Autor Wątek: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna  (Przeczytany 251942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Instalacja gazowa do Aurisa 1.6 benzyna
« Odpowiedź #315 dnia: 13 Kwietnia 2019, 22:53:54 »
A czy ktoś się orientuje jakie instalacje LPG montują dealerzy Toyoty w autach będących jeszcze na gwarancji?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #316 dnia: 14 Kwietnia 2019, 08:25:55 »

Offline dorn44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #317 dnia: 02 Maja 2019, 20:24:48 »
W Katowicach proponowali mi Landirenzo z dotryskiem benzyny za 6000 zł,
W Bytomiu i Chorzowie montują wspomniane Landirenzo ale także BRC z lubryfikacją (bez dotrysku) za 4900 zł

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #318 dnia: 02 Maja 2019, 20:42:44 »
Tak więc  instalacja gazowa IV generacji dedykowana do silnika  1,6 Toyoty w serwisie Landi Renzo na ul. Łopuszańskiej 12A w Warszawie kosztuje brutto 4500 zł. Podobno montują to jeden dzień i dalej jest zachowana gwarancja - czyli taniej niż w ASO, które mają swoje narzuty.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #319 dnia: 30 Maja 2019, 18:33:34 »
Cena montażu przez Aso Poznań 3700zł - instalacja Stag . Ceny różnią się narzutami poszczególnych Aso i warsztatami które je zakładają.
Dodatkowo napisze że moje auto jechało i wracało z salonu na montaż lpg na lawecie co było wliczone w cene.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2019, 21:32:19 wysłana przez fazibazi »
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #320 dnia: 30 Maja 2019, 20:06:01 »
A wartość takiej instalacji to 2800 zł
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #321 dnia: 30 Maja 2019, 22:12:38 »
Dodatkowo napisze że moje auto jechało i wracało z salonu na montaż lpg na lawecie co było wliczone w cene.
Czyli instalacja była montowana nie przez ASO tyko pana Kazia, który dogadał się z ASO.
Przy każdym przeglądzie,wymianie filtrów czy inna pierdoła musi pośredniczyć ASO (na pewno bezinteresownie), po okresie gwarancji też.
Dopóki nie będzie problemu jakoś to widzę.
Taka sama instalacja bez pośrednika 1000 zł w kieszeni.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #322 dnia: 31 Maja 2019, 19:54:53 »
Adalbert63 A które Aso montuje samo u siebie Lpg ? Nie przez pana Kazia tylko renomowany warsztat zajmujący się tylko tym, no pewnie że dogadać się musieli bo jak sobie wyobrażasz współpraca między przedsiębiorcami.
Aso nie pośredniczy w przeglądach instalacji gazowej bo niby jak ? Nie mają w tym doświadczenia ani nie wykonują sami takich usług.
Niestety aby gwarancja działała w pełni musi  proces instalacji lpg przejść przez Aso.
Akurat w moim przypadku przy zakupie nowego auta za 74000zł  jeden tysiąc nie robił już różnicy a przy moich przebiegach do 3000km na miesiąc w trasie zasilanie lpg wskazane, zresztą w każdym moim aucie od 2010roku miało gaz i sobie chwale.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #323 dnia: 31 Maja 2019, 21:15:41 »
Adalbert63 A które Aso montuje samo u siebie Lpg ? Nie przez pana Kazia tylko renomowany warsztat zajmujący się tylko tym
Żadne ASO samo nie instaluje bo się na tym nie zna, a czy to pan Kazio. czy Stanisław nie ma znaczenia.
Zawsze wole instalować u gazownika którego znam i jest wielokrotnie sprawdzony i to ja decyduje na jakich elementach.

Niestety aby gwarancja działała w pełni musi  proces instalacji lpg przejść przez Aso.
I następny błąd. Od momentu instalacji gwarancja nie działa w pełni. Przestaje działać gwarancja Toyoty, a gwarancje przejmuje diler.
A na pewno nie jest to to samo. Dopóki wszystko działa to jest ok, ale przy problemach nie raz byłem światkiem gdzie ASO wini gazownika i odwrotnie.
Nie sledze tego tak dokładnie, ale nie słyszałem aby w Aurysie padł silnik będący na gwarancji.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #324 dnia: 31 Maja 2019, 23:40:17 »
ASO w Katowicach instaluje instalacje gazowe dedykowane landirenzo  (6500 zł) z pełnymi dotryskami i dalej jest gwarancja na całe autko.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #325 dnia: 01 Czerwca 2019, 00:24:22 »
ASO w Katowicach instaluje instalacje gazowe dedykowane landirenzo  (6500 zł) z pełnymi dotryskami i dalej jest gwarancja na całe autko.
Jest tylko czyja ?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #326 dnia: 01 Czerwca 2019, 07:35:45 »
Rozmawiałem z nimi tylko telefonicznie i nie drążyłem tematu - powiedzieli, że jako ASO mogą zakładać to landirenzo bo jest przez Toyotę dedykowana i na każdy silnik ma tzw. Kit. i że gwarancja jest zachowana plus na instalację gazową. Cena jednak w ASO jest zaporowa i jak już będę zakładał to instalację Staga w Silesia Cars Katowice.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #327 dnia: 01 Czerwca 2019, 10:10:36 »
Czp instalacja lpg z bezpośrednim wtryskiem nie jest wymagana do 1,6 bo ten silnik nie ma bezpośredniego wtrysku więc można założyć instalacja o połowe tańszą . Twoja wypowiedż potwierdza że Aso wogóle nie zna się na specyfikacji instalacji gazowych, można im zasugerować normalną instalacje przeznaczoną do tych silników i sprawdż ich stanowisko.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #328 dnia: 01 Czerwca 2019, 11:31:59 »
W ASO nie będę i tak zakładał mówili, że tylko Landirenzo zakładają  z  odpowiednim już przygotowanym Kitem czyli ustawieniami dla Toyoty pod konkretny model silnika  ( wiem, że nie ma bezpośredniego wtrysku) pewnie chodzi o ustawienia map i dotrysku benzyny, których nie wolno zmieniać .

Takie zakładają   http://landi.pl/instalacje-dedykowane-toyota.html

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #329 dnia: 01 Czerwca 2019, 12:04:17 »
W ASO nie będę i tak zakładał mówili, że tylko Landirenzo zakładają  z  odpowiednim już przygotowanym Kitem czyli ustawieniami dla Toyoty pod konkretny model silnika  ( wiem, że nie ma bezpośredniego wtrysku) pewnie chodzi o ustawienia map i dotrysku benzyny, których nie wolno zmieniać .
A dotrysk benzyny to w jakim celu?
Podraża i instalacje i eksploatacje, a w tym silniku jest zupełnie niepotrzebny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl