Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 252076 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #300 dnia: 04 Stycznia 2019, 20:34:11 »
Dotrysk jest aby zapewnić odpowiednie smarowanie i temperaturę spalania oraz by w jakimś stopniu chronić silnik. Raczej ciężko aby go nie było lub był w innym zakresie obrotów niż powinien.
Dotrysk benzyny jest stosowany tylko i wyłącznie w przypadku kiedy instalacja LPG nie ma takiej wydajności aby zachować takie same parametry pracy jak na benzynie. Cała sztuka montażu i strojenia LPG polega na tym aby silnik nie pracował na zbyt ubogiej mieszance paliwowej.Wystarczy zamontować reduktor o większej wydajności niż moc nominalna silnika i będzie ok.
Zakład proponujący instalację z dotryskiem benzyny nie za bardzo ma pojęcie o tym co montuje, albo chce zamontować to co ma na półce.
Silniki Toyot nie są zbyt wysilone i odpowiednie dobranie podzespołów - nie po taniości - w zupełności wystarczy.

CosaNostra

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: 04 Stycznia 2019, 22:10:07 »
Wprowadzacie ludzi w błąd,[mod]
"W autach z bezpośrednim wtryskiem benzyny szybkość i precyzja działania wtryskiwaczy benzynowych stoją na takim poziomie, iż nie ma szans na "skopiowanie" ich pracy przez wtryskiwacze gazowe. Wymyślono więc instalacje z tzw. dotryskiem benzyny."
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2019, 22:52:58 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #302 dnia: 04 Stycznia 2019, 22:54:29 »
bezpośrednim wtryskiem

Czyżby? :o Od kiedy w 1.6 jest wtrysk bezpośredni? Mylisz pojęcia. Poza tym cytujesz samego siebie? Daj link do artykułu.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #303 dnia: 05 Stycznia 2019, 00:23:32 »
Ale 1.6 tak jak 1.8 HSD jest na wtrysku pośrednim...

Dotrysk benzyny w przypadku silnika o wtrysku pośrednim jest zazwyczaj w przypadku bardzo dużej mocy i często tylko przy mocnym butowaniu (obciązeniu) - ale o tym decyduje dany komputer. No chyba że ktoś sobie taką instalację wybierze (ale po jakiego grzyba?) to i może mieć stały dotrysk benzyny...

Co najwyżej w przypadku VVT i podchodnych może być cięzko zestroić miesznakę, i tyle... dla ogarniętego gazownika to nie problem.

Dotrysk (stały) stosuje się w przypadku instalacji LPG w silnikach o wtrysku bezpośrednim, ale to jest dość słaby pomysł. Kosmiczne koszta plus i tak pali nam benzynę... zanim to się zwróci... to prędzej doliczymy dodatkowe koszta eksploatacyjne (przeglądy, filtry, po 100 tysiącach np. wtryski nowe etc).

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #304 dnia: 05 Stycznia 2019, 15:53:29 »
W mojej domowej Corsie D  instalator przy zakładaniu instalacji IV generacji ustawił mi na Stagu 4 qbox  dotrysk benzyny powyżej 3600 obr 10% bo tak proponuje i jak się na  to jego ustawienie zgadzasz to daje 5 lat gwarancji . Takie ustawienie ma służyć ochronie gniazd i zaworów przy większym obciążeniu. Jak chcesz ustawić bez dotrysku benzyny to daje gwarancje normalnie czyli dwa lata. No to wybrałem 5 lat.

=======================================================================

Mój silnik w Corolli 1,6 ma na pewno wtrysk wielopunktowy pośredni a jak inne 1,6 mają to nie wiem.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #305 dnia: 06 Stycznia 2019, 23:59:37 »
No to wybrałem 5 lat.

Oczywiście masz to na piśmie i wszystkie warunki (szczególnie wykluczenia) są jasne i czytelne.

Ale wiem, że nic takiego nie dostałeś.

WG producenta, czyli AC gwarancja standardowa (oczywiście na instalację, a nie na silnik w samochodzie) na QBox jest 5 lat bez żadnych dodatkowych warunków i to tylko na sterownik, a pozostałe elementy na 2 lata. Jaki wpływ na elektronikę instalacji mają dotryski? Zaden.
A więc twój instalator nabił cię w butelkę - za płacisz  benzynę na dotryski.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #306 dnia: 07 Stycznia 2019, 09:44:07 »
Nie wiem (czy dotrysk potrzebny czy nie )bo nie jestem specjalistą w tym zakresie.

Jednak - nawet Toyota dając z gwarancją instalację dedykowaną Landi Renzo ustawia ją obowiązkowo na dotrysk i to już od 1000 obr i nie wolno tego zmieniać. To jednak coś ten dotrysk musi ochraniać. Serwisy Landi Renzo montując te same instalację ustawiają ją tak samo z dotryskiem ( i nie wolno zmieniać) pod groźbą utraty gwarancji 2 letniej.

Mam nadzieję, że jak w Corsie D padną mi na początku V roku wtryski albo inny element instalacji to warsztat to wymieni bez gadania. Zresztą jeżdżąc Corską głównie po mieście bardzo rzadko wkręca się ją powyżej 3600 obr a więc tego paliwa zużywa dodatkowo śladowe ilości.

W drugiej Corsie C (starszej) też domowej mam instalację BRC Sequent24 bez dotrysku. Przebieg autka gdzieś 267 tyś km z czego na gazie 200 tyś km. To w tym aucie przy przebiegu na gazie gdzieś 195 tyś km wymieniliśmy jedynie głowicę na nowszą bo akurat zapiekły się wtryski benzynowe i ich czyszczenie nie pomagało. 

No to zobaczymy jak będzie w tej nowszej Corsie D z dotryskiem - ale trzeba trochę poczekać bo ma dopiero przejechane na gazie gdzieś 25 tyś km.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #307 dnia: 08 Stycznia 2019, 10:31:17 »
to warsztat to wymieni bez gadania.

Powodzenia. Gwarancja na wtryskiwacze jest 2 lata.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #308 dnia: 08 Stycznia 2019, 12:58:29 »
Spoko - już trzy autka u gościa robiłem (czwarte poprawiałem) i nigdy się nie wypiął.  Przerób aut ma niesamowicie duży to myślę, że to dobrze wykalkulował i jakieś tam wtryski to dla niego pikuś :) 

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #309 dnia: 08 Stycznia 2019, 19:15:08 »
Spoko - już trzy autka u gościa robiłem (czwarte poprawiałem) i nigdy się nie wypiął.  Przerób aut ma niesamowicie duży to myślę, że to dobrze wykalkulował i jakieś tam wtryski to dla niego pikuś :)

Ja też znam takich instalatorów, tylko u nich instalacja na dzień dobry z 500-1000zł więcej, także taki komplet wtrysków poniżej 300zł to pikuś i jeszcze na reduktor wystarczy.

Offline capik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #310 dnia: 18 Lutego 2019, 20:18:30 »
Panowie,
ja teraz do swojej Corolli 1.6 132km rozważam STAG czy LPGTECH (w obu przypadkach wtryski Baracuda).
Czy ktoś z tu obecnych zna konkretne różnice ?
Podobno w LPGTECH jest lepsze strojenie ?
Tutaj natomiast polecają STAGA ostatecznie, podobno LPGTECH się psuje?
https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/419998-co-lepsze-lpgtech-czy-stag/

Ktoś może doradzić ?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #311 dnia: 18 Lutego 2019, 20:58:45 »
Miałem STAGA 4 plus, wymieniłem na LPGTech 214.

I tak już jeżdżę łącznie 10 lat.

Nie wiem jak obecne Stagi i LPGTechy, ale dla mnie strojenie LPGTech było przyjemniejsze

Offline capik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #312 dnia: 18 Lutego 2019, 21:31:18 »
A ktoś się orientuje jaka tam butla wejdzie bez podnoszenia podłogi ?
Rocznik 2014, wersja XI, corolla 1.6

47litrów butla wejdzie ?
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2019, 21:33:23 wysłana przez capik »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #313 dnia: 18 Lutego 2019, 21:50:49 »
Ja wolę Staga.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona