70-100 tys. km. Remont robiłam jak auto miało 330 tys. km. On nie jest zwolennikiem LPG, więc może chciał mnie zniechęcić
U mojego mechanika widziałem kiedyś aurisa, gdzie robił remont po 50 tys km bo się przedwcześnie "zużył" przez LPG. To sobie właściciel zaoszczędził na remont.
Kilka lat temu sprzedawałem blok silnika z toyoty rozbitka i facet wziął na części bo także remont robił przez LPG.

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #236 dnia: 29 Lipca 2018, 15:55:02 »
cały silnik czy głowica ? bo to jest znaczna różnica.
u mnie na gazie nalatane jest już 50 000 i odpukać nic się nie dzieje i nawet nie ma objawów żadnych niepokojących przy silniku . (silnik 1,8)
Mam kolege gazownika, który powiedział mi kiedyś , że często winni są sami "gazownicy" którzy nie znają się na rzeczy i głupota kierowców, którzy oszczędzają na wszystkim .
W drugim samochodzie przy montażu lpg powiedział że musi mi zrobić "dotrysk" 20% benzyny , żeby głowicy nie zepsuć.  Samochód ma teraz 250000 na gazie i silnik zdrów jak ryba mimo , że znany jest z awaryjności nawet bez gazu , a w serwisach nieautoryzowanych twierdzili że "panie te silniki to 100kkm nie robio i na gwarancji wymieniajo"

Sprzęgło też można wymienić po 5000 km albo po 450 000 ...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #237 dnia: 29 Lipca 2018, 17:30:27 »
na gazie silnik wytrzymuje ok. 70-100 tys. km.

To mój już nie powinien jeździć.
Z resztą robiąc 15tys/rok to do 75tys dojdziesz za 5 lat......jak pisałem wcześniej prędzej zardzewieje.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #238 dnia: 29 Lipca 2018, 19:56:12 »
Silnik cos musi palic, albo paliwo albo zawory. Niestety co niektorych przeraza, ze auto pali 10 czy 12 lpg bo czytali na forach w internecie, ze spokojnie w 8 mozna sie zmiescic i zaczynaja sie kombinacje ze zmniejszaniem zuzycia lpg.

Offline toauris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #239 dnia: 29 Lipca 2018, 22:58:03 »
Silnik cos musi palic, albo paliwo albo zawory. Niestety co niektorych przeraza, ze auto pali 10 czy 12 lpg bo czytali na forach w internecie, ze spokojnie w 8 mozna sie zmiescic i zaczynaja sie kombinacje ze zmniejszaniem zuzycia lpg.

Zużycie lpg jest wyższe o ok 25-30% niż benzyny.  przynajmniej ja tak mam, a tankuję najczęściej na najtańszych stacjach + marketówki

Przy lpg tankowanym w niemczech  jest to około 15-20%

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl