Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541581 razy)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #345 dnia: 01 Września 2018, 14:44:47 »
Czujniki ciśnień. Nikt nie przekłada bo łatwo uszkodzić więc nie ryzykuja. Wystarczają na nasze warunki cslosezonowe. Skoro marki premium (bmw, Porsche, Mercedes) korzystają i polecają te opony to znaczy że są lepsze niż Dębica. Kupować dwa komplety z gównolitu to jedne porządne w zupełności wystarcza. Niezależne testy mnie przekonały że są warte swej ceny i jeżdżę dwa lata non stop nawet w górach byłem w zimie i jestem mega zadowolony. Dawniej też byłem przekonania że co zimowa to zimowa a teraz wiem że to stare głupie gadanie. Technika poszła do przodu i trzeba iść razem z Nią.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #346 dnia: 01 Września 2018, 17:30:59 »
Kolego jeśli pamiętam to masz 17 225/45
Jak się sprawuja te michały na świeżym śniegu albo na błocie pośniegowym  miałeś okazję jeżdzić? bo szerokość 225 jakoś mnie nie przekonuje to takich warunków
No i jak wyglądają felgi po przyjęciu dawek soli i innej chemii która  się sypie w zimie na nasze drogi

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #347 dnia: 01 Września 2018, 18:09:40 »
Czujniki ciśnień. Nikt nie przekłada bo łatwo uszkodzić więc nie ryzykuja.

Ja daję do przełożenia. Nie ma z tym żadnego problemu.

Wystarczają na nasze warunki cslosezonowe. Skoro marki premium (bmw, Porsche, Mercedes) korzystają i polecają te opony to znaczy że są lepsze niż Dębica. Kupować dwa komplety z gównolitu to jedne porządne w zupełności wystarcza. Niezależne testy mnie przekonały że są warte swej ceny i jeżdżę dwa lata non stop nawet w górach byłem w zimie i jestem mega zadowolony. Dawniej też byłem przekonania że co zimowa to zimowa a teraz wiem że to stare głupie gadanie. Technika poszła do przodu i trzeba iść razem z Nią.

Wystarczają - to bardzo dobre słowo. Nie są lepsze ani od dobrych zimówek ani letnich, po prostu są kompromisem.
Sprawdź kilka/naście aut o dużych osiągach, które producent wyposaża w opony wielosezonowe a potem zastanów się dlaczego znalazłeś ich aż tyle...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #348 dnia: 01 Września 2018, 19:00:48 »
Opony nie są od tego by były ciche tylko by czyniły jazdę bezpieczną
Nie opowiadaj głupstw. Jeśli wszystkie parametry dotyczące bezpieczeństwa potwierdzone w wielu testach porównawczych są na bardzo zbliżonym poziomie to dlaczego nie miałbym wziąć opon cichszych...? Tym bardziej, że wyciszenie mojego auta nie jest na najwyższym poziomie.

Sprawdź kilka/naście aut o dużych osiągach...
Temat raczej nie dotyczy auto o dużej mocy... :o Podobnie CVT nie włożą do Lamborghini, co nie znaczy, że jest złe i nie sprawdzi się doskonale w aucie o słabszej mocy, do którego zostało stworzone :-)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #349 dnia: 01 Września 2018, 19:33:40 »
Nie opowiadaj głupstw. Jeśli wszystkie parametry dotyczące bezpieczeństwa potwierdzone w wielu testach porównawczych są na bardzo zbliżonym poziomie to dlaczego nie miałbym wziąć opon cichszych...?

Ty możesz wziąć cichsze ja wolę te które zahamują na krótszym odcinku drogi.

Temat raczej nie dotyczy auto o dużej mocy... :o

Spróbuj zastanowić się dlaczego przywołałem do tablicy auta o wysokich osiągach.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #350 dnia: 01 Września 2018, 23:43:01 »
Ty możesz wziąć cichsze ja wolę te które zahamują na krótszym odcinku drogi.
Ja chcę wziąć cichsze, spośród bezpiecznych (tych które m.in. hamują tak samo dobrze). Dla Ciebie, jak rozumiem, hałas opon nie ma znaczenia... :o OK, o gustach się nie dyskutuje... :grin:

Maćku, w kwestii osiągów znowu wyciągasz pojedyncze zdanie z kontekstu. Dlaczego...? Czyżby dlatego, że traktując moją wypowiedź jako całość twoje uzasadnienie jest niewiele warte...? Swoją drogą: pokaż mi jakiekolwiek auta (nawet te o niewielkiej mocy) w polskich salonach, które producent wyposaża w opony wielosezonowe? Jak już się upewnisz, że nie ma takowych, to spróbuj się zastanowić dlaczego...   

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #351 dnia: 02 Września 2018, 09:13:16 »
Ja chcę wziąć cichsze, spośród bezpiecznych (tych które m.in. hamują tak samo dobrze).

Czy wśród tych bezpiecznych są bardziej i mniej bezpieczne?

Maćku, w kwestii osiągów znowu wyciągasz pojedyncze zdanie z kontekstu. Dlaczego...? Czyżby dlatego, że traktując moją wypowiedź jako całość twoje uzasadnienie jest niewiele warte...? Swoją drogą: pokaż mi jakiekolwiek auta (nawet te o niewielkiej mocy) w polskich salonach, które producent wyposaża w opony wielosezonowe? Jak już się upewnisz, że nie ma takowych, to spróbuj się zastanowić dlaczego...   

Dzięki temu wiadomo czego dotyczy moja odpowiedź. Na niektórych rynkach (nie wiem czy polskim również) część marek daje na pierwszy montaż opony wielosezonowe Goodyeara. Tyle, że to nijak nie tłumaczy tego, że w autach o wyzszych osiągach nie stosuje się opon wielosezonowych.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #352 dnia: 02 Września 2018, 15:58:30 »
Czy wśród tych bezpiecznych są bardziej i mniej bezpieczne?
Ty tak na poważnie...??? <zalamka> Tak..., a wśród tych bardziej bezpiecznych są jeszcze bardziej, trochę bardziej i trochę więcej niż trochę bardziej bezpieczne. Jak już wspomniałem - przestań się wygłupiać (na tym forum nie po raz pierwszy z resztą) i nie szukaj dziury w całym. Nie masz doświadczenia z CrossClimatami to się po prostu nie odzywaj na siłę.

Dzięki temu wiadomo czego dotyczy moja odpowiedź. Na niektórych rynkach (nie wiem czy polskim również) część marek daje na pierwszy montaż opony wielosezonowe Goodyeara. Tyle, że to nijak nie tłumaczy tego, że w autach o wyzszych osiągach nie stosuje się opon wielosezonowych.
No sorry, ale znaczenie tej wypowiedzi ogarnie jedynie umysł dorównujący poziomem abstrakcji twojemu :good:
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2018, 16:01:01 wysłana przez Jasio »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #353 dnia: 02 Września 2018, 16:28:12 »
Jeździłem dwie zimy i nie było mi dane zakopać się. U siebie nawet śnieg ugniatałem na podjeździe bo mi się nie chciało z Łopata latać. A śniegu było tyle że zderzak pchal i opony po mokrym śniegu szły bez załączenia kontrolki trakcji. Nie wiem czy wiesz jakie są różnice w hamowaniu ale po poście śmiem twierdzić że nie. W sportowym samochodzie sporo Ci to da. W miejskim różnica będzie w centymetrach. Ostatnio oglądałem Forda rs i hamowanie ze 160 do zera jak dobrze pamiętam. Na jednym były miszeliny pilot sporty czyli najlepsza dostępna opona na rynku do torowej jazdy a na drugiej jakieś szajsy no name zuzyte i to zimowe. Różnica wynosiła 9m. (350km pod maską) A w 0-100 były 0.2sec wolniejsze zimowe. Tyle w temacie osiągów i drogi do zatrzymania

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #354 dnia: 02 Września 2018, 16:43:32 »
Ty tak na poważnie...??? <zalamka> Tak..., a wśród tych bardziej bezpiecznych są jeszcze bardziej, trochę bardziej i trochę więcej niż trochę bardziej bezpieczne.

Ty zacząłeś, a ja by pomóc Tobie zrozumieć, dostosowałem się do Twojego podejścia.
Dla mnie samo słowo "bezpieczna" nic w omawianym kontekście nie znaczy.
Bezpieczeństwo oceniam po liczbach.

Nie masz doświadczenia z CrossClimatami to się po prostu nie odzywaj na siłę.

Doświadczenie nie jest potrzebne by ocenić, że jedna liczba (oznaczająca wyższe bezpieczeństwo) jest większa niż druga (która oznacza niższe bezpieczeństwo).

Nie wiem czy wiesz jakie są różnice w hamowaniu ale po poście śmiem twierdzić że nie.

Nie mam pojęcia. Za to matematyka i w mniejszym stopniu fizyka nie jest (w przeciwieństwie do większości ludzi) czarną magią.

W sportowym samochodzie sporo Ci to da. W miejskim różnica będzie w centymetrach.

Zgoda. Z tym, że tych centymetrów może być kilkaset.

Ostatnio oglądałem Forda rs i hamowanie ze 160 do zera jak dobrze pamiętam. Na jednym były miszeliny pilot sporty czyli najlepsza dostępna opona na rynku do torowej jazdy a na drugiej jakieś szajsy no name zuzyte i to zimowe. Różnica wynosiła 9m. (350km pod maską) A w 0-100 były 0.2sec wolniejsze zimowe. Tyle w temacie osiągów i drogi do zatrzymania

Jak już ochłoniesz, to powtórz ten test choć ze trzy razy tym samym autem i wyciągnij średnią arytmetyczną. A jak będziesz ciekawy, to zrób to samo przy kilku milimetrach wody. Wtedy wrócimy do dyskusji...

I fajnie byłoby gdybyś pisał po polsku oraz używał odpowiednich  jednostek.
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2018, 17:03:24 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #355 dnia: 02 Września 2018, 17:05:30 »
Ja chcę wziąć cichsze, spośród bezpiecznych (tych które m.in. hamują tak samo dobrze)
Maćku, zacznij uważniej czytać, to nie będziesz musiał nikomu wmawiać, że cokolwiek pomagasz mu zrozumieć. O cyferkach pisałem tu - "m.in. hamują tak samo dobrze". Spośród nich wziąłbym cichsze. Co jeszcze chcesz dodać lub czego nie rozumiesz...?

Doświadczenie nie jest potrzebne by ocenić, że jedna liczba (oznaczająca wyższe bezpieczeństwo) jest większa niż druga (która oznacza niższe bezpieczeństwo).

Rozumiem, że po śniegu jeździsz wyłącznie na oponach z kolcami lub łańcuchami, bo w życiu takiego gościa jak Ty nie mam miejsca na kompromisy w kwestii bezpieczeństwa mierzonego centymetrami... :good:

Dobra, sorry za offa. Wracając do tematu CrossClimate - ktoś wie konkretnie czym różni się od starej nowa wersja z plusem??? Coś gdzieś czytałem, że dłużej utrzymują ona dobre parametry - tzn. wraz ze zmniejszaniem się głębokości bieżnika (do czasu oczywiście) parametry opony się praktycznie nie zmieniają.
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2018, 17:19:29 wysłana przez Jasio »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #356 dnia: 02 Września 2018, 18:29:21 »
Tak, bieżnik jest tak skonstruowany że mimo zużycia bieżnika powierzchnię klejąca do drogi ma taką samą. I pewnie nieco ulepszyli mieszankę

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #357 dnia: 02 Września 2018, 21:17:40 »
Maćku, zacznij uważniej czytać, to nie będziesz musiał nikomu wmawiać, że cokolwiek pomagasz mu zrozumieć. O cyferkach pisałem tu - "m.in. hamują tak samo dobrze".

Myślę, że to jednak Ty powinieneś czytać więcej. Podałeś gdzieś jakieś wartości związane np. z drogą hamowania konkretnego rozmiaru i pokazałeś jak robią to inne opony? Te ze średniej jak i najwyższej półki? Dla mnie 2m na suchym i 5m na mokrym robi różnicę.

Rozumiem, że po śniegu jeździsz wyłącznie na oponach z kolcami lub łańcuchami, bo w życiu takiego gościa jak Ty nie mam miejsca na kompromisy w kwestii bezpieczeństwa mierzonego centymetrami... :good:

Nie jeżdżę na oponach z kolcami. Po prostu jeżdżę wolniej, tak też można.
Dodam, że nie zakładam codziennie nowych opon - to tak w kwestii kompromisów...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #358 dnia: 02 Września 2018, 22:52:18 »
Myślę, że to jednak Ty powinieneś czytać więcej. Podałeś gdzieś jakieś wartości związane np. z drogą hamowania konkretnego rozmiaru i pokazałeś jak robią to inne opony?
Chłopie, weź ty się ogarnij, włącz myślenie, przestań się kompromitować oraz zaśmiecać i zaniżać poziom tego forum! Napisałem, że spośród opon o takich samych parametrach "bezpieczeństwa" wziąłbym cichsze. Tylko tyle. Nie mam w tym momencie potrzeby rozpisywania się o żadnych konkretnych wartościach czy rozmiarach. A Ty zaczynasz w tym zakresie jakąś beznadziejną i bezsensowną polemikę. Po co??? Nie wiem. 

Nie jeżdżę na oponach z kolcami. Po prostu jeżdżę wolniej, tak też można.
To po jakiego grzyba rozpisujesz się o różnicach pomiędzy bardziej bezpiecznymi i mniej bezpiecznymi w kategorii bezpieczne, gdzie różnica między nimi będzie maksymalnie kilka procent? Przecież według tego co piszesz można wziąć opony o gorszych parametrach i jeździć wolniej - na jedno wyjdzie, przynajmniej wg Ciebie. Jest to oczywiście wierutną bzdurą, bo jak dwa auta będą musiały zahamować awaryjnie przed jakąś niespodziewaną przeszkodą przy takiej samej prędkości, to jedno jeb...nie, a drugie nie, bo miało lepsze opony. Tyle w temacie.

Oczywiście w wielu przypadkach w całorocznych jest pewien kompromis, ale ich użytkownik ma tego świadomość kupując takie gumy i godzi się na to. Ty, Maćku, jako ten, który ponad wszystko ceni bezpieczeństwo
ja wolę te które zahamują na krótszym odcinku drogi
przeczysz sam sobie z tą wolniejszą jazdą na słabszych oponach.

Dla zainteresowanych oponami wielosezonowymi ciekawe porównanie. Pewnie większość już widziała, ale może kogoś jeszcze zainteresuje.
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/kiedy-tak-naprawde-trzeba-wymienic-opony-sprawdzamy-jak-zmieniaja-sie-ich-parametry/jemw4s
CrossClimate+ wypadły bardzo dobrze. W kilku konkurencjach pokonały nawet opony referencyjne. No i są bardzo trwałe. Jak już pisałem wcześniej - na swoich (bez +) zrobiłem prawie 80 tys. i myślę, że do 90 pociągną. Na zimę wymienię. Jeśli ten nowy model jest jeszcze lepszy od starego, to uważam, że są to zajefajne opony.
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2018, 22:55:24 wysłana przez Jasio »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #359 dnia: 03 Września 2018, 08:41:51 »
Chłopie, weź ty się ogarnij, włącz myślenie, przestań się kompromitować oraz zaśmiecać i zaniżać poziom tego forum! Napisałem, że spośród opon o takich samych parametrach "bezpieczeństwa" wziąłbym cichsze.

Po prostu nie widziałem, żadnych mierzalnych wartości, które można brać pod uwagę, a które najlepsze opony całoroczne mają takie jak najlepsze opony letnie latem oraz zimowe zimą.
Nikt, z zachwalających całosezonówki, również... Pszipadek?

To po jakiego grzyba rozpisujesz się o różnicach pomiędzy bardziej bezpiecznymi i mniej bezpiecznymi w kategorii bezpieczne, gdzie różnica między nimi będzie maksymalnie kilka procent?

I wciąż uważasz, że to ja zaniżam poziom Forum?
Niezależnie od tego czy wierzymy testującym, to pierwszy lepszy test z brzegu, pokazuje, że może to być 10-20 procent...

Przecież według tego co piszesz można wziąć opony o gorszych parametrach i jeździć wolniej - na jedno wyjdzie, przynajmniej wg Ciebie.

Jakbyś czytasz, ale nie rozumiał...

Oczywiście w wielu przypadkach w całorocznych jest pewien kompromis, ale ich użytkownik ma tego świadomość kupując takie gumy i godzi się na to. Ty, Maćku, jako ten, który ponad wszystko ceni bezpieczeństwo

Nagle zmiana frontu?
Czyli jednak letnie są lepsze w latem a zimówki lepsze w zimie od najlepszych całorocznych?

przeczysz sam sobie z tą wolniejszą jazdą na słabszych oponach.

Nie. Wróć do mocno naciąganego Twojego przykładu z kolcami.
A ostatnie 10 lat na lato używałem nie wielosezonówek tylko P Zero (stosowane na pierwszy montaż od popularnych Audi i Porsche po Astona, Ferrari i Lamborghini), bo mnie było stać na jedne z najlepszych opon letnich. Opony zakładane na pierwszy montaż do do aut z mocnymi silnikami nie dlatego, że są ciche ani wielosezonowe tylko dlatego, że są o te kilka/naście % lepsze niż najlepsze wielosezonówki.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl